Siste nytt om strømkrisen

Festet innlegg
Statkraft-sjef: Faren er over for strømrasjonering i vinter
12. november kl 19:14NTB
DEL
Statkraft-sjef Christian Wilhelm Rynning-Tønnesen mener det er svært lite sannsynlig at det blir behov for strømrasjonering i vinter. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Høstens nedbør har sørget for nær fulle vannmagasiner, noe som gir svært liten sannsynlighet for rasjonering av strøm i vinter, sier Statkraft-sjefen.

– Den faren tror vi er helt over, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft til Nettavisen.

I forrige uke økte magasinfyllingen i det sørlige Norge med 3,4 prosentpoeng, ifølge NVE. Samlet sett har fyllingsgraden i vannmagasinene i dette området økt med 17,3 prosentpoeng de siste seks ukene, noe som ifølge NVE er en sjeldent stor økning på høsten.

Rynning-Tønnesen sier at det fremdeles er gassprisen og situasjonen i Europa som slår inn på strømprisene. Vi har nå bikket fra å være litt over prisene i Europa til å være litt under, sier han.

– Så har vi sånne ekstreme situasjoner som nå der vi kommer veldig lavt, men det er svært kortsiktig, svarer Rynning-Tønnesen.

I Sør-Norge var ukesprisen på strøm 76 øre/kWh, en nedgang på 30 prosent fra uka før. Det er over ett år siden prisene var på samme nivå.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Strømprisen går videre opp

  I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 4,18 kroner per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 5,17 kroner, viser tall fra strømbørsen Nord Pool sine nettsider.

  Maksprisen fredag på 5,17 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 17 og 18. Minsteprisen blir på 3,04 kroner mellom klokken 3 og 4 på natten.

  Regjeringen innførte fra 1. september en strømstøtteordning som dekker 90 prosent av prisen over 70 øre per kWh, og som regnes ut fra snittprisen på strøm per måned for hvert område. Støtten trekkes fra på faktura for nettleien.

 • NTB
  DEL
  Nei til EU tapte Acer-saken i lagmannsretten

  Borgarting lagmannsrett forkaster Nei til EUs anke etter at de tapte Acer-søksmålet mot staten i Oslo tingrett.

  Det går fram av en fersk kjennelse onsdag.

  – Etter en helhetsvurdering anser lagmannsretten det klart at overføringen av myndighet til Esa etter ACER-forordningen artikkel 8 er lite inngripende, heter det i kjennelsen.

  – Lagmannsrettens konklusjon er at Stortinget kunne gi samtykke til godkjenning av EØS- komiteens beslutning nr. 93/2017 etter behandlingsmåten i Grunnloven § 26 andre ledd. Anken fra Nei til EU skal derfor forkastes, heter det videre.

  Nei til EU mener Stortinget brøt Grunnloven da det i 2018 ble besluttet at Norge skulle innlemmes i Acer, som er EUs energibyrå.

  De daværende regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre stemte for. Det samme gjorde Arbeiderpartiet og MDG. Forslaget ble vedtatt med alminnelig flertall.

  Nei til EU mener beslutningen innebar en så stor overføring av myndighet til EU at det krevde tre firedels flertall på Stortinget etter Grunnloven.

  Organisasjonen tapte saken i tingretten og anket videre til lagmannsretten, som altså har besluttet å forkaste anken. Nei til EU-leder Einar Frogner sier de nå vurderer å anke videre til Høyesterett.

  – Det er beklagelig at lagmannsretten ikke ga Nei til EU medhold, men dommen tas til etterretning. Nei til EU vil nå studere dommen nærmere før vi tar avgjørelsen om å anke videre til Høyesterett, skriver organisasjonen i en pressemelding.

  teaser
  22. november 2021
  Nei til EU tapte Acer-saken i tingretten
 • NTB
  DEL
  Strømprisen øker litt torsdag

  Snittprisen for strøm blir på 3,99 kroner pr. kilowattime torsdag. Det er en økning fra 3,3 kroner onsdag, viser tall fra strømbørsen Nord Pool.

  Det er 2,66 kroner høyere enn samme dag i 2021.

