Regjeringen snudde salutt-stans

Regjeringen griper inn og snur avgjørelsen om å fjerne salutten fra Skansen 17. mai.

Publisert Publisert

FORTSETTER: Regjeringen vil redde salutten på Skansen. Foto: Bård Bøe (arkiv)

 • Ingunn Røren
 • Anders Haga
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det gikk sjokkbølger gjennom det borgerlige Bergen da det torsdag ble kjent at Forsvaret, styrt av en Høyre-regjering, har slått fast at årets salutt fra Skansen på 17. mai blir den siste. BA skrev om avgjørelsen først.

Statsråden ringte BT

– Dette er bare hakket under å gå løs på buekorpsene. Erkebergenske tradisjoner som salutten fra Skansen kan man ikke røre, sier stortingsrepresentant Peter Frølich til BT torsdag kveld.

Da hadde Høyres justispolitiske talsmann allerede kontaktet Forsvarsdepartementet for å få dem til å snu.

Kort tid senere ringer det på tipstelefonen til Bergens Tidende. Det er forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) som ringer.

INVITERT: Høyres Eivind Nævdal-Bolstad inviterer forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til 17. mai-frokost i Bergen for å vise ham hvordan 17. mai skal feires på erkebergensk vis. Foto: Vida Ruud, NTB scanpix

Blir salutt

– Jeg har en kommentar til diskusjonen som går i Bergen.

– Ja?

– Ja. Den er som følger: Statsministeren har i kveld hatt en samtale med forsvarsministeren, og forsvarsministeren er enig med statsministeren. Det blir salutt, sier Bakke-Jensen.

– Bare i år eller for fremtidige feiringer også?

– Fremtidige også.

– Hvordan skal dere fikse dette?

– Det fikser vi. Men det er den statementen jeg har i kveld, svarer forsvarsministeren.

Morgensalutten fra Skansen brannstasjon på 17. mai har vært en tradisjon i Bergen siden 1866. 2019 lå an til å bli det siste.

Årsaken var at Forsvarets fellestjenester i Oslo skal flytte på kanonene. De tre kanonene som blir brukt på Skansen skal sendes andre steder, mens de gjenværende er for store til å dras opp der på nasjonaldagen.

SNUOPERASJON: Høyres justispolitiske talsmann, Peter Frølich, tok sporenstreks kontakt med departementet for å prøve å få endret avgjørelsen om å stanse salutten fra Skansen. Her fra 17. mai-feiringen i Bergen i 2013. Foto: Privat

– Ikke glem Salicath

Frølich var klar på at dette måtte regjeringen snu.

– Vedkommende i Forsvaret som tok denne avgjørelsen kan ikke ha konferert med en eneste bergenser, sier han.

– Er dette ekstra pinlig når vi har en statsminister fra Bergen?

– Det kan du si. Den som har tatt denne avgjørelsen kan jo google Fredrik Theokar Salicath, vedkommende risikerer samme herostratiske berømmelse som ham, sier Frølich tørt.

Østlendingen Fredrik Theokar Salicath ble sendt til Bergen for å være politimester, og ble kjeppjaget fra byen etter at han i 1886 ville forby buekorps.

– Nå er alle bauner tent, vi er i beredskap, sier Frølich.

INVITERER: Høyres Eivind Bolstad-Nævdal mener forsvarsministeren må komme til Bergen for å se hvordan 17. mai skal feires – med salutt. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen (arkiv)

– Forsvarsministeren må skyte dette ned

Han var ikke den eneste Høyre-politikeren som reagerte torsdag.

– Å legge seg ut med hundre år gamle bergenske tradisjoner, det gjør man bare ikke. Dette forslaget må forsvarsminister Frank Bakke-Jensen ta fatt i og skyte regelrett ned, sa Eivind Nævdal-Bolstad, som er nestleder i Bergen Høyre.

Han ville ta grep for å få forsvarsministeren til å forstå hvorfor salutten fra Skansen må bestå, og snakket om å invitere forsvarsministeren på frokost 17. mai med påfølgende salutt.

– Bergen er en kjempestor forsvarskommune, med en av Nord-Europas største marinebaser. Da blir det helt feil at man skal kutte i småsummer her og bryte en ærerik tradisjon, sier Nævdal-Bolstad.

REAGERER: Ordfører Marte Mjøs Persen mener salutt hører med 17. mai. Foto: Arkiv

Ordføreren: Salutt hører med!

Også i andre partier reagerte man.

– Jeg skulle gjerne sett denne tradisjonen videreført, og jeg håper Forsvarets Fellestjenester vil ombestemme seg. Salutt fra Skansen hører med 17. mai i Bergen, sa ordfører Marte Mjøs Persen (Ap).

TRADISJON: I over 100 år har det vært salutt fra kanonene på Skansen om morgenen 17. mai. Foto: Bård Bøe

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Fra første skål klokken 06.45: Her er vinanbefalingene til 17. mai-kaoset

 2. Tradisjonen utro

 3. 17. mai – en festlig reprise

 4. Her går Leo (1) i tog for første gang

 1. 17. mai
 2. Frank Bakke-Jensen
 3. Bergen
 4. Forsvaret
 5. Forsvarsdepartementet