Næringsliv direkte

Publisert
Festet innlegg
Norwegian Gannet får drive videre
24. juni kl 15:57av Bendik Nagel Støren
DEL
Forretningsmodellen til «Norwegian Gannet» er å hente laks i merdene, slakte om bord og levere den til mottak i Danmark.
Forretningsmodellen til «Norwegian Gannet» er å hente laks i merdene, slakte om bord og levere den til mottak i Danmark. Foto: Hirtshals havn

Rederiet Hav Line, som driver den omstridte slaktebåten Norwegain Gannet, har fått midlertidig forlenget dispensasjonen til å sortere den «stygge» produksjonsfisken i Danmark. 

Det vil si at Norwegian Gannet får drive videre, frem til saken skal behandles av Kongen i statsråd. 

13. juni vant rederiet frem mot staten i Bergen tingrett. Retten konkluderte med at regjeringens vedtak om ikke å forlenge dispensasjonen fra å måtte sortere fisken i Norge var «grovt urimelig». 

Siste innlegg
 • av Marit Holm
  DEL
  Foto: ØRJAN DEISZ (ARKIV)

  Kraftig resultatfall i BKK

  Rekordlave strømpriser går hardt ut over BKK. Nå varsler kraftselskapet at resultatet for hele 2020 kan ende på 500 millioner kroner, skriver Finansavisen.

  Til sammenligning leverte selskapet i fjor en bunnlinje på 2,3 milliarder kroner. 

  Lavere inntjening betyr også lavere utbytte til BKKs eiere,  som er Statkraft, Bergen kommune og en rekke mindre kommuner på Vestlandet.

  Fikk du med deg intervjuet med BKKs konsernsjef Jannicke Hilland tidligere i sommer? Les det her.

 • av Kyrre Kjellevold
  DEL

  Rieber & Søn med solid snuoperasjon i 2019

  Fritz Rieber og resten av Rieber-familien tjente eventyrlig på salget av næringsmiddelvirksomheten Rieber & Søn  til Orkla i 2012. Like eventyrlig har ikke investeringene i etterkant gått.

  Rieber-familien solgte 90 prosent av aksjene i Toro-konsernet og fikk til sammen 4,7 milliarder kroner for salget i 2012. I 2019 fikk de merkenavnet Rieber & Søn AS tilbake.

   

  Fritz Rieber og Marianne Mangschou Rieber styrer nå store deler av sine finanser gjennom investeringsselskapet Rieber & Søn AS.  Tidligere har Fritz Rieber uttalt til BT at han har lite sans for passive eiendomsinvesteringer, og fortrekker direkte investeringer i selskaper med stort vekstpotensial. I sin årsberetning for 2019 skriver selskapet at de har en tredelt investeringsstrategi:

  • Direkte investeringer
  • Verdipapirer
  • Shippinginvesteringer

  BTs gjennomgang av årsregnskapet for 2019 og aksjonærregisteret viser at Rieber-familien har satset bredt på en rekke teknologiske selskaper i ulike bransjer.

  Selskapets  verdipapirportefølje hadde en verdiøkning på 30,5 millioner kroner ved utgangen av 2019 og investeringsselskapets gevinster på aksjesalg og utbytte fra verdipapirer beløp seg til 42,3 millioner i fjor (opp 243 prosent fra 2018).

  Samtidig tapte familien 54 millioner kroner på salg av aksjer i løpet av fjoråret.

  Netto satt imidlertid konsernet igjen med hyggelige 12 millioner kroner fra selskapets finansielle aktiviteter. Dette er en svært positiv utvikling for investeringsselskapet, som tapte stort på investeringene i 2018 (minus 30,5 millioner kroner).  Hvordan utviklingen har gått etter korona-utbruddet er uvisst.  Samlet gikk konsernet med et underskudd før skatt på 9,3 millioner kroner. Selskapet er imidlertid svært solid finansiert med en 92 % av selskapets eiendeler finansiert med familiens egne midler (beløper seg til en egenkapital på 2,27 milliarder ved fjorårets utgang). De kunne dermed unne seg et utbytte på 35 millioner kroner i 2019.
  På tross av en positiv utvikling samlet sett, hadde flere av Rieber-familiens investeringer et tøft år i 2019:

  • Bergensbaserte Fonn Group AS (med 59% eierandel ved utgangen av 2019), som eier en rekke medieteknologibedrifter, noterte seg resultat på minus 28 millioner kroner i 2019.
  • Kjemikalietankrederiet Inventor Chemical Tankers AS (100 % eierandel ved utgangen av 2019) noterte seg et tap på nær 3 millioner dollar i 2019.  Videre har selskapet blant annet 25 prosent eierandel i børsnoterte Q-Free som leverer teknologiske løsninger til blant annet bomselskaper og parkering. 

  Fritz Rieber kan glede seg over at 2019 ble et lang hyggeligere finansielt år enn 2018.
  Fritz Rieber kan glede seg over at 2019 ble et lang hyggeligere finansielt år enn 2018. Foto: Rune Sævig

 • av Torunn Alice Aarøy
  DEL

  Her økte boligprisene i Vestland mest

  Boligprisene på Askøy økt mest i Vestland andre kvartal, viser ferske tall fra Eiendom Norge. 

  Boligprisene steg i andre kvartal de aller fleste steder i Norge. Kragerø, en av de største hyttekommunene på Sørlandet, hadde en prisvekst på 5,8 prosent i andre kvartal. Deretter fulgte Askøy i Vestland med en vekst på 4,5 prosent og Ålesund i Møre og Romsdal med en vekst på 3,7 prosent.

  Prisutviklingen i andre kvartal har vært sterkere enn samme periode i 2019. Eiendom Norge sier til NTB at de tror det skyldes oppsvinget i markedet etter rentekuttene til Norges Bank.

 • av Eirik Helgaker
  DEL

  Alle i Kleven Verft blir sagt opp

  Det melder bostyrer Bjørn Åge Hamre til E24.

  – Det er ikke noen endring i hovedplanen og en formalia i forbindelse med konkursbo, sier Hamre.

  – De ansatte ble orientert om at vi fortsatt jobber under hovedplan om videre drift.

  Les saken på E24 her.

 • av Kyrre Kjellevold
  DEL

  Tone Damli Aaberge med kraftig omsetningssvikt

  Gullstrupen fra Sogndal har en rekke virksomheter. I tillegg til sang og opptredener, har hun investert i eiendom og aksjer viser driftsselskapet Tone Damli AS.

  I 2019 noterte selskapet seg en omsetning på 1,52 millioner kroner, som er en nedgang på 36 prosent fra året før.

  Resultatet før skatt endte på 381.000 kroner, som er ned 65 prosent fra året før.

  Regnskapet for 2019 viser samtidig at hun ikke sulter. Sangstjernen tok ikke ut utbytte i 2019, men unte seg en daglig leder lønn på 688 000 kroner.

  Videre har Damli Aaberge investert i blomsterselskapet Blome AS, der hun også fikk styreplass i 2020 og ved utgangen av 2019 satt med 20 prosent av aksjene. Selskapet har som forretningside å levere blomster på abonnement. Tall for 2019 er ikke tilgjengelig.


   

  Sangstjernen Tone Damli Aaberge måtte notere seg en omsetningssvikt i 2019.
  Sangstjernen Tone Damli Aaberge måtte notere seg en omsetningssvikt i 2019. Foto: Scanpix
 • av NTB
  DEL
  Norsk industri har opplevd en historisk nedgang på grunn av koronaviruset, skriver SSB i en ny rapport.
  Norsk industri har opplevd en historisk nedgang på grunn av koronaviruset, skriver SSB i en ny rapport. Foto: NTB SCANPIX

  Historisk fall i norsk industriproduksjon etter koronapandemien

  SSB melder at norsk industriproduksjon fortsatt er preget av koronapandemien og kaller den sterke nedgangen fra mars til mai på 5,2 prosent et historisk fall.

  Statistikken går tilbake helt til 1990 og Statistisk sentralbyrå (SSB) har aldri tidligere målt et større fall i en tremånedersperiode for industriproduksjonen.

  Sesongjusterte tall viser at produksjonen har vært 5,2 prosent lavere i perioden mars til mai i forhold til de tre foregående månedene.

  Det var særlig bygging av skip og oljeplattformer som bidro klart mest til nedgangen i tremånedersperioden med et fall på hele 30 prosent.

 • av NTB
  DEL

  Esa godkjenner krisepakke for norske medier

  Kompensasjonsordningen norske medieselskap fikk for tap som fulgte koronapandemien, får grønt lys av Eftas overvåkingsorgan Esa.

  Norsk økonomi ble kraftig rammet av pandemien, og mange bedrifter kuttet utgifter til markedsføring og reklame for å begrense tapene. Dette førte i sin tur til inntektstap for mediebransjen.

  Bransjen ble støttet med en krisepakke på til sammen 300 millioner kroner. Ordningen kompenserer kvalifiserte norske medier for inntektstap som følge av pandemien.

  ESA har konkludert med at ordningen ikke medførte brudd på EØS-avtalen.

 • av NTB
  DEL

  Rekordutbetalinger fra Innovasjon Norge

  I år har Innovasjon Norge utbetalt seks milliarder kroner til norsk næringsliv. Det tilsvarer det samme som ble delt ut i hele 2019.

  Av dette har 2,5 milliarder kroner gått til grønne prosjekter, skriver Innovasjon Norge i en pressemelding.

  – Koronakrisen har rammet norsk næringsliv hardt. Vi vet at kriser kan bidra til å utløse utvikling og innovasjon. Det så vi under finanskrisen, der Innovasjon Norges virkemidler ble etterspurt og ga effekt. Det er gledelig og viktig at norsk næringsliv nå styrker og viderefører omstillings- og innovasjonsaktiviteter, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Innovasjon Norge.

  Innovasjon Norge har fått doblet de samlede rammene sine for lån og tilskudd til 14 milliarder kroner i år på grunn av koronapandemien. Ved utgangen av juni har de delt ut penger til 4284 prosjekter.

 • av Ingeborg Sivertstøl
  DEL

  Refser Norge for proteksjonistisk fiskeripolitikk

  Forretningsmodellen til «Norwegian Gannet» er å hente laks i merdene, slakte om bord og levere den til mottak i Danmark.
  Forretningsmodellen til «Norwegian Gannet» er å hente laks i merdene, slakte om bord og levere den til mottak i Danmark. Foto: Hirtshals havn

  I juni vant rederiet Hav Line frem mot staten i den omstridte saken om slaktebåten Norwegian Gannet. Dommen forhindrer imidlertid andre aktører å drive på samme måte.  Nå kaster danske politikere seg inn i striden med full tyngde, skriver den danske næringslivsavisen Børsen. 

  Dansk fiskeindustri frykter å gå glipp av flere milliarder dersom den norske staten fortsetter den restriktive linjen ovenfor Hav Line. 

  Nå krever fem danske ordførere at saken tas til EFTA-domstolen. 

  - Hvis Norge ustraffet kan oppføre seg som i Hav Line-saken, så er det skapt stor politisk usikkerhet om forhold som hittil har ligget klippefast som en del av EØS-samarbeidet, sier ordfører i Hjørring kommune, Arne Boelt til Børsen. 

