Næringsliv direkte

Publisert
Festet innlegg
Nye permitteringer i Visit Bergen
i dag kl 08:35av Marianne Nilsen
DEL
Næringsminister Iselin Nybø møter reiselivet. Her med Ann Kristin Schei (t.v) og Anders Nyland.
Næringsminister Iselin Nybø møter reiselivet. Her med Ann Kristin Schei (t.v) og Anders Nyland. Foto: Tuva Åserud (arkiv)

Visit Bergen har på nytt permittert ansatte på grunn av koronasituasjonen.

– Den lokale innstrammingen av smitteverntiltak i Bergen har ført til enda lavere omsetning i reiselivet. Dette rammer også Turistinformasjonen. Vi har dessverre ikke arbeid til alle våre ansatte, skriver reiselivsdirektør Anders Nyland i en pressemelding.

Visit Bergen har blant annet avviklet en stilling, og to ansatte har mottatt permitteringsvarsel.

I vår fikk Visit Bergen økonomisk nødhjelp fra kommunen og fylkeskommunen. Men ifølge Nyland var ikke dette nok til å dekke alle tapte inntekter.

– Uten den hjelpen vi fikk hadde vi vært konkurs i slutten av juni. Nå er situasjonen igjen slik at vi dessverre ikke har noe annet valg enn å permittere og nedbemanne.

Siste innlegg
 • av NTB
  DEL

  Muligheten til å kombinere dagpenger og opplæring utvides

  Regjeringen har besluttet å forlenge ordningen som gjør at det blir enklere å kombinere dagpenger med opplæring eller utdanning.

  – Nå er vi i en situasjon med rekordmange arbeidsledige, og da er det smart å legge til rette for at folk kan bruke perioden uten jobb til å skaffe seg relevant kompetanse som næringslivet etterspør, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en pressemelding.

  I forslaget til statsbudsjettet for neste år legges det opp til at ordningen forlenges til 1. juli 2021. Ordningen ble innført i april da koronapandemien førte til flere arbeidsledige og permitterte.

 • av NTB
  DEL

  Regjeringen presenterer nye økonomiske tiltak

  Finansminister Jan Tore Sanner, næringsminister Iselin Nybø og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad presenterer nye økonomiske tiltak på en pressekonferanse klokken 16.

 • av Trygve Opheim
  DEL

  Oppretter kompensasjonsordning for reiselivet på inntil én mrd. kroner

  Næringsminister Iselin Nybø og distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland holder pressemøte på operataket.
  Næringsminister Iselin Nybø og distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland holder pressemøte på operataket. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB

  Regjeringen innfører en kompensasjonsordning på inntil en milliard kroner for reiselivsbedrifter.

  Det opplyser næringsminister Iselin Nybø på en pressekonferanse mandag.

  Ordningen gjelder for bedrifter som har hatt et stort omsetningsfall.

  Detaljene i ordningen er ikke klare foreløpig.

  – Mange har permittert og frykter oppsigelser. Mange lokale samfunn frykter at krisen vil få konsekvenser for det lokale næringslivet, sier Nybø.

  I tillegg til kompensasjonsordningen, vil de utvide omstillingsordningen med 250 millioner kroner.

  Samtidig vil det opprettes en og opprettes en søknadsbasert tilskuddsordning på 50 millioner kroner til mindre bedrifter som er rammet av koronaviruset.

  Les mer her.

 • av NTB
  DEL
  – Vi greier å gjøre vedlikeholdet billigere her i Norge, enn hvis vi kjøper tjenestene ute i Europa, sier Widerøe-direktør Stein Nilsen.
  – Vi greier å gjøre vedlikeholdet billigere her i Norge, enn hvis vi kjøper tjenestene ute i Europa, sier Widerøe-direktør Stein Nilsen. Foto: NTB SCANPIX

  Widerøe slutter med vedlikehold i utlandet

  Widerøe har bestemt seg for å gjøre alt vedlikehold ved basene i Bodø, Bergen og Torp. Nå har de bygd ny hangar og ansetter opp mot 50 nye i Bodø.

  Widerøe har en flåte på i alt 26 fly. Widerøe-direktør Stein Nilsen sier de vil spare penger og beholde mer kompetanse i selskapet ved å gjøre vedlikeholdsarbeidet i Norge.

  – De siste årene har vi gjort mye vedlikehold ute i Europa. Vi har funnet ut at dét både er dyrere og dårligere enn det de fantastiske folkene i den tekniske delen av Widerøe greier å få til, sier Nilsen til NRK.

