Påtalemyndigheten har tiltalt paret etter straffelovens bestemmelser om å misbruke noen andres sårbare situasjon til tvangsarbeid. Mannen som også drev en Rema-forretning, skal ha tvunget to kvinner til å jobbe i forretningen etter at de utført oppgaver som au pair og hushjelp i huset.

Uten vederlag

— På det meste skal hun ha arbeidet opp mot 96 timer per uke uten tilstrekkelig vederlag, som langt overstiger au pair kontrakten, står det i tiltalens første punkt om en 32 år gammel kvinne som kom til Norge i 2008.

Den andre au pairen kom til familien i 2010. Også hun måtte bo og arbeide hos familien og i Rema-butikken, ifølge påtalemyndigheten opp mot 90 timer i uka. For ingen av kvinnene hadde ekteparet søkt om arbeidstillatelse.

Forsørget familie

Etter norske regler skal au pairer som kommer til Norge arbeide maks 5 timer per dag og betales minimum 5.200 kroner per måned i tillegg til norskkurs.

— De var uten omsorgspersoner i Norge, uten returbillett, med manglende norskkunnskaper og uten kunnskap om det norske hjelpeapparatet, står det i tiltalen.

Begge kvinnene hadde familie og barn på Filippinene som de hadde forsørgeransvar for.

Risikerer fengsel

Politiadvokat Britha Røkenes er aktor i straffesaken. Hun er tilbakeholden med å kommentere saken utenfor domstolen, men sier det er tre sentrale forhold i saken.

— Det er utnyttelse av sårbar situasjon, at det skal ha skjedd tvangsarbeid og de berørte kvinnenes dårlige muligheter for å komme ut av en vanskelig situasjon, sier Røkenes til NTB.

Hun sier det er lite rettspraksis på området. Ifølge lovverket kan tvangsarbeid straffes med fengsel inntil fem år. Oslo tingrett har satt av åtte dager til saken.