Nå er værvarselet oppjustert til full storm

– De som ikke har bundet fast løse gjenstander må gjøre det nå, sier meteorologen.

Publisert:

ER KLAR: Stig Aaberg gjør båten «Ami» klar for både kveldens storm og vinteren. Foto: Eirik Brekke

En ny dose uvær er ventet i ettermiddag.

Men hvor kraftig blir vinden, regnet og snøfallet? Camilla Albertsen, meteorolog hos Storm, har sjekket de aller siste værprognosene før helgen.

– Vi ser et kraftig stormsenter bevege seg i Nordsjøen. Det vil treffe Rogaland og Sørlandet aller hardest, men vi vil merke vinden godt i Hordaland også, sier Albertsen til BT.

VIND: Et kraftig uvær er på vei fra Nordsjøen mot sørlige deler av Norge. Det treffer Hordaland i ettermiddag. Foto: Storm Geo

Vinden skal øke utover ettermiddagen, og aller verst skal det bli i kveld og i løpet av natten.

– De siste prognosene viser at det kan komme opp i full storm lengst sør i fylket, sier meteorologen.

Uværet er ventet å treffe kysten rundt 15-tiden fredag ettermiddag.

På Yr.no står det følgende om full storm: «Trær rykkes opp med rot. Stor skade på hus».

– De som ikke har bundet fast løse gjenstander må gjøre det nå. Og folk bør definitivt sikre båtene sine, sier meteorologen.

TIL VINTEROPPLAG: Stig Aaberg har strammet fortøyningene, og seilene er tatt ned for å gå i vinteropplag. Foto: Eirik Brekke

Har strammet fortøyningene

Akkurat det har båtfolket gjort i RAN seilforening på Straume. Den båthavnen ligger utsatt til i forhold til den vindretningen som er ventet i kveld.

Når BT er innom der i 12.30-tiden, er Stig Aaberg i gang med å sjekke fortøyningene på seilbåten «Ami». Han klargjør båten for vinteren i samme slengen, og tar inn seilene.

– For 4–5 år siden hadde jeg en båtplass litt lenger ut. Da var det et skikkelig uvær – vi kunne ikke engang gå ut på bryggen her mens det pågikk. En av fortøyningene slet seg og båten min fikk hogget i stykker baugen mot kanten på bryggen, forteller han.

Nå ligger båtplassen hans litt mer i le av holmen utenfor.

– Nå har jeg sjekket at fortøyningene er stramme. Mer kan du ikke gjøre sier han, og tar seilet på nakket og bærer det inn til vinteropplag.

SKRYT: Tor Olsen i RAN seilforening skryter av medlemmene i klubben. – De er blitt flinkere nå til å fortøye skikkelig, sier han. Foto: Eirik Brekke

– Verre i kveld

Tor Olsen, som vi også treffer på kaien, har vært medlem i seilforeningen i mange år. Han mener folk er blitt flinkere nå å passe på båtene sine.

– Vi hadde en gjennomgang for en stund siden, der vi påpekte overfor medlemmene hvor viktig det var å ha strekkavlastere på fortøyningene. Og se her – folk er blitt veldig flinke til å ha kraftige fortøyninger, sier han, og peker nedover rekken av fortøyde seilbåter.

– Gikk det fint med båtene her i stormen tidligere i uken?

– Jada, vi ligger lunt til i forhold til den vindretningen som da var. Det blir mer ruskete her i kveld.

HVITT: Slik ser det ut på Hardangervidda rundt klokken 10 fredag formiddag. Foto: Statens Vegvesen

Ekstremvarsel på Østlandet

Ruskete blir det også på Østlandet. Meteorologisk institutt har hevet farenivået til rødt for vinden som er ventet der, melder NRK.

«Dette er en svært sjelden og ekstrem situasjon, med ekstrem fare», står det om farenivået.

Vindkastene er ventet å komme opp i orkan styrke.

På Sørlandet bes foreldre om å hente barna like etter at skoledagen er over, før den verste vinden setter inn.

Ekstremværet har navnet «Knud».

SISTE: Rundt klokken 12 fredag ser værprognosene slik ut for sørlige deler av landet. Foto: YR

Vinteren er kommet

Som tidligere spådd blir forholdene her på Vestlandet ekstra ruskete til fjells. Snøen laver allerede ned på Finse stasjon på Bergensbanen.

Hardangervidda, Sognefjellet og Filefjell snør det også fredag formiddag.

– Det er mildt for øyeblikket, men temperaturene vil synke utover ettermiddagen og kvelden. Over 1000 meter så vil det grense til nullføre, sier Albertsen.

I kveld øker vinden i fjellet fra stiv til sterk kuling. Det kan komme opp i liten storm. I kombinasjon med snø gir det stor fare for stengte fjelloverganger.

– Det er nok å forvente, sier meteorologen.

I lavlandet vil vindstyrken sannsynligvis ligge rundt stiv til sterk kuling mange steder.

GLATT: Det spås å bli vanskelige kjøreforhold flere steder. Foto: YR

Stor fare for skred og flom

All nedbøren de siste dagene har gjort at bakken er «mettet» for vann. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har hevet farenivået for skred i Hordaland til gult for både fredagen og lørdagen:

«Det ventes noen skredhendelser. Enkelte store hendelser kan forekomme. Utsatte bane- og veistrekninger kan bli stengt», står det i varslet.

NVE anbefaler alle å rense takrenner og dreneringsveier slik at vannet renner unna. Mye vann over flere dager gir økt fare for flom.

«Hold deg unna bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring», står det videre.

Publisert: