Turister krysser fortsatt sperringene

– Jeg har sett mange folk krysse sperringene i dag. Folk har ikke respekt. De ser sperringene, men vil ta de beste bildene.

VED NIGARDSBREEN: Anne Rudsengen fra Statens Naturoppsyn ser mot Nigardsbreen hvor en mann omkom søndag ettermiddag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Søndag kveld omkom en 38 år gammel mann fra Østerrike ved Nigardsbreen. Mandag undersøkte politiet og naturforvaltere stedet hvor ulykken inntraff.

– Det er ille å stå og se på at folk krysser sperringene. Det er ikke noe vi kan gjøre annet enn å sterkt anbefale dem ikke å gå forbi sperringene, sier Aina-Elise Stokkenes, naturforvalter i Luster kommune.

Undersøker området

Hun står sammen med Anne Rudsengen fra Statens Naturoppsyn i Indre Sogn og ser i kikkert inn på Nigardsbreen.

– Det var ingen som våget å gå forbi sperringene da vi var her i dag, men nå ser vi flere som står innenfor, sier Rudsengen og rister oppgitt på hodet.

– Det er en del nordmenn som har fått med seg dødsulykken, men de utenlandske turistene har ikke fått det med seg, legger naturforvalter Stokkenes til.

UNDERSØKER: Naturforvalter Aina-Elise Stokkenes (t.h) og Anne Rudsengen fra Statens Naturoppsyn undersøkte mandag stedet hvor en mann omkom søndag ettermiddag.

Store deler av mandagen har de, sammen med politiet og leder i Jostedalen Breførarlag, Steinar Bruheim, undersøkt stedet hvor den 38 år gamle mannen omkom.

– Vi gjør det vi kan for at turister skal holde trygg avstand til breen. Det er lite vi kan gjøre dersom folk går forbi sperringene.

De forteller at varselsskiltene og gjerdene blir sjekket flere ganger i uken.

– Hver vår sjekker vi også breen, før vi setter opp gjerdene og skiltene for sesongen. Vi er opptatt av at sperringene står på rett plass, sier Stokkenes.

OPPGITT: Assistentguide Lars Røyrhus er oppgitt over alle turistene som trosser sperringene.

– Har ikke respekt

På parkeringsplassen kommer brefører og guide Manné Jiménez fra Jostedalen Breførarlag gående med et stort turistfølge.

– Jeg har sett mange folk krysse sperringene i dag. Folk har ikke respekt. Folk ser sperringene, men de vil ta de beste bildene, sier han.

Like bak kommer assistentguide Lars Røyrhus. Han forteller at han har sett rundt 20 personer innenfor sperringene mandag.

– Jeg har brukt mye tid på å få folk vekk, men de bryr seg ikke.

– Blir det gjort noe nå? Kommer det en vakt ved breen? spør Røyrhus og ser på Rudsengen og Stokkenes.

– Vi håper det, sier de.

Publisert: