Siste nytt om strømkrisen

Festet innlegg
Nordnes sjøbad blir likevel vinteråpent
15. september kl 12:09Kari Pedersen
DEL
Sjøbadet blir vinteråpent, men utvider ikke med en dag som planlagt. Foto: Ørjan Deisz (arkiv)

Byrådet besluttet torsdag å senke temperaturen i alle kommunale bygg. Jevnt over skal temperaturen ned til 20 grader. Dessuten skal ventilasjonsanlegg slås av når bygg står tomme.

Men ett punkt på strømspare-listen er strøket: Nordnes sjøbad blir likevel vinteråpent.

– Vi tror det er mulig å redusere energibruken til kommunen med inntil 10 prosent. I den store sammenhengen blir et vinteråpent sjøbad relativt marginalt, sier byråd for klima, miljø og samferdsel Thor Haakon Bakke.

Men også badende på Nordnes må finne seg i både bassenget og dusjene blir kjøligere enn vanlig. Planen om å utvide åpningstiden fra tre til fire dager i uken blir ikke realisert.

I bybudsjettet for neste år er det lagt inn en besparelse i energibruk på 40 millioner kroner med de vedtatte tiltakene.

– Byrådet er samtidig tydelig på at det vi gjør skal evalueres. Vi er interessert i tilbakemeldinger fra brukerne. Særlig vil vi ha fokus på hvordan dette fungerer i barnehager der små barn oppholder seg mye på gulvet, sier Bakke.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Strømprisen stiger onsdag

  I Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 3,64 kroner per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 5,045 kroner.

  Onsdagens snittpris per kWh er 2,3 øre høyere enn tirsdag og 2,27 kroner høyere enn samme dag i fjor, viser tall fra strømbørsen Nord Pool sine nettsider.

  Maksprisen onsdag på 5,045 kroner per kWh er mellom klokken 17 og 18. Den er 0,5 øre høyere enn tirsdag og 2,74 kroner høyere enn samme dag året før.

 • NTB
  DEL
  Makspris på 5,2 kroner pr. kWh for strøm onsdag

  Onsdag blir det høyest strømpriser i Midt-Norge. Mellom klokken 17 og 18 vil strømprisen der ligge på 5,2 kroner pr. kilowattime (kWh).

  I Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge blir prisen 5,045 kroner pr. kWh på sitt høyeste, og i Nord-Norge blir den 5,17 kroner, viser tall fra strømbørsen Nord Pool.

  Regjeringen innførte fra 1. september en strømstøtteordning som dekker 90 prosent av prisen over 70 øre pr. kWh, som regnes ut fra snittprisen på strøm pr. måned for hvert område.

  En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

  Den laveste kWh-prisen onsdag blir mellom klokken 6 og 7 på morgenen i Nord-Norge, da på 39,9 øre. Prisen pr. kWh blir på sitt laveste i Sørøst-, Sørvest-, Midt- og Vest-Norge 2,61 kroner.

  Mandag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 5,039 kroner pr. kWh og 40,01 øre pr. kWh. Samme dag i fjor var den på henholdsvis 2,77 kroner pr. kWh og 36,9 øre pr. kWh.

 • NTB
  DEL
  Hyttefolk bruker mye mindre strøm
  Folk har brukt mindre strøm på hytta fra januar til oktober i år sammenlignet med samme periode i fjor. Foto: Berit Roald / NTB

  Strømforbruket på hytter i Sør-Norge har falt med 19,7 prosent fra i fjor. Årsaken er at det ikke er strømstøtte for hytter, mener NVE.

  Tall P4-nyhetene har fått fra Norges vassdrags- og energidirektorat viser at forbruket i fritidsboliger i Sør-Norge har gått ned 19,7 prosent (311 GWh) fra januar til oktober i år, sammenliknet med samme periode i fjor. Tallet er temperaturkorrigert.

  – Det er en ganske betydelig reduksjon, sier seksjonssjef Maren Esmark i NVE. Hun tror årