Siste nytt om strømkrisen

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Kristoffer Westergaard
  DEL
  – Vi kan ikke si at økt forbruk skyldes lavere strømpris
  – I morgen er det billig strøm, da er det bare å sette på pinnekjøttet, skrev Anne Beate Wilson på Facebook da hun så prisene for onsdagen. Foto: Skjermdump av Anne Beate Wilsons strømpris i app på mobil for onsdag 5. oktober.

  På torsdag falt strømprisen til 23,2 øre per kWh i Vest-Norge.

  Bergenseren Anne Beate Wilson er en av strømkundene som har fulgt prisene tett siden de begynte å stige.

  – Jeg har fulgt med på strømprisene omtrent siden krisen begynte. Nå mens jeg snakker med deg koster det 32 øre kilowattimen. Senere i kveld er det nede i 28 øre, sa hun til BT onsdag.

  Wilson mener hun ved å følge med har klart å spare penger.

  – Derfor lader jeg bilen i dag, vasker flere runder med klær og setter på oppvaskmaskinen, sier hun.

  Mads Didriksen, leder for kunder og energidata i BKK Nett, sier de registrerte en økning i strømforbruk fra tirsdag til onsdag denne uken.

  – Men det var en tilsvarende økning på to prosent fra mandag til tirsdag – før spotprisen falt. Vi kan derfor ikke si at økt forbruk skyldes lavere strømpris, sier Didriksen.

  Han sier været er en av de viktigste årsakene til endringer i forbruk, ikke billige priser.

  – Denne uken er det kaldt og vått høstvær på Vestlandet, noe som sannsynligvis betyr at varmen skrus opp mange steder.

 • av NTB
  DEL
  Norge og EU i felles uttalelse: Gassprisene må ned
  Foto: Heiko Junge, NTB

  Statsminister Jonas Gahr Støre og EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen skriver i en felles uttalelse at energiprisene må «reduseres betraktelig».

  De to møttes til et felleseuropeisk toppmøte i Praha torsdag. I en felles uttalelse publisert etter møtet gir de uttrykk for dyp bekymring over de høye energiprisene, som drives opp av høye gasspriser.

  – Vi deler en dyp bekymring for konsekvensene disse prisene har og har en felles enighet om at prisene må reduseres betraktelig, skriver de.

  Norge er for tiden den største gassleverandøren til Europa. Flere EU-land har etterlyst et pristak på gass, noe Støre-regjeringen hittil har avvist.

 • av Aksel B. Lindberg
  DEL
  Strømprisen stiger fredag

  Fredag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 18 og 19 vil strømprisen der ligge på 55,8 øre per kilowattime (kWh).

  Det viser foreløpige tall fra strømbørsen Nord Pool.

  I Sørøst- og Vest-Norge blir prisen 54,1 øre per kWh på sitt høyeste, og i Midt- og Nord-Norge blir den 15,5 øre.

  Regjeringen innførte fra 1. september en strømstøtteordning som dekker 90 prosent av prisen over 70 øre per kWh, som regnes ut fra snittprisen på strøm per måned for hvert område.

  Ser man bort fra støtten men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (15,41 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 90,2 øre. I Nord-Norge er det ingen moms, og i Nord-Troms og Finnmark er det heller ingen forbruksavgift.

  Snittprisen i landet vil fredag ligge på 20,4 øre per kWh. Det er 4,7 øre høyere enn på torsdag og 69,3 øre lavere enn samme dag i fjor. Den høyeste døgnprisen på strøm fredag finner vi i Sørvest-Norge på 29,03 øre per kWh. Deretter kommer Sørøst- og Vest-Norge med en døgnpris på 28,5 øre og Midt- og Nord-Norge med en døgnpris på 8,09 øre.

 • av Kristoffer Westergaard
  DEL
  Gasspresset mot Norge øker
  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under pressekonferansen på Statsministerens kontor i forbindelse med situasjonen rundt gasslekkasjene i Østersjøen og krigen i Ukraina. Foto: Annika Byrde

  EU-land vil ha fortgang i forhandlingene om lavere gasspriser. I dag møter de lederen for Europas viktigste gassleverandør – Jonas Gahr Støre (Ap).

  Støre møter torsdag ettermiddag stats- og regjeringssjefer fra hele Europa til et felleseuropeisk toppmøte i Tsjekkias hovedstad Praha.

  På agendaen står den alvorlige energikrisen som har oppstått etter at Russland strupte gassleveransene til Europa. Norge er nå den største eksportøren av gass til EU.

  Skyhøye gasspriser har fått flere EU-land til å kreve et gasspristak, noe EU-kommisjonen så langt ikke har villet etterkomme. Men dagen før Støres avreise til Praha, kunngjorde kommisjonsleder Ursula von der Leyen at hun likevel er åpen for å innføre et pristak på gass til EU.

  – Jeg anbefaler å trappe opp forhandlingene med våre pålitelige partnere for å redusere prisen på importert gass av alle typer, skriver von der Leyen i et brev til EU-landene.

 • av NTB
  DEL
  Sørøst- og Vest-Norge: Snittpris for strøm på 23,2 øre per kWh torsdag

  I Sørøst- og Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 23,2 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 62,9 øre.

  Det melder strømbørsen Nord Pool på sine nettsider.

  Torsdagens snittpris per kWh er 29,7 øre lavere enn onsdag og 79,9 øre lavere enn samme dag året før.

  Maksprisen torsdag på 62,9 øre per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 1,0025 kroner lavere enn onsdag og 50,02 øre lavere enn samme dag året før.

  Minsteprisen blir på 0,07 øre per kWh mellom klokken 4 og 5 på natten.

  Prisene som legges fram av Nord Pool for neste dag, er foreløpige, og små prisjusteringer kan bli gjort i ettertid.

 • av Kristoffer Westergaard
  DEL
  E24: Årets laveste strømpris i Sør-Norge torsdag – faller videre til 23 øre

  Strømprisen i de tre prisområdene i Sør-Norge faller til 23 øre kilowattimen torsdag, viser foreløpige tall fra Nord Pool.

  Det skriver E24.

 • av NTB
  DEL
  Mye vind gir kraftig fall i strømprisen
  Strømprisene faller som følge av mye vind i Norden. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Onsdag vil snittprisen på strøm være på rundt 53 øre per kilowattime i Sørøst- og Vest-Norge. Det er den laveste prisen siden slutten av mai.

  Også i Nord- og Midt-Norge faller strømprisen onsdag, til en snittpris på henholdsvis 24,5 øre og 30,9 øre, viser foreløpige tall fra strømbørsen Nord Pool.

  Dermed vil prisforskjellen innad i Norge være langt mindre onsdag enn den har vært mesteparten av det siste året.

  Maksprisen på strøm vil onsdag være på 1,62 kroner.

  Ikke siden mai har prisene vært så lave i Sør- og Vest-Norge. Søndag lå maksprisen på 3,73 kroner, og mandag var den 3,72 kroner.

  Prisfallet skyldes først og fremst mye vind i Norden, sier strømanalytiker Tor Reier Lilleholt i selskapet Volue Insight.

  – De neste dagene er det forventet tre ganger så mye vind som normalt, sier Lilleholt til NTB.

  I tillegg vil tilsiget til kraftmagasiner og elvekraftverk øke med rundt 200 prosent som følge av de store nedbørsmengdene som er ventet de neste dagene.

  Også tyske priser har vært med på å dra prisene i Norden nedover de siste dagene.

  – Midt på dagen ligger strømprisen i Tyskland ned mot null, på grunn av mye sol og vind. Men gjennomsnittsprisene i Tyskland er fortsatt høyere enn her, sier Lilleholt.

 • av Kristoffer Westergaard
  DEL
  NRK: Slik vil regjeringa spare 10 TWh frå norske bygg innan 2030

  Til NRK opplyser Olje- og energidepartementet at regjeringa vil leggje fram ein plan med seks punkt for å spare 10 TWh frå norske bygg innan 2030.

  Det er nesten like mykje som all vindkraft produserer i løpet av eitt år (11,8 TWh i 2021).

  På sekspunktslista er mellom anna ein instruks til Enova om å bruke 1,1 milliardar på sparetiltak i norske hus (sjå faktaboks).

  Dette er ENØK-grepa til regjeringa:

  • Spare straum i bygga til staten
  • Rettsbasert straumsparing gjennom ENOVA
  • Utnevne NVE til ENØK-koordinator
  • Betre og enklare informasjon om straumsparing
  • Straumstøtte til næringslivet
  • Styrke Husbanken

  Les meir:

  teaser
  4. oktober
  Statsbudsjettet: Regjeringen legger frem seks tiltak for strømsparing
 • av NTB
  DEL
  Snittpris for strøm på 2,063 kroner per kWh tirsdag

  I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 2,063 kroner per kilowattime (kWh) tirsdag og en makspris på 3,09 kroner.

  Det melder strømbørsen Nord Pool på sine nettsider.

  Tirsdagens snittpris per kWh er 27,5 øre lavere enn mandag og 1,16 kroner høyere enn samme dag året før.

  Maksprisen tirsdag på 3,09 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 8 og 9 på morgenen.

  Den er 64,7 øre lavere enn mandag og 2,1 kroner høyere enn samme dag året før.

 • av NTB
  DEL
  Nye regler for markedsføring skal gi strømkunder bedre oversikt
  Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Fra 1. november innføres nye og strengere regler for markedsføring av strømavtaler, som skal gjøre det enklere for kunder å orientere seg i strømmarkedet.

  – Forbrukerne skal ha best mulig oversikt over pris og vilkår i sin egen strømavtale og de andre avtalene strømselskapene tilbyr. På denne måten kan de sammenlikne ulike avtaler og finne den beste, sier forbrukerminister Kjersti Toppe (Sp) i en pressemelding mandag.

  De viktigste endringene som iverksettes 1. november er:

  • Skjerpede krav til opplysninger om pris, varighet og avtaletype som strømselskapene skal gi ved markedsføring. Dette skal gjøre det lettere å forstå hva man kjøper.
  • Plikt til å vise til Forbrukerrådets strømprisportal, strompris.no. Der kan forbrukerne sammenlikne de ulike strømavtalene.
  • Plikt for strømselskapene til å offentliggjøre prislister for alle avtaletypene, også de som ikke lenger tilbys, men som noen fremdeles benytter. Formålet er at alle enkelt skal kunne finne sin egen avtale når de skal sammenlikner pris og vilkår.
  • Doble varslingsfristen som bransjen må holde før de endrer pris eller andre avtalevilkår. Dette skal gi forbrukerne bedre tid til å områ seg når strømselskapene gjør endringer i avtalen. Den nye varslingstiden blir på 30 dager.

  Samtidig innfører olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) nye krav til opplysninger som forbrukerne skal få på strømfakturaen. Den skal blant annet ha egne varelinjer for alle priselementene, deriblant påslag og tilleggstjenester.

  teaser
  8. august
  Seks tips for å redusere strømregningen
 • av NTB
  DEL
  Strømprisen stiger igjen mandag

  I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 2,32 kroner per kilowattime (kWh) mandag. Maksprisen på 3,72 kroner inntreffer mellom klokken 19 og 20.

  Det melder strømbørsen Nord Pool på sine nettsider. Mandagens snittpris per kWh er 56,09 øre høyere enn søndag og 1,77 kroner høyere enn samme dag året før.

  Regjeringen innførte fra 1. september en strømstøtteordning som dekker 90 prosent av prisen over 70 øre per kWh, og som regnes ut fra snittprisen på strøm per måned for hvert område. Støtten trekkes fra på faktura for nettleien.

 • av E24
  DEL
  Strømprisen stiger over hele landet søndag
  Foto: NTB

  Strømprisen stiger kraftig fra lørdagsnivåer, men er fortsatt relativt lav. I de tre sørlige prisområdene ligger snittprisen på 1,77 kroner for søndagen, melder E24.

  Lørdag var strømprisene kraftig lave. I hele Norge lå snittprisen under en krone, som skyldes mye vind i Tyskland som trakk prisene ned.

  Dyrest er søndagsprisene i sør mellom klokken 19 og 20, og da koster det 3,3 kroner per kilowattime.

 • av NTB
  DEL
  Strømprisen synker kraftig: Under en krone per kilowattime lørdag

  I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 92,1 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 2,13 kroner.

  Det melder strømbørsen Nord Pool på sine nettsider. Lørdagens snittpris per kWh er 1,97 kroner lavere enn fredag og 10,2 øre høyere enn samme dag året før.

  Regjeringen innførte fra 1. september en strømstøtteordning som dekker 90 prosent av prisen over 70 øre per kWh, og som regnes ut fra snittprisen på strøm per måned for hvert område. Støtten trekkes fra på faktura for nettleien.

  Maksprisen lørdag på 2,13 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 19 og 20. Den er 1,57 kroner lavere enn fredag og 1,17 kroner høyere enn samme dag året før.

  Ser man bort fra en eventuell strømstøtte, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,41 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 2,86 kroner.

  Minsteprisen blir på 17,03 øre per kWh mellom klokken 6 og 7 på morgenen og er den laveste i landet.

  Prisene som legges fram av Nord Pool for neste dag, er foreløpige, og små prisjusteringer kan bli gjort i ettertid.

 • av NTB
  DEL
  Regjeringens strømstøtte til bedrifter sendt til Stortinget

  Pakken med tiltak som skal hjelpe bedrifter som er rammet av høye strømkostnader ble sendt til Stortinget fredag.

  Tiltakene vil koste om lag 3 milliarder kroner i år.

  Regjeringen foreslår en tilskuddsordning som de mest utsatte bedriftene kan søke på. Det er Enova som skal ta imot søknadene, og bedriftene må gjennomføre energikartlegging for å få støtte. De som i tillegg gjennomfører enøktiltak vil kunne få enda mer støtte.

  Ordningen skal gjelde fra 1. oktober og ut året. Hver bedrift eller konsern kan få opptil 5 millioner kroner i støtte.

  Det foreslås også en lånegarantiordning, som skal hjelpe bedrifter som har akutt mangel på penger til å betale regningene som følge av strømutgiftene.

  Bedriftenes strømkostnader må utgjøre en viss andel av omsetningen for at de skal kunne søke. Ordningene må godkjennes av EFTAS overvåkingsorgan ESA.

 • av Kristoffer Westergaard, Ole Løkkevik
  DEL
  Statnett: Staten bør vurdere å inngå avtaler om gasskraftverk på Mongstad
  Gasskraftverket til Equinor på Mongstad Foto: Tor Høvik (arkiv)

  Statnett anbefaler at det bør inngås avtale om å kunne kjøre Equinors gasskraftverk på Mongstad, som egentlig skulle stenges 31. august.

  Dette er blant tiltakene de fredag foreslo for regjeringen.

  – Alle aktørene i kraftsystemet har et ansvar for å minimere risikoen for strømrasjonering. Det er viktig at vi nå spiller på lag og utformer tiltak som styrker forsyningssikkerheten, sier Statnetts konsernsjef Hilde Tonne i en pressemelding.

  NVE har bedt Statnett utrede tiltak for å møte svært anstrengte kraftsituasjoner, såkalte SAKS-tiltak.

  Les mer om tiltakene her:

  teaser
  30. september
  Statnett sier nei til eksportrestriksjoner på strøm
 • av E24
  DEL
  Forbrukertilsynet: Tibber-grep er lovbrudd
  Seksjonssjef Tonje Drevland i Forbrukertilsynet. Foto: DAG JENSSEN

  Tibber-kunder vil få en unormalt høy regning i posten 1. oktober.

  Da må kundene betale for strømforbruket sitt i september, i tillegg til estimert forbruk for halve oktober.

  – Forbrukertilsynet har gjort det klart overfor Tibber at de har brutt loven ved å varsle en endring av sine vilkår, fra etterskuddsfakturering til forskuddsfakturering, fordi de har gitt kundene mindre enn 14 dagers varsel, skriver seksjonssjef Tonje Drevland i Forbrukertilsynet i en e-post til E24.

  Tilsynet har som følge av det de omtaler som et lovbrudd gått i dialog med Tibber, opplyser hun. Drevland kaller dialogen for konstruktiv.

  Les hele saken:

  teaser
  29. september
  Forbrukerrådet ut mot Tibbers krisegrep: – Kunden skal ikke være selskapets bank
 • av NTB
  DEL
  Fredag: Snittpris på 2,89 kroner pr. kWh

  I Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 2,89 kroner pr. kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 3,7 kroner.

  Det melder strømbørsen Nord Pool på sine nettsider. Fredagens snittpris pr. kWh er 56,7 øre lavere enn torsdag og 1,94 kroner høyere enn samme dag året før.

  1. september innførte regjeringen en strømstøtteordning som dekker 90 prosent av prisen over 70 øre pr. kWh, og som regnes ut fra snittprisen på strøm per måned for hvert område. Støtten trekkes fra på faktura for nettleien.

  Maksprisen fredag på 3,7 kroner pr. kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 12,2 øre lavere enn torsdag og 2,57 kroner høyere enn samme dag året før.

  Ser man bort fra en eventuell strømstøtte, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,41 øre pr. kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge vært 4,83 kroner.

  Minsteprisen blir på 99,03 øre pr. kWh mellom klokken 23 og 00.

  Prisene som legges fram av Nord Pool for neste dag, er foreløpige, og små prisjusteringer kan bli gjort i ettertid.

 • av NTB
  DEL
  Fortsatt rekordlav fyllingsgrad i vannmagasinene i Øst- og Sørvest-Norge

  Fyllingsgraden i Øst- og Sørvest-Norge var i uke 38 på sitt laveste de siste 20 årene. Nivået totalt i Norge sank 0,3 prosentpoeng fra uken før.

  I Øst- og Sørvest-Norge ble det satt ny rekord da fyllingsgraden nådde sitt laveste nivå på denne tiden av året de siste 20 årene.

  For magasinene i Øst-Norge lå nivået på 68,8 prosent, opp 0,3 prosentpoeng fra uken før. I Sørvest-Norge lå nivået på 50,6 prosent, ned 0,2 prosentpoeng fra uken før.

  Det viser den ukentlige magasinstatistikken fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

  Samlet lå fyllingsgraden i vannmagasinene i Norge på 67,9 prosent ved utgangen av forrige uke, altså uke 38. Det er en nedgang på 0,3 prosentpoeng fra uken før.

  Normalen de siste 20 årene har vært et nivå på 83,1 prosent på denne tiden av året. Det er magasinene i Øst- og Sørvest-Norge som trekker ned.

  I Vest-Norge lå fyllingsgraden på 70,1 prosent, ned 0,1 prosentpoeng fra uken før.

  I Midt- og Nord-Norge erfyllingsgraden over normalen for denne tiden av året. For magasinene i Midt-Norge er nivået på 82,5 prosent, ned 0,2 prosentpoeng fra uken før. I Nord-Norge er nivået på 88,5 prosent, ned 0,9 prosentpoeng fra uken før.

 • av NTB
  DEL
  Strømprisen stiger torsdag
  Foto: NTB

  I Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 3,46 kroner per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 3,83 kroner.

  Det melder strømbørsen Nord Pool på sine nettsider. Torsdagens snittpris per kWh er 38,5 øre høyere enn onsdag og 2,41 kroner høyere enn samme dag året før.

  Regjeringen innførte fra 1. september en strømstøtteordning som dekker 90 prosent av prisen over 70 øre per kWh, og som regnes ut fra snittprisen på strøm per måned for hvert område. Støtten trekkes fra på faktura for nettleien.

  Maksprisen torsdag på 3,83 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 18 og 19. Den er 50,1 øre høyere enn onsdag og 2,68 kroner høyere enn samme dag året før.

  Ser man bort fra en eventuell strømstøtte, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,41 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge vært 4,99 kroner.

  Minsteprisen blir på 3,14 kroner per kWh mellom klokken 3 og 4 på natten.

 • av NTB
  DEL
  Snittpris på 3,086 kroner onsdag

  I Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 3,086 kroner per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 3,33 kroner.

  Det melder strømbørsen Nord Pool på sine nettsider. Onsdagens snittpris per kWh er 1,7 øre høyere enn tirsdag og 1,98 kroner høyere enn samme dag året før.

  Regjeringen innførte fra 1. september en strømstøtteordning som dekker 90 prosent av prisen over 70 øre per kWh, og som regnes ut fra snittprisen på strøm per måned for hvert område. Støtten trekkes fra på faktura for nettleien.

  Maksprisen onsdag på 3,33 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 9 og 10 på formiddagen. Den er 13,1 øre lavere enn tirsdag og 2,16 kroner høyere enn samme dag året før.

  Ser man bort fra en eventuell strømstøtte, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,41 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge vært 4,37 kroner.

  Minsteprisen blir på 2,43 kroner per kWh mellom klokken 03 og 04 på natten.

  Prisene som legges fram av Nord Pool for neste dag, er foreløpige, og små prisjusteringer kan bli gjort i ettertid.

Vedskolen

Nyhetsbrev Gratis: Journalist Eir Stegane gir deg alt du trenger å vite om fyring og ved i tre leksjoner på e-post.
Publisert