Seperatistgruppen MNLF fikk ros for frigivelsen av Sekkingstad - skal ha delt løsepengene med Abu Sayyaf

Det filippinske nettstedet Rappler hevder at MNLF og Abu Sayyaf, som holdt Kjartan Sekkingstad fanget, har delt løsepengene mellom seg.

HYLLET: Separatistgruppen MNLF og lederen Nur Misuari (t.h.) har tatt deler av æren for at Kjartan Sekkingstad (i midten) ble frigitt.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Sotra-mannen Kjartan Sekkingstad, ble 17. september løslatt fra Abu Sayyaf-geriljaen etter ett år i fangenskap. Separatistgruppen Moro-folkets nasjonale frigjøringsfront (MNLF) ble hyllet for å ha spilt en viktig rolle i frigivelsesarbeidet.

Filippinenes president Rodrigo Duterte opplyste etter løslatelsen at det var blitt utbetalt 50 millioner pesos, tilsvarende nesten ni millioner kroner, i løsepenger for Sekkingstad. Det skriver det filippinske nettstedet Rappler.

Les også

Slik ble han hotellsjef på Filippinene: For 16 år siden flyttet Kjartan Sekkingstad for å leve ut reisedrømmen.

– 3,5 millioner gikk til MNLF

Nå hevder Rappler at over 3,5 millioner kroner av løsepengene gikk til MNLF, mens 5,3 millioner kroner gikk til Abu Sayyaf. Det er NRK som først skrev om saken.

«At MNLF deler penger med Abu Sayyaf for å støtte MNLFs våpen, ammunisjon og krigere, kan ikke ses bort fra,» heter det i en militærrapport Rappler viser til.

Det har vært stor usikkerhet knyttet til hvem – om noen – som betalte for å få Sekkingstad fri fra Abu Sayyaf-geriljaen på Filippinene.

– Ble lurt av gisseltakerne to ganger

Norske myndigheter har kategorisk avvist at de har deltatt i noen forhandling med gisseltakerne.

Den filippinske fredsminister har tidligere bekreftet overfor NRK at det ble utbetalt løsepenger.

– Det har vært en lang kamp. Vi hadde blitt lurt to ganger tidligere, sa fredsminister Jesus Dureza til kanalen.

Les også

Tre mulige årsaker til at Sekkingstad ble frigitt

– Sekkingstads svigerfamilie betalte mest

Dureza fortalte at det var Sekkingstads svigerfamilie som betalte det meste av løsepengene som sikret at Sotra-mannen ble frigitt.

Til Bergens Tidende sier Sekkingstads svoger, Ronald Bangayan, at han ikke har lov til å svare på et eneste spørsmål om løsepenger.

– Jeg har ikke mulighet til å svare på spørsmål om dette. Beklager, men jeg kan ikke si noe, var det eneste han ville si da BT nådde ham på telefon onsdag formiddag.

Publisert: