Sjette flom for campingverten

En campingvogn står fremdeles i vannet. Åtte fortelt av aluminium flyter rundt. For verten Sandy Mathieson på Voss Camping er det sjette storflommen han opplever på Voss Camping.

Publisert Publisert

BYGGER PÅ PÅLER: Campingeier Sandy Mathieson ved det nye flomsikre servicebygget på Voss Camping. Det bygges på påler, og skal tåle fremtidens klima. Foto: Tor Høvik

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

VOSS CAMPING: Flere titalls campingvogner ble i går reddet fra vannmassene, med flere fortelt i aluminium ble værende igjen og flyter rundt i flomvannet. Foto: Tor Høvik

– I går brukte vi det vi hadde av traktorer og biler til å få campingvognene i sikkerhet. Det var bare én vogn vi ikke klarte å redde fra vannmassene. Eieren kommer nok til helgen og rydder opp, sier Mathieson.

61-åringen kom fra New Zealand til Voss som saueklipper for 35 år siden. De siste tiårene har han drevet Voss Camping ved bredden til Vangsvatnet.

– Denne gangen var det bare noen centimeter som skilte før vannet kom inn i servicebygget. Jeg koblet ut strømmen i går kveld for å være på den sikre siden, sier Mathieson.

Han skrur i sikringen i boksen på veggen, og det blir lys igjen i bygget som ble reist på 1960-tallet og da tilhørte NAF.

– Det som ut som det gikk greit denne gang. Gulvet er tørt. Under storflommen i 2014 sto vannet opp etter veggene, sier Mathieson.

VANGSVATNET: Flomvannet er i dag på retur, men har etterlatt seg et bredt belte av løv og greiner. Foto: Tor Høvik

STRANDVOLLEY: Det blir ikke spilt kamp her på en stund. Foto: Tor Høvik

RYDDEARBEID: Mye ryddearbeid gjenstår før campingvognene kan settes på plass igjen på Voss Camping. Foto: Tor Høvik

Neste år flytter han inn i nytt servicebygg. Det er bygget slik kommunen nå mener det må bygges:

Etter forrige storflom i 2014 ble byggegrensen hevet med nesten tre meter – fra kotegrense 50,2 meter over havnivå til 53,2 meter over havet.

I tillegg står det nye bygget på stolper, der første etasje bare skal brukes til garasje eller lager, mens det i 2. etasje er kontor og bebyggelse.

– Fra bakkenivå blir det nå 3,5 meter opp til kontorlokalene. Dit opp tror jeg ikke neste storflom vil nå, sier Mathieson.

Han mener det nå haster for kommunen å sette i verk flere tiltak mot flom.

MINIGOLF UNDER VANN: Minigolfen Cafe ble tatt av vannmassene, og banene står fremdeles under vann. Foto: Tor Høvik

Det er Raundalselva som leder det aller meste av vann ned til Vangsvatnet, og er hovedårsaken til flom på Vossevangen.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vurderer nå muligheten for bygge en 18 kilometer lang tunnel fra Bjørke på Voss som skal lede vannmassene i flomsituasjoner ned til Granvinsfjorden.

Det er anslått at tunnelen vil koste i rundt en milliard kroner, og skal kunne løse flomproblemene på Voss.

Raundalselva er vernet, men løsningen som før jul skal presenteres for kommunen innebærer en løsning der man skal kunne unngå å oppheve vernet.

Vareordfører i Voss, Sigbjørn Hauge (Sp) er ikke i tvil om at det er en vanntunnel som kan redde Voss fra fremtidige flommer.

– Det er en løsning med Raundalselva som er det viktige. Det er snakk om en vanntunnel på størrelse med en biltunnel. Kan den bygges uten å oppheve vernevedtak, vil det gi den beste løsningen for Voss, sier Hauge.

VANNTUNNEL ER LØSNINGEN: Varaordfører Sigbjørn Hauge (Sp) mener en vanntunnel fra Raundalselva til Gravin er løsningen for flomproblemene på Voss. Foto: Tor Høvik

Publisert