Legionella på Radiumhospitalet

Det er oppdaget legionellasmitte ved Radiumhospitalet. Pasientene får ikke dusje og det er ikke tillatt å bruke vann direkte fra springen.

Publisert Publisert

Det er brutt ut legionellasmitte ved Radiumshospitalet. Smitten kan føre til lungebetennelse hos svekkede pasienter. Foto: Lise Åserud

  • Tine Dommerud
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

En pasient ved Radiumhospitalet er smittet av legionaellasykdom. Sykdommen ble påvist natt til 17. mai, skriver aftenposten.no.

Om formiddagen 18. mai ble det oppdaget at vannforsyningen til Radiumhospitalet ikke var optimal. Ingen av pasientene ved sykehuset får nå dusje og ingen får drikke vann som kommer fra kranen.

Smittevernlege og leder ved avdeling for smittevern ved Oslo universitetssykehus, Egil Lingaas, sier til Aftenposten at det er lav risiko knyttet til å drikke vannet, men at man ikke vil ta noen sjanser og derfor har nedlagt forbud.

Farlig for svekkede pasienter

Dusjeforbudet vil vare helt til det er satt inn nye filtre på vannforsyningen. Det håper sykehuseledelsen blir gjort senest førstkommende onsdag.

Lingaas erkjenner at legionellasykdom er farlig for svekkede pasienter. Han sier imidlertid at det etter forholdene ser bra ut for den smittede pasienten.

For at bakterien skal blomstre opp og dermed bli farlig, kreves langvarig fuktighet og relativt høye temperaturer. Bakterien trives godt i avfallsstoffer. Den kan overleve i over ett år i for eksempel en vanndråpe eller i kranvann.

Smitter via vanndamp

Legionella smitter ikke direkte fra menneske til menneske, men skjer ved innånding av vanndamp med legionellabakterier fra kjøleanlegg på hoteller, sykehus og kontorbygg. Smitten kan være farlig for eldre og personer med nedsatt immunforsvar.

Sykdommen kan også overføres via dusjanlegg når det er for lav temperatur på varmtvannet.

Det er ikke påvist at klimaanlegg i biler og mindre luftkondisjoneringsanlegg i hjemmet kan spre bakterien. Vanligvis er inkubasjonstiden på 5-6 dager.

Et fåtall smittede blir syke

I milde tilfeller gir bakterien pontiacfeber, en influensalignende sykdom, men i alvorlige tilfeller en kraftig lungebetennelse (legionærsyken).

Legionærsyken starter ofte med hodepine, muskelsmerter og slapphet. I løpet av få dager vil man få høy feber, tørrhoste og andre luftveisproblemer. Magesmerter og diaré kan forekomme. Sykdommen kan behandles med antibiotika.

Mellom 5 og 30 prosent av dem som blir syke, dør av sykdommen. Det er langt høyere dødelighet for personer med svekket immunforsvar.

Men bare et fåtall av dem som blir smittet av legionella, blir syke. Nedsatt immunforsvar er vanligvis nødvendig for å bli syk.

Folk i alle aldre kan bli syke, men sykdommen rammer hardest middelaldrende og eldre. Unge og friske mennesker vil kunne stå i mot et angrep. Røykere kan bli syke av en mindre dose bakterier enn andre. Personer med kroniske lungelidelser er spesielt utsatte.

Legionella i Norge

I Norge har det normalt vært rapportert mellom to og ti tilfeller av legionellasmitte hvert år. Tallet har økt etter landets første epidemi i Stavanger i 2001, hvor 28 mennesker ble smittet og syv døde.

De aller fleste av de smittede blir syke etter hotellopphold i utlandet. Selv om innenlandssmitte er uvanlig, ble bakterien påvist i rundt 50 prosent av undersøkte kjøleanlegg i større bygg og institusjoner i en undersøkelse fra 1993.

Folkehelseinstituttet mener det er grunn til å tro at sykdommen er underdiagnostisert i Norge.

Tåler ikke høy temperatur

Bakterien tåler ikke temperaturer over 60 grader. For å forebygge smitte i hjemmet bør du se til at termostaten på varmtvannsberederen din alltid er satt til minst 65 grader. Jo høyere temperatur, desto fortere dør bakterien.

I tillegg bør du sjekke at varmtvannet i kranen holder minst 55 grader. Dusjer bør jevnlig rengjøres ved å legge dusjhode og slanger noen timer i en bøtte med vann tilsatt klorin, før det skylles grundig med varmt vann.

Boblebad, innendørs fontener, befuktningsanlegg og andre systemer hvor vann står i lange perioder med temperatur mellom 20 og 55 grader, bør rengjøres og desinfiseres regelmessig.

Publisert
BT anbefaler

Se Ingebrigtsens første Brann-intervju

Kåre Ingebrigtsen tar over som hovedtrener i Brann.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Da enda en pasient med karantene hadde løyet, satte legen seg ned og skrev om sin fortvilelse

  2. Lars Arne Nilsen dukket opp i ny rolle, seks dager etter Brann-avskjeden

  3. – Ferie pleide å handle om å ikke gjøre noe

  4. – All smitten i Bergen kan spores til utlandet

  5. – Hadde aldri blitt god­tatt i andre deler av arbeids­livet

  6. Trafikkskoler i Bergen inn­fører ti dagers karantene