 • av Ingeborg Sivertstøl
  DEL

  Lette etter miljøgifter i oppdrett

  Odd Emil Ingebrigtsen på omvisning ved prøvemottaket til Havforskningsinstituttet. Fra venstre: Anne Margrethe Aase, Odd Emil Ingebrigtsen og seksjonssjef Tilo Eichler.
  Odd Emil Ingebrigtsen på omvisning ved prøvemottaket til Havforskningsinstituttet. Fra venstre: Anne Margrethe Aase, Odd Emil Ingebrigtsen og seksjonssjef Tilo Eichler. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

  Det er lite miljøgifter i norske oppdrettsanlegg.

  Analysene viser at nivået av miljøgifter ble kraftig redusert i perioden 2006-2016. Nå ligger nivået stabilt, og under de nivåene som er tillatt.

  Fredag fikk fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) en innføring i arbeidet som gjøres for å avdekke ulovlige og uønskede stoffer i norsk oppdrettsfisk. 

  -Vi fant litt rester av lusemidler, men nivåene ligger godt under det som er lovlig, sier forskningsdirektør ved Havforskningsinstituttet avdeling sjømat og ernæring, Lise Madsen.

 • av Lars Kvamme
  DEL

  Børs-opptur for Friele i 2019. Nå er deler av avkastningen tapt.

  Investeringsselskapeet til Herman Friele og datteren Birgitte hadde et godt år i 2019, før korona sendte aksjekursene ned.
  Investeringsselskapeet til Herman Friele og datteren Birgitte hadde et godt år i 2019, før korona sendte aksjekursene ned. Foto: Rune Sævig

  Friele Capital er et av Herman Frieles (76) investeringsselskap. Den tidligere ordføreren og kaffeselgeren - nåværende bystyrerepresentant fra Høyre - eier selskapet sammen med sin datter, Birgitte Friele Stang (42).

  Selskapet investerer primært i obligasjonsfond, aksjefond og aksjer og 2019 var et godt år med et resultat før skatt på 29 millioner kroner. Det er spesielt aksjefondene som har hatt et godt år i 2019 med en bokført verdiøkning på 21 millioner.

  Totalt egenkapital i selskapet er 522 millioner kroner. Far og datter tok ut 25 millioner kroner i utbytte via morselskapet Friele Forvaltning AS.

  I en note til regnskapet legger eierne til at på grunn av det globale fallet i aksjemarkedet som følge av korona, er deler av avkastningen fra 2019 tapt, men legger til: "Vi tenker langsiktig i disse plasseringene".

  Resten av familiens investeringer er gjort gjennom selskapet B Friele & Sønner AS, men tallene for dette selskapet er ikke klare ennå. Det har ikke lykkes BT å få kontakt med Friele fredag. 

 • av Kyrre Kjellevold
  DEL

  Omsetningsnedgang for Viken Shipping

  Tom C. Steckmest leder Viken shipping, som er et familierederi med interesser over hele verden. Barna sitter med majoriteten av aksjene gjennom investeringsselskapet Ketut AS.

  Shipping-konglomeratet eier  både olje- og gass tankere. Management er satt ut til Wallem-gruppen som de også delvis eier.

  Hovedkontoret ligger i Øvre Ervik i Bergen.
  I 2019 noterte rederiet seg for 18 millioner USD i omsetning, som er ned 9 prosent fra ifjor. Rederiet satt igjen med 3,4 millioner USD i resultat før skatt. Kontantstrømmer fra de operasjonelle aktivitetene var 2,7 millioner USD.   Finansieringen av rederiets ulike aktiviteter er svært solid, med en egenkapitalandel på over 40 prosent.


   

 • av Torunn Alice Aarøy
  DEL

  Boligprisene opp i Bergen 

  Boligprisene i Bergen fortsetter å stige. I juni steg prisene med 1,1 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,7 prosent, ifølge tall fra Eiendom Norge.

  På landsbasis steg boligprisene med 0,8 prosent i juni 2020, viser tall som ble lagt frem klokken 11 fredag. 

