Se hvor vakker Bergen er, da!

Høsten i Bergen, det må jo være det vakreste i verden?

Publisert Publisert
  1. Leserne mener

– Du vil aldri kunne oppleve den friheten som fjellene i Norge gir hjemme i Tyskland. Aldri.

Daniel Schönbein (25) snakker omtrent flytende norsk, og vet å sette pris på naturen i Byfjellene. Tyskeren tar mastergrad i meteorologi ved Universitetet i Bergen (UiB), og bruker hver eneste, bidige anledning til å ta det hele inn, gjennom både øyne og kameralinse.

– Når jeg går på tur, filmer jeg. Denne videoen har jeg jobbet med siden i fjor, men aller mest som følge av årets høst. Jeg ville fange årstiden og Bergen, forteller Schönbein.

Les også

Magisk måneshow i natt

Ett sekund = én time med jobb

Nordlys. Ulriken som bader i høstlige toner. Rundemanen. Stjernespill og nydelig lys. Det er «made in Bergen», og det er bare vakkert.

– Jeg noterte meg noen steder hvor jeg tenkte at det ville være verdt å sette opp kameraet for å fange nordlyset og solnedganger, for eksempel. Og så gjorde jeg det bare.

– Hvor lang tid har gått med på filmen?

– Det har gått med to høster til opptak, men det var først i år at jeg virkelig fokuserte på prosjektet. Redigeringen har tatt veldig lang tid. Ett sekund med video vil i snitt tilsvare rundt én time med jobb.

– Oi, det var ikke rent lite. Hva tenker du nå som du ser det ferdige resultatet?

– Det er skikkelig gøy å se på det, og så tenker jeg at det var skikkelig mye jobb å få det ferdig. Men med en gang jeg kommer tilbake til Tyskland, skal den vises frem. Det blir en veldig bra påminnelse hvor vakkert det er i Bergen.

NORDLYSJAKT: Daniel Schönbein (25) er fra Tyskland, men er omtrent lommekjent i Byfjellene i Bergen. – Rundemanen er nok favoritten. Skal jeg på nordlysjakt er det enklest å komme seg opp og ned igjen der, sier Schönbein, som først var innom Bergen som utvekslingselev for fire år siden. Foto: DANIEL SCHÖNBEIN

Nyter utsikten om natten

Turene i Byfjellene tar han som regel alene. Da setter han seg ned, natt og dag, og gjør opptak. Noen ganger går han seg vill, og da er det best ikke å ha med seg noen for å unngå mas.

– Jeg vil helst ikke gå med noen som klager og spør om ting som «hvor er nå det der nordlyset» og så videre.

– Hva gjør du mens kamera ruller?

– Da hører jeg på musikk eller bare nyter utsikten. Det er en voldsom frihet man opplever helt alene midt på fjellet, og midt på natten. Du vil aldri kunne oppleve noe lignende i Tyskland. Det er ekte norsk spirit!

Les også

Uvanlig kraftig nordlys i kveld

Fri som fuglen i Bergen

Schönbein bor i studentbolig i boligkomplekset Alrek, like ved Haukeland universitetssykehus, og ikke minst Byfjellene.

– Hva er det med naturen som lokker deg slik?

– Jeg er glad i den. Samtidig kan du bruke mye tid på å gå tur som student i Norge. I Tyskland blir du tvunget til å være på skolen, og når du bor på et så fint sted som Bergen og det er fint vær, så går du heller på fjellet enn til skolen.

Hjemme i Würzburg, helt nord i Bayern, er det få steder som ligner på Hardbakkatjørna i Isdalen i Bergen, og Langelivatnet på Vidden. To steder i Byfjellene som han liker ekstra godt.

– Jeg kommer til å savne naturen og friheten, akkurat som du ser i filmen, når jeg flytter tilbake. Det er det jeg elsker med Norge.

Publisert