  Selskapet har bygd ny hanger i Bodø og skal rekruttere et sted mellom 40 og 50 nye mekanikere for å flytte alt vedlikeholdet tilbake til Norge.

 • Eirik Helgaker
  DEL

  Bergensentreprenør vinner kontrakt i forbindelse med Hywind Tampen

  Illustrasjon av kaianlegget FM Strand skal bygge i Sløvåg, nord for Bergen
  Illustrasjon av kaianlegget FM Strand skal bygge i Sløvåg, nord for Bergen Foto: Sweco

  Havvind-prosjektet til Equinor, Hywind Tampen, fortsetter å gi kontrakter til norske industribedrifter.

  Bergensbaserte FM Strand har nå vunnet en kontrakt fra Wergeland Base i Sløvåg om å bygge kaianlegget hvor havvindmøllene skal monteres.

  Kontrakten har en verdi på 50 millioner kroner.

  – Vi har mye spennende på gang som kan gi mye arbeid for FM Strand, sier daglig leder på Wergeland Base, Trygve Wergeland.

  – Vi gleder oss til å komme i gang. Arbeidene begynner om bare noen uker og skal være ferdigstilt i april 2021, sier daglig leder i FM Strand, Terje Nøttveit.

 • Eirik Helgaker
  DEL

  Bybanedirektøren blir regiondirektør i NHO

  Gry Miriam Olsen er ny regiondirektør for Vestlandet i NHO.
  Gry Miriam Olsen er ny regiondirektør for Vestlandet i NHO. Foto: Tor Høvik

  Administrerende direktør i Keolis Norge, Gry Miriam Olsen, er nå ansatt som ny regiondirektør i NHO Vestlandet. Keolis Norge drifter blant annet Bybanen i Bergen.

  – Dette er en veldig spennende dag for meg, og jeg er glad for den tilliten som er vist meg, sier Olsen til BT.

  Olsen tar over for fungerende regiondirektør Grete Karin Berg, som har hatt stillingen i to år midlertidig, og vil sitte i den frem til nyåret.

  – Korona gjør ikke denne stillingen mindre interessant, akkurat. Det blir særlig viktig nå å finne ut hvordan vi kan bidra til å bygge opp igjen de næringene som ligger med brukket rygg, forteller Olsen.

  – Det er mange bransjer jeg ikke kjenner så godt, så jeg må være ærlig og forberedt på å lære masse, fortsetter hun.

 • Eirik Helgaker
  DEL

  106 vektere tatt ut i streik i Bergen

  Knut Johannes Berg fra Avarn Security og andre fra Norges Arbeidsmandsforbund står torsdag på festplassen.
  Knut Johannes Berg fra Avarn Security og andre fra Norges Arbeidsmandsforbund står torsdag på festplassen. Foto: Fred Ivar Klemetsen

  Torsdag formiddag var det streikemarkering på Festplassen i Bergen.

  Det er særlig vektere tilknyttet billettkontroller, kjøpesentre og resepsjoner som er tatt ut i streik, får BT opplyst av Torbjørn Reigstad, som er distriktssekretær i avdeling vest i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF).

  Kundesenteret til Skyss ved Bystasjonen ble stengt på ubestemt tid onsdag kl 14.

  Avgjørende for bruddet ble et avslag på krav om økning av natt- og helgetillegg, sier Lars Petter Larsen i Parat til NRK.

  Over hele landet er totalt 803 vektere tatt ut i streik, som følge av brudd i lønnsoppgjøret mellom NHO Service og Handel, Parat og NAF.

 • av Aurora Berg
  DEL

  Streik i varehandelen er avverget

  Forbundsleder for Handel og Kontor, Christopher Beckham.
  Forbundsleder for Handel og Kontor, Christopher Beckham. Foto: Handel og Kontor

  Etter mekling på overtid, ble Handel og Kontor (HK) og Virke til slutt enige, skriver HK i en pressemelding lørdag morgen.

  HK fikk gjennom kravet om avskaffelse av 12-timersregelen, som har vært et viktig krav for dem gjennom mange tariffoppgjør.

  – Vi kom ikke så langt som vi håpet, men dette er likevel en historisk enighet. 12 timers-regelen er avskaffet en gang for alle, sier forbundsleder i HK, Christopher Beckham, i pressemeldingen.

  12-timersregelen har betydd at ansatte som jobber mindre enn 12 timer per uke, ikke har hatt rett til tillegg for kvelds-, natt- og helgearbeid. HK har i mange år ønsket å bli kvitt denne regelen, og har nå fått gjennomslag.

  I tillegg har HK og Virke blitt enige om høyere tillegg for kvelds-, natt- og helgearbeid.

 • av NTB
  DEL

  Mekling på overtid mellom Handel og Kontor og Virke – håper å unngå streik

  Riksmekler Mats Wilhelm Ruland.
  Riksmekler Mats Wilhelm Ruland. Foto: NTB Scanpix

  Meklingen mellom Handel og Kontor og Virke fortsetter på overtid, får NTB bekreftet. Riksmekleren sier det er reell fare for at over 5000 kan gå ut i streik.

  – Per nå er de ikke enige om en løsning. Men det er flere timer igjen til fristutløpet, så vi jobber målrettet mot å finne en løsning, sa riksmekler Mats Wilhelm Ruland like etter klokken 21.

  Ruland understreker at konsekvensene vil være store om det blir streik. Han kaller det en stor mekling og viser til at det er snakk om fire tariffavtaler, og at to forbund på arbeidstakersiden er involvert.

  – En konflikt vil være alvorlig og berøre mange, legger han til.

  – Dette er en vanskelig mekling i likhet med alle andre meklinger som har kommet inn i år. Det er mange bransjer som har økonomiske utfordringer og sliter. Samtidig er det noen bransjer som ikke i samme grad er berørt av de økonomiske utfordringene i Norge, sa Ruland til NRK tidligere fredag.

  Ved midnatt natt til lørdag utløp fristen for meklingen mellom arbeidstakernes organisasjon Handel og Kontor og arbeidsgiverne i Virke. Organiserte i arbeidstakerorganisasjonen Parat omfattes også av meklingen.

 • Eirik Helgaker
  DEL

  Smith Stål Vest vinner storkontrakt til Hywind Tampen

  Det Straume-baserte stålselskapet Smith Stål Vest har sikret seg en kontrakt med Kværner. De skal levere armeringsstål til de flytende vindmøllene i Hywind Tampen-prosjektet til Equinor.

  Verdien av kontrakten er ikke kjent, men prosjektet vil tilsvare 70 prosent av kapasiteten til selskapet.

  Konstruksjonen Smith Stål Vest skal levere er mer kompleks enn hva selskapet har gjort før, forklarer administrerende direktør, Stein-Yngve Iversen.

  – Dette er en stor og krevende kontrakt, forteller han.

  10.000 tonn stål skal leveres over 14 måneder, og setter 25 og 30 personer i sving

  Illustrasjon over Hywind Tampen
  Illustrasjon over Hywind Tampen Foto: Equinor
 • av NTB
  DEL

  Flere hotellkjeder forbereder ny nedstengning

  Bestillingene av kurs, konferanser og hotellrom for høsten er på et historisk lavmål. Flere hotellkjeder planlegger å stenge ned igjen.

  – Vi er dessverre nødt til å vurdere nedstengning av hoteller igjen. For det ser ordentlig dystert ut nå, sier toppsjefen i Thon Hotels, Morten Thorvaldsen, til Dagens Næringsliv.

  Hotellkjeden Scandic meldte onsdag at belegget i september i gjennomsnitt ventes å ligge på 30–35 prosent. Det er omtrent en halvering av det som er normalt. Hotellkjeden varsler at ytterligere reduksjon i personalkostnader vil bli gjennomført i Norge og Danmark.

  Tall fra selskapet Benchmarking Alliance, som samler inn tall fra brorparten av hotellene, viser at det kan gå mot en halvering av rombelegget i Bergen de siste fire månedene av året. Tallene for Oslo er enda verre.

 • av Adrian Søgnen
  DEL

  GC Rieber Shipping skal ikke lenger drifte skipene sine

  Skipet «Polar Queen» er ett av to subsea-skip GC Rieber Shipping eier.
  Skipet «Polar Queen» er ett av to subsea-skip GC Rieber Shipping eier. Foto: Alice Bratshaug

  Fra 5. oktober i år overtar OSM Maritime Group driften av alle GC Rieber Shipping sine fem skip.

  Avdelingen for drift av offshore skip som springer ut av GC Rieber Shipping skal samlokaliseres med OSM sin eksisterende avdeling i Bergen

  Det kommer frem i en børsmelding tirsdag.

  GC Rieber Shipping, som nylig solgte skipet «Polar King», vil stå igjen som et rent eierselskap.

  Årsaken til at rederiet nå overlater driftsansvaret til OSM Maritime er i all hovedsak lønnsomhet.