  Det har vært en voldsom økning i antall solgte boliger i juni i Bergen. Sammenliknet med juni i fjor er det solgt 24,8 prosent flere boliger - totalt 820 boliger. Det er også lagt ut langt flere boliger til salgs i juni sammelignet med juni 2019.

  - Storparten bortfallet av omsetningen i boligmarkedet i april og mai har kommet tilbake igjen i løpet av juni, skriver administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

  Boligprisene i Bergen har steget med 5,1 prosent de siste 12 månedene. Det er svakere enn i Oslo (+5,4 prosent), men sterkere enn i Trondheim. 

 • av Kyrre Kjellevold
  DEL

  Kleven Verft er konkurs

  Det melder nettavisen nett.no.

  De ansatte fikk beskjed om dette fredag, skriver Sunnmørsposten.

  I januar det ble kjent at det kroatiske industrikonsernet DIV Group hadde inngått en avtale om å kjøpe verftet av Hurtigruten.

  I helgen ble kjent at tre långivere skal ha avsluttet avtalen med verftet og at selskapet var nær konkurs dersom man ikke fant en løsning.

  Det skal være en gruppe norske banker, sammen med Innovasjon Norge og Giek, som har satt ned foten.

  Eieren av DIV Group, Tomislav Debeljak, skrev ifølge nett.no i slutten av forrige uke et brev der det fremgikk at konkurs må vurderes som alternativ dersom det ikke oppnås enighet innen onsdag 1. juli.

  Både verftets og datterselskapenes kontoer skal være frosset etter at långiverne avsluttet avtalen. (NTB)

 • av Ken Rossland
  DEL
  Foto: NTB SCANPIX

  Over 5000 færre ledige i Vestland i juni

  Tallet på helt arbeidsledige i Vestland fylke er redusert med over 5000 personer fra mai til 15.572 ved utgangen av juni.

  – Det er positivt at nedgangen i arbeidsledigheten fortsetter. Siden utgangen av april er tallet på helt ledige halvert i fylket vårt, seier Anne Kverneland Bogsnes, direktør NAV Vestland, i en pressemelding.

  Tallet på arbeidssøkere i hele landet falt med 83.000 i juni

  Ved utgangen av juni var det registrert 272.400 helt arbeidsløse, delvis arbeidsløse og arbeidssøkere på tiltak. Det utgjør 9,6 prosent av arbeidsstyrken.

  Tallet er 83.000 lavere enn ved utgangen av mai.

 • av Torunn Alice Aarøy
  DEL

  Hun blir ny kommunikasjonssjef  i Grieg 

  Foto: Ørjan Deisz

  Grieg-gruppen ansetter Marte Leirvåg (30) som ny kommunikasjonssjef i Grieg Maturitas. Hun begynner i en nyopprettet stilling og får ansvar for strategisk og operativ kommunikasjon i selskapet. 

  – Jeg gleder meg veldig til å starte. Dette var en jobb jeg ikke kunne si nei til, sier Leirvåg, som begynner 10. august. 

  Hun ble valgt inn i bystyret for Høyre høsten 2019 og har jobbet som deltidspolitiker frem til nå. Da har hun vært skolepolitisk talsperson for Høyre. Hun var også valgkampleder for Høyre. 

  Leirvåg kommer også fra stillingen som kommunikasjonsrådgiver i Apriil, tidligere NOR PR. Hun ble spurt om å søke stillingen i Grieg-gruppen, som driver med shipping, lakseoppdrett, kapitalforvaltning. 

  – Det er mye som skal læres i denne stillingen, det er ikke til å legge skjul på. I Grieg får jeg muligheten til å jobbe med dyktige ledere. Kombinert med erfaring fra kommunikasjonsbransjen og politikken gir det et godt grunnlag, sier Leirvåg.

 • av Torunn Alice Aarøy
  DEL

  Kraftig nedgang i reiser med Flåmsbana

  Erling Midttun er konduktør ved Flåmsbana. Her fra Flåm i april i år, som da ikke hadde noen turister.
  Erling Midttun er konduktør ved Flåmsbana. Her fra Flåm i april i år, som da ikke hadde noen turister. Foto: Paul Sigve Amundsen

  Antall reisende med Flåmsbana har stupt i første del av sommeren. I juni hadde de 12.513 reiser mot 187.341 reiser i juni 2019. 

  Flåm har normalt  95 prosent oversjøiske turister, men i år er disse borte. Med bare norske gjester er besøkstallene som forventet, skriver daglig leder Sivert Bakk i Flåm Utvikling. 

  - Vi ser en positivt utvikling fra det norske markedet etter skoleslutt. Sammen med oppheving av innreiserestriksjonene fra 15. juli gir dette oss noe høyere prognose for juli og august, opplyser Bakk. 

  Flåmsbana har vanligvis 10 avganger om dagen på denne tiden av året, nå kjører de fire avganger daglig. 

 • av NTB
  DEL
  Hurtigruten har hentet tilbake rundt 400 permitterte ansatte for å gradvis trappe opp virksomheten etter koronautbruddet.
  Hurtigruten har hentet tilbake rundt 400 permitterte ansatte for å gradvis trappe opp virksomheten etter koronautbruddet. Foto: NTB SCANPIX

  Hurtigruten har hentet tilbake 400 ansatte

  Hurtigruten har den siste tiden hentet tilbake rundt 400 permitterte for å sette flere skip tilbake i drift. Denne uken settes fire skip tilbake i trafikk.

  Skipene skal følge den vanlige ruteplanen med anløp i 34 havner fra Bergen og Kirkenes.

  – Det føles godt å kunne hente tilbake ansatte og gjøre det vi kan for å bidra til at små og store bedrifter langs hele kysten kan få opp aktiviteten igjen, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.

  Selv med fire av elleve skip i drift langs kysten, ser belegget så langt ut til å ikke overstige 30 prosent. Det er fordi nordmenn ikke fyller tomrommet etter utenlandske gjester som foreløpig ikke får komme til Norge, opplyser selskapet.

 • av NTB
  DEL
  Stengte butikker og fabrikker og strenge smitteverntiltak førte til den største økonomiske nedturen i Storbritannia på over 40 år i første kvartal.
  Stengte butikker og fabrikker og strenge smitteverntiltak førte til den største økonomiske nedturen i Storbritannia på over 40 år i første kvartal. Foto: NTB SCANPIX

  Enda verre enn ventet for britisk økonomi

  Storbritannias økonomi krympet med 2,2 prosent i første kvartal, den største nedturen siden 1979. Resultatet er enda dårligere enn de første tallene antydet.

  Et anslag fra statistikkbyrået ONS i mai viste at brutto nasjonalprodukt (BNP) ble 2 prosent mindre. Det ville vært den største kvartalsvise nedgangen siden finanskrisen i 2008.

  Nå viser altså de reviderte tallene at pandemien gikk enda hardere ut over økonomien allerede i årets tre første måneder.

 • av Reidun Drægebø
  DEL

  Fem millioner til grønn næringsutvikling 

  Foto: Rune Nielsen (arkiv)

  Klimapartner har fått tildelt fem millioner kroner gjennom Klimasats og Miljødirektoratet. Det skriver leder for Klimapartner Vestland, Helene Frihammer, på Facebook

  – Dette er en skikkelig anerkjennelse av jobben vi gjør og en solid håndsrekning for å styrke oss ytterligere. Tusen takk, skriver hun videre. 

  Klimapartner hjelper bedrifter med å redusere klimautslipp og å finne grønnere forretningsmuligheter. 

  Blant kundene er Avinor, Akvariet og Universitetet i Bergen. 

Næringsliv direkte

 1. DIREKTE

  Rekordlav strøm­pris går hardt ut over BKK

 1. Næringsliv direkte
 2. Webview