Valg 2019

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • av Atle Andersson
  DEL

  SV vil øke potten til solkraft

  FOTO: Tor Høvik (Arkiv)

  SV vil øke støtten til solkraft og gi folk mulighet til å søke energilån for å få solceller på taket.

  - Vi ønsker å gjøre solkraft tilgjengelig for flere. Folk må få bli med på den grønne omstillingen for å løse klimakrisen. Solkraft er også blitt mye billigere, sier Lars Haltbrekken, stortingsrepresentant for SV.

  Han mener solkraft i dag bare er en løsning for de med best råd, mens andre risikerer å ende opp med høyere strømregning og dårligere boliger.

  Partiet foreslår å øke støtten til Enova med 1500 millioner kroner, der 200 millioner skal øremerkes en pott der vanlige folk kan søke om energieffektivisering og tilskudd til solceller.

  Dessuten vil SV øke rammen til Husbanken for å gi folk mulighet til å søke lån til samme formålet.

  Haltbrekken trekker frem solkraftens fordeler:

  - Den er blitt billigere, er fornybar og har heller ikke de samme konsekvensene som vannkraft og vindkraft, sier han.

 • av Anders Haga
  DEL

  Nærmer seg enighet om budsjettet

  KAN BLI ENIGE: Roger Valhammer trenger hjelp fra Mikkel Grüner.
  KAN BLI ENIGE: Roger Valhammer trenger hjelp fra Mikkel Grüner.
  FOTO: Bård Bøe

  Byrådspartiene forhandlet tirsdag om bybudsjettet med SV og Sp. Etter det BT forstår er det ikke mye som mangler før de to partiene gir sin støtte til byrådets budsjettforslag. Partiene møtes igjen onsdag formiddag for å avslutte forhandlingene.

  - Dere ligger an til å fullføre imorgen?

  - Ja, svarer gruppeleder Ove Sverre Bjørdal (Sp).

  Han understreker at de fremdeles ikke er helt i mål, men beskriver samtalene som "konstruktive" og gode. De samme beskrivelsene bruker SVs Mikkel Grüner om samtalene.

  Rune Bakervik (Ap) har ikke svart BTs henvendelse.

 • av Pål Andreas Mæland
  DEL

  Sa nei til fortetting på Hop

  FIKK NEI: Slik er boligene i Østre Hopsvei planlagt.
  FIKK NEI: Slik er boligene i Østre Hopsvei planlagt.
  FOTO: Link arkitektur

  Flertallet i bystyrets utvalg for miljø og byutvikling sa torsdag nei til et planforslag for ti nye boliger på Hop i Fana. Årsaken var at boligene vil gjøre det umulig for Hop oppveksttun å utvide utearealet sitt.

  Byrådet ville si ja til fortettingsprosjektet.

  - Dette er et skoleeksempel på at kommunen ikke snakker med seg selv, sa Charlotte Spurkeland (H), og viste til at skolebruksplanen har slått fast at Hop oppvekstttun har alt for lite uteareal. 

  Boligene er planlagt på den eneste ledige tomten i nærheten av skolen.

  - Jeg oppfatter det som at Høyre foreslår å erverve denne tomten til uteareal. Det er en meget spesiell måte å gjøre det på, som ikke har budsjettmessig dekning. Her ligger det en vesentlig regning på bordet, svarte Geir Dale (Ap).

  Høyre, FNB, SV, Sp og Rødt stemte for å avvise planforslaget, og fikk flertall. Saken skal videre til bystyret.

 • av Atle Andersson
  DEL
  UTSIKT: Det er på dette fjellet i Bremanger at det er planlagt et nytt vindkraftverk.
  UTSIKT: Det er på dette fjellet i Bremanger at det er planlagt et nytt vindkraftverk.
  FOTO: Tor Høvik

  Sa nei til vindkraft i Bremanger

  Et flertall i formannskapet sa torsdag klart nei til bygging av vindkraftverk på Bremangerlandet, melder Firdaposten.

  Som BT tidligere har skrevet, er det nå politisk flertall mot vindkraftprosjektet i Bremanger. Det er Sogn og Fjordane Energi (SFE) som vil bygge, og selskapet fikk konsesjon i 2017.

  Mot stemmene til Senterpartiet, vedtok formannskapet en uttalelse der det blant annet heter at de negative konsekvensene ved utbygging er større enn fordelene.

  "Bremanger kommune ønskjer at utbygginga vert stogga og ber NVE og Olje- og energidepartementet om å trekkje konsesjonen attende", heter det i uttalelsen.

  Vedtaket ble gjort med stemmene til Ap, H, SV og V.

  Uttalelsen kommer som et høringssvar til NVE i forbindelse med den såkalte Miljø-, transport og anleggsplanen for vindkraftverket.

  Kommunestyret skal senere behandle selskapets søknad om dispensasjon fra kommuneplanens arealdel for bygging av prosjektet.

 • av Pål Andreas Mæland
  DEL

  Høyre må ha ny nestleder

  GÅR AV: Bent Høie tar ikke gjenvalg som 2. nestleder i Høyre.
  GÅR AV: Bent Høie tar ikke gjenvalg som 2. nestleder i Høyre.
  FOTO: SCANPIX

  Erna Solberg tar gjenvalg som Høyre-leder, mens Bent Høie ikke vil fortsette som nestleder.

  Det forteller Høyres valgkomite i en pressemelding torsdag. Også leder av Høyres Kvinneforum, Tina Bru, ønsker avløsning.

  – Jeg tar ikke gjenvalg til Stortinget i 2021, og er utnevnt til Fylkesmann i Rogaland. Jeg stiller derfor ikke til gjenvalg som 2. nestleder i Høyre, sier Høie. 

  Han fortsetter imidlertid som helseminister.

  Resten av medlemmene av Høyres arbeidsutvalg, nestleder Jan Tore Sanner, Torbjørn Røe Isaksen og Gunn Cecilie Ringdal stiller seg til disposisjon for en ny periode.

  Høyres landsmøte i mars skal også velge fire medlemmer til landsstyret.

 • av Atle Andersson
  DEL

  Satser stort på grønne hurtigbåter

  GRØNN BÅT: El-båten Future of the Fjords har gått i turisttrafikk fra til Nærøyfjorden i to sesonger. Innen 2024 skal alle hurtigbåter i ordinær passasjertrafikk i Sogn og Fjordane ha nullutslippsteknologi.
  GRØNN BÅT: El-båten Future of the Fjords har gått i turisttrafikk fra til Nærøyfjorden i to sesonger. Innen 2024 skal alle hurtigbåter i ordinær passasjertrafikk i Sogn og Fjordane ha nullutslippsteknologi.
  FOTO: Rune Sævig

  Fylkesutvalget vedtok i går at alle nye kontrakter på hurtigbåter i Sogn og Fjordane skal ha nullutslippsteknologi.

  - Dette er en stor dag for miljøsatsingen i Vestland fylke. Med nullutslipps-hurtigbåter vil vi bli et foregangsfylke innen grønn skipsfart. Dette vil også gi et stort pluss i fylkets klimaregnskap, skriver gruppelederne i partiene bak vedtaket i en felles pressemelding.

  Det var en bred allianse av MDG, Senterpartiet, KrF, Arbeiderpartiet, SV, Høyre og Venstre som gikk inn for miljøsatsingen.

  Samtlige hurtigbåtkontrakter i Sogn og Fjordane skal fornyes i 2022, og innen 2024 skal hele denne flåten drives med nullutslippsteknologi.

  - Med dette vedtaket vil totalt 17 hurtigbåter i fylket ha nullslippsteknologi innen 2024, heter det i pressemeldingen.

  Hurtigbåter er den store klimasynderen innen samferdselssektoren i nye Vestland fylkeskommune med høye utslipp.En passasjer på hurtigbåt slipper ut over fire ganger så mye CO₂ pr. kilometer som en flypassasjer.

 • av Pål Andreas Mæland
  DEL

  Enige om byvekstavtale etter halvannet år

  SIGNERTE: Blant dem som signerte avtalen var ordfører Trine Lindborg i Bjørnafjorden, byråd Thor Haakon Bakke i Bergen og fylkesordfører Jon Askeland (Sp).
  SIGNERTE: Blant dem som signerte avtalen var ordfører Trine Lindborg i Bjørnafjorden, byråd Thor Haakon Bakke i Bergen og fylkesordfører Jon Askeland (Sp).
  FOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN

  Onsdag formiddag ble utkastet til ny byvekstavtale signert av staten, Vestland fylkeskommune og representanter for Bergen og omegnskommunene.

  Les mer om avtalen her!

  Forhandlingene om ny byvekstavtale for bergensområdet har pågått i halvannet år. Den skulle egentlig vært underskrevet i god tid før valget, men ble forsinket på grunn av at omegnskommunene protesterte mot å få innskrenket sine fullmakter i arealpolitikken.

  - Det har vært krevende forhandlinger. Og det sier jeg som et honnørord til dem som forhandlet på vegne av kommunene, sier statssekretær Anders Werp.

  Partene har nå kommet til enighet om en avtale som gjelder fra 2019 – 2029. Det nye avtaleområdet inkluderer kommunene Alver, Askøy, Bergen, Bjørnafjorden og Øygarden.

  Avtalen sikrer over 13 milliarder kroner til investeringer i bergensområdet fram til 2029. Til gjengjeld må kommunene forplikte seg på nullvekst for biltrafikk og en rekke grønne transportløsninger. På tampen ble det dessuten lagt inn punkter som skal redusere bompengene litt i regionen, som følge av bompengeforliket i regjeringen.

  Utkastet skal videre til behandling i kommunestyrene og fylkestinget på nyåret. Da blir det gjort endelig vedtak.

 • av Anders Haga
  DEL

  Skal ha nye forhandlinger

  TRENGER STØTTE: Roger Valhammer (Ap) trenger stemmer fra Sps Ove Sverre Bjørdal.
  TRENGER STØTTE: Roger Valhammer (Ap) trenger stemmer fra Sps Ove Sverre Bjørdal.
  FOTO: Fred Ivar Utsi Klemetsen

  Mandag hadde byrådspartiene sitt første møte med Sp angående bybudsjettet. Etter at forhandlingene med SV og Rødt brøt sammen før helgen, er byrådet dønn avhengige av å finne flere stemmer i bystyret for deres forslag.

  Sps Ove Sverre Bjørdal karakteriserer møtet som "hyggelig".

  - Vi har presentert våre prioriteringer, og vil vil ha et nytt møte når de har fått sett på det.

  Selv med Sps støtte vil ikke byrådet ha flertall for sitt budsjett, men de kan fremdeles få gjennomslag for det. Det kan du lese mer om her: "Ordførerens dobbeltstemme kan avgjøre".

 • av Anders Haga
  DEL

  Kritiserer "sutrete" politikere

  KRITISK: Sofie Marhaug (Rødt).
  KRITISK: Sofie Marhaug (Rødt).
  FOTO: Silje Kathrine Robinson

  Torsdag gikk Høyre og SV ut mot planene for oppussingen av rådhuset. I hele bygget skal kontorene rives til fordel for "aktivitetsbasert landskap". Dette vil også gjelde etasjene hvor de politiske partiene sitter.

  - Vi kan ikke sitte i et åpent landskap med Rødt og SV, sa Hilde Onarheim (H) og fikk støtte fra Mikkel Grüner (SV).

  Sofie Marhaug (Rødt) mener politikerkollegene får som fortjent. Rødt var mot innføringen av "aktivitetsbaserte arbeidsplasser" da dette ble vedtatt i bystyret, men la til en merknad at dersom dette ble innført, så måtte det også gjelde for de politiske partiene.

  - Jeg mener det får være grenser for sutring fra mine politiske kolleger som stemte for åpent kontorlandskap for kommunalt ansatte, men som nå motsetter seg å utsettes for det samme, sier hun.

 • av Anders Haga
  DEL

  Vil sette Bergen Frp under administrasjon

  LEI: Gustad Bahus
  LEI: Gustad Bahus
  FOTO: Rune Meyer Berentsen

  Fylkesstyret i Vestland Frp har bestemt seg for å overta lokallaget i Bergen. Det ble bestemt på et styremøte mandag. Begrunnelsen er den lange rekken med konflikter i lokallaget.

  - ​Konfliktene har rammet partiet og har gjort det vanskelig for laget å jobbe politisk. Situasjonen har vært så uholdbar at fylkesstyret i høst måtte overta mye av valgkampen for partiet i Bergen, sier fylkesleder Gustav Bahus i en pressemelding.

  Han sier videre de var nødt til å ta grep og rydde opp i det de kaller en uakseptabel situasjon for partiet. Nå har fylkeslaget bedt sentralstyret til Frp om å få ta over all aktiviteten i til lokallaget for å få slutt på de interne konfliktene.

  - Tiden for krangel og bråk i Bergen Frp er over. Slik situasjonen har blitt ser vi ikke grunnlag for å oppnå det uten å starte med blanke ark og bygge laget fra grunn av, sier han.

 • av Anders Haga
  DEL

  Fortsetter forhandlinger

  SV og Rødt fortsetter forhandlingene om bybudsjettet for 2020 med byrådspartiene over helgen.

  Ap, KrF, MDG og Venstre har ikke flertall i bystyret og trenger derfor støtte fra venstresiden for å få budsjettet gjennom. Fredag møttes partene og de er enige om å fortsette mandag.

  - Vi har hatt gode og konstruktive samtaler hvor vi har lagt vekt på å få økt fattigdomsbekjempelsen og styrket bemanningen i hjemmetjenestene og eldreomsorgen, sier Mikkel Grüner (SV).

  SV og Rødt har lagt frem hvor store endringer de ønsker å få gjennomført i det foreløpige budsjettforslaget fra byrådspartiene.

  - Etter at vi har lagt frem vårt syn på hva som bør være totaliteten her, er det fortsatt grunnlag for videre forhandlinger mandag, sier Grüner.

 • av Hilde Heian
  DEL

  Fylkesmannen kastet formannskap uten kvinner i Gulen

  FOTO: TOR HØVIK

  Ordfører Hallvard Oppedal (bildet) er på utkikk etter kvinner til formannskapet i Gulen etter at Fylkesmannen avsatte formannskapet fordi det bare var menn der. NRK Sogn og Fjordane skriver at formannskapet ikke oppfylte reglene om kjønnsrepresentasjon i kommuneloven. 

  I kommunestyret i Gulen er det femten menn og seks kvinner. Til NRK forteller ordføreren at de oppfylte reglene i tre av hovedutvalgene, og at det da var få kvinner igjen til å sitte i formannskapet.

  Kommunen er dermed uten formannskap og må velge et nytt. Minst en kvinne må inn i formannskapet der det skal være fem representanter.

  - Vi har ikke gjort vedtak i formannskapet som er, så det har ikke skjedd skade, sier Oppedal til NRK.

 • av Pål Andreas Mæland
  DEL

  Byrådet budsjettjustering ble nedstemt

  NEDSTEMT: Finansbyråd ville justere litt på 2019-budsjettet på tampen, men fikk flertallet i bystyret imot seg.
  NEDSTEMT: Finansbyråd ville justere litt på 2019-budsjettet på tampen, men fikk flertallet i bystyret imot seg.
  FOTO: Ørjan Deisz

  Et svekket byråd klarte ikke å få flertall for sine justeringer i 2019-budsjettet, den såkalte 2. tertialrapport.

  Blant justeringene som var foreslått, var et redusert låneopptak på 90 millioner kroner. Dessuten hadde byrådet foreslått å redusere prisen på middag for hjemmeboende med ti kroner, fra 71 til 61 kroner.

  Men kun Senterpartiet støttet det nye byrådets forslag til justeringer, og dermed fikk det 29 stemmer (Ap, KrF, V, MDG, Sp). Det trengs 34 stemmer for flertall, men for tiden har ikke byrådet noen budsjettavtale med andre partier.

  Samtlige andre partier la frem egne alternative forslag og stemte for dem, med unntak av FNB som stemte for Høyres forslag og Pensjonistpartiet som stemte for Frps forslag. Ingen fikk dermed flertall for noe som helst.

  - Det blir et litt rotete regnskap, men vi har en vedtatt tertialrappport fra juni som vi styrer videre på. Forhåpentligvis blir dette siste gang vi er i en sånn situasjon, kommenterte finansbyråd Erlend Horn (V).

 • av Ingvild Vereide Nave
  DEL

  Han blir politisk rådgjevar for Frp-minister

  NY JOBB: Christian Haugen blir ny statssekretær.
  NY JOBB: Christian Haugen blir ny statssekretær.
  FOTO: Bård Bøe

  Christian Haugen er tilsett som politisk rådgjevar for Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp). 
  Det melder regjeringa i dag. Haugen tek til i jobben 21. november.
  Haugen har også tidlegare vore ein del av regjeringsapparatet, den gongen som rådgjevar for Terje Søviknes då han var olje- og energiminister.   

