Skjøt isbjørn som var på vei inn i hytte

Signalskudd og stearinlys hadde ingen effekt. Revolveren måtte frem da to personer ble angrepet av isbjørn på Svalbard søndag.

TETT PÅ: De to som var i hytten, er fysisk uskadd, men skjelvne etter hendelsen.
  • Mathias Vedeler
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Isbjørnen er den første som er blitt skutt siden 2011.

Det var to personer, en mann og en kvinne i 40-årene, som oppholdt seg på en hytte ved Hornsund på Svalbard da isbjørnen angrep.

Personene har fortalt til Sysselmannen at den delvis hadde kommet seg gjennom vinduet da den ble skutt med revolver.

De hadde da forsøkt å skremme den flere ganger.

— De kastet stearinlys og avfyrte fire signalpenn-skudd mot dyret, men dette hjalp ikke. Til slutt får en av personene tak i revolveren sin og skyter ett skudd i øyet til bjørnen, som dør av skuddet, sier sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand til NRK.

— De forsøkte signalskuddene også mens den var halvveis inn gjennom vinduet, legger Lars Erik Alfheim, assisterende sysselmann, til overfor Aftenposten.

Saken etterforskes

Saken skal nå etterforskes rutinemessig, og mannen og kvinnen vil bli kalt inn til avhør når de kommer tilbake til Longyearbyen.

— Men vi har ingen holdepunkter for at de ikke handlet i nødverge. For de har forsøkt mange ting, og bjørnen trakk seg ikke unna, sier Alfheim.

De to som var i hytta, kom uskadet fra dramaet, men er skjelvne etter hendelsen, opplyser Lyssand.

Bjørnen ble fraktet med helikopter til Longyearbyen, der den ble målt til å være 2,09 meter lang og 305 kilo tung.

— De kan bli større enn det. Men det er et stort spenn i normalvekt på bjørn. Vekten avhenger av alder og slike ting. Det er derfor for tidlig å si om denne var liten eller stor i så måte, sier Alfheim.

Isbjørn er en fredet art

Han ønsker ikke å si hvem av de to personene som skjøt isbjørnen av hensyn til etterforskningen. De var heller ikke tilgjengelig på telefon i går kveld, ettersom de fortsatt var på vei tilbake til Longyearbyen uten mobildekning.

Det er sjelden at isbjørn, som er en fredet art, blir skutt på Svalbard.

Alfheim opplyser at det ikke ble skutt isbjørn i 2012, men at det ble skutt to i 2010 og én 2011.

Det er kun lov å skyte isbjørn hvis du handler i nødverge.

- Hva kan være årsaken til at denne isbjørnen ikke lot seg skremme?

— Det kan være at den har vært på jakt etter mat, men det er vanskelig å si. Isbjørnadferd kan være ganske variabel, sier Alfheim, som også opplyser at det er vanskelig å svare på hvor uvanlig det er at isbjørn prøver å komme seg inn i hytta.

Publisert: