Vil bytte ut hele partiledelsen

Liv Signe Navarsete råder Senterpartiet til å bytte ut hele ledelsen.

navarsete.jpg
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

— Jeg er klar til å gi stafettpinnen videre, sa Sp-leder Liv Signe Navarsete i sin tale til partimedlemmer på Kongsberg lørdag ettermiddag.

Beskjeden kom uventet på tampen av en lang tale til partiet, som ellers handlet om aktuelle politiske spørsmål

- Vil ha nytt arbeidsutvalg

Dagen før var hun ikke rede til å gå, men sa at hun ikke ville utelukke et ekstraordinært landsmøte. Nå har hun bestemt seg for å anbefale partiet å gjøre nettopp det.

I et intervju med NRK like etter talen legger hun opp til at hele partiledelsen skal skiftes ut.

— Mitt råd til partiet er å velge et nytt arbeidsutvalg, sier hun.

Arbeidsutvalget i partiet består av Navarsete og de to nestlederne Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum.

Møte tirsdag

Navarsete kaller nå inn partiets sentralstyre til et møte i Oslo tirsdag. Der vil hun råde dem til å vedta at partiet skal ha et ekstraordinær landsmøte.

— Så skal dette blir en bred og god prosess som involverer alle fylkeslag i partiet, sier Navarsete.

— Hvorfor kommer du med dette rådet nå?

— Dette gjør jeg for å få fokuset tilbake på politikk. Det har vært for mye fokus på indre uro og annen uro. Nå skal partiet følge opp evalueringsutvalget. Da er det greit at partiet får nye koster. Men mest handler dette om å få fokuset tilbake og skape ro.

— Hvorfor er det utelukket for deg å ta den jobben?

— Det er ikke mulig å ha et slikt verv uten å vite at man har tillit. Det er flere enn meg i partiet som ikke har den nødvendige tiilliten, og mitt råd til partiet er å velge et nytt arbeidsutvalg, sa Navarsete i intervjuet med NRK.

- Lederspørsmålet avgjort

Talen på Kongsberg er i realiteten det første tydelige svaret Navarsete har gitt på hvordan hun vil håndtere tillitskrisen i partiledelsen.

Les også

Ola Borten Moe: - Jeg er ikke lederkandidat

Ola Borten Moe er minst like omstridt som Navarsete selv og har i lengre tid ligget i dårlig skjult konflikt med partilederen. Han sier til VG at han uansett ikke er noen kandidattil å ta over som leder, men at han ønsker å fortsette som nestleder.– Lederspørsmålet er langt på vei avgjort, det må bli Trygve, sier han til VGog sikter til partiets andre nestleder, Trygve Slagsvold Vedum.

Vedum og Arnstad favoritter

Trygve Slagsvold Vedum seiler dermed opp som enåpenbar hovedkandidat til å ta over ledervervet, ikke bare fordi han er relativt uomstridt, men også fordi de forskjellige partifløyene har dårlig tid til å bygge opp og samle støtte til mer ukjente kandidater.

Vedum vil selv ikke svare på om han er kandidat til å ta over som leder av Senterpartiet

– Jeg kommenterer ikke noen lederspørsmål. Nå er det viktig for meg at de demokratiske prosessene i partiet får virke slik de er ment, så får det blir opp til landsmøtet å bestemme hvem som skal lede partiet videre, sier Vedum til NTB.

Vedum har en sterk og relativt uomstridt posisjon i Senterpartiet og gjorde en solid jobb som landsbruks— og matminister i den rødgrønne regjeringen.

– Det er i realiteten ingen tvil om at sentralstyret vil støtte Navarsete når hun gir så tydelig beskjed om at hun ønsker å fratre. Derfor vil også jeg støtte henne i ønsket om å avholde ekstraordinært landsmøte, sier Vedum, som synes det er vemodig at Navarsete velger å gå av til våren.

– Hun har vært utsatt for et veldig stort press den siste tiden. Derfor har jeg respekt for hennes beslutning, sier han.

Marit Arnstad

Også Marit Arnstad er en åpenbar kandidat til å tre inn i partiledelsen.

Les også

Senterpartiet under sperregrensen

Mens Arnstad har tidligere klart avvist at hun er kandidat til ledervervet, har Vedum avvist å kommentere en slik mulighet. Men når Navarsete nå er så tydelig på at hun ønsker å fratre, er situasjonen en annen. Enhver kan nå lansere sitt kandidatur uten å bli beskyldt for å forsøke å presse Navarsete ned fra lederstolen.– Jeg kommer til å legge fram mitt råd på et sentralstyremøte som jeg vil kalle inn til på tirsdag. Jeg vil selvsagt etter beste evne lede partiet videre fram til en ny ledelse er på plass, sa Navarsete.

Navarsete var ikke tilgjengelig på telefon etter talen.

Publisert