- Han ble litt blek da han så hva jeg hadde fått med meg

— Kontrolløren sa bare «oi» og «takk» da han så hva jeg hadde fått med meg gjennom sikkerhetskontrollen, forteller Preben Finstad.

FORGLEMMELSE: Preben Finstad viser frem tapetkniven han bruker i jobben på Ikea, og som ved en forglemmelse ble liggende i ryggsekken.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Lørdag skulle han gjennom sikkerhetskontrollen på Flesland da han fikk det han selv kaller en litt uvanlig opplevelse, skriver Bergens Tidende.

— Lå i sekken

— Etter å ha gått gjennom sikkerhetskontrollen oppdaget jeg at jeg ved en forglemmelse hadde fått med meg en tapetkniv. Det var da jeg skulle sette på plass vannflasken som har en egen lomme ytterst på sekken at jeg kjente at flasken ikke skled ned i lommen som den pleier, sier Finstad til BT.

— Jeg kikket ned i lommen og der lå en tapetkniv av samme type som vi bruker på jobb for å pakke ut varer. Det var få reisende på flyplassen, og det er overraskende at kniven ikke ble oppdaget i sikkerhetskontrollen, sier Finstad, som jobber på Ikea.

MERKELIG: - Jeg syns det var merkelig at sikkerhetskontrollen på Flesland ikke konfronterte meg med noe som helst da jeg leverte inn tapetkniven jeg ved en forglemmelse hadde fått med meg, sier Preben Finstad.

Etter å ha funnet kniven fikk han tatt et raskt bilde, før han gikk tilbake til sikkerhetskontrollen.— Jeg ville ikke gå å veive med en kniv i avgangshallen, så jeg gikk kjapt tilbake til sikkerhetskontrollen.

På flyplassen:

Les også

Gjør du denne feilen når du sjekker inn?

— Fikk ingen spørsmål

— Jeg leverte den rolig til en av kontrollørene. Jeg ble møtt med et litt blekt og overrasket ansikt da jeg sa at «denne gikk gjennom kontrollen». Han tok imot kniven og svarte med et kort takk.

— Jeg fikk ingen spørsmål om hvor jeg hadde oppbevart kniven eller hvorfor jeg hadde den med meg. Navnet mitt ble ikke notert, og jeg måtte ikke redegjøre for noe som helst. Merkelig, det virket nærmest som det var helt vanlig at folk leverte tilbake tapetkniver som de hadde fått igjennom kontrollen. Hadde dette skjedd i et annet land ville jeg nok blitt tatt til side for avhør, sier Finstad, som etter episoden ruslet til gaten for å vente på flyet sitt.

Det er fort gjort:

Les også

Har du glemt noe på reise? Slik finner du det igjen

Diskuterer ulike løsninger

Det er ikke første gang Flesland og andre flyplasser har problemer med tapetkniver. I 2012 hadde Bergens Tidende følgende historie fra sikkerhetskontrollen: Så lett lurer han flyplassvaktene

Den gang svarte securityansvarlig Lasse Solberg i Avinor på Flesland:

— Vi holder på å diskutere forskjellige ting vi kan gjøre for å oppdage slike kniver. Vi ser at vi må gjøre noe, men jeg vil ikke gå ut med konkrete tiltak.

Ikke lett å oppdage

- Sist en slik tapetknivhistorie ble omtalt i BTs spalter innrømmet dere at det var problematisk med den type kniver, blant annet på grunn av plasten som ligger rundt bladet. Hva har skjedd siden den gang?

— Det har skjedd ting siden 2012, men av sikkerhetshensyn vil jeg ikke gå inn på det. Det som er sikkert er at den type kniver er vanskelige å oppdage ettersom de ligger inkapslet i plast.

- Hva kan ha skjedd i tilfellet nå på lørdag?

SKAL OPPDAGES: - Vi er obs på det spesielle ved disse inkapslete tapetknivene. De skal oppdages, men menneskelige feil kan forekomme, sier sikkerhetsansvarlig Lasse Solberg i Avinor på Flesland.

— Jeg har prøvd å sjekke hva som skjedde, men har ikke fått noen rapport om at en tapetkniv ble levert inn. Jeg må imidlertid berømme mannen som kom tilbake med kniven. De reisende har for øvrig selv også ansvar for hva de har med seg.

Terroren 11. september

- Hva om en mindre vennligsinnet passasjer hadde fått med seg en slik kniv? Vi husker at slike kniver ble brukt under kapringen av fly under terroren i USA 11. september 2001?

— Slike kniver skal ikke gjennom sikkerhetskontrollen. La det være klart. Det jeg kan si er at vi har jevnlige rutinesjekker som viser at sikkerhetsnivået er svært godt, men her kan det ha skjedd en menneskelig svikt.

- Hvordan følges slike saker opp?

— En slik tapetkniv skal fanges opp av sikkerhetskontrollørene våre når håndbagasje og annet går gjennom røntgenmaskinene. Oppdager vi at en kontrollør har oversett noe, så blir det å ta en gjennomgang med vedkommende, sier securityansvarlig Lasse Solberg.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Les mer om luftfart:

Publisert: