Her gjør de Sognefjellet klar for sommersesongen

– Synet var så flott at jeg måtte stoppe opp og filme, sier Ole Gudmund Bjørk.

Åsmund Egeland

Ole Gudmund Bjørk jobber i Hydro Energi og driver blant annet med snømåling på fjellet om våren. Han var ute på snøskuter da han oppdaget brøytebilene i sving over Sognefjellsvegen.

Fint vær og vindstille

– Synet var så flott at jeg måtte stoppe og fange arbeidet på video. Det var fint vær og vindstille den dagen, så jeg kunne bruke dronen jeg hadde med. Jeg holdt på sikkert en halvtime, sier Bjørk til Bergens Tidende.

Les også

Hotellet som vinker busslaster med cruiseturister forbi

Veistrekningen han filmet ligger ved Øvre Hervavatn, sånn noenlunde midt mellom Turtagrø og Sognefjellet.

Bjørk var ute med kameraet sitt 12. april. Og i går, 25. april, ble Sognefjellsvegen åpnet for trafikk.

PUDDER: Brøytebilene i aksjon tidligere i april på vegen midt mellom Turtagrø og Sognefjellet OLE GUDMUND BJØRK (bilde fra video)

Tindevegen åpner

Fredag 27. april åpnet også Tindevegen, den naturskjønne ruten mellom Øvre Årdal og Turtagrø. Styrelederen for Tindevegen, Frank Eldegard, sier at de måtte ta et lite værforbehold.

HØYE KANTER: Brøytekantene er høye, men snøen løs. Derfor gikk arbeidet med å åpne Tindevegen lett denne uken. Bildet er tatt av NRK som skal vise reportasje fra høyfjellet i Norge Rundt fredag. Thomas Marthinsen, NRK

– I 1300 meters høyde skifter forholdene fort på denne årstiden. Ikke alle bilister er riktig skodd. Derfor må vi se været an, sier Eldegard.

Men været var fint, og veien ble åpnet. Målet var åpning innen 1. mai. Dermed er målet nådd med relativt god margin.

Brukte kortere tid

Ifølge Eldegard gikk brøytearbeidet relativt greit.

2018 har ikke vært den store snøvinteren for oss. Tidligere har vi gjerne brukt halvannen uke på brøytearbeidet, i år brukte vi under en uke. Snøen var løs og fin og lett å jobbe med, sier Eldegard.

For ildsjelene bak Tindevegen er det et mål åpne strekningen mellom Øvre Årdal og Turtagrø på samme tid som resten av Sognefjellsvegen åpner. Dessuten er det en fordel for deltagerne på High Camp-festivalen på Turtagrø. Festivalen varer fra 3. - 6. mai. Med åpen fjellovergang blir det mye lettere å komme seg til festivalen.

MYE SNØ: Denne uken blir Tindevegen etter planen klar for trafikk. Her er brøytemannskaper i aksjon. Bildet er tatt av NRK som skal vise reportasje fra høyfjellet i Norge Rundt fredag. Thomas Marthinsen, NRK