Siste nytt om strømkrisen

Festet innlegg
Snittpris på 3,086 kroner onsdag
i dag kl 13:07av NTB
DEL

I Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 3,086 kroner per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 3,33 kroner.

Det melder strømbørsen Nord Pool på sine nettsider. Onsdagens snittpris per kWh er 1,7 øre høyere enn tirsdag og 1,98 kroner høyere enn samme dag året før.

Regjeringen innførte fra 1. september en strømstøtteordning som dekker 90 prosent av prisen over 70 øre per kWh, og som regnes ut fra snittprisen på strøm per måned for hvert område. Støtten trekkes fra på faktura for nettleien.

Maksprisen onsdag på 3,33 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 9 og 10 på formiddagen. Den er 13,1 øre lavere enn tirsdag og 2,16 kroner høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra en eventuell strømstøtte, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,41 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge vært 4,37 kroner.

Minsteprisen blir på 2,43 kroner per kWh mellom klokken 03 og 04 på natten.

Prisene som legges fram av Nord Pool for neste dag, er foreløpige, og små prisjusteringer kan bli gjort i ettertid.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Myndighetene advarer mot hytteflytting for å få strømstøtte
  Dagens strømpriser kan friste noen hver til å melde flytting for å få strømstøtte også der, men det kan få konsekvenser. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Dagens strømpriser kan friste noen hver til å melde flytting for å få strømstøtte også der, men det kan få konsekvenser.

  Skatteetaten har ansvar for bostedsregistrering i Folkeregisteret og for skattleggingen.

  – Folkeregisterloven sier at du skal være registrert der du oppholder deg mest, og det er dette vi forholder oss til når vi vurderer flyttesøknadene, sier direktør Elin Imsland i Folkeregisteret.

  Det vil si at dersom du sender inn en flyttemelding til et sted hvor du ikke har din regelmessige døgnhvile, så regnes den som fiktiv og bryter med forskriften.

  Imsland peker på at riktig folkeregistrert adresse er spesielt viktig for kommunene. De bruker den for å vite hvem som har krav på kommunens tjenester og til samfunnsplanlegging.

  Hytteflyttingen får også konsekvenser for skattlegging. Når du melder flytting til hytten vil kommunen hytten ligger i etter hvert være den som får deler av inntektsskatten din.

  I tillegg er det slik at boligen hvor du er folkeregistrert og bor i vil bli regnet som primærboligen din. Det vil si at din tidligere primærbolig, vil bli regnet som sekundærbolig.

  Videre kan det bety høyere formuesskatt og innvirke på boligsalg eller utleie.

 • av NTB
  DEL
  Høyere strømpris tirsdag
  Foto: NTB

  I Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 3,071 kroner pr. kilowattime (kWh) tirsdag og en makspris på 3,47 kroner.

  Det melder strømbørsen Nord Pool på sine nettsider. Tirsdagens snittpris pr. kWh er 49,7 øre høyere enn mandag og 1,99 kroner høyere enn samme dag året før.

  Regjeringen innførte fra 1. september en strømstøtteordning som dekker 90 prosent av prisen over 70 øre pr. kWh, og som regnes ut fra snittprisen på strøm pr. måned for hvert område. Støtten trekkes fra på faktura for nettleien.

  Maksprisen tirsdag på 3,47 kroner pr. kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 20 og 21. Den er 1,5 øre lavere enn mandag og 2,31 kroner høyere enn samme dag året før.

  Ser man bort fra en eventuell strømstøtte, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,41 øre pr. kWh) og avgift til Enova (1 øre pr. kWh), ville maksprisen i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge vært 4,54 kroner.

  Minsteprisen blir på 1,61 kroner pr. kWh mellom klokken 3 og 4 på natten.

