Flere eksperter var i artikkelen kritisk til Slottet og Politiets sikkerhetstjenestes rutiner ved bruk av sosiale medier. Avisen pekte blant annet på bilder som kronprinsesse Mette-Marits sønn Marius Borg Høiby hadde lagt ut på sin Instagram-konto.

I det åpne brevet de sendte sjefredaktør Torry Pedersen onsdag, skriver kronprinsparet at Instagram-kontoen «vanskelig [kan] ses på som en sikkerhetsrisiko». De kaller også avisens artikkel «spekulativ, overdimensjonert og uten vesentlig substans på bekostning av et barn på 15 år».

Det er ekstremt sjeldent at kronprinsparet velger å uttale seg i brevs form på denne måten, sier Wibecke Lie som i mange år var NTBs kongereporter.— Så vidt meg bekjent har de ikke gått ut med et offentlig brev til pressen før. Det er kongehusets policy ikke å uttale seg utad. Reaksjonen er både sterk og svært uvanlig, sier hun.

Lie tror bakgrunnen for brevet er medietrykket 15 år gamle Marius Borg Høiby blir utsatt for.

BI-professor i ledelse, Petter Gottschalk, mener det er det emosjonelle foreldreparet som sender brev, ikke det profesjonelle kronprinsparet. Han mener saken illustrerer den manglende sikkerhetskulturen i Norge:

— Det virker som om kronprinsparet ikke har skjønt Gjørv-kommisjonens rapport. De forsvarer det med at «sånn har vi har alltid gjort det». Det samme sa politiet etter 22. juli.