  – Det er fordi det kreves en viss størrelse på organisasjonen for effektivt å kunne drive «ship management». Vi har mistet noen kontrakter og vil ha drift på fem skip ved slutten av måneden. Det er for lite til å få lønnsomhet, forklarer administrerende direktør i GC Rieber Shipping, Einar Ytredal.

  De 16 ansatte som nå får ny arbeidsgiver, skal jobbe ved OSM Maritime sitt nyopprettede offshore-kontor.

  – Vi tror det blir positivt mottatt. Våre folk har en kunnskap og ekspertise som passer koblingen mot den globale tilstedeværelsen til OSM sin offshore satsning meget godt, sier Ytredal.

  Arendalselskapet OSM Maritime har en global driftsportefølje på 400 skip, og har allerede etablert ett kontor i Bergen.

  Selskapet overtok nylig driften av skipene til bergensrederiet Kristian Gerhard Jebsen Skipsrederi AS.

 • av Trygve Opheim
  DEL

  Alkoholsalget i Norge går rett til værs

  Det har vært en stor økning i alkoholsalget i Norge under koronakrisen.
  Det har vært en stor økning i alkoholsalget i Norge under koronakrisen. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

  Med tilnærmet full stopp i grensehandelen gikk salget av alkohol i Norge til værs i 2. kvartal i år.

  I andre kvartal i år kjøpte nordmenn 8.557.000 liter ren alkohol utenom taxfree. Det er 21 prosent mer enn i 2. kvartal i fjor, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå.

  Økningen er størst på vin der det ble solgt 31,7 prosent mer alkohol, mens øl har den laveste økningen på 11,6 prosent.

  Ser man første halvår under ett, ble det omsatt 14.502.000 liter ren alkohol. Her var veksten fra samme periode i 2019 på 15,1 prosent.

  Årsaken til det økte alkoholsalget er trolig at det nesten ikke har vært grensehandel. Nordmenn brukte bare 28 millioner kroner på grensehandel i andre kvartal i år, mot 4,1 milliarder kroner i samme periode i fjor. Det er en nedgang på 99 prosent.

 • av Truls Fenre
  DEL

  Fabrikk i Høyanger legges ned

  Nyrstarfabrikken i Høyanger legges ned.
  Nyrstarfabrikken i Høyanger legges ned. Foto: Nyrstar.com

  Fabrikken Nyrstar i Høyanger legges ned. Det skriver NRK. Fabrikken resirkulerer biprodukter fra sinkindustrien.

  – Jobbene til rundt 36 Nyrstar-ansatte som jobber på Høyangeranlegget, vil sannsynligvis bli rammet av denne avgjørelsen. Det pågår en konsultasjonsprosess med ansatte i samarbeid med lokale fagforeninger, skriver informasjonsdirektør i Nyrstar, Gytha Steenvoorden, ifølge NRK.

 • av Torunn Alice Aarøy
  DEL

  Hotellbelegget dropper kraftig

  Ferske tall viser at hotellene Bergen droppet fra over 80 prosent rombelegg til snaut 40 i løpet av august. Det tyder på mer enn halvering fra august i fjor

  Hotel Edvard Grieg er det største hotellet på Vestlandet, men ble stengt en periode etter covid 19 i mars.
  Hotel Edvard Grieg er det største hotellet på Vestlandet, men ble stengt en periode etter covid 19 i mars. Foto: Ørjan Deisz

  - Etter en svært, svært traurig vår og forsommer og en ganske svak sommer totalt sett for hotell-Norge, bærer de foreløpige august-tallene bud om tunge tider igjen, skriver Peter Wiederstrøm i Wiederstrøm Hotel Consulting.

  Han henter tall fra Benchmarking Alliance. De viser at Oslo faller enda mer i hotellbelegg.

  - Vi som jobber med hotelleiendom og hotelldrift ser, i likhet med andre deler av bransjen, med frykt på høsten og det som skal skje videre fremover. Jeg er redd at det bare er en effektiv utrulling av vaksine som kan redde bransjen, skriver Wiederstrøm.

 • av Atle Andersson
  DEL
  Foto: Ørn E. Borgen, NTB scanpix

  Vil ikke gripe inn mot anleggsarbeid på Stad

  Olje- og energiminister Tina Bru (bildet) mener det ikke er grunnlag for å stanse arbeidet med Okla vindkraftverk på Stadlandet.

  Statsråden fikk spørsmål fra stortingsrepresentant Lars Halbrekken (SV) om hva hun ville gjøre for å hindre at det blir gjort irreversible inngrep i naturen før regjeringen har gjennomgått tildelte vindkraftkonsesjoner på nytt.

  Anleggsarbeidet med tilførselsveien til vindkraftverket begynte denne uken.

  «Adgangen til å stanse iverksettelse av konsesjonsvedtak er begrenset og krever klar hjemmel. Per i dag kan jeg ikke se at det er grunnlag for stans i denne saken», skriver Tina Bru (H) i svaret.

  Hun fremholder også at skadevirkninger på naturen er blitt grundig vurdert i konsesjonsvedtaket, og at dette «vedtaket er basert på godkjente konsekvensutredninger».

  Haltbrekken mener det er uholdbart at det gjennomføres inngrep i naturen på Stadlandet før regjeringen har gjennomgått alle konsesjoner på nytt for å undersøke mulige mangler i prosessen.

  - Vi forventer at regjeringen foretar en grundig og rask gjennomgang av utbyggingen på Stadlandet slik Stortinget ba om før sommeren, sier Haltbrekken.

 • av NTB
  DEL

  Regjeringen innfører forbud mot cruise på Svalbard

  Det innføres forbud mot gjennomføring av reiselivsaktiviteter i form av cruise på Svalbard, opplyser regjeringen.

  – Smitte om bord på et cruiseskip krever store ressurser for å begrense utbruddet og medfører en rekke praktiske utfordringer. Dette gjelder særlig på Svalbard der cruisevirksomhet innebærer særlige utfordringer både for helse- og redningsberedskapen. Derfor er det nødvendig med en regelendring som senker risikoen for et lignende utbrudd slik som på Hurtigruten, sier helse og omsorgsminister Bent Høie (H).

  Forbudet gjelder ikke dagscruise og cruise som startes og avsluttes på Svalbard med fartøy som har inntil 30 personer om bord og overnatting inngår som en del av cruiset. Reglene vil i første omgang vare til 1. november.

 • av NTB
  DEL

  Oppdrettslaks på rømmen på Vestlandet

  Foto: NTB Scanpix

  Fiskeridirektoratet undersøker vassdrag i ytre Sogn og Sunnfjord, samt på Sørlandet, etter meldinger om funn av rømt oppdrettslaks.

  «I begge regionene dreier det seg om rømt fisk med ukjent opphav», skriver Fiskeridirektoratet på sine nettsider.

  Oppdrettsfisk på 1–2 kilo er funnet i Åna-Sira, Kvina og Sokna.

  I Vadheimsfjorden, Høyangsfjorden og Sula, samt i vassdragene Gaula, Nausta og Jølstra er det meldt om fangst av oppdrettslaks på 3–5 kilo.

  Fiskeridirektoratet ber om tips om flere funn og hvor fisken stammer fra. De er også interessert i bilder av fangst og skjellprøver.

 • av NTB
  DEL
  En øde og forlatt togstasjon i Melbourne.
  En øde og forlatt togstasjon i Melbourne. Foto: NTB SCANPIX

  Australia i resesjon for første gang på tre tiår

  Den australske økonomien krympet med 7 prosent i årets andre kvartal. Fallet er det største som er registrert på et kvartal og dytter landet ut i resesjon.

  Det australske statistikkbyrået sier det med god margin er den største kvartalsvise nedgangen de har registrert siden de begynte å føre statistikk i 1959.

  BNP har gått ned 6,3 prosent siden tilsvarende periode i fjor.

  Stupet gjør slutt på tre tiår med økonomisk vekst, som ikke engang finanskrisen i 2008 satte en stopper for. Resesjonen er den første i landet siden 1991.

  Smitteverntiltak som følge av koronapandemien og medfølgende endringer i handelsmønstre førte til en nedgang i aktiviteten på 17,6 prosent i tjenestesektoren, med nedgang for blant annet transporttjenester, hoteller, kafeer og restauranter.

 1. Nye permitteringer i Visit Bergen: – Har ikke noe valg

BT anbefaler

Slik blir den nye tunnelen til Fyllingsdalen

Vannet sildrer ned fra taket og treffer hjelmen. Dynamittlukten river i nesen og vi vasser i gjørme.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. – Vi kan ta bort noen av de mest inngripende tiltakene

 2. Kafeen på biblioteket i Bergen stenger etter koronasmitte

 3. Kvinnen (19) sa hun planla å knivstikke tilfeldige på Fløyen. Retten mener trusselen er reell.

 4. – Den nye «dillen» alle i norsk skole må bruke tid på

 5. – I løpet av et minutt var min kjæreste ting tapt

 6. Byrådet åpner for 200 i publikum. Det betyr at Dagfinn Lyngbø kan ha premiere likevel.

 1. Næringsliv direkte
 2. Webview