Siste nytt om klima og miljø

Festet innlegg
Sunnfjord sa ja til gruveanlegg ved Førdefjorden
17. februar kl 14:17av Atle Andersson
DEL
Slik ser det planlagte industrianlegget på Engebø ut. Illustrasjon: Asplan Viak / Nordic Rutile

Nordic Rutile fikk grønt lys til å starte bygging av gruveanlegg ved Førdefjorden da kommunestyret i Sunnfjord behandlet saken torsdag.

Et forslag om midlertidig bygge- og deleforbud for industrianlegget ble avvist av flertallet av de folkevalgte.

Mineralselskapet har dermed kommunens godkjennelse til å begynne anleggsarbeidet der riving av inntil 23 bygninger på Engebø er først på programmet.

Selskapet skal utvinne rutil fra Engebøfjellet, men et planlagt fjorddeponi for gruvemasser og utslipp av kjemikalier i Førdefjorden har utløst protester fra en rekke organisasjoner.

Kommende uke rykker aksjonister fra Natur og Ungdom inn på Engebø for å gjennomføre aksjoner mot det planlagte arbeidet.

I den to timer lange debatten argumenterte politikere fra flere partier med at Nærings- og fiskeridepartementet ennå ikke har avgjort klagesaken om å gi driftskonsesjon til Nordic Rutile.

De viste også til at et annet mineralselskap mener det er mulig å utvinne mineraler uten sjødeponi. Fra motstanderhold ble gruveplanen til Nordic Rutile også kalt «et svik mot naturen».

Tilhengere mente anlegget vil gi tiltrengte arbeidsplasser, viktige mineraler og at prosjektet allerede er grundig utredet.

Et fellesforslag fra SV, MDG, V og Rødt om midlertidig bygge- og deleforbud fikk 13 av de 45 stemmene i kommunestyret.

Et forslag fra Ap om å utsette saken, fikk støtte av 19 av de 45 representantene.

Det er Aps egen næringsminister Jan Christian Vestre som skal avgjøre klagesaken om driftskonsesjon.

Driftsdirektør Kenneth Nakken Angedal i Nordic Rutile er fornøyd med vedtaket.

Nå satser selskapet på oppstart for anleggsarbeidet i løpet av noen uker.

– Vi håper å gjennomføre et informasjonsmøte kommende uke, og deretter komme i gang med forberedende anleggsarbeid når alt det praktiske er på plass, sier Angedal til BT.

Han sier selskapet allerede har hatt møter både med Natur og Ungdom og Naturvernforbundet, i tillegg til eget møte med politiet i Sunnfjord.

– Vi ønsker å unngå konfrontasjoner. Det blir viktig å ivareta sikkerheten både for de som skal ytre sin mening og arbeiderne som skal gjennomføre et lovlig fattet vedtak, sier han.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om BTs klimajournalistikk? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Mangler fremdeles penger til gruvedrift ved Førdefjorden
  Gruveselskapet Nordic Mining mangler penger til driften til gruveprosjektet ved Førdefjorden. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Nordic Mining bruker rundt 100 millioner kroner på byggingen av et gruveanlegg ved Førdefjorden. Men selskapet mangler investorer for å starte gruvedriften.

  Det skriver NRK.

  Naturvernforbundet og Natur og Ungdom har varslet et søksmål mot staten for å stoppe gruveløyvet Nordic Mining fikk til å drive gruveprosjektet på Engebø ved Førdefjorden. Samtidig pågår gruveprosjektet for full maskin.

  Administrerende direktør i gruveselskapet Nordic Mining, Ivar Sund Fossum, er optimistisk knyttet til finansieringen.

  – Vi håper ganske raskt å få alt på plass. Vi er særdeles optimistiske tilknyttet finansieringen av Engebø, sier Fossum til NRK.

  For å kunne begynne gruvedriften har selskapet et finansieringsbehov nærmere 2,5 milliarder kroner, ifølge Finansavisen.

 • av Erik Fossen
  DEL
  Mattilsynet kan ikke love strengere krav til drikkevann ennå
  En lav grenseverdi vil gjøre brønnvannet til Nina Monsen ulovlig. Foto: Ørjan Deisz (arkiv)

  Nylig anbefalte Folkehelseinstituttet at grenseverdien for helsefarlige fluorforbindelser i drikkevann blir drastisk redusert.

  Det vil i så fall gjøre brønnvannet til en rekke husstander rundt Flesland ulovlig.

  Vurderingen ble gjort på oppdrag for Mattilsynet, som har uttalt at EUs grenseverdi for disse kjemikaliene er for høy.

  Ole Fjetland, fagdirektør for kjemisk mattrygghet, vil imidlertid ikke forskuttere at FHIs anbefaling tas til følge.

  – Vi har nettopp fått dette rådet fra FHI og har ennå ikke hatt anledning til å gjøre en grundig vurdering, skriver Fjetland til BT.

  – PFAS er ikke akutt helsefarlig, men kan over tid øke risikoen for skadelige effekter på immunsystemet. Det er mange kilder til PFAS og det er den totale belastningen over tid som er viktig.

  Fjetland understreker at innføring av lav grenseverdi er et «mulig tiltak», men kan ikke si når et slikt forslag eventuelt kan legges ut på høring.

  – Vi har generelt stor tillit til de råd FHI gir oss og vil følge dette opp så raskt som mulig.

  teaser
  3. august
  Brønnvannet rundt Flesland er ikke godt nok for FHI
 • av NTB
  DEL
  Ny ekstremvarme i vente i Storbritannia
  En turist skjermer ansiktet mot solen i London 18. juli, dagen før den tidligere britiske varmerekorden ble knust. Foto: Matt Dunham / AP / NTB

  I Storbritannia varsles det 36 grader til helgen, bare noen uker etter at den tidligere britiske varmerekorden ble knust.

  Et farevarsel er sendt ut, ifølge Sky News. Befolkningen advares mot risiko for heteslag, og det kan bli forsinkelser på offentlig transport når folk trolig strømmer til kysten.

  Hvis værvarselet stemmer, vil temperaturen bli en av de høyeste som noen gang er målt i Storbritannia i august.

  19. juli ble det satt ny britisk varmerekord da gradestokken steg til 40,3 grader ved flyplassen Heathrow utenfor London. Den forrige rekorden på 38,7 grader ble satt i 2019.

  Frankrike er for tiden rammet av den fjerde hetebølgen så langt i år, og i Spania var gjennomsnittstemperaturen i juli den høyeste som noen gang er målt.

  Som følge av den globale oppvarmingen venter forskere gradvis høyere temperaturer og hyppigere varmerekorder over store deler av verden.

 • av NTB
  DEL
  Syv døde etter ekstremregn i Seoul
  En bil står fast i en oversvømmet vei i Seoul mandag. Foto: Hwang Kwang-mo / Yonhap via AP / NTB

  Rekordnedbør har ført til flom i Sør-Koreas hovedstad Seoul. Minst syv er døde, og presidenten sier klimaendringene har skylden for det voldsomme regnet.

  Flommen rammet blant annet den velstående bydelen Gangnam, der folk vadet gjennom gjørmevann som nådde dem til lårene.

  Minst syv mennesker er døde i Seoul-området, ifølge innenriksdepartementet. I tillegg er syv andre savnet.

  Blant de omkomne er to søstre i 40-årene og en 13 år gammel jente som druknet i en kjellerleilighet. En offentlig ansatt døde mens han ryddet bort nedblåste trær, trolig som følge av strømstøt.

  Det voldsomme regnet begynte mandag, og på kvelden kom det mer enn 100 millimeter regn i timen sør i Soul. Nedbøren er den kraftigste i Sør-Korea på minst 80 år, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

  – Regjeringen må fullstendig gjennomgå systemet for katastrofehåndtering, tatt i betraktning at unormalt vær, forårsaket av klimaendringene, er blitt en del av dagliglivet, sier president Yoon Suk-yeol.

 • av NTB, Inga Sivi Rosendahl
  DEL
  Verdens største korallrev er på bedringens vei
  En skilpadde ved en del av Great Barrier Reef utenfor Cairns i Australia på et bilde fra 2019. Foto: Great Barrier Reef Marine Park Authority / AP / NTB

  Mengden koraller har økt i Great Barrier Reef, ifølge en ny rapport av australske myndigheter.

  Økningen gjelder for de nordlige og sentrale delene av revet. I de nordlige delene er det meldt om høyeste andel koralldekke siden 1985.

  – Disse siste resultatene viser at det på revet fortsatt kan være bedring i perioder uten intense forstyrrelser, sier forsker Paul Hardisty ved Australian Institute of Marine Science.

  Han sier imidlertid at den positive trenden fort kan snu.

  The Guardian skriver at deler av undersøkelsene ble gjennomført i februar-mars, før revet ble utsatt for en stor massebleking.

 • av NTB
  DEL
  Kraftig nedgang i havisen rundt Svalbard
  Havisen rundt Svalbard har sunket kraftig siden mai og er langt under normalen. Det er negativt for isbjørnen, som trenger isen for å overleve. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Siden mai har havisen rundt Svalbard blitt kraftig redusert, og isdekket ligger nå 62.000 kvadratkilometer under normalen.

  Dette er mer enn hele det sammenlagte landarealet til Svalbard, eller Møre og Romsdal, Vestland og Rogaland kombinert.

  Forsker Signe Aaboe ved Meteorologisk institutt forklarer at nedgangen trolig skyldes årets sommervarme, med klimaendringene som medvirkende faktor, skriver NRK.

  Isbjørnen er avhengig av isdekt hav for å overleve. Arten er karakterisert som sårbar, og ifølge miljøorganisasjonen WWF var bestanden på mellom 31.000 og 22.000 individer i 2021.

  Mengden sjøis i Arktis har gradvis sunket gjennom flere tiår som følge av den globale oppvarmingen.

 • av NTB
  DEL
  Guterres hardt ut mot «umoralske» olje- og gasselskap
  FNs generalsekretær António Guterres langer ut mot olje- og gassindustrien som går med rekordoverskudd som følge av krigen i Ukraina. Foto: AP / NTB

  FNs generalsekretær António Guterres anklager olje- og gassindustrien for umoralsk og grotesk grådighet på bekostning av verdens fattigste og klimaet.

  – Det er umoralsk at olje- og gasselskap får rekordoverskudd som følge av denne energikrisen, på bekostning av fattige mennesker og samfunn og til massive kostnader for klimaet, sier Guterres.

  – Jeg ber alle regjeringer om å skattlegge denne overdrevne profitten og benytte pengene på å hjelpe de mest sårbare menneskene gjennom disse vanskelige tidene, sier han.

  FNs generalsekretær viser til at de største energiselskapene i verden i første kvartal i år hadde et samlet overskudd på nærmere 1000 milliarder kroner.

  – Jeg ber også om at folk sender et klart budskap til fossilindustrien og deres finansmenn om at denne groteske grådigheten straffer de fattigste og mest sårbare menneskene, samtidig som de ødelegger vårt eneste felles hjem, planeten, sier Guterres.

  teaser
  3. august
  Guterres hardt ut mot «umoralske» olje- og gasselskap
Publisert
 1. Klima
 2. Klima
 3. Direkte
BT anbefaler

Savnet gutt funnet i buss på Tides parkerings­anlegg: – Kan fremstå som et brudd på våre rutiner

Torsdag morgen ble det satt i gang en omfattende leteaksjon etter en syv år gammel gutt.

LES SAKEN