Kvamskogen snør ned

Klokken fem i dag tidlig var Vigdis Vasdal (72) oppe for å måke taket, i bare nattdrakten.

Publisert Publisert

HARDT ARBEID: Vigdis og Alf Vasdal har hatt litt av en jobb med å få gravd frem campingvognen sin. Foto: Marita Aarekol

  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Jeg begynte å måke i bare pysjen. Jeg var redd hele glasstaket på det ytterste overbygget på campingvognen skulle knuse.

Hun og mannen Alf Vasdal (74) kjøpte campingvogn i november i fjor. Nå er de litt usikre på om de angrer på hele kjøpet.

– Det er enorme mengder med snø, og det slutter ikke heller. Vi ville at barn og barnebarn skulle ha et sted å reise for å stå på ski, sier Vigdis Vasdal med et tappert smil.

Les også

– De som går ut i vinterferie neste uke, får det perfekte vinterferieværet

ANGRER LITT: Ekteparet Vasdal kjøpte campingvogn med tilbygg og hagestue i glass i fjor. Nå er de litt usikre på om det var rett valg. Foto: Marita Aarekol

MÅKEMANN: Ragnvald Syvertsen på toppen av campingvognen sin. Foto: Marita Aarekol

Mindre snø i gamle dager, bortsett fra i -62

Bjarte Djuvik Næss er virksomhetsarkitekt hos StormGeo. Har har konstruert en nettside som viser de offisielle snømålingene for Kvamskogen fra 1957 og frem til i dag.

– Jeg har gjort dette som et hobbyprosjekt. Det er mange meninger om snødybdene. Selv har jeg funnet ut at det ikke var så mye snø i gamle dager som folk skal ha det til.

I 1962 var snødybden 2,9 meter. Dette er det meste som er målt ifølge hans tall, som stammer fra Meteorologisk institutt. Nå er snødybden 1,8 meter.

Her kan du se tidslinje over snødybden på Kvamskogen fra 1957 til i dag.

– Til St. Hans

Over hele Kvamskogen står det folk på hyttetak og campingvogner og spar snø.

– Jeg syntes det var mye snø for to år siden. Da ble den også liggende til St. Hans. Det tror jeg kommer til å skje i år også, sier Jan Nesse, som har vært hytteeier på Kvamskogen i 40 år.

VÅGER IKKE: – Jeg tør ikke å kjøre inn bilen før garasjetaket er måkt, sier Jan Nesse. Foto: Marita Aarekol

CAMPINGFAST: Det blir trolig en gang til våren denne campingvognen kan flyttes. Foto: Marita Aarekol

TRAKTORMÅKING: Nils Bjarte Rosseland har måkt hele uken for å kunne klargjøre campingplassen til helgens gjester.

Regnet ikke bort

Den første snøen kom 10. november. Vanligvis pleier det første hvite pudderet å regne bort etter kort tid, men det skjedde ikke i år.

Det sier i alle fall eier av Kvernavollen camping, Nils Bjarte Rosseland. Han fører årlig statistikk over tidspunkt for når de første snøkrystallene daler ned.

– Det tidligste snøfallet jeg har opplevd var i slutten av oktober, og da forsvant snøen etter noen dager. I 2015 hadde vi mer snø, men da kom den mye senere på året, sier han.

BILFAST: Far Steinar Birkeland har klart å spa frem bilen sin, nå blir det tur i skitrekket. Foto: Marita Aarekol

KLATRER: Hannah Sofie Birkeland (10) må klatre for kunne komme seg ut av hytten. Foto: Marita Aarekol

Vinterferie

Familien Birkeland fra Sandnes er i ferd med å grave frem bilen. De har planer om en tur i trekket, før det kommer storinnrykk på hytten. Femten mennesker skal overnatte denne helgen. Etter flere dager med snømåking er de klare for forsterkninger.

GRAVE SEG NEDOVER: Eivind Måge og kollega Geir Larsen fra Kvam kraftverk måtte grave seg 2,5 meter nedover i snøen for å finne strømfordelingsskapet. Foto: Eivind Måge, Kvam kraftverk

VIMPEL I SIKTE: Hadde ikke vimpelen vært heist, er det ikke sikkert det hadde vært enkelt å finne denne hytten. Foto: Marita Aarekol

PIPE I SIKTE: Enda noen centimeter med snø kan komme før den er helt vekke. Foto: Marita Aarekol

MØNE I SIKTE: Knapt synlig, stikker en av hyttene på Kvamskogen opp. Foto: Marita Aarekol

Publisert