NHO Luftfart: Klare til å forhandle med NFO

Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) varsler en ny skisse til løsning på flyteknikerkonflikten. NHO Luftfart sier de står klare til å forhandle.

Administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart sier at de står klare til nye forhandlinger med NFO.
 • Ingvild Nave
Publisert Publisert

– NFO kommer i løpet av dagen til å kontakte NHO Luftfart der vi vil fremlegge en skisse til løsning basert på at vi reduserer vårt lønnskrav betydelig mot at vi får beholde fagforeningsretten for teknikere i administrativ stilling og teknikere under utdanning, skriver organisasjonssekretær Arne Persson Normann i NFO i en pressemelding.

Natt til søndag trådte NHOs lockout i kraft, noe som betyr at NFOs 450 flyteknikere ikke får lov til å komme på jobb. Til tross for gjentatte samtaler og meglingsforsøk, har man ikke klart å finne frem til en løsning.

Flyteknikere gikk til streik lørdag 18. juni etter at meglingen ble brutt på overtid. Stridens kjerne har vært flyteknikernes krav om 60 kroner mer pr. time, som tilsvarer en lønnsøkning på 17 prosent. Det mener NHO er urealistisk høyt.

– Klar til å forhandle

Partene møttes til ny megling torsdag og fredag i forrige uke, men meglingen endte uten resultater. Siden har det ikke vært kontakt mellom partene.

– Hvis NFO er villig til å ta opp igjen forhandlingene på en konstruktiv måte med realistiske krav, er NHO Luftfart klar til å forhandle, sier NHO Luftfart-sjef Torbjørn Lothe i en pressemelding mandag formiddag.

Han sier de foreløpig ikke har mottatt noen henvendelser fra NFO, og at de derfor ikke vet hva NFO ser for seg som en løsning på konflikten.

– Vi har ikke hørt fra NFO siden de avslo meklerens forslag til løsning fredag. Hvis vi får en henvendelse fra NFO med forslag til løsning, vil vi vurdere dette. NHO Luftfart ønsker å finne en løsning på streiken som har rammet flytrafikken i hele landet. Vi ser positivt på at NFO signaliserer at de ønsker en løsning, sier Lothe videre.

Ambulanseflyene går som normalt

Mandag går alle ambulanseflyene som normalt, og beredskapen er ikke påvirket av lockouten, opplyste kommunikasjonsrådgiver Elin Åsbakk Lind i Luftambulansetjenesten til NTB.

Ambulanseflyene ble inspisert noen timer før lockouten trådte i kraft, og etter dette vil flyene nå sjekkes hver tredje dag. Uten teknisk sjekk vil det være snakk om kort tid før ambulanseflyflåten står på bakken, skriver Luftambulansetjenesten i en pressemelding.

– Det finnes en svært begrenset teknisk kapasitet i tjenesten, og det varierer på hvilke baser den befinner seg. Luftambulansetjenesten HF har kartlagt tilgjengeligheten hos eksterne operatører, men foreløpig er ingen ressurser bestilt. Ingen av disse kan operere på kortbanenettet, heter det.

Over 200 kanselleringer

En lang rekke flygninger har blitt kansellert den siste uken, og situasjonen utvikler seg fra time til time. Flyselskapene har bedt passasjerene om å møte opp som vanlig med mindre de får beskjed om at flyet er kansellert.

Mandag er rundt 200 avganger kansellert, ifølge VG. Widerøe sier at det er stor sannsynlighet for at alle mandagens flygninger blir kansellert.

I det øyeblikket konflikten setter liv og helse i fare, kan regjeringen gripe inn. Arbeidsdepartementet vil da avslutte arbeidskonflikten i en såkalt tvungen lønnsnemnd, hvor lønnsoppgjøret avgjøres av en egen nemnd.

Arbeidsdepartementet opplyser til NTB mandag morgen at de følger med på konflikten.

– I den forbindelse innhentes nødvendig informasjon fra Helsetilsynet. Det er vanlig rutine i en arbeidskonflikt som dette, skriver departementet i en e-post.

Publisert
 1. Widerøe
 2. Luftfart
 3. Lockout
 4. NHO
 5. Streik
BT anbefaler

Irmelin vil leie ut til studenter: – Ingen tar kontakt

Ekspert råder studentene til å se utenfor sentrumskjernen. Det er studentene ikke interessert i, ifølge Studentsamskipnaden på Vestlandet.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Savnet syvåring funnet i Åsane etter stor leteaksjon i Loddefjord

 2. Veien er blitt for smal for busser – rute innstilt på ubestemt tid

 3. Etterforsker dødsfall etter ulykke i Hardanger

 4. – Ikke still disse spørsmålene til barnet ditt

 5. – Det kom veldig brått da han måtte ta et skritt tilbake

 6. Ny årstopp for strømprisen på Vestlandet