Hurtigruteskipet var på vei nordover i Raftsundet ved den smale og spektakulære Trollfjorden i Hadsel kommune da det ble bråstopp en liten stund før midnatt mandag kveld.

Klokka 23.47 ble Hovedredningssentralen for Nord-Norge varslet om at MS «Kong Harald» hadde gått på grunn med 258 passasjerer og et mannskap på 57 om bord.

Eskortert av kystvaktskip

Skipet ble liggende med baugen på grunn, og planen var å vente på høyvann ved 6-tiden tirsdag morgen, slik at det kunne komme seg løs. Men ventetiden for passasjerer og mannskap ble mye kortere, og allerede klokka 2.25 kom skipet seg løs for egen maskin og satte kursen mot Svolvær.

— Det har gått veldig bra. Det har kun vært vann i den fremste ballasttanken, og etter det jeg har fått høre, har det ikke vært noen problemer med skipet eller med folk om bord, sier redningsleder Thor-Erik Torkildsen ved hovedredningssentralen for Nord-Norge.

Hurtigruteskipet blir liggende til kai i Svolvær utover dagen. Så vil passasjerene bli fløyet eller brakt videre på andre måter.

- Udramatisk

Meldingene fra broen på hurtigruteskipet var fra første stund at dette var en udramatisk grunnstøting, og at det ikke var noen fare for passasjerer, mannskap eller skip. Det var klart at skipet tok inn litt vann i en ballasttank i baugen, men kapteinen betegnet likevel situasjonen som relativt udramatisk.

Det var aldri aktuelt å vurdere evakuering av de 258 passasjerene.

Trollfjorden er bare 70 meter bred i munningen før den vider seg ut. Den besøkes daglig av Hurtigruten, og hurtigruteskipet MS «Trollfjord» er oppkalt etter nettopp denne fjorden.