Hovedindeksen endte på 600,80 poeng etter en dag som begynte med en solid stigning, men som gikk i rødt helt mot slutten. Det ble med andre ord ikke satt noen ny rekord på børsen mandag.

Seadrill noterte seg både for nest høyest kursstigning (+2,95 prosent) og for nest høyest omsetning (384,5 millioner kroner) på børsen, etter Statoil. Asetek leverer vannkjøling til kraftige datamaskiner og topper suverent vinnerlisten med en kursoppgang på drøyt 20 prosent — riktignok etter bare tre små handler på til sammen 460.000 kroner.

Den positive utviklingen til Seadrill skyldes trolig at det statseide russiske oljeselskapet Rosneft i helgen meldte om en samarbeidsavtale med North Atlantic Drilling (Nadl) og John Fredriksens selskap.

Fredriksen gjør seg bemerket også i motsatt ende av skalaen, der laksegiganten Marine Harvest (-3,44 prosent) gir et avgjørende bidrag til nedgangen på børsen mandag. Også oppdrettsselskapene Cermaq (-2,74 prosent) og Lerøy Seafood (-2,68 prosent) trakk børsen ned.

I Europa syntes totalbildet å være positivt, selv om FTSE 100-indeksen i London så vidt gikk tilbake, med 0,07 prosent. DAX-indeksen i Frankfurt og CAC 40-indeksen i Paris steg med henholdsvis 1,07 og 0,60 prosent.

Et fat nordsjøolje kostet mandag ettermiddag 110,26 dollar. Amerikansk lettolje ble omsatt for 104,21 dollar fatet. (©NTB)