Næringsliv direkte

Festet innlegg
Lastebileiere til aksjon mot vindturbin-transport
01. april kl 13:32av Atle Andersson
DEL
Et av de finskregistrerte kjøretøyene som drev omstridt lossing av vindturbiner ved Fjord Base utenfor Florø.
Et av de finskregistrerte kjøretøyene som drev omstridt lossing av vindturbiner ved Fjord Base utenfor Florø.
FOTO: Norsk Lastebileier-Forbund

Norsk Lastebileier-Forbund fikk stanset transport av vindturbiner som foregikk med utenlandskregistrerte kjøretøyer ved Fjord Base i Florø.

Turbinkomponentene skal senere kjøres videre for montering på Guleslettene vindkraftverk i kommunene Kinn og Bremanger.

– Vi kontaktet vindkraftselskapet Zephyr og leverandøren Vestas og gjorde dem oppmerksom på virksomheten. Hvis ikke de hadde gitt stoppordre, hadde vi gått til politianmeldelse, sier Jan Ove Halsøy, regionsjef i Lastebileierforbundet til BT.

Forbundet begrunner aksjonen med det de mener er lovstridig transport med utenlandskregistrerte kjøretøyer på lukket område. Statens vegvesen har tidligere grepet inn mot transport av vindturbiner, som under denne aksjonen ved Hennøy i Bremanger i fjor.

Prosjektleder Arild Fjelldahl i vindkraftselskapet Zephyr bekrefter at de onsdag har bedt om at bruken av de utenlandskregistrerte kjøretøyene på Fjord Base opphører.

– Vi har gitt beskjed om at det bare brukes lastebiler med norske skilter i dette arbeidet på lukket område. Vi har også bedt turbinleverandøren Vestas se på saken siden det fremstår uklart hvilke regler som gjelder. Vestas bruker det internasjonale transportselskapet Silvasti som underleverandør, sier Fjelldahl.

Halsøy i Lastebileierforbundet sier han forventer at de ansvarlige rydder opp.

– Vindkraftselskapet som er transportkjøper har et ansvar for hele verdikjeden, sier han.

En norskregistrert lastebil fortsatte lossing av turbinkomponenter etter at de utenlandske kjøretøyene var blitt parkert.

Siste innlegg
 • av Aurora Berg
  DEL

  KLM og Air France flyr utenlands fra Bergen igjen

  KLM og Air France vil frakte bergensere utenlands igjen fra juni, skriver flyselskapene i en pressemelding. 

  KLM sine ruter vil ha forbindelse til blant annet Praha, Manila, Johannesburg, Rio de Janeiro, Atlanta, Toronto, Los Angeles, New York, Dubai, Hongkong, Singapore og Bangkok, og vil starte opp igjen 1. juni.

  Air France sine ruter vil ha forbindelse til blant annet Rio de Janeiro, Montreal, Nice, Milano, Barcelona, Budapest og Venezia, og vil starte opp igjen 18. juni.

 • av NTB
  DEL

  SAS flyr igjen mellom Bergen og København fra juni

  Her står SAS-fly parkert på Kastrup like etter koronanedstengingen. I juni stater selskapet med flyvninger mellom Norge og Danmark igjen.
  Her står SAS-fly parkert på Kastrup like etter koronanedstengingen. I juni stater selskapet med flyvninger mellom Norge og Danmark igjen.
  FOTO: NTB scanpix

  SAS gjenopptar flere internasjonale flyginger i juni. Selskapet gjenopptar blant annet avganger til Chicago og New York fra København fra 10. juni.

  Fra juni dobler dermed SAS kapasiteten fra 15 til 30 fly i omløp. I hovedsak gjelder det reiser i og mellom de skandinaviske landene, men også internasjonale avganger.

  I Norge er det allerede mulig å reise til alle 17 SAS-destinasjoner innenlands, men fra juni vil det være mulig å reise med SAS til København fra Bergen og Stavanger. Fra Stavanger vil det også være mulig å reise til Aberdeen.

  Fra København vil det i tillegg være mulig å fly til Amsterdam.

 • av Marianne Borchgrevink-Brækhus
  DEL

  Nordheimsund-bedrift skal lage flere hundre tusen ansiktsvisirer

  Sigrunn Børven Hammer og arbeidskollegene har hendene fulle med arbeid for helsevesenet under koronakrisen.
  Sigrunn Børven Hammer og arbeidskollegene har hendene fulle med arbeid for helsevesenet under koronakrisen.
  FOTO: Tor Høvik (arkiv)

  Norhand Industri i Nordheimsund skal produsere flere hundre tusen ansiktvisirer til norsk helsevesen. 

  Det skjer i samarbeid med Profil Emballasje fra Vaksdal, som har fått på plass en samarbeidsavtale med Sykehusinnkjøp som leverer utstyr til helseforetakene. 

  Vanligvis syr Norhand Industri vernebekledning for industriarbeidere på smelteverk og i annen tungindustri, men koronakrisen har snudd opp ned på produksjonen. 

  – I første omgang har vi fått en ordre på 150.000 ansiktsvisirer, men vi regner med å få flere ordrer på sikt. Profil Emballasje produserer selve plastskjermen, mens vi syr på strikkene og ferdigstiller visirene, forteller avdelingsleder Lars Kristian Bu.

  I mars omstilte bedriften i Nordheimsund seg, og begynte å sy smitteverndrakter til helsevesenet. Så langt er det produsert over 4000 smittevernsfrakker, ifølge Bu.

  – Det er bare kjekt å kunne hjelpe til. Vi har jobbet dag ut og dag inn for å få dette til, og vurderer nå å sette inn to skift og helgearbeid for å produsere nok, sier Bu. 

  Slik vil ansiktsvisirene se ut.
  Slik vil ansiktsvisirene se ut.
  FOTO: Nordhand Industri

  Her kan du lese mer om hvordan Nordhand Industri omstilte seg da koronaviruset kom:

  teaser
  7 april
  Her syr de smitteverndrakter på spreng i påsken

 • av NTB
  DEL

  Permitterte XXL-ansatte får komme tilbake på jobb

  De permitterte ansatte hos XXL får komme tilbake på jobb fra 1. juni.
  De permitterte ansatte hos XXL får komme tilbake på jobb fra 1. juni.
  FOTO: NTB scanpix

  Sportsbutikkjeden XXL tilbakekaller alle sine ansatte i Norge som er permittert. Totalt hadde selskapet permittert 1.000 ansatte i Norge.

  Det er i en børsmelding tirsdag ettermiddag at selskapet opplyser at de permitterte ansatte tilbakekalles fra 1. juni, melder Dagens Næringsliv. 450 permitterte ansatte i Finland vil også kunne komme tilbake på jobb i løpet av måneden.

  Årsaken til at de ansatte nå får komme tilbake på jobb er at salgssituasjonen har normalisert seg i løpet av april måned.

  – Måten våre ansatte har håndtert situasjonen har vært imponerende, og vi er også takknemlige for den gode dialogen med våre ansattrepresentanter i løpet av prosessen, sier konsernsjef Pål Wibe i børsmeldingen.

 • av Ken Rossland
  DEL

  Arbeidsledigheten i USA ventes å forbli høy frem mot valget

  FOTO: NTB SCANPIX

  Når amerikanerne går til valgurnene i høst vil det trolig fortsatt være et tosifret prosenttall arbeidsledige, anslår en økonomisk rådgiver i Det hvite hus.

  Nær 39 millioner amerikanere har mistet jobben etter at mange delstater innførte omfattende smitteverntiltak i mars som følge av koronapandemien.

  Arbeidsledigheten lå i forrige måned på 14,7 prosent. I mai er den ventet å stige til mellom 22 og 23 prosent, ifølge Det hvite hus' øverste økonomiske rådgiver, Kevin Hasset.

  Han anslar at landets økonomiske vekst vil skyte i været i tredje kvartal. Han er imidlertid noe mer usikker på om den kan komme tilbake til slik den var før koronakrisen. Hasset venter at arbeidsledigheten vil holde seg på et tosifret tall i november, når presidentvalget avholdes.

  – Men jeg tror at alle tegn til en bedring i økonomien kommer til å dukke opp overalt. Det eneste som vi økonomer kommer til å diskutere, er hvorvidt vi kommer til å returnere dit vi var eller om det vil være en lang vei tilbake, sier han.

 • av Atle Andersson
  DEL

  Permitteringsrush fra bedrifter som ikke måtte stenge

  FOTO: NTB scanpix

  To av tre permitterte under koronakrisen jobber i bransjer som ikke ble pålagt å stenge på grunn av smitteverntiltak, melder E24.

  Sammen med kolleger ved Frischsenteret har seniorforsker Simen Markussen sett på hvem som har blitt rammet av permitteringer de første ukene under koronavirusutbruddet.

  Markussen mener endringene i permitteringsregelverket, i kombinasjon med kontantstøtteordningen, har gjort det lite lønnsomt å holde folk i jobb dersom omsetningen gikk ned i perioden under korona.

  Han etterlyser en modell som kunne gjøre det mer lønnsomt å holde folk i arbeid.

  Da regjeringen i midten av mars foreslo å endre permitteringsregelverket, la den på usikkert grunnlag tall fra finanskrisen til grunn. I løpet av de neste dagene kom en voldsom økning i antall permitterte.

 • av NTB
  DEL

  Bilutleiegiganten Hertz ber om konkursbeskyttelse

  Bilutleieselskapet Hertz har ikke kommet til enighet med sine kreditorer.
  Bilutleieselskapet Hertz har ikke kommet til enighet med sine kreditorer.
  FOTO: NTB SCANPIX

  Bilutleieselskapet Hertz søker om konkursbeskyttelse i USA etter at det ikke ble enighet med kreditorene om tilbakebetaling av gjelden på 19 milliarder dollar.

  I en pressemelding opplyser selskapet at det fredag ikke var mulig å bli enige med kreditorene om en forlengelse av lånevilkårene.

  Moderselskapet Hertz Global Holdings og flere av datterselskapene i USA og Canada søker derfor om konkursbeskyttelse.

  I henhold til amerikanske konkurslover sendte selskapet selv inn begjæringen til en domstol i Delaware. Enn så lenge fortsetter driften mens det gjøres forsøk på å restrukturere det over hundre år gamle selskapet.

  – Covid-19s innvirkning på reisebehovet var plutselig og dramatisk og førte til en brå nedgang i selskapets inntekter og fremtidige bookinger, skriver Hertz.

 • av NTB
  DEL

  USAs milliardærer tjener godt under pandemien

  Amazon-grunnlegger Jeff Bezos har gode dager under koronapandemien.
  Amazon-grunnlegger Jeff Bezos har gode dager under koronapandemien.
  FOTO: NTB SCANPIX

  Amerikanske mangemilliardærer har økt sine samlede formuer med 15 prosent siden koronapandemien eksploderte for to uker siden, viser en ny studie.

  Ifølge studien, som er utført av to tankesmier, vokste formuen til USAs drøyt 600 rikeste med nærmere 4400 milliarder kroner mellom 18. mars og 19. mai.

  Dette har skjedd samtidig som 38,6 millioner amerikanere er kastet ut i arbeidsledighet som følge av koronapandemien.

  Årsaken er at aksjekursene til flere teknologiselskaper har økt kraftig mens store deler av samfunnslivet har vært stengt for å hindre koronasmitte.

  Forklaringen er ifølge tankesmiene Americans for Tax Fairness og Institute for Policy Studies at mange av USAs aller rikeste er tilknyttet eller har investert tungt i teknologiselskap som i motsetning til annet næringsliv blomstrer under pandemien.

  Amazons sjef Jeff Bezos har ifølge studien økt sin formue med 30 prosent de siste to månedene og er nå god for minst 1.480 milliarder kroner, mens Facebook-sjef Mark Zuckerberg har økt formuen med over 45 prosent og er god for drøyt 800 milliarder kroner.

  Microsoft-grunnlegger Bill Gates har økt sin formue med 8,2 prosent siden mars, mens den 89 år gamle storinvestoren Warren Buffetts holdingselskap Berkshire Hathaway til sammenligning har vokst med beskjedne 0,8 prosent.

 • av NTB
  DEL

  Russlands industriproduksjon falt med 6,6 prosent i april

  FOTO: NTB SCANPIX

  Industriproduksjonen i Russland var 6,6 prosent lavere i april i år sammenlignet med samme måned i fjor.

  Den viktigste årsaken til nedgangen er perioden der alle russere ble bedt om å ikke gå på arbeid for å bremse koronautbruddet, opplyser Russlands statistiske byrå, Rosstat, torsdag.

  President Vladimir Putin ga selskapene ordre om å stanse arbeidet samtidig som de ble pålagt å fortsette utbetalingen av lønninger.

  Også forbrukernes etterspørsel etter en rekke varer og tjenester har falt, ifølge Rosstat, som likevel kan melde om en økning i etterspørselen av noen produkter, som mat, husholdningsprodukter og laptoper.

 • av NTB
  DEL

  Vipps: Problemene løst

  Betalingstjenesten Vipps var torsdag ettermiddag helt utilgjengelig for brukerne, men kom opp igjen en times tid senere.

  Det melder Vipps på Facebook: – Problemene er nå løst og Vipps fungerer som normalt.

  – Vi er lei oss for at det skaper problemer i vippsingen og jobber med å løse det så fort som mulig, skrev Vipps i det opprinnelige Facebook-innlegget.

 • av NTB
  DEL

  Vipps har problemer – helt utilgjengelig

  FOTO: NTB SCANPIX

  Betalingstjenesten Vipps har problemer og er torsdag ettermiddag helt utilgjengelig for brukerne.

  Det melder Vipps på Facebook. Omfanget av problemene, og hvor lang tid det tar å løse dem, er foreløpig uklart.

  – Vi er lei oss for at det skaper problemer i vippsingen og jobber med å løse det så fort som mulig, skriver Vipps i Facebook-innlegget.

 • av NTB
  DEL

  – Eurosonens økonomi har trolig nådd bunnen

  Økonomien i de 19 landene i eurosonen har trolig nådd det laveste nivået etter nedstengningstiltakene som koronapandemien har utløst, ifølge en undersøkelse.

  Sammentrekningen fortsatte i mai for tredje måned på rad, men takten i nedgangen har begynt å svekkes etter hvert som deler av økonomien tar seg opp etter nedstengningstiltakene.

  Det fremkommer av den såkalte innkjøpssjefindeksen, PMI, som analyseselskapet IHS Markit står bak, torsdag.

  Indeksen steg til 30,5 poeng i mai, som er langt over det rekordlave nivået på 13,5 i april. I mars lå indeksen på 29,7.

  PMI er en indikator for økonomisk aktivitet, og en verdi på under 50 indikerer fallende aktivitet.

 • av NTB
  DEL

  Air France parkerer sine superjumboer for godt

  En Airbus A-380 i luften under en demonstrasjonsflygning i 2015.
  En Airbus A-380 i luften under en demonstrasjonsflygning i 2015.
  FOTO: NTB SCANPIX

  Air France sin flåte på ni Airbus A380-fly, verdens største passasjerfly, har blitt satt på bakken for godt og kommer aldri til å ta av igjen.

  Det opplyser Air France-KLM-gruppen onsdag.

  Det franske flyselskapet hadde opprinnelig planlagt å fase ut de enorme passasjerflyene innen utgangen av 2022. Men på grunn av koronakrisen har samtlige ni fly blitt satt på bakken. Og der blir de stående, har Air France besluttet.

  Flyprodusenten Airbus kunngjorde i fjor at den stanser produksjonen av gigantflyene i 2021. Firemotorsflyet i to fulle etasjer kan ta opptil 853 passasjerer.

 • av Marianne Borchgrevink-Brækhus
  DEL

  Hansa hardt rammet av utelivsstans

  Hansa Borg Bryggerier har måttet permittere 32 ansatte i Bergen.
  Hansa Borg Bryggerier har måttet permittere 32 ansatte i Bergen.
  FOTO: Krister Sørbø (arkiv)

  Hansa Borg Bryggerier er blant Vestlandsbedriftene som har fått utbetalt kontantstøtte det siste døgnet.

  For mars fikk bryggeriet utbetalt 430.375 kroner i støtte, samtidig som de rapporterte om 2,28 millioner kroner i faste uunngåelige kostnader. 

  Hansa ble særlig rammet da utelivet stengte ned, og har rapportert om et omsetningsfall på 20 prosent i mars. Bryggeriet har så langt måttet permittere over 30 ansatte i Bergen som jobber i tilknytning til uteliv.

  – Vi er veldig takknemlige for den støtten vi kan motta. Alle monner drar, selv om beløpet vi nå er tildelt ikke veier opp for tapet. Det har vært en veldig tøff tid for bryggeriet vårt, både i tilknyting til uteliv, men også fordi vi har blitt eksponert for den dårlige valutakursen ettersom vi handler mye i euro, sier Stina Kildedal-Johannesen, leder for kommunikasjon og bærekraft i Hansa.

  Også i april har omsetningen stupt. Den samlede utelivsomsetningen for april 2020 tilsvarte én dags utelivsomsetning i april 2019, ifølge Hansa. 

  – Vi har tapt flere millioner liter gjennom utelivet. Samtidig jobber vi på spreng for å levere, og har hatt veldig godt salg i dagligvarehandelen. Vi har blant annet sett at nye produkter som Hansa Mango Ipa har slått veldig godt an, og det er kjekt å se at vi har sterke merkevarer selv om det ikke veier opp for tapet i utelivet, sier Kildedal-Johannesen.

  Se BTs oversikt over hvilke bedrifter som mottar kontantstøtte her:

  teaser
  25 mai
  Spesial: Følg korona-konsekvensene for bedriftene i din Vestland-kommune.
 • av Bendik Nagel Støren
  DEL

  Næringslivet på Vestlandet krever forbedret olje-pakke  

  Arkivbilde fra Kværners verft på Stord
  Arkivbilde fra Kværners verft på Stord
  FOTO: Marit Hommedal / NTB scanpix

  Næringsforeningene i Bergen, Stavanger, Haugesund og Stord står sammen i Vestlandsalliansen om å krevet en forbedret redningspakke til olje- og gassindustrien. 

  I en pressemelding skriver foreningene at den samlede effekten av koronakrisen og oljeprisfallet er en tilnærmet full stans i mange planlagt utbyggingsprosjekter.

  Foreningene oppfordrer derfor om at redningspakken må være i tråd med det som industrien har foreslått.

 • av NTB
  DEL

  Kraftig reduserte forventninger til lønnsveksten

  Både bedriftene og de ansatte venter nå en betydelig svakere lønnsvekst enn ved inngangen til året. Du vil få mindre å rutte med hvis forventningene slår til.

  Aller mest pessimistisk er forventningene til økonomiekspertene, viser Norges Banks forventningsundersøkelse for andre kvartal. De halverer sine anslag fra første kvartal og tror nå at lønnsveksten i samfunnet blir 1,5 prosent i år.

  Partene i arbeidslivet melder om en forventet årslønnsvekst på 2 prosent, ned 1,2 prosentpoeng fra forrige undersøkelse. Arbeidstakerne er litt mer optimistiske enn arbeidsgiverne, med forventninger om henholdsvis 2,1 og 1,8 prosent lønnsvekst i år.

  Næringslivslederne har svakest forventninger til utviklingen og tror lønnsveksten i egen bedrift vil bli 1,6 prosent. Det er 1,4 prosentpoeng lavere enn anslagene i første kvartal.

  Hvis forventningene innfris, kommer de aller fleste av oss til å ha litt mindre å rutte med når året er omme enn vi hadde da det startet. Deltakerne i undersøkelsen melder nemlig om forventninger om en prisstigning på mellom 2,1 og 2,5 prosent.

 • av NTB
  DEL

  Nedgang på USA-børsene

  FOTO: NTB SCANPIX

  Børsene på Wall Street endte med nedgang tirsdag etter advarsler om at amerikansk økonomi fortsatt er utsatt.

  Ved stengetid hadde industriindeksen Dow Jones falt med 1,6 prosent. Dagen før endte den med en oppgang på 3,9 prosent.

  Den brede S&P 500-indeksen falt med 1,1 prosent, mens den teknologitunge Nasdaq-indeksen gikk ned med 0,5 prosent.

 • av NTB
  DEL

  Koronapandemien har ført til drastiske fall i de globale CO₂-utslippene

  FOTO: NTB Scanpix

  Store deler av verden stengte ned som følge av koronapandemien. En ny studie viser nå at de globale CO₂-utslippene daglig ble redusert med hele 17 prosent.

  Studien, som omfatter daglige utslipp fra 69 land fra januar til april, ble tirsdag publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature Climate Change.

  I enkelte land falt utslippene så mye som 26 prosent da koronatiltakene var på det strengeste.

  I de landene som hadde de strengeste koronatiltakene, falt CO₂-utslippene fra luftfarten hele 75 prosent i starten av april.

  Utslippene fra transport falt med 50 prosent.

  Med svært mange personer i hjemmeisolasjon og karantene verden over, steg ikke overraskende CO₂-utslippene fra private hus og leiligheter med 5 prosent i samme periode.

  Totalt kan utslippene i år falle med inntil 7 prosent sammenliknet med i fjor, avhengig av hvor lenge tiltakene for å stanse spredningen av koronaviruset fortsetter, ifølge studien.

 • av NTB
  DEL

  Permitterte får fullt forskudd fra fredag

  Torbjørn Røe Isaksen er arbeids- og sosialminister.
  Torbjørn Røe Isaksen er arbeids- og sosialminister.
  FOTO: Thomas Brun

  Fra fredag skal alle koronapermitterte få forskuddene de er blitt lovet. Regjeringen endrer også praksisen med trekk i dagpenger.

  Praksisen blir endret med umiddelbar virkning, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen til VG.

  – Trekk i dagpengene for å tilbakebetale forskudd settes på pause inntil vi får ordningen med lønnskompensasjon (for dag 3-20) på plass, sier han.

  Det innebærer at det ved utbetaling av dagpenger ikke blir lagt inn trekk for forskuddene som permitterte har fått utbetalt. Per 11. mai var det blitt utbetalt om lag 2,7 milliarder kroner gjennom ordningen.

 • av NTB
  DEL

  Uenighet om tysk-fransk gjenreisingsforslag

  Angela Merkel representerte Tyskland og Emmanuel Macron (via video) Frankrike. De foreslår et nytt EU-fond for å dempe skadevirkningene av koronapandemien.
  Angela Merkel representerte Tyskland og Emmanuel Macron (via video) Frankrike. De foreslår et nytt EU-fond for å dempe skadevirkningene av koronapandemien.
  FOTO: Kay Nietfeld / DPA / AP / NTB scanpix

  Frankrike og Tyskland foreslår at EU etablerer et fond på 500 milliarder euro (rundt 5500 milliarder kroner) til økonomiske krisetiltak i koronarammede medlemsland.​

  Forslaget går rett inn i kjernen av gamle konflikter, der sør gjerne vil låne – og bruke – mer, mens nord er redd for å bli sittende med regningen. 

  Spania og Italia er positive. Østerrikes statsminister Sebastian Kurz var raskt ute med å avvise forslaget. Han snakket på vegne av «de nøysomme fire» – Danmark, Sverige, Nederland og Østerrike. 

 1. DIREKTE

  SAS gjenåpner flere ruter

 1. Næringsliv direkte
 2. Webview