Leter etter årsaken til flystyrten

Svensk politi og havarikommisjon tok søndag morgen på ny fatt på arbeidet med å søke etter omkomne og finne årsaker til flyulykken, på fjellmassivet Kebenkaise.

Publisert Publisert

SKAL LØSE GÅTEN: Nå jobbes det på spreng med å finne årsaken til at Hercules-maskinen styrtet. Foto: SCANPIX

  • Sveinung Berg Bentzrød
  • Vibeke Buan
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Søndag formiddag har samtidig den store militærøvelsender de omkomne fra flyulykken deltok, Cold Respose, en pause der alleinvolverte avdelinger på ulike måter viser respekt for de omkomne og avholdermarkeringer.

Etter den offisiellle minnemarkeringen som finner sted påEvenes flystasjon vil øvelsen fortsette, der 9700 mann skal øve påkamphandlinger.

Letingen fortsetter

Letemannskaper som natt til søndag overnattet påKebnekaise fjellstasjon er nå i gang igjen.

— Vi er et 20-tall fra politiet, som søker sammen medhunder på havaristedet. Et ID-team fraUmeå som ankom lørdag assisterer med å ta hånd om levninger, sierinformasjonssjef i politiet i Norrbotten Börje Öhman.

— Samtidig arbeider havarikommisjonen med å kartlegge detsom er skjedd. Også militæret er fortsatt med, først og fremst med tanke påtransport, sier han.

- Hvordan er været i området?

-Det har ikke vært bedre siden arbeidet startet. Det erklarvær, om enn med noe vind.

- Har man fåttt sprengt lavinen som har vanskeliggjort arbeidet?

— Ikke så vidt jeg vet, sier Öhman til Aftenposten.no.

Leter fortsatt etter «den svarte boksen»

Havarikommisjonen jobber nå med å få oversikt over ulykkesstedet og finne årsaken til at Hercules-flyet styrtet.

— Vi er veldig interesserte i å finne ferdsskriveren («den svarte boksen»). Gjør vi det, tror vi ulykkesforløpet kan forklares, sier Widholm til det svenske nyhetsbyrået TT.

Hercules-flyet av typen C-130J er utstyrt med både taleregistrator, som tar opp alt som skjer i cockpit, samt ferdskriver, som lagrer data om blant annet fart, kurs og høyde.

Letemannskaper fant lørdag formiddag flere store vrakdeler etter det savnede Hercules-flyet spredt utover et stort område ved Kebnekaise.

I dette området, nær toppen av Kebnekaise, ligger vrakrestene etter Hercules-flyet, som forsvant torsdag. Bildet er tatt av en norsk operatør fra den kombinerte styrken av Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando (FSK/HJK) og Marinejegerkommandoen (MJK). Foto: FORSVARET

Publisert