Sist en politimann i tjeneste ble drept med skytevåpen var under Nokas-ranet i 2004. I 1998 ble to politimenn skutt og drept av psykiatriske pasienter i to ulike hendelser.

— Tallene forteller at Norge er et svært fredelig land. Jeg finner ingen argument for at politiet i Norge skal være bevæpnet, heller ikke når det er snakk om en terrortrussel, sier professor Johannes Knutsson ved Politihøgskolen til Vårt Land.

I dag bærer nesten 5.800 polititjenestemenn våpen etter at Politidirektoratet (POD) ba om bevæpning for å kunne møte terrortrusselen Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har varslet.

Vårt Land har kartlagt sakene der politimenn har mistet livet i tjeneste i perioden 1905-2014 - med unntak av dem som ble drept av den tyske okkupasjonsmakten.

Tolv tjenestemenn er skutt - sju siden 1945, tre er knivdrept, tre mistet livet i annen voldsbruk og ti har omkommet i ulykker.

— Å flytte pistolen fra bilen til hofta gir ikke det store vernet. Det norske politiet har vært ubevæpnet og bør fortsette med det, sier Knutsson.

Norge har sammen med Storbritannia, Irland, Island og New Zealand ubevæpnet politi.