Solhjell, som var miljøvernminister fram til regjeringsskiftet i høst, sier til Klassekampen at de to partiene må slå seg sammen før det er for seint. — Det er riktig at SV og MDG slår seg sammen, sier Solhjell som vil ha felleslister allerede ved valget i 2015.

Han kommer med oppfordringen i en kronikk i tirsdagens utgave av avisen. Der skriver han at han leste MDGs partiprogram «og fant et slags SV». Solhjell har informert resten av partiledelsen om at han ville komme med utspillet.

Fryktet MDG

Miljøpartiet De Grønne ble stiftet i 1988, men det var først i årets valgkamp partiet virkelig fikk markert seg. Lenge utfordret miljøpartiet Venstre og SV, noe som skapte frykt i de etablerte stortingspartiene.

— Det er en reell fare for at miljøvelgerne sprer seg slik at det bli færre stortingsrepresentanter som er opptatt av miljø, sa SV-leder Audun Lysbakken da samtlige tre «miljøpartier» risikerte å havne under sperregrensen.

SV berget seg så vidt over sperregrensen, mens MDG endte opp med ett mandat på Oslo-benken.

— Vi var to tusen stemmer unna at to miljøpartier havnet under sperregrensen. For miljøets del har vi ikke råd til å gjøre noe annet enn å slå oss sammen, sier Solhjell.

- Helt uaktuelt

Miljøpartiet De Grønne har profilert seg som et blokkuavhengig parti, og har invitert SV, Venstre og KrF til en klimaallianse. En sammenslåing med SV blir kontant avvist av nasjonal talsperson Hanna E. Marcussen.

— Vi er et helgrønt parti med vår egen ideologi. MDG hører ikke hjemme på venstresiden slik SV gjør, men bygger politikken på en grønn ideologi, sier Marcussen.

— Det er interessant at han mener vi er så like, men jeg mener han leser programmet veldig velvillig. Jeg har også lest SVs program, og partiets mål om sosialistisk samfunnsordning er ikke noe vi deler, sier hun.

Talskvinnen understreker at også KrF og Venstre må med i klimaalliansen, og inviterer Solhjell til å melde seg inn i MDG hvis han ønsker det.

Forberedt på reaksjoner

Solhjell erkjenner også at han kan vente seg kritikk for forslaget om sammenslåing.

— Jeg vet at mange i SV og MDG er uenig med meg. Flere vil reagere på at jeg går ut på denne måten, sier han.

Solhjell var blant kandidatene til lederposisjonen i SV da Kristin Halvorsen ga seg etter valget i 2011. Han har vært regnet som sentrumsorientert i partiet, og ga i 2011 ut boken «Solidaritet på ny» der han skrev varmt om det rødgrønne prosjektet som han mente måtte videreføres uavhengig av hvor lenge partiene ble sittende i regjering sammen.

Han avviser overfor Klassekampen at han foreslår en sammenslåing fordi han vil utvikle SV i en annen retning.

— Nei. Jeg føler meg hjemme i dagens SV og har selv ledet arbeidet med vårt prinsipprogram, sier han og legger til at det var valgkampen som fikk ham til å ivre etter en sammenslåing.