Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for strekningen fra Måløy i Sogn og Fjordane til svenskegrensen.

Langs hele kysten ventes høy vannstand, estimert til mellom 60 og 90 centimeter over høyden oppgitt i tidevannstabellen.

— Grunnen til at vannet vil stige, er at vi har et stort lavtrykk mellom Island og de britiske øyene. Dette gjør at vi får en oppstuing av vann i Nordsjøen, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid.

Meteorologisk institutt sender ut obs-varsel når vannstanden blir mer enn 50 cm høyere enn normalt.

— Det skjer egentlig hvert år, om høsten og vinteren, sier Fagerlid.

Full storm

Han tror ikke den høye vannstanden vil føre til problemer i Bergen og Hordaland, men lenger sør kan det bli problemer.

Fra Rogaland til svenskegrensen ventes liten og kanskje full storm langs kysten. Sørlandet vil også få kraftige vindkast inn over land, og vinden kan komme opp i 25-30 meter per sekund.

Blant annet venter meteorologene høye bølger langs kysten av Østfold, skriver VG.

— Det vil også kunne bli bølger ute i Skagerrak på fra seks til ni meter høyde, og selv om disse blir noe lavere når de kommer inn mot kysten av Østfold, er det forholdsvis sjeldent med fire-seks meter høye bølger her - og husk at disse kommer oppe på en springflo. De kan også bli høyere i trange sund som ligger rett ut mot havet, sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen til avisen.

Svensk jernbanestans

I Sverige stanser Trafikverket - Sveriges motstykke til Jernbaneverket - alle tog mellom Göteborg og Strömstad natt til søndag på grunn av uvær, melder nyhetsbyrået TT.

Det er ventet kraftig vind med storm i kastene over Göteborg og Bohuslän. Som følge av værvarselet blir togtrafikken i området innstilt fra midnatt lørdag til klokken 12 søndag.

Vurderer situasjonen

På norsk side av grensen ser det inntil videre ut som togene skal gå.

— Vi har god beredskap og vurderer situasjonen fortløpende, sammen med Jernbaneverket. Vi tilpasser togtrafikken etter forholdene, sier pressevakt Gina Scholz i NSB til NTB.

En rekke fjelloverganger i Sør-Norge er allerede vinterstengt, og på riksvei 7 over Hardangervidda er det kolonnekjøring på grunn av uvær.