Forsker på jenters seksualitet

Kjønnsroller og seksualitet blant tenåringsjenter er tema for de ferske forskerne på Sotra videregående skole, som deltar i konkurransen om Holbergprisen i skolen.

Publisert Publisert
  • Silje Vestvik
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

— Det er mye mer arbeid enn vi hadde trodd på forhånd, sukker Beate Kilvik. Sammen med de andre i klassen har hun brukt over to måneder på å undersøke spørsmål rundt seksualitet og kjønnsroller blant jentene på skolen. Nå er de i gang med sluttspurten, og skal levere en stor rapport med resultatene om et par dager.

Tredjeklassen fra Sotra Videregående skole deltar i årets versjon av Holbergprisen i skolen, som inviterer ungdom til å forske på ungdom. Juryen får tilsendt de beste arbeidene fra hver skole og kårer tre vinnergrupper, som også blir invitert til Bergen til utdelingen av Holbergprisen i slutten av november.

Beate og de fire andre i hennes gruppe har valgt å forske på holdninger til seksualitet blant 16-18 år gamle jenter fra Sotra. De forsøker å finne ut om holdningene til for eksempel one night stands og homofili har noen sammenheng med skole- og yrkesvalg, religiøsitet og foreldrebakgrunn.

— Seksualitet er noe vi interesserer oss for, som angår alle, sier Adnan Seferovic, den ene av to gutter på gruppen.

Fokuserer på anonymitet

Over hundre spørreskjema har gruppen samlet inn fra jentene på skolen. I tillegg har de gjort et dybdeintervju og planlegger å snakke med helsesøster for å finne ut hva jenter spør om. Nå er de i ferd med å sortere og analysere resultatene, som så skal sammenliknes med det andre forskere har funnet - og sammenfattes i en rapport.

— Å se igjennom alle spørreskjemaene har tatt kjempelang tid. Forskning er mer jobb enn vi hadde regnet med, forteller gruppen i munnen på hverandre.

— Samtidig ser vi nå at det er mange spørsmål vi har glemt å ta med, sier Trude Johnsen. For å lage spørsmål var heller ikke helt enkelt, og gruppen laget en hel del kladdeversjoner før det endelige skjemaet ble distribuert. Anonymiteten til intervjuobjektene måtte selvfølgelig ivaretas, samtidig som spørsmålene skulle gi svar på det elevforskerne ville vite.

Utfordrende arbeid

— Det var vrient og krevende, men vi har lært mye og er stolt over det vi har fått til, forteller gruppen.

Helt uten hjelp har de ikke vært. Tone Hellesund fra Rokkansenteret har besøkt elevene og fortalt om sitt doktorgradsarbeide om peppermøer på 1880-tallet, og Lise Granlund fra Institutt for sosiologi har veiledet elevene i arbeidet med problemstilling og metodevalg. I tillegg hjelper det at kontaktlærer og lektor Marianne Løvik har studert kvinnehistorie.

— Arbeidet er utfordrende, men samtidig er det veldig givende å se elevene komme så langt. Mange av dem skal jo videre til Universitetet allerede neste år, sier Løvik.

Har fått vite mer om jenter

De foreløpige resultatene viser en klar sammenheng på enkelte punkt. Blant annet er toleransen for one night stands langt høyere blant elever på helse- og sosiallinjen, og spennet i den seksuelle debutalderen er stort.

Men hva synes guttene om å forske på jenter?

— Vi har jo fått vite en del ting om jenter som vi kanskje ikke visste fra før, smiler Håvard Forland Isaksen forsiktig. Men å være gutt i et rom fullt av tenåringsjenter som skulle snakke om seksualitet viste seg å være problematisk.

— Det var ingen som sa noe! forteller de to guttene, som snart trakk seg tilbake for at debatten ikke skulle gå helt i stå.

Forskning har elevene fått mersmak på, i hvert fall hvis de kunne konsentrert seg kun om den uten å måtte tenke på andre fag samtidig.

— Det er en hard og spennende prosess før du kommer frem til resultatet. Du får ikke alt opp i hendene, men må gå ut i verden for å finne ut av tingene selv, avslutter Adnan.

KVINNEFORSKERE:Beate Kilvik, Kristin Skodvin, Adnan Seferovic, Håvard Forland Isaksen og Trude Johnsen i 3AFB på Sotra videregående skole har forsket på sine kvinnelige medelever i forbindelse med Holbergprisen i skolen. Foto: KNUT STRAND

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Gutt (1) falt i elv i Geiranger – funnet død etter flere timer

  2. Koronavaksine klar for siste testfase

  3. Ordfører vil ha ny motorvei i Åsane i dagen: – Vi må velge den billigste løsningen

  4. Tre personer skal være knivstukket i Sarpsborg

  5. Plutselig møtte Baste en oter på bytur

  6. «Kjære student: Velkomen til Bergen. Her skal du bu dyrt. Og dårleg.»