Dømt for trusler mot advokatkollega

Eks-advokat må i fengsel.

DØMT: Magnus Reikerås. ARKIVFOTO: Jan M. Lillebø
  • Liv Solli Okkenhaug
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

«Du skal vite det Wesenberg, at du aldri skal klare å presse meg, ingen skal klare å presse meg. Du har lagt deg ut med feil person, jeg skal henge på deg til din grav».

Det skal eks-advokat Marius Reikerås ha sagt til advokat Helge Wesenberg da de to var på vei ut fra et rettsmøte høsten 2008. Like før skal Reikerås ifølge Wesenberg også ha kommet med påstander om at han hadde svært belastende opplysninger om Wesenbergs sønn.

Fire måneder

Ondsinnet og utspekulert, mener dommerne i Gulating lagmannsrett. De har nå dømt eks-advokaten til fire måneders fengsel for å ha forsøkt å påvirke en aktør i rettsvesenet.

— Selv om Reikerås var i en presset situasjon, var det ingen rimelig foranledning til å rette et slikt angrep mot Wesenberg, heter det i dommen.

Episoden fant sted etter et rettsmøte i forbindelse med en langvarig strid mellom Reikerås og familien til en eldre bergensreder. Barna til rederen mente Reikerås urettmessig hadde fått sin aldrende klient til å utbetale seg store pengesummer.

Eks-advokaten er også funnet skyldig i å ha utnyttet rederens alderdomssvakhet ved å få ham til å skrive under på en erklæring om at han trakk en forliksklage.

Reikerås sier dommen vil bli anket til Høyesterett.

— Det finnes ikke bevis for det jeg er domfelt for. Retten legger Wesenbergs forklaring til grunn uten andre bevis. Høyesterett må vurdere om det skal være slik i en rettsstat at en skal kunne domfelles uten bevis, sier han.

Frifunnet for bedrageri

Den opprinnelige tiltalen mot Reikerås var langt mer omfattende enn forholdene han nå er funnet skyldig i.

Bergen tingrett frifant i januar Reikerås på flere tiltalepunkter. Dommerne fant ikke bevis for at han skulle ha begått grovt bedrageri eller bidratt til grov utroskap da han fikk utbetalt nær to millioner kroner fra en den eldre rederen. Disse utbetalingene var utgangspunktet for hele den bitre striden mellom eks-advokaten og rederens familie.

I en sivil rettssak er Reikerås likevel dømt til å betale tilbake pengene han fikk utbetalt fra rederen. Han er også fratatt advokatbevillingen på bakgrunn av sin håndtering av klientforholdet til den eldre mannen.

- Slett etterforskning

I lagmannsretten er Reikerås frifunnet på nok et tiltalepunkt, om underslag av salærmidler fra en av medarbeiderne sine i den såkalte nordsjødykkersaken.

Dommerne er sterkt kritiske til hvordan påtalemyndigheten har håndtert dette punktet.

— Etter lagmannsrettens syn var tiltalen på dette punkt åpenbart uberettiget, og har representert en unødig merbelastning, skriver de.

Reikerås mener frifinnelsen på dette punktet viser at han ble utsatt for et justismord da tingretten dømte ham for underslag.

— Dette kunne vært unngått dersom politiet og påtalemyndigheten hadde giddet å ta én telefon til dommeren i nordsjødykkersaken. Det er uhyre trist, ikke bare for meg, men for rettsstaten, sier han.

Publisert: