Ingen barn får reise alene med SAS

På sin første reise alene ble Søren Vindfelds tvillinger (6) sittende fast i København på grunn av streiken. Nå har SAS sperret muligheten for at barn får reise alene mens streiken pågår.

Publisert Publisert

EKSTREM SITUASJON: Informasjonssjef Knut Morten Johansen beklager at foreldre med barn som reiser alene ikke har fått kontakt med SAS under streiken. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB scanpix

Tvillingene fra Bergen hadde gledet seg lenge til å reise alene med fly for første gang for å besøke farmor og farfar i København.

De fløy til København onsdag, men ble de rammet av streiken da de skulle hjem til Bergen.

Når barn reiser alene, kan ikke billettene bookes om på nett, det må gjøres på telefon.

Fikk ikke kontakt

– Det har vært umulig å komme i kontakt med SAS på telefon eller chat siden streiken begynte, sier Søren Vindfeld. Han og konen har sittet i telefonkø i timevis siden fredag, uten å få kontakt med noen i SAS.

Søndag satte han seg i bilen for å kjøre de 13 timene til København for å hente sønnen og datteren.

Da han hadde kjørt i to og en halv time fikk hans kone omsider tak i Widerøe, og fikk booket billetter til barna der.

– Jeg er kritisk til at SAS ikke har kontaktet oss som har barn som reiser alene, siden de har spesielle billetter som ikke kan bookes om på nett, sier Vindfeld.

Les også

Siste nytt om streiken: 81 avganger kansellert på Flesland. Ingen kontakt mellom partene.

SAS: Ekstrem situasjon

– Vi beklager veldig, samtidig som jeg håper på forståelse på at det er en ekstrem situasjon. 280.000 passasjerer er rammet av streiken til nå. Vi snakker om volumer som er så enorme at det er vanskelig å imøtekomme alle med gode løsninger og svar på telefon så raskt som man vil, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Normalt er det mellom 500 og 800 barn som reiser alene med SAS i Norge en vanlig helg. Barn kan reise alene etter fylte fem år.

– Da vi skjønte at det kunne bli streik, la vi inn en embargo, altså en sperre, på barn som reiste alene fra fredag morgen. Barn som kom til flyplassen da, fikk beskjed om at de ikke fikk reise alene, og det er ikke mulig å bestille reiser til barn alene så lenge streiken pågår, sier Johansen.

Det er fortsatt noen få SAS-flyginger som går som normalt, men ingen av disse tar med seg barn som reiser alene.

Dersom det er barn som har reist alene før sperren trådte i kraft – og ikke kommer seg hjem, er Johansens beste råd til foreldrene å kontakte andre selskaper, som Widerøe.

SAS-ansatte til legevakten

Informasjonssjefen ber om forståelse for at selskapet gjør så godt de kan i en vanskelig situasjon.

– Vi har omdisponert mannskap til å svare på telefoner og jobbe i førstelinjen, og har hatt forsterket mannskap hele helgen. Likevel er det umulig å svare på alle henvendelser forårsaket av denne ulykksalige streiken, sier han.

I løpet av helgen ble noen SAS-ansatte sendt til legevakten på grunn av påkjenningen med å bli skjelt ut av rasende passasjerer.

– Vi har også fått meldinger om at folk gråter på jobb. Jeg ber passasjerene huske på at de som er på jobb ikke er i streik, det er tvert imot folk som jobber seg halvt i hjel for å hjelpe dem som er strandet på grunn av streiken, sier Johansen.

Tvillingene kommer hjem mandag

Søndag kveld ble Johansen selv angrepet av en rasende passasjer mens han ble intervjuet av TV 2 på Gardermoen.

– En sint mann kom bort til meg og tok meg hardt i armen, mens hans skjelte meg ut for å lyve på TV. Det har jeg aldri opplevd før, sier informasjonssjefen.

For Søren Vindfelds barn løste situasjonen seg til slutt. De flyr hjem fra København mandag, med en fire timer lang mellomlanding. Da blir de passet på av en flyvertinne fra Widerøe, før de flyr til Bergen mandag kveld.

– Det blir godt å få dem hjem, sier Vindfeld.

Publisert