  Prisene som legges frem av Nord Pool for neste dag, er foreløpige, og små prisjusteringer kan bli gjort i ettertid.

  teaser
  13. september
  Hans (39) får proff hjelp for å få mest mulig i støtte til oppussing
 • av NTB
  DEL
  Vedum: Elavgiften skal halveres i første kvartal neste år
  Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Elavgiften vil bli halvert i januar, februar og mars dersom regjeringens forslag blir vedtatt, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

  Statens ekstrainntekter som følge av de høye strømprisene vil komme på rundt 70 milliarder kroner, viser tall fra Energi Norge. I NRKs Dagsnytt 18 fredag sa Vedum at inntektene øker, men at utgiftene øker enda mer.

  Han sier pengene også går tilbake til forbrukerne, blant annet landets strømkunder.

  – Vi må gi trygghet for folk, og da må vi ha trygghet for strømregningen. Derfor skal vi ha en bedre sikringsordning neste år enn den vi har i år.

  Elavgiften er i dag 15,41 øre per kilowattime. I årets første tre måneder var den redusert til 8,91 øre.

 • av NTB
  DEL
  Strømprisen synker lørdag
  Foto: NTB

  I Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 3,50 kroner pr. kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 4,023 kroner.

  Det melder strømbørsen Nord Pool på sine nettsider. Lørdagens snittpris pr. kWh er 8,7 øre lavere enn fredag og 2,51 kroner høyere enn samme dag året før.

  Regjeringen innførte fra 1. september en strømstøtteordning som dekker 90 prosent av prisen over 70 øre pr. kWh, og som regnes ut fra snittprisen på strøm pr. måned for hvert område. Støtten trekkes fra på faktura for nettleien.

  Maksprisen lørdag på 4,023 kroner pr. kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 19 og 20. Den er 6,8 øre lavere enn fredag og 2,82 kroner høyere enn samme dag året før.

  Ser man bort fra en eventuell strømstøtte, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,41 øre pr. kWh) og avgift til Enova (1 øre pr. kWh), ville maksprisen i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge vært 5,23 kroner.

  Minsteprisen blir på 3,047 kroner pr. kWh mellom klokken 4 og 5 på natten.

  Prisene som legges frem av Nord Pool for neste dag, er foreløpige, og små prisjusteringer kan bli gjort i ettertid.

  teaser
  20. september
  Hvordan funker strømstøtten? Her er åtte spørsmål og svar.
 • av NTB
  DEL
  Høyest strømpris mellom klokken 19 og 20 lørdag

  Lørdag blir det høyest strømpriser i Sørvest-, Vest- og Sørøst-Norge. Mellom klokken 19 og 20 vil strømprisen der ligge på 4,023 kroner per kilowattime (kWh).

  Det viser foreløpige tall fra strømbørsen Nord Pool.

 • av NTB
  DEL
  Strømsjokk på over 600 millioner for universiteter og høgskoler
  Universitetet i Bergen vil få en strømutgift neste år på 200 millioner kroner. Det er 140 millioner mer enn de vel 60 millionene universitetet budsjetterte med i 2022. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Universitetene og høgskolene kan få en ekstra strømutgift på over 600 millioner kroner til sammen neste år.

  Tall Khrono har samlet inn fra fire statlige høgskoler og ti universiteter, viser at sektorens økte strømutgifter målt i forhold til et normalår totalt vil beløpe seg til over 600 millioner kroner.

  Dette er merutgifter som regjeringen ikke har gitt noen signaler om å kompensere.

  – Ved Universitetet i Bergen vil energikostnadene i 2023 i hvert fall passere 200 millioner kroner, sier overingeniør Steinar Sundberg til Khrono.

  Det er 140 millioner mer enn de vel 60 millionene universitetet budsjetterte med i 2022.

  – Det er en enorm sum for et universitet, sier han.

  I 2023 har Universitetet i Oslo beregnet at merutgiften kan bli rundt 170 millioner kroner. UiO har langsiktige strømavtaler, men det er utgiftene til fjernvarme som skyter i været, for her er prisen basert på spotpris.

 • av NTB
  DEL
  Strømprisen synker i Vest-Norge fredag

  I Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 3,59 kroner pr. kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 4,08 kroner.

  Det melder strømbørsen Nord Pool på sine nettsider. Fredagens snittpris pr. kWh er 21,1 øre lavere enn torsdag og 2,59 kroner høyere enn samme dag året før.

  Regjeringen innførte fra 1. september en strømstøtteordning som dekker 90 prosent av prisen over 70 øre pr. kWh, og som regnes ut fra snittprisen på strøm pr. måned for hvert område. Støtten trekkes fra på faktura for nettleien.

  Maksprisen fredag på 4,089 kroner pr. kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 78,8 øre lavere enn torsdag og 2,97 kroner høyere enn samme dag året før.

  Ser man bort fra en eventuell strømstøtte, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,41 øre pr. kWh) og avgift til Enova (1 øre pr. kWh), ville maksprisen i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge vært 5,31 kroner.

  Minsteprisen blir på 2,97 kroner pr. kWh mellom klokken 3 og 4 på natten.

  Prisene som legges frem av Nord Pool for neste dag, er foreløpige, og små prisjusteringer kan bli gjort i ettertid.

 • av NTB
  DEL
  Anslag: Staten håver inn vel 70 milliarder ekstra på strøm i år
  Staten vil ha ekstraordinære inntekter, utover normalår, fra vannkraften på 70 milliarder kroner i 2022. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Statens ekstrainntekter som følge av de høye strømprisene er langt høyere enn tidligere anslått, viser tall fra Energi Norge.

  – Vi har gjort nye anslag. De viser at staten vil ha ekstraordinære inntekter, utover normalår, fra vannkraften på 70 milliarder kroner i 2022, forteller Energi Norges administrerende direktør, Knut Kroepelien, til NRK.

  De totalt 73 milliardene staten får i ekstra fortjeneste, fordeler seg på 56 milliarder kroner i skatt, 3 milliarder i merverdiavgift og 14 milliarder i utbytte til eier.

  – 70 milliarder viser at vi her dekker inn strømstøtte-ordningen til husholdninger og bedriftsordningen. I tillegg gir vi mulighet for fellesskapet til å finansiere andre velferdsgoder. Så dette er gode nyheter for Norge, sier Kroepelien.

  Regjeringen anslår at staten i år vil bruke 41 milliarder kroner på strømstøtte til husholdningene. Støtteordningen for næringslivet har en ramme på 3 milliarder kroner i år.

 • av Roar Lyngøy
  DEL
  Snittpris på 3,80 kroner torsdag
  Foto: NTB

  Torsdag blir det høyest strømpriser i Vest-, Sørvest- og Sørøst-Norge. Mellom klokken 8 og 9 på morgenen vil strømprisen der ligge på 4,88 kroner per kilowattime (kWh).

  Det viser foreløpige tall fra strømbørsen Nord Pool.

  Den høyeste døgnprisen på strøm torsdag finner vi i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge på 3,80 kroner per kWh.

 • av NTB
  DEL
  Partier krever rask behandling av strømforslagene
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

  MDG, Rødt og Frp ber energikomiteen på Stortinget om lynrask behandling av alle forslagene om strømtiltak. Senterpartiet har det derimot ikke travelt.

  – I utgangspunktet mener vi at vi skal ta oss noe tid til å behandle disse forslagene i ro og mak og kjøre en ordentlig komitébehandling, sier Sps energipolitiske talsperson Ole André Myhrvold til NTB.

  Det første planlagte møtet i energikomiteen er først 4. oktober, opplyser komitéleder Marianne Sivertsen Næss (Ap) til NTB.

  Les hele saken her:

  teaser
  21. september
  Partier krever rask behandling av strømforslagene
 • av NTB
  DEL
  Snittpris på 3,87 kroner onsdag
  Foto: NTB

  I Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 3,87 kroner per kilowattime (kWh) onsdag, og en makspris på 5,14 kroner.

  Det melder strømbørsen Nord Pool på sine nettsider.

  Regjeringen innførte fra 1. september en strømstøtteordning som dekker 90 prosent av prisen over 70 øre per kWh.

