Norwegian flyr til tross for UDs reiseråd

Utenriksdepartementet fraråder å reise og charterselskap innstiller sine flyvinger til Tyrkia i dag. Norwegian flyr likevel.

KAOTISK: Det tyrkiske militæret opplyser på statlig TV at det har tatt makten i landet. Det er innført unntakstilstand og portforbud i landet.
  • Torunn Aarøy
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Sent fredag kom Utenriksdepartementet med reiseråd om å ikke reise til Tyrkia med mindre det var strengt nødvendig. I tillegg oppfordres reisende i Tyrkia til å følge med på utviklingen og nyheter. UD har satt krisestab og jobber sammen med ambassaden i Ankara for å få oversikt over situasjonen.

— Situasjonen er svært uoversiktlig, sa pressevakt Astrid Sehl i Utenriksdepartementet til NTB fredag kveld.

Les også:

Les også

Kaotiske tilstander i Tyrkia etter angivelig militærkupp

Lørdag morgen fikk reisende til Tyrkia beskjed om at deres avganger var innstilt. På hjemmesiden til Star Tour, Ving og Apollo opplyser de charterturistene om at flyginger i dag er innstilt.

Norwegian flyr

Unntaket er Norwegian. Selskapet har besluttet å fly som normalt til feriebyen Antalya i Tyrkia lørdag, på tross av UDs reiseråd.

– Vi flyr til Antalya, for der har det vært forholdsvis rolig. Situasjonen er også mer under kontroll i Tyrkia nå. Samtidig er det veldig viktig for oss å hente de passasjerene som skal hjem. Vi har fulle fly på vei hjemover, så det er viktig å få fraktet dem hjem, sier pressekontakt Astrid Mannion i Norwegian til NRK.

Ingen fly går

I morges klokken 07.50 tok et tomt charterfly av fra Flesland til Antalya. Sas-maskinen var forsinket og slukke ha gått klokken 06.00. Fra Bergen skulle det ha gått et charterfly fra Thomas Cook til Alanya klokken 18.25 lørdag, men dette er innstilt.

«For senere avreiser følgervi situasjonen og kommer tilbake med mer informasjon. Vi følger utviklingen nøye for å få relevant og offisiell informasjon og vi vil kontakte alle berørte reisende så snart nye opplysningerforeligger», skriver Apollo.

Sas har i dag ett rutefly fra Norge. Det skulle ha gått fra Gardermoen til Antalya klokken 14.00, men er innstilt. De kansellerte også et fly fra København i morges.

Håper å få dem hjem

Det er uklart om Sas klarer å fly passasjerene i Tyrkia hjem i dag. Det vurderes om de skal sende ned et tomt fly.

— Vi ser nå på hvordan vi skal løse dette for å få dem hjem. Dette jobber vi nå intenst med, sier informasjonsdirektør Karin Nyman i Sas til BT.

Nyman ber reisende ta kontakt med charterselskapet for mer informasjon.

Kommer seg hjem

Star Tour har totalt 997 gjester i Tyrkia, og alle får beskjed direkte fra selskapet. Det samme gjelder Ving, som har 2440 nordmenn i Tyrkia.

Disse selskapene sender tomme fly til Tyrkia for å hente gjestene i dag. Dermed vil alle deres kunder komme hjem som planlagt i dag. De som ikke får dra på sin planlagte ferie vi får 100 prosent refusjon av betalingen både hos Apollo, Ving og Star Tour.

— De får refundert reisen eller kan booke om turen, sier Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig i Star Tour.

Selskapet har fått flere spørsmål fra gjestene nå i morges.

— De lurer på hva som skjer og hvordan vi håndterer dette, sier Aspengren.

Demonstrasjoner

Apollo har sendt ut tekstmelding til 60 turister som var på vei til Antalya i morgen om at deres reise er innstilt.

— Vi håper å få gjestene hjem løpet av dagen, sier Christian Hafnor i Apollo.

— De gjestene vi har i Tyrkia virker som de har god informasjon om det som skjer og har fulgt med på nyhetene, sier Hafnor.

Ving sier det har vært noen demonstrasjoner i nærheten av turistområdene i natt.

— Er det noen som ønsker å dra tidligere?

— Nei, ikke som vi har hatt kontakt med. Men det er sikkert en del som leser om dette og lurer på hva som vil skje, sier Marie-Anne Zachrisson, salgsdirektør i Ving.

Får dekket kansellering

Flere forsikringsselskaper sier at de dekker reiseutgifter for nordmenn som ønsker å dra hjem fra Tyrkia, eller ønsker å avbestille turen.

– Tryg Forsikring dekker hjemreise fra Tyrkia og avbestilling av reiser. Bakgrunnen er forsøket på statskupp og den generelle uroen i deler av landet, og UDs reiseråd fredag kveld, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg, til NTB.

– Europeiske dekker også avbestilling for dem som ikke lenger ønsker å reise til Tyrkia. Det gjelder foreløpig til og med mandag 18. juli. En del reisearrangører og flyselskaper har opplyst at de vil refundere reisens pris, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske.

Publisert
BT anbefaler

Sølvi fant sønnen død. Hun skulle ønske hun hadde blitt oppsøkt av et kriseteam.

Ny doktorgrad: Foreldre som mistet barn i narkotikarelatert død sier de fikk lite oppfølging.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Fløyfjelltunnelen stengt til onsdag morgen

  2. – Da jeg så de andre gå i dusjen på Sammen, tenkte jeg at det var lurt

  3. Massene fra den evakuerte bygården skal ha blitt dumpet her. Ulovlig, mener kommunen.

  4. Navs fedrekvotepraksis kan havne i retten

  5. – «Utbrent» var et fremmedord for meg

  6. Sa opp som legevaktsjef og kritiserte kommunen. Nå er hun tilbake som Bergens nye smittevernoverlege.