 • av Pål Andreas Mæland
  DEL

  Raste etter nei til boikott: - Dette er hykleri

  LA FREM AP SIN ORDLYD: MIkkel Grüner (SV) la frem et forslag som var nøyaktig likt Aps partiprogram. Det ble nedstemt av blant andre Ap.
  LA FREM AP SIN ORDLYD: MIkkel Grüner (SV) la frem et forslag som var nøyaktig likt Aps partiprogram. Det ble nedstemt av blant andre Ap.
  FOTO: Ørjan Deisz

  Mikkel Grüner (SV) var oppgitt etter at bystyret stemte ned hans forslag om at Bergen kommune ikke skal handle med virksomheter på okkupert land.

  - Dette er rent hykleri. Menneskerettigheter er ikke en meny man kan velge fra, sa Grüner.

  Han foreslo at kommunen ikke kjøper produkter eller tjenester fra leverandører som opererer på okkupert jord eller i strid med menneskerettighetene. Det er en ordlyd som er hentet rett fra Arbeiderpartiets partiprogram. 

  Palestina er et av områdene som var nevnt i forslaget. Men KrF har fått inn i byrådsplattformen at kommunen ikke skal bruke boikott som virkemiddel.

  - Handelsboikott av bestemte geografiske områder er et utenrikspolitisk virkemiddel som ligger til Stortinget, argumenterte Håkon Pettersen (KrF).

  Finansbyråd Erlend Horn (V) pekte på at kommunen handler 24.000 produkter hvert år, og at det er vanskelig å garantere at ingen av dem har ingredienser fra disse områdene.

  Matias Birkeland (Ap) sa dette om sitt partis stemmegiving:

  - Det er kjekt at så mange har fått sansen for Aps politikk. Byrådet har allerede innført et etisk regelverk, derfor vil vi ikke støtte Grüners forslag i denne omgang, sa Birkeland.

 • av Pål Andreas Mæland
  DEL

  Nei til «bydelsbenker»​ i bystyret

  Bystyret stemte ned Høyres forslag om å innføre såkalte bydelsbenker i bystyret. Dette er et forslag som Henning Warloe (H) tidligere har fremsatt som en ubyråkratisk måte å ha bydelsdemokrati på.

  Tanken er at representantene som har bosted i de ulike bydelene samles med jevne mellomrom for å ta opp saker og snakke med folk fra sin bydel, som de senere kan ta videre i bystyret.

  Som BT har skrevet, klarer ikke bystyret å innføre bydelsutvalg denne perioden, til tross for at det var vedtatt at det skulle skje. Warloe tok derfor opp igjen sitt gamle forslag.

  - Men også det inneholder problematiske sider, sa ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) og viste til at det er store forskjeller på hvor mange bystyrerepresentanter hver bydel har.

  Flertallet stemte for et forslag om at bydelsutvalg skal innføres så raskt så mulig.

 • av Pål Andreas Mæland
  DEL

  Har funnet 13.000 lovbrudd i året

  FANT MANGE LOVBRUDD: Sosial- og arbeidsbyråd Lubna Jaffery (Ap) har satt i gang en kartlegging av brudd på arbeidsmiljøloven i Bergen kommune.
  FANT MANGE LOVBRUDD: Sosial- og arbeidsbyråd Lubna Jaffery (Ap) har satt i gang en kartlegging av brudd på arbeidsmiljøloven i Bergen kommune.
  FOTO: Bård Bøe

  Ved bergenske sykehjem skjer det 13.000 brudd på arbeidsmiljøloven årlig, opplyste sosial- og arbeidsbyråd Lubna Jaffery (Ap) i bystyret.

  Hun ble spurt om problemstillingen av Henning Warloe (H), som viste til at det i Oslo kommune er oppdaget rundt 100.000 brudd på arbeidsmiljøloven.

  - Noe av det første jeg gjorde var å sette i gang en kartlegging av brudd på arbeidsmiljøloven. Vi har satt ned en gruppe som skal sikre at alle avdelinger har rutiner for å varsle om brudd og kartlegge situasjonen, svarte Jaffery.

  På nærmere spørsmål fortalte hun at en av etatene, etat for sykehjem, allerede har et tall for slike lovbrudd.

  - Jeg er blitt gjort oppmerksomhet om at etat for sykehjem allerede har gjennomført en kartlegging. Fra 2014 til august 2019 er det i snitt registrert 13.000 brudd i året i etaten. Dette er tall vi nå skal gå nærmere inn i, svarte Jaffery.

  Hun lovet en ny orientering til bystyret om temaet på nyåret.

 • av Pål Andreas Mæland
  DEL

  Friele invitert på kaffe etter jubileumskritikk

  VIL FEIRE: Ekteparet Renate Hjortland og Herman Friele, som begge sitter i bystyret for Høyre denne perioden, vil gjerne feire byjubileet neste år.
  VIL FEIRE: Ekteparet Renate Hjortland og Herman Friele, som begge sitter i bystyret for Høyre denne perioden, vil gjerne feire byjubileet neste år.
  FOTO: Marita Aarekol (arkiv)

  En ordveksling om Bergens 950-årsjubileum endte med at tidligere ordfører Herman Friele (H) ble bedt på kaffe hos nåværende ordfører Marte Mjøs Persen (Ap).

  Friele er misfornøyd med planene for 950-årsjubileet, som skal feires med en rekke mindre arrangementer i alle bydeler i løpet av 2020.

  - Men det blir ingen felles arena for bergenserne her i sentrum. Kom byrådet litt skjevt ut her, eller er invitasjonen blitt borte i posten? spurte Friele.

  Kulturbyråd​ Katrine Nødtvedt (MDG) svarte at feiringen  blir i samsvar med bestillingen fra bystyret, det vil si at alle bydeler er inkludert. I januar starter jubileet med en lyskunstfestival, og deretter er det en lang liste over organisasjoner og institusjoner som har søkt og fått penger til å lage jubileumsarrangement.

  Friele etterlyser fortsatt et stort arrangement i sentrum, og ba byrådslederen og ordføreren ta initiativ til noe slikt.

  - Jeg inviterer gjerne Herman Friele til en kaffe på mitt kontor, sa ordfører Marte Mjøs Persen.

 • av Pål Andreas Mæland
  DEL

  Utsette saka om klimavennlege snøggbåtar

  Vestland fylkesutval utsette saka om nye snøggbåtanbod. BT skreiv denne veka at fylkesrådmannen vil utsette innføringa av krav til nullutslepp til 2024. 

  Politikarane i fylkesutvalet vil ha meir informasjon om økonomien i å kjøpe og drifte miljøvenlege snøggbåtar og kor langt teknologien er komen. Det blir og opna for at representantane i fylkesutvalet skal kunne sende inn spørsmål i saka som blir svart ut i forkant.

  Saka skal opp igjen 3. desember.

 • av Anders Haga
  DEL

  Starter budsjettforhandlinger

  KAN BLI VENNER IGJEN: Roger Valhammer (Ap) og Mikkel Grüner (SV)
  KAN BLI VENNER IGJEN: Roger Valhammer (Ap) og Mikkel Grüner (SV)
  FOTO: Bård Bøe

  Det nye byrådet i Bergen består av Ap, Venstre, KrF og MDG. De har ikke flertall i bystyret, og trenger derfor flere venner for å få støtte for 2020-budsjettet som skal vedtas før årsskiftet.

  Denne uken har SV og Ap hatt et "innledende" møte. I tillegg til dette blir Rødt invitert med. Mot slutten av neste uke starter de første offisielle forhandlingsmøtene.

  - Vi har ennå ikke diskutert konkrete, politiske saker men vi er alltid positivt innstilt til å ha samtaler, sier Mikkel Grüner (SV.

  Han advarer imidlertid byrådspartiene om å ta SVs støtte for gitt.

  - Det budsjettforslaget som ble lagt frem i september var svakt. Det må bli betydelig bedre om vi skal kunne godta dette.

  Sofie Marhaug (Rødt) sier hun skal diskutere forhandlingene med gruppen og styret sitt før hun går i forhandlinger.

  - I utgangspunktet snakker vi med posisjonen. Så får vi se hvor lenge det blir grunnlag for å snakke.