  Maksprisen onsdag på 5,14 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 08 og 09 på morgenen.

 • av NTB
  DEL
  Aasland reagerer på Listhaug-uttalelse: 44 milliarder i strømtiltak er ikke «lommerusk»
  Foto: NTB

  Det er ikke «lommerusk» å gi en familie 45.600 kroner i strømstøtte, understreket olje- og energiminister Terje Aasland om Frp-leder Sylvi Listhaugs innlegg.

  – Å gi en familie på Sørlandet med normalt forbruk 45.600 kroner i dekning av strømkostnader, er ikke «lommerusk». Det er merkelig at sånne uttalelser kommer. Å bruke rundt 44 milliarder kroner for å avhjelpe virkningene av situasjonen er ikke «lommerusk», sa Aasland med henvisning til beløpet regjeringen samlet kommer til å bruke på forskjellige strømtiltak i år.

  Etter å ha takket for en «grundig debatt» om «et særdeles viktig tema», gikk statsråden til angrep på Sylvi Listhaugs uttalelse om at regjeringen møter desperate bedrifter med «lommerusk».

  Aasland sa at enkelte uttalelser i debatten gjorde ham bekymret og ba om at representantene etter hvert kunne enes om løsninger.

 • av NTB
  DEL
  Rødt vil ha stans i eksport av norsk vannkraft
  Foto: NTB

  Rødt vil ha full stans i eksport av kraft fra norske vannmagasiner som skal sikre strøm til vinteren. Partiet vil også ha strømstøtte fra 35 øre.

  Partileder Bjørnar Moxnes sier partiet vil ha en vesentlig endring av regjeringens strømstøtte.

  – Stortingets behandling av strømsituasjonen må munne ut i strakstiltak som virker umiddelbart, som sikrer kontroll over prisene, forsyningssikkerheten og en storstilt satsing på energisparing, sa Moxnes.

  Rødt-lederen sa også at mange, selv med regjeringens strømstøtte på 90 prosent av prisen som overstiger 70 øre, sliter med å betale regningen.

  – Rødts forslag er makspris på strøm til alle kunder i Norge. Inntil dette er på plass, må strømstøtteordningen forsterkes. Vårt forslag er 100 prosent dekning over 35 øre, for månedlig forbruk inntil 3.500 kilowattimer.

 • av NTB
  DEL
  SV vil øke støtten til «basisforbruk» av strøm
  Foto: NTB

  SV foreslår en bedre strømstøtteordning for folk, som dekker mer av det første forbruket, basisforbruket, sier fungerende partileder Kirsti Bergstø.

  I strømdebatten i Stortinget mandag viste hun til en rapport fra SSB i forrige uke.

  – Den viser at vi har stort potensial for en mer omfordelende strømstøtte, nå er det på tide å sikre nettopp det, sa hun.

  SV foreslår en ordning der staten støtter mer av såkalt basisforbruk, det vil si opptil 3000 kilowattimer pr. måned. De vil ikke gi støtte utover dette forbruket.

 • av NTB
  DEL
  Høyre mener strømtiltakene ikke kan avvikles til jul
  Foto: NTB

  Partileder Erna Solberg sier Høyre støtter regjeringens strømstøtte til husholdninger og næringslivet, men reagerer på at deler skal avvikles allerede til jul.

  – Jeg er glad for støtten til næringslivet, men vi må se på hvordan den treffer før vi gir vår tilslutning til den. Det som er forbausende, er at den er foreslått avviklet til jul. Det tror jeg er for tidlig å si noe om nå, sier Solberg.

  Hun viste til at det er vesentlig styrking av kraftbalansen og nettet som må til.

  – Det som nå er viktig, er at vi ikke lar krigsøkonomien få gå for hardt utover folk og husholdninger. Det er bare på den måten vi kan fordele belastningen med Russlands hybridkrig på en rettferdig måte, sa Solberg.

 • av NTB
  DEL
  Listhaug: Regjeringen er ikke velgernes tillit verdig
  Foto: NTB

  Frp-leder Sylvi Listhaug hamrer løs mot tiltakene mot skyhøye strømpriser. Regjeringen og stortingsflertallet er ikke velgernes tillit verdig, mener hun.

  – Handlingslammelsen er påfallende. Den kritiske realiteten som mange familier føler på, er ignorert. Ropene om hjelp fra fortvilte bedrifter blir møtt med lommerusk, sa Listhaug da hun holdt sitt innlegg i debatten etter olje- og energiministerens redegjørelse for Stortinget.

  – Jeg vil gå så langt som å si at flertallet i denne salen er i ferd med å svikte fundamentalt i møte med det som kan bli den største realøkonomiske krisen på mange, mange tiår, sa hun.

  Hun fremholdt at ekstrainntektene staten henter inn som følge av de høye kraftprisene, må tilbakeføres til forbrukerne.

  – Frp foreslår på nytt å innføre en makspris på 50 øre, og at staten dekker alt over. Både for vanlige folk og for bedrifter.

 • av NTB
  DEL
  Makspris på 4,98 kroner tirsdag
  Foto: NTB

  Tirsdag blir det høyest strømpriser i Sørvest-, Vest- og Sørøst-Norge.

  Mellom klokken 19 og 20 vil strømprisen der ligge på 4,98 kroner per kilowattime (kWh).

  Det viser foreløpige tall fra strømbørsen Nord Pool.

  I Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 3,78 kroner per kilowattime tirsdag.

  Regjeringen innførte fra 1. september en strømstøtteordning som dekker 90 prosent av prisen over 70 øre per kWh, og som regnes ut fra snittprisen på strøm pr. måned for hvert område.

 • av NTB
  DEL
  Venstre ber Støre dumpe SV
  Foto: NTB

  Regjeringen bør gå til Venstre istedenfor SV for å sikre flertall for tiltakene mot skadevirkningene av strømkrisen, mener Venstre-leder Guri Melby.

  – I hver eneste forhandling SV har hatt med denne regjeringen har det gått ut over bedriftene. Vi frykter at dette vil skje denne gangen også, sier Melby til NTB i forbindelse med det særskilte stortingsmøtet om strømsituasjonen mandag.

  Hun ber regjeringen prioritere folk og bedrifter over vennskapet sitt med SV – regjeringens fortrukne budsjettpartner og første parti i køen av partier som skal samtales med når strømtiltakene skal vedtas.

  – Det viktigste for SV er alltid å stramme inn og begrense støtte til bedrifter som sliter med ekstreme strømpriser. Å gjøre seg avhengige av dem er dårlig nytt for et næringsliv i krise. Regjeringen bør heller finne flertall med Venstre og partier som anerkjenner at Putins energikrig er hovedskyld i de høye strømprisene, sier hun.

 • av NTB
  DEL
  LO-lederen til Stortinget: – Ikke kast bort tiden på politisk spill
  Foto: NTB

  Med 81 ulike stortingsforslag til hvordan strømkrisen skal håndteres, frykter LO-lederen at det vil ta tid før bedriftene får strømstøtten de trenger.

  – De utfordringene vi nå står foran, er for viktige og for store til at vi kan la den politiske debatten ende opp som en politisk auksjon der politikerne konkurrerer om å by høyest, som kan gå ut over folk flest og bedrifter, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik i en pressemelding.

  Hun understreker at når partiene på Stortinget skal diskutere 81 sprikende forslag, er det viktig å tenke på at våre felles skattekroner også skal fordeles på andre formål enn strømstøtte.

  – Vi har jobbet frem en god strømstøtteordning for bedriftene sammen med arbeidsgiverorganisasjonene og regjeringen. Dette er trepartssamarbeid på sitt beste.

Vedskolen

Nyhetsbrev Gratis: Journalist Eir Stegane gir deg alt du trenger å vite om fyring og ved i tre leksjoner på e-post.
Publisert