• Jeg vil gjerne komme tilbake en dag for å bli bedre kjent med byen som har gitt slike mennesker som dere, sa Suu Kyi i sin tale til bergenserne.

Nobelpris — og Raftoprisvinneren sjarmerte de rundt 20.000 menneskene som hadde møtt opp på Torgallmenningen for å hedre henne.

— Jeg er imponert over at dere trosset været. Jeg skjønner ikke helt hvordan noen kan gå med t-skjorte, spøkte Suu Kyi i sin tale til de mange bergenserne.

Takket bergenserne

Hun holdt en spøkefull tone gjennom hele talen og brukte Bergen som et eksempel på en by der «vi får det til».

— I dag her jeg vært rundt og møtt mange mennesker av forskjellige nasjonaliteter. Nasjonaliteter som ser veldig annerledes ut enn dere innfødte. Dere har tatt disse menneskene inn i hjertene deres, som om de skulle være som deres egne. Det har dere gjort fordi dere har en respekt for folk som er annerledes, sa Suu Kyi.

Hun takket bergenserne for at de ga henne anerkjennelsen ved å gi henne Raftoprisen for 22 år siden.

— Det var første gangen vi skjønte at vi ikke var alene. At verden visste hva som skjedde, sa hun.

— Takk er ikke nok for å uttrykke hva jeg føler, men det er det eneste ordet jeg kan, så takk!, sa Suu Kyi.

Da den rundt 10 minutter lange talen var over, responderte de rundt 20 000 fremmøtte med å gi Suu Kyi en lang applaus.

- Vi vil alltid ønske deg velkommen

Ordfører Trude Drevland ønsket fredsprisvinneren velkommen.

— Vi håper at du føler deg hjemme i vår vakre by, Bergen. Vi vil alltid ønske deg velkommen og få deg til å føle deg som en av våre egne, sa hun.

Hun benyttet muligheten til å sende en beskjed til de rundt 60 millionene som bor i Burma.

— Vi vil kjempe for demokrati, vekst og fred, sa ordføreren.

- Stor dag

Se vårt livekamera over Torgallmenningen.

Jernsommerfuglen kom til Flesland i formiddag hvor en folkemengde hadde samlet seg. De ga fredsikonet applaus da hun kom gående ut sammen med ordfører Trude Drevland. Turen gikk deretter rett til Raftostiftelsen, der hun blant andre møtte flere av dem som var med og tildelte henne Raftoprisen i 1990.

Raftoprisen var den første internasjonale prisen hun fikk, og hun har sagt at den viste at hun ikke var glemt. Hun har flere ganger gitt uttrykk for at hun ville komme til Bergen og takke for prisen, og søndag ble planen virkelighet.

I Menneskerettighetenes hus, der Raftostiftelsen holder til, møtte Suu Kyi flere av dem som satt i komiteen som tildelte henne prisen for 22 år siden, og som medvirket sterkt da hun ble nominert til fredsprisen året etter.

Hun møtte også representanter for Burmakomiteen, og rundt 16.15 holdt hun tale på Hotel Norge for eksil-myanmarere.

— Hun sa fornuftige ting, både om hvordan utdanningssystemet i Myanmar skal bygges opp, og om hvordan de etniske konfliktene kan løses i hjemmelandet vårt, sa Maung Maug Kyaw til BT etter talen.

Suu Kyi sa ellers at hun var kjempeglad for å treffe burmesiske familier i Bergen. Hun la vekt på at de både måtte ta vare på sin egen kultur og at de måtte respektere den kulturen de var kommet til.

Tente fredsflamme

Lørdag tente Aung San Suu Kyi en fredsflamme utenfor Nobels Fredssenter i Oslo. Hun sammenlignes med Nelson Mandela og kalles et ikon for demokrati.

Selv advarer hun mot å glemme de undertrykte i hele verden. I nobelforedraget ba hun også folk om ikke å glemme Myanmars egne fanger:

— La meg snakke for våre samvittighetsfanger. Vi har fortsatt slike fanger i Myanmars fengsler. Siden de mest kjente fangene er blitt løslatt, er det grunn til å frykte at de øvrige, de ukjente, vil bli glemt. Husk den ofte gjentatte sannhet om at en samvittighetsfange er en for mye. Det er mange som ennå ikke er blitt satt fri. Være gode og husk på dem og gjør hva som er mulig for få til en så snarlig løslatelse som mulig, appellerte Aung San Suu Kyi og høstet applaus.

Landsmenn i eksil fra hele Europa hadde møtt opp for å hylle sin politiske leder i Oslo. For nobelprisvinneren var det en heseblesende dag, i skytteltrafikk mellom Slottet, Grand Hotel, Oslo rådhus, Nobelsenteret, Oslo-senteret for fred og folkelig hyllest på Rådhusplassen, før kvelden ble avsluttet på middag med Nobelkomiteen og spesielt inviterte.

VENTER SPENT:Sandar shwe khaing (20)Clng deih nuam (19)Thann thann thanr (41)
Alice Bratshaug