Bergenser (35) har besøkt alle verdens land – som yngste nordmann noensinne

1. juli hadde Marius Johansen gjort noe som bare et fåtall nordmenn har gjort før han: han har satt foten i alle verdens 198 land.

Publisert Publisert

MADAGASKAR: – Etter å ha sett filmen «Madagaskar» ble jo alle litt forelsket i lemurene. Da ble neste tur lagt dit. Foto: Privat

  1. Leserne mener

«Djengis Khan, Napoleon og Hitler mislyktes i sitt oppdrag om å legge hele verden for sine føtter. Men det klarte jeg, da jeg i dag landet på Mauritius».

Det skrev Marius Johansen (35) på sosiale medier, da han på lørdag satte foten ned i det siste landet på listen. Med det har han også tatt over tittelen som den yngste nordmannen noensinne som har vært i alle verdens land.

35-åringen tar over tittelen fra Gunnar Garfors (42), fra Naustdal i Sunnfjord, som fikk tittelen da han var 37 år.

– Reiselysten ble nok tent i 2009 etter en rundreise i Tanzania. Safari, bestigning av Kilimanjaro, eviglange strender på Zanzibar. Plutselig innså jeg hvor mye jeg ikke hadde sett og opplevd. Og så ballet det litt på seg da, forteller Johansen og ler.

PINGVIN: – Mitt soleklare favorittdyr er pingviner, så å få reise til Antarktis var helt utrolig. Dyrene har ikke lært seg å være redde for mennesker, noe som var sinnssykt kult, sier Johansen. Foto: privat

Fra «charterferie» til backpacking

Johansen er vokst opp i en liten bygd i Akershus, men flyttet til Bergen i 2005.

– Jeg er ikke oppvokst med et stort verdensbilde. Feriene ble brukt på hytten, rundt i Norge eller en sjelden gang på Gran Canaria. Som student hadde jeg heller ikke penger til store turer, så feriene gikk stort sett til Tyrkia med restplassbilletter. Det var da jeg fikk meg en skikkelig jobb at andre destinasjoner ble et alternativ, sier Johansen.

I starten var hadde han ingen tanker om å besøke alle de 198 verdenslandene.

– Men jeg reiste smart og prøvde alltid å få med meg så mange land som mulig, når jeg først tok turen til en gitt region. Var jeg i Vietnam, Thailand og Kambodsja var det ikke lange veien til Laos.

Borte bra, men Bergen best

Det ble en livsstil. Johansen jobber på fregatt i Sjøforsvaret, og etter flere uker til sjøs har han mye opparbeidet ferie.

– De siste årene har all fritid blitt brukt til reising. Jeg får ofte spørsmål om hvor mye penger jeg har brukt på dette, men jeg tror jeg bevisst har unngått å tenke på det, seier Johansen.

De aller fleste landene har Johansen lagt bak seg i løpet av de siste fem-seks årene.

KASAKHSTAN: – I bakgrunnen ligger en skøytestadion fra Sovjettiden. Her hadde jeg og kompisen min, Kewin Østebømyr Risør, kappløp opp de 500–600 trappetrinnene. Foto: privat

– Noen ganger har jeg spurt meg selv om det egentlig har vært vits å ha en leilighet stående tom i Bergen. Samtidig er det godt å ha et sted som «hjemme». Bergen er dessuten kanskje et av verdens flotteste byer – så lenge det er opplett!

Les også

Nå er Gunnar i gang med et nytt, sprøtt rekordforsøk

Oppfinnsom type

Det å besøke alle verdens land handler ikke bare om tid og penger. Det er nemlig ikke alle land som er like enkle å besøke.

– I Afghanistan bør man helst kjenne noen. Løsningen ble å bli kjent med en i Kabul gjennom Airbnb. Han hentet meg på flyplassen, viste meg byen og kjørte meg tilbake til flyplassen dagen etter. Jeg var der bare et døgn, sier Johansen.

Yrket hans, som kapteinløytnant i den norske Sjøforsvaret, er heller ikke en helt uproblematisk stilling for noen land.

Les også

Fant kongepytonslange i dashbordet

– I visumsøknadene oppgir jeg som regel at jeg er ingeniør, som er en sannhet med modifikasjoner.

FIJI: – Besøkte Shark Dive i Pacific Harbour. Det leverte! 25–30 Bull Sharks svømte rundt oss, noen av dem så store som 3,5 meter og 300 kilo! Foto: Privat

Innpass i krigsrammede Syria var det aller vanskeligste. Landet har nemlig sluttet å skrive ut turistvisum.

– Jeg måtte rett og slett avtale en businessreise med et lokalt byggefirma, opprette en bedrift, trykke opp visittkort og bestille godkjente bedriftsstempel fra England. På innreisen så jeg ut som hvilken som helst finansmann og ingen stilte spørsmål, forteller Johansen. Han understreker at han ikke anbefaler hvem som helst å oppsøke slike land.

Les også

Nå er Gunnar i gang med et nytt, sprøtt rekordforsøk

Iboende reiselyst

Johansen har ingen planer om å pensjonere seg som globetrotter nå som målet er nådd.

USA: – Her er jeg om bord på et av mine favorittfartøy U.S. Wisconsin under en jobbreise i USA. Foto: privat

Les også

Visste du at barnet ditt ikke trenger å gå på skolen?

– Selv om jeg har besøkt alle verdens land er det fremdeles mange steder jeg ønsker å reise til. Motivasjonen er å oppleve nye kulturer, møte nye mennesker, spise ny mat og lære mer om hvordan verden fungerer, sier Johansen.

Han mener at nordmenn generelt har godt av en liten «dannelsesreise».

– Jeg fyrer meg fort opp når jeg hører om barn og unge som bli mobbet og utestengt fordi de ikke har den nyeste Iphonen, eller de dyreste klærne. Da tenker jeg på hvor godt ungdommen hadde hatt av å se hvordan for eksempel barna i Sentral-Afrika har det.

Foto: Privat

Publisert