  Maksimalprisen torsdag er 5,1 kroner pr. kWh, og blir mellom klokken 17 og 18.

  Regjeringen innførte fra 1. september en strømstøtteordning som dekker 90 prosent av prisen over 70 øre pr. kWh, og som regnes ut fra snittprisen på strøm per måned for hvert område. Støtten trekkes fra på faktura for nettleien.

 • Erlend Langeland Haugen og NTB
  DEL
  Snittpris på 3,33 kroner onsdag

  I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 3,33 kroner per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 4,59 kroner, viser tall fra strømbørsen Nord Pool sine nettsider.

  Maksprisen onsdag på 4,59 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 16 og 17.

  Minsteprisen blir på 2,15 kroner per kWh mellom klokken 3 og 4 på natten.

  Regjeringen innførte fra 1. september en strømstøtteordning som dekker 90 prosent av prisen over 70 øre per kWh, og som regnes ut fra snittprisen på strøm per måned for hvert område. Støtten trekkes fra på faktura for nettleien.

 • NTB
  DEL
  Snittpris på 3,46 kroner tirsdag

  I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 3,46 kroner per kilowattime (kWh) tirsdag og en makspris på 4,61 kroner.

  Tirsdagens snittpris per kWh er 55,8 øre høyere enn mandag og 1,74 kroner høyere enn samme dag året før, viser tall fra strømbørsen Nord Pool sine nettsider.

  Maksprisen tirsdag på 4,61 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 16 og 17. Den er 56,5 øre høyere enn mandag og 97,2 øre høyere enn samme dag året før.

  Minsteprisen blir på 2,75 kroner per kWh mellom klokken 23 og 00.

 • NTB
  DEL
  Forbrukerministeren mener strømselskapene må rydde opp i avtalene sine
  Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Etter Forbrukertilsynets varsel om rekordbøter til strømselskapet Tinde Energi, mener forbrukerminister Kjersti Toppe (Sp) bransjen bør rydde opp.

  – Jeg er glad for at tilsynet følger opp de utfordringene som blir avdekket og slår hardt ned på lovbrudd, skriver barne- og familieminister Toppe i en e-post til Dagens Næringsliv. Hun er også minister for forbrukersaker.

  Fredag varslet Forbrukertilsynet en bot til Tinde Energi på 3 millioner kroner etter at strømselskapet endret fastpriskundenes vilkår. Også selskapets daglige leder, Raymond Henriksen, ble varslet om en personlig bot på 400.000 kroner. Henriksen selv sier at vilkårsendringene Tinde Energi har varslet fra nyttår, er marginale.

  – Jeg mener også at strømbransjen har en jobb å gjøre med å rydde opp og sørge for at de har forbrukernes tillit. Jeg forventer at alle aktørene i bransjen opptrer ryddig og etterrettelig i møtet med forbrukerne i en tid der mange er urolige for økende priser, legger Toppe til.

 • NTB
  DEL
  Snittpris på 2,9 kroner mandag

  I Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 2,9 kroner per kilowattime (kWh) mandag. Makspris bli på 4,043 kroner.

  Det er 19,2 øre høyere enn søndag og 1,58 kroner høyere enn samme dag året før, viser tall fra strømbørsen Nord Pool sine nettsider.

  Maksprisen mandag på 4,043 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 18 og 19.

  Ser man bort fra en eventuell strømstøtte, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,41 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge vært 5,25 kroner.

 • NTB
  DEL
  Snittpris på 2,71 kroner søndag

  I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 2,71 kroner per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 3,46 kroner.

  Søndagens snittpris per kWh er 2,3 øre høyere enn lørdag og 1,35 kroner høyere enn samme dag året før, viser tall fra strømbørsen Nord Pool sine nettsider.

  Regjeringen innførte fra 1. september en strømstøtteordning som dekker 90 prosent av prisen over 70 øre per kWh, og som regnes ut fra snittprisen på strøm per måned for hvert område. Støtten trekkes fra på faktura for nettleien.

  Maksprisen søndag på 3,46 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 17 og 18. Den er 35,6 øre høyere enn lørdag og 1,98 kroner høyere enn samme dag året før.

  Ser man bort fra en eventuell strømstøtte, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,41 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 4,53 kroner.

  Minsteprisen blir på 2,15 kroner per kWh mellom klokken 4 og 5 på natten.

 • NTB, Roar Lyngøy
  DEL
  Dyrest mellom 17 og 18 lørdag

  Lørdag vil det bli dyrest strøm i Vest-Norge mellom klokken 17 og 18.

  Da vil prisen ligge på 3,1 kroner pr. kilowattime, viser tall fra strømbørsen Nord Pool.

  Prisen blir på sitt laveste 2,25 kroner i vårt område.

 • NTB
  DEL
  Strømprisen stiger onsdag

  I Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 3,64 kroner per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 5,045 kroner.

  Onsdagens snittpris per kWh er 2,3 øre høyere enn tirsdag og 2,27 kroner høyere enn samme dag i fjor, viser tall fra strømbørsen Nord Pool sine nettsider.

  Maksprisen onsdag på 5,045 kroner per kWh er mellom klokken 17 og 18. Den er 0,5 øre høyere enn tirsdag og 2,74 kroner høyere enn samme dag året før.

 • NTB
  DEL
  Makspris på 5,2 kroner onsdag

  Onsdag blir det høyest strømpriser i Midt-Norge. Mellom klokken 17 og 18 vil strømprisen der ligge på 5,2 kroner pr. kilowattime (kWh).

  I Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge blir prisen 5,045 kroner pr. kWh på sitt høyeste, og i Nord-Norge blir den 5,17 kroner, viser tall fra strømbørsen Nord Pool.

  Regjeringen innførte fra 1. september en strømstøtteordning som dekker 90 prosent av prisen over 70 øre pr. kWh, som regnes ut fra snittprisen på strøm pr. måned for hvert område.

  En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

  Den laveste kWh-prisen onsdag blir mellom klokken 6 og 7 på morgenen i Nord-Norge, da på 39,9 øre. Prisen pr. kWh blir på sitt laveste i Sørøst-, Sørvest-, Midt- og Vest-Norge 2,61 kroner.

  Mandag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 5,039 kroner pr. kWh og 40,01 øre pr. kWh. Samme dag i fjor var den på henholdsvis 2,77 kroner pr. kWh og 36,9 øre pr. kWh.

 • NTB
  DEL
  Hyttefolk bruker mye mindre strøm
  Folk har brukt mindre strøm på hytta fra januar til oktober i år sammenlignet med samme periode i fjor. Foto: Berit Roald / NTB

  Strømforbruket på hytter i Sør-Norge har falt med 19,7 prosent fra i fjor. Årsaken er at det ikke er strømstøtte for hytter, mener NVE.

  Tall P4-nyhetene har fått fra Norges vassdrags- og energidirektorat viser at forbruket i fritidsboliger i Sør-Norge har gått ned 19,7 prosent (311 GWh) fra januar til oktober i år, sammenliknet med samme periode i fjor. Tallet er temperaturkorrigert.

  – Det er en ganske betydelig reduksjon, sier seksjonssjef Maren Esmark i NVE. Hun tror årsaken er at det ikke er strømstøtte for hytter.

  – Vi tror nedgangen er en kombinasjon av at folk bruker mindre strøm i fritidsboligene, at man kanskje senker temperaturen inne og skrur av alt lyset når man ikke er der, men også at de brukes noe mindre.

  Det er særlig i høst at strømforbruket har gått mye ned.

  – Både i husholdningene, men også særlig på fritidsboliger, sparer folk på strømmen, sier Esmark. For husholdninger var nedgangen i forbruket i sør på 17 prosent i september og 14 prosent i oktober.

 • NTB
  DEL
  Strømprisen stiger tirsdag

  I Vest-Norge blir det en snittpris på strøm på 3,61 kroner pr. kilowattime (kWh) tirsdag og en makspris på 5,03 kroner, viser tall fra strømbørsen Nord Pool.

  Tirsdagens snittpris pr. kWh er 1,66 kroner høyere enn mandag og 1,06 kroner høyere enn samme dag året før, viser tall fra strømbørsen Nord Pool sine nettsider.

 • Erlend Langeland Haugen
  DEL
  Snittpris på 1,94 kroner mandag

  I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 1,94 kroner per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 2,49 kroner, viser tall fra strømbørsen Nord Pool sine nettsider.

  Maksprisen mandag på 2,49 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 17 og 18. Minsteprisen blir på 1,19 kroner per kWh mellom klokken 4 og 5 på natten.

  Søndag var snittprisen 1,45 kroner per kWh.

 • NTB
  DEL
  Dette vil strømmen koste lørdag

  I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 1,96 kroner pr. kilowattime lørdag, og en makspris på 2,16 kroner.

  Lørdagens snittpris er 4,1 øre lavere enn fredag.

  Maksprisen lørdag på 2,16 kroner er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 10 og 11 på formiddagen.

 • NTB
  DEL
  Esa godkjenner strømstøtte til nærbutikker på landet
  Små dagligvarebutikker på landet kan heretter få strømstøtte etter at Esa har vendt tommelen opp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  EØS-tilsynet (Esa) gir grønt lys for strømstøtte til små distriktsbutikker som er rammet av kraftig økning i strømprisene.

  Støtten er imidlertid forbeholdt nærbutikker i distriktene som er registrert i det såkalte Merkur-programmet, som omfatter små dagligvarebutikker i områder med befolkningsnedgang og lange avstander til andre handelsmuligheter.

  Enkelte av disse har opplevd en mangedobling av strømkostnadene som følge av Russlands krig mot Ukraina. Hensikten med støtten er å ivareta tilgang for innbyggere i distriktene til l nærbutikker og tjenester, skriver ESA i en pressemelding.

  Tilskuddene vil dekke inntil 80 prosent av energiprisen som overstiger 70 øre per kilowattime mellom 1. september 2022 og 1. desember 2023.

  Hver mottaker kan få maks 20,98 millioner kroner i støtte. Ordningens totale budsjett er på 150 millioner kroner.

 • NTB
  DEL
  Snittpris på 2 kroner fredag

  I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 2 kroner per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 2,35 kroner.

  Fredagens snittpris per kWh er 28,2 øre høyere enn torsdag og 88,1 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra strømbørsen Nord Pool sine nettsider.

  Maksprisen fredag på 2,35 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 9 og 10 på formiddagen.

 • NTB
  DEL
  Statnett: Faren for anstrengt kraftsituasjon i vinter er blitt mindre
  Nedbørsmengdene gjennom høsten har gjort sitt for å lette på strømkrisen, ifølge Statnett. Foto: Håkon Mosvold Larsen

  Det er nå lite sannsynlig at vi må rasjonere kraft denne vinteren, opplyser Statnett.

  Statnett har endret sin vurdering av energisituasjonen fra stram (gult nivå) til normal (grønt nivå).

  – Den store mengden nedbør gjennom høsten har sammen med tilstrekkelig import, redusert forbruk og lav kraftproduksjon fra vannmagasinene bidratt til en bedret situasjon for denne vinteren. Det er fremdeles viktig å understreke alvoret i den store usikkerheten vi ser i det europeiske energimarkedet, også opp mot neste vinter, sier konsernsjef Hilde Tonne i Statnett.

 • NTB
  DEL
  Snittpris på 1,72 kroner torsdag

  I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 1,72 kroner pr. kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 2,046 kroner.

  Maksprisen torsdag på 2,046 kroner pr. kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 9 og 10 på formiddagen.

  Minsteprisen blir på 1,18 kroner pr. kWh mellom klokken 3 og 4 på natten.

 • NTB
  DEL
  Snittpris på 1,5 kroner onsdag

  I Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 1,5 kroner per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 1,77 kroner, viser tall fra strømbørsen Nord Pool sine nettsider.

  Maksprisen onsdag på 1,77 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 17 og 18.

  Minsteprisen blir på 1,19 kroner per kWh mellom klokken 23 og 00.

Vedskolen

Nyhetsbrev Gratis: Journalist Eir Stegane gir deg alt du trenger å vite om fyring og ved i tre leksjoner på e-post.
Publisert: