Siste nytt om klima og miljø

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om BTs klimajournalistikk? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Belgia tapte klimasøksmål
  Myndighetene i Belgia tapte et klimasøksmål, her ved statsminister Alexander De Croo.
  Myndighetene i Belgia tapte et klimasøksmål, her ved statsminister Alexander De Croo. Foto: Olivier Hoslet / Pool / AP / NTB

  En belgisk domstol slår fast at myndighetene har gjort seg skyldig i uaktsomhet i klimapolitikken. Aktivister hyller kjennelsen som historisk.

  Klimaforkjemperne som brakte saken for retten, er likevel skuffet over torsdagens kjennelse fra den såkalte førsteinstansretten i Brussel. Domstolen ville nemlig ikke pålegge føderale og regionale myndigheter å begrense klimautslippene

 • av Aurora Berg
  DEL
  Bjerknessenteret får ny direktør
  Kikki Kleiven er ny direktør ved Bjerknessentret.
  Kikki Kleiven er ny direktør ved Bjerknessentret. Foto: Ellen Viste / Bjerknessenteret

  Kikki Kleiven tar over jobben etter Tore Furevik, skriver Bjerknessenteret i en pressemelding.

  – Kikki Kleiven har alle forutsetninger for å lede senteret videre i en tid da kunnskap om klimaet vil bli enda viktigere, sier Arvid Hallén, styreleder for Bjerknessenteret for klimaforskning, i pressemeldingen.

  Kleiven er førsteamanuensis ved Universitetet i Bergens (UiB) Institutt for geovitenskap. Hun tok doktorgrad i maringeologi ved UiB i år 2000. Hun forsket på sedimenter fra havbunnen og hvordan man kan lese fortidens klima i sedimentene.

  De neste fire årene skal hun lede de 200 klimaforskerne ved Bjerknessenteret.

  teaser
  24. januar
  Fisk forsvinner. Bunnen er råtten og livløs. Det skjer noe skummelt i fjordene våre.
 • av Erik Fossen
  DEL
  Bir er kåret til Årets sirkulære bedrift
  Tidligere konsernsjef Steinar Nævdal, nåværende konsernsjef Borghild Lekve og styreleder Aslak Sverdrup markerte pristildelingen utenfor Birs hovedkvarter.
  Tidligere konsernsjef Steinar Nævdal, nåværende konsernsjef Borghild Lekve og styreleder Aslak Sverdrup markerte pristildelingen utenfor Birs hovedkvarter. Foto: Bir.

  Under en konferanse om sirkulærøkonomi onsdag, ble Bir utnevnt til Årets sirkulære bedrift.

  Ifølge juryens har Bir «tatt ansvar for det grønne skiftet langt utover det som er forventet av et interkommunalt selskap. De er instrumentelle for en bred omstilling fra lineær til sirkulær økonomi i bergensområdet.»

  Det trekkes frem hvordan Bir støtter gründerbedrifter, deler kunnskap om sirkulærøkonomi og selv utøver gjenbruk og resirkulering.

  På konferansen ble også regjeringens strategi for sirkulærøkonomi lagt frem.

  – Det er, så langt jeg kan se, en flott strategi, sier Birs konsernsjef Borghild Lekve.

  – Den peker blant annet på behovet for digitalisering, mer bærekraftig produksjon og økt gjenbruk. Strategien gir klare målsettinger, så må det fylles på med mer konkrete tiltak, sier hun.

  teaser
  19. mai
  Bir skal samle inn matavfall fra private hjem
 • av Erik Fossen
  DEL
  Etne får biogassanlegg til 200 millioner kroner
  Klima- og miljøverminister Sveinung Rotevatn (til venstre) var tilstede da Renevo lanserte bygging av sitt andre biogassanlegg på Vestlandet onsdag. Her sammen med ordfører i Etne, Mette Heidi Bergsvåg Ekrem, og Jan Kåre Pedersen i Renevo.
  Klima- og miljøverminister Sveinung Rotevatn (til venstre) var tilstede da Renevo lanserte bygging av sitt andre biogassanlegg på Vestlandet onsdag. Her sammen med ordfører i Etne, Mette Heidi Bergsvåg Ekrem, og Jan Kåre Pedersen i Renevo. Foto: Renevo

  Selskapet Renevo AS (tidligere Sunnhordland Naturgass) åpner til høsten et biogassanlegg på Stord. Nå skal det også investere rundt 200 millioner kroner i et enda større anlegg i Etne.

  Her skal 110.000 tonn avfall fra landbruket og fiskerinæringen årlig omdannes til 120 GWh energi. En fjerdedel skal brukes til oppvarming av hus og bedrifter, mens resten blir drivstoff for busser, lastebiler og båter. Restene fra produksjonen skal brukes som gjødsel.

  Enova støtter investeringen med 50 millioner kroner. Driftsstøtte skal ikke være aktuelt.

  – Å omdanne møkk og avfall til verdifull gass er så lønnsomt at det ikke er behov for statsstøtte når anleggene er oppe og går. Vi budsjetterer med overskudd på driften etter kort tid, sier Jan Kåre Pedersen i Renevo i en pressemelding.

  teaser
  1. juni
  Nå kan det bli biogass-boom
 • av NTB
  DEL
  Norsk oljeboring klages inn for menneskerettighetsdomstolen
  Therese Hugstmyr Woie, leder i Natur og Ungdom og Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge, etter at de tapte klimasøksmålet i Høyesterett i 2020. Nå har organisasjonene og flere aktivister klaget inn den norske stat til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.
Foto: Berit Roald / NTB
  Therese Hugstmyr Woie, leder i Natur og Ungdom og Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge, etter at de tapte klimasøksmålet i Høyesterett i 2020. Nå har organisasjonene og flere aktivister klaget inn den norske stat til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Foto: Berit Roald / NTB

  Natur og Ungdom, Greenpeace og seks unge klimaaktivister klager norsk oljeboring i Barentshavet inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD).

  Miljøvernerne mener at det strider med grunnleggende menneskerettigheter å åpne for norsk oljeboring i Barentshavet under en klimakrise, forteller de i en pressemelding.

  Klagerne mener at ny oljeboring i områder i Barentshavet bryter med artikkel 2 og 8 i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, som omhandler retten til liv og privatliv.

  Organisasjonene tok det samme spørsmålet til retten i Norge. Høyesterett landet i 2020 på at det ikke brøt med Grunnloven å åpne for oljeboring i Barentshavet.

 • av NTB
  DEL
  Equinor vil produsere mindre olje på sikt
  På sikt vil Equinor produsere mindre olje og gass som følge av redusert etterspørsel, opplyser selskapet i en pressemelding. Her er Johan Sverdrup-feltet. Illustrasjonsfoto: Carina Johansen / NTB
  På sikt vil Equinor produsere mindre olje og gass som følge av redusert etterspørsel, opplyser selskapet i en pressemelding. Her er Johan Sverdrup-feltet. Illustrasjonsfoto: Carina Johansen / NTB

  Innen 2050 har Equinor ambisjon om å bli et klimanøytralt selskap.

  – Vi vil fremover kutte utslippene ytterligere, og på lengre sikt venter Equinor å produsere mindre olje og gass enn i dag. En betydelig vekst innen fornybar energi og lavkarbonløsninger vil gi raskere endring fram mot 2030 og 2035, sier konsernsjef Anders Opedal.

  Fornybar energi og lavkarbonløsninger vil utgjøre over 50 prosent av selskapets årlige bruttoinvesteringer innen 2030.

  Nær 200 milliarder kroner skal investeres i fornybar energi i årene framover, ifølge selskapet.

  Oljeproduksjonen ventes å ta seg opp med rundt 2–3 prosent årlig fram mot 2026. Etter dette vil den gå ned, sier Opedal til Dagens Næringsliv.

  - Norge har funnet mer olje enn vi kan brenne dersom vi skal nå klimamålene. Likevel skal Equinor bære mer olje og gass til klimabålet, sier SVs Lars Haltbrekken til NTB.

  teaser
  21. mai
  Equinor mener verden ennå kan trenge nye norske oljefelt
 • av Atle Andersson
  DEL
  Avslaget var en kladd. Nå har Statsforvalteren snudd i vindkraftsak
  Fotomontasje av de planlagte vindturbinene med Lammetun kystfort i forgrunnen. (Illustrasjon: Lutelandet Energipark AS/Norconsult).
  Fotomontasje av de planlagte vindturbinene med Lammetun kystfort i forgrunnen. (Illustrasjon: Lutelandet Energipark AS/Norconsult).

  Først sendte Statsforvalteren ut et vedtak som ga klagerne medhold i en betent vindkraftsak. Det viste seg å være en kladd. Nå har Statsforvalteren snudd i det endelige vedtaket.

  Firda skrev først om den siste utviklingen i saken.

  Striden rundt Lutelandet vindkraftverk i Fjaler har tatt nok en ny vending. Foranledningen til saken er at flere grunneiere og miljøvernere klaget på et kommunalt vedtak om å gi selskapet Lutelandet Energipark AS lov til å øke størrelsen på rotordiameteren på vindturbinene. Selskapet søkte også om en utfylling i sjø for å lage vei mellom to av turbinene.

  Vindkraftutbyggeren fikk ønsket oppfylt i kommunestyret, men avgjørelsen ble påklaget. Kommunal- og moderniseringsdepartementet ba deretter Statsforvalteren i Rogaland avgjøre saken.

  For en måned siden kom nyheten om at vindkraftmotstanderne og naboene vant frem med sin klage.

  Det var bare én hake: Vedtaket viste seg å være en kladd som ved en feil var blitt sendt ut.

  Nå har statsforvalteren i Rogaland gjort sitt endelige vedtak, og det med stikk motsatt utfall. Grunneiere og vindkraftmotstandere nådde ikke frem med klagen.

  I klageavgjørelsen heter det blant annet at Statsforvalteren har vektlagt det kommunale selvstyret i saken.

  Anleggsarbeidet på Lutelandet har pågått i flere måneder, men monteringen av de ni vindturbinene, som får en totalhøyde på rundt 180 meter, er ennå ikke startet. Lutelandet Energipark er eid av Sogn og Fjordane Energi (SFE Produksjon).

  teaser
  3. mai 2020
  Ordfører: – Hadde aldri sagt ja til vindkraftverk i dag
Publisert
BT anbefaler

Her bør du stoppe på E16

BT-anmelderen har testet mat langs hovedveien.

LES SAKEN
 1. Klima
 2. Klima
 3. Webview