Etter toppen av Denali (6190 moh) fant Cato et gjenglemt kamera i snøen. Nå trenger han hjelp for å finne eierne på bildet.

- To av dem er avbildet på toppen. Jeg håper sistemann er den som tok bildet, sier Risløw.

PÅ TOPPEN: Det venstre bildet viser Cato Risløw, ikke langt fra toppen av Denali. På høyre bilde kan man se to av de tre polske klatrerne, med et polsk flagg mellom seg. Til høyre for dem står to jenter med et indonesisk flagg. Hvem de fire er, er enda ukjent. Foto: Privat/ukjent

  • Ingrid Aarekol
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

– Følelsen av å stå og se utover hele verden er helt enorm. Hadde jeg mistet mitt eget kamera, ville jeg kjent på en bunnløs fortvilelse. Man er ikke seg selv i en slik situasjon, og det er ikke alle minnene man klarer å ta innover seg.

Det forteller Cato Risløw, som for syv dager siden sto på toppen av Denali, 6190 meter over havet.

Fjellet var tidligere kjent som Mount McKinley. Det er USA og Nord-Amerikas høyeste fjell.

– En av de første tingene jeg gjorde da jeg var hjemme igjen, var å laste inn bildene på kameraet, sier Risløw.

Til sammen lå 350 bilder på apparatet. De polske flaggene på bildene avslører i det minste hvor bildenes rettmessige eiere finnes.

– To av dem er avbildet på toppen. Jeg håper sistemann er den som tok bildet, sier Risløw.

MAGISK: – Sol og måne var oppe samtidig, og vi var så høyt oppe at vi kunne se krumming av jordoverflaten. Man snakker om breer i Norge, men dette er en helt annen dimensjon, forteller Cato Risløw. Foto: Cato Risløw

Et uløst mysterium

Risløw er selv fra Øygarden, og har et mål om å være den første strilen i Norge som har klatret de syv høyeste fjellene på hvert av verdens kontinenter. Drømmen kaller han «Fra flatt hav til verdens tak».

Kameraet plukket han med seg i god tro om at det var en av hans turkamerater som eide det.

– Jeg ble overrasket da vi kom ned, og ingen kunne kjenne igjen kameraet. Da fikk jeg et intenst ønske om å løse mysteriet, forteller Risløw.

GÅTE: Cato Risløw forteller at de tre polakkene har tatt bilder av hele turen, inkludert forberedelsene. Dette bildet er antageligvis tatt like før avreise. Foto: Ukjent

Cato la ut bildene på bloggen sin, og fikk enorm respons. Trafikken på bloggen har aldri vært bedre, og nå har budskapet nådd Polen.

Men gåten er enda ikke løst.

– Håpet er at polske medier skal plukke opp saken. Jeg lurer på hvem de er, hva de heter og hvordan det har gått med dem.

NUMMER 5: – Denali er det femte av i alt syv fjell, før jeg har nådd målet mitt om å klatre de syv høyeste fjellene på alle verdens kontinenter, sier Risløw. Foto: Cato Risløw

– Håper sistemann har kommet opp i live

Fjellet er vanskelig å bestige. Ifølge Risløw har 2017 så langt vært et krevende år å ta seg opp Denali.

– Det var flere som måtte amputere på grunn av forfrysninger, og én lå besvimt i snøen. Det er litt av grunnen til at jeg ønsker å få sporet dem opp. Jeg håper jo at også han som ikke er avbildet har kommet seg opp i live, sier han.

ROBUST: – Ifølge bildet fra toppen var polakkene der en uke før oss. Det er utrolig at kameraet har overlevd så lenge, sier Cato Risløw. Foto: Privat

Risløw beskriver opplevelsen av å nå toppen som magisk.

– I forveien av en slik tur er man utrolig fokusert. Tankene dreier seg om rutiner og arbeidsoppgaver. På toppen kulminerer det i at man står og ser utover hele verden.

Publisert
  1. Øygarden
  2. Polen
  3. Fjell
  4. Alaska
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Bergenser skal ro fra Tromsø til Svalbard

  2. Mysteriet løyst: Oddbjørn målene bildet som var skjult i veggen

  3. – Då vi begynte å grave, spruta 6000 år gamle ting opp

BT anbefaler

Rekordhøye smittetall i Vestland: Sjekk din kommune og bydel

LES SAKEN