Ved 110-sentralen i Telemark opplyser brannvesenet tidlig natt til torsdag at det pågår etterslokking og at de har kontroll over det brannherjede området i Sauherad.

Etterslokkingen vil pågå gjennom hele natten og utover torsdagen.

Brannen ble meldt inn klokken 16.22, og brannmannskapene som tok seg frem til området i sørenden av Heddalsvannet, måtte be om assistanse fra luften.

— Helikopteret er sendt til en skogbrann i nærheten av fjelltoppen Brattingsborg, opplyste operasjonsleder Karl Jørgensen i Telemark politidistrikt til NTB onsdag kveld.

Ifølge politiet startet brannen på flere små fjelltopper i området. Terrenget er ifølge brannvesenet vanskelig å ta seg frem i.

Kviteseid

I Kviteseid i Telemark drev brannmannskapene onsdag kveld med etterslokking etter at en skogbrann ble slukket ved hjelp av brannhelikopteret som senere bisto i Sauherad.

Brannen oppsto i svært ulendt terreng i nærheten av Kvitsund gymnas i Kviteseid. Det er ikke hus eller hytter i nærheten av brannen, og da brannhelikopteret kom fram til stedet litt før klokken 17, var brannvesenet i ferd med å få kontroll.

— Det er ikke snakk om mange åpne flammer, men mest røyk, sier brannmester i Vest-Telemark brannvesen, Tore Meltveit, til NTB.

Det er dårlig med vannforsyning i området slik at eneste effektive slukningsmetode var å benytte helikopter.

Raskt under kontroll

Ved 14-tiden onsdag kontaktet Vest-Telemark brannvesen først Sivilforsvaret for å få hjelp til en skogbrann i Nome, men ga raskt kontrabeskjed.

— Vi ble bedt om å stille med firehjulinger og bakkemannskaper, men fikk raskt beskjed om at dette ikke var nødvendig likevel, opplyser Karina Halvorsen i Sivilforsvaret Telemark til NTB.

Brannen i Nome var i nærheten av øvre Stavsjø, og spredte seg raskt i et område med flere hytter. Omkring en time etter at det ble varslet om brannen, meldte brannmannskapene at de hadde den under kontroll.

Flere andre skogbranner

Klokken 15.55 ble det meldt om en skogbrann sør for Hauggrend i Fyresdal. Politi og brannvesen rykket ut til stedet, men fikk den raskt under kontroll.

Også i Vest-Agder var det onsdag ettermiddag og kveld flere skog- og krattbranner. Brannvesenet rykket ut med ti mann til en skogbrann noen hundre meter øst for Lølandsvatnet mellom Gyland og Sira i Flekkefjord kommune, skriver Fædrelandsvennen.

Også denne skogbrannen foregår i et ulendt terreng, og brannmannskapene hadde ved 19-tiden ennå ikke full kontroll.

Også på Songe i Tvedestrand, i Moen hyttegrend i Evje og ved Sandvatnet stasjon i Kvinesdal oppsto det branner som raskt kom under kontroll onsdag. I Kvinesdal holdt brannmannskapene ved 20.30-tiden fortsatt oppsyn med brannområdet.