– Politimann siktet etter aksjon mot pedofilt nettverk i Bergen

Politiet i Bergen har aksjonert mot et pedofilt nettverk etter lengre tids etterforskning. En politimann i deres eget distrikt er siktet i saken, melder VG.

KONTAKT: Advokat Erik Mjell fikk lørdag telefon fra Politiets Fellesforbund med spørsmål om å bistå politimannen. – Jeg har hatt kontakt med ham lørdag og fortsetter med det. Jeg er ikke formelt oppnevnt som forsvarer, sier Mjell. MARIT HOMMEDAL/SCANPIX

Dette har skjedd:

Politiet i Bergen har varslet en egen pressekonferanse om saken søndag. Dette ble først besluttet én dag i forveien, altså lørdag, opplyser leder for retts- og påtaleseksjonen i Bergen, Gunnar Fløystad.

– Under pressekonferansen ønsker vi å informere om en del ting som er knyttet til saken. Utover det, kan vi ikke kommentere saken, til noen, sier Fløystad til BT.

Les også

Humlegård: – Bergenspolitiet jobber med kjempesak

– Skal ikke lese om seg selv

Etter det BT vet var det etterforskning knyttet til «det mørke nettet», et pedofilt nettverk med 215.000 brukere som FBI har infiltrert, som ledet politidistriktet til den omtalte politimannen.

Navnet dukket altså opp, og saken ble sendt over til Sørvest politidistrikt for videre etterforskning.

– Vi kan ikke uttale oss om saken nå, og ikke før tidligst søndag ettermiddag. Det handler om at vår mann ikke skal lese om saken i avisen før vi har snakket med ham, sier Stian Eskeland, jurist i Sørvest politidistrikt.

Han kan ikke si noe om når de fikk saken overlevert fra Vest politidistrikt.

– Dette er bare én del av det store bildet, og generert i forlengelse av det.

Kontakt med advokat

Politiet skal ha gått til aksjon etter lengre tids etterforskning av et pedofili-nettverk. Fredag skal det ha vært ransaking hos den siktede politimannen, men han er foreløpig ikke pågrepet, skriver VG.

Advokat Erik Mjell fikk lørdag telefon fra Politiets Fellesforbund med spørsmål om å bistå politimannen.

– Jeg har hatt kontakt med ham lørdag og fortsetter med det. Jeg er ikke formelt oppnevnt som forsvarer, sier Mjell.

– Erkjenner han straffskyld?

– Det vil jeg ikke kommentere.

Politimannen skal være mistenkt for begrenset befatning med overgrepsmaterialet, skriver VG. Etter det avisen erfarer skal han ikke være mistenkt for å ha sentral rolle i saken.

Les også

Seks spørsmål og svar om «Det mørke nettet»

Kommenterer ikke saken

Noen av de siktede i saken vil bli fremstilt for fengsling mandag, men verken politiet i Bergen, Kripos eller noen i Politidirektoratet ville kommentere saken lørdag kveld, melder NTB.

Alle viser til den varslede pressekonferansen søndag klokken 14.00 i Bergen.

«Temaet for pressekonferansen er knyttet til sak angående etterforskningen av seksuelle overgrep mot barn», skiver politiet i pressemeldingen.

Vest politidistrikt vil ikke si noe om hvem som skal delta på pressekonferansen.

– Vi ønsker ikke å si det nå av hensyn til skjerming, opplyser kommunikasjonsrådgiver Margrethe Gudbrandsen i en SMS.

Kjetil Rekdal i Politiets Fellesforbund ønsker heller ikke å kommentere saken.

Ifølge NRK varierer både mengde og grovhet i overgrepsmaterialet, fra noen få til flere hundre tusen bilder og videoklipp.

TYST: – Vi har ingen kommentar til denne saken på det nåværende tidspunkt, sier Gunnar Fløystad, leder for retts- og påtaleseksjonen i Bergen. Ørjan Deisz (arkiv)

Les også

FBI-aksjon mot overgrepsside ledet politiet til bergensere

52 sider langt varsel

Det har stormet rundt Vest politidistrikt den siste uken etter at VG avslørte at en intern varsler i politiet fortalte at alvorlig narkotikakriminalitet er blitt nedprioritert gjennom flere år.

Tjenestemannen i Bergens-politiet varslet om det han oppfatter som en ukultur i politidistriktet. I den 52 sider lange rapporten, fortalte varsleren om en stående ordre fra ledelsen om å unnlate å gripe inn mot alvorlig narkotikakriminalitet.

Les også

Bergensmann (33) tatt for nedlasting av flere tusen barneovergrep-bilder

– Bergenspolitiet i et nytt lys

Politidirektør Odd Reidar Humlegård gikk fredag ut i Dagbladet og fortalte at bergenspolitiet jobber med en svært omfattende sak som har tvunget dem til å prioritere hardt. Store spanings- og etterretningsressurser er flyttet over på saken, ifølge ham.

– Dette vil sette bergenspolitiet i et nytt lys. Det er også med på å forklare hvorfor andre saker nedprioriteres til tider, sa Humlegård om saken.

Visepolitimester Olav Valland i Vest politidistrikt bekreftet da at de jobber med en sak hvor de har hatt behov for store ressurser til spaning og etterretning.

– Vi jobber med et sakskompleks som vi ikke kan gå ut med nå av hensyn til etterforskningen, sa han til BT fredag.

BT følger saken.

STILLE: Politimester Kaare Songstad ønsker ikke å kommentere saken overfor BT. ELIAS DAHLEN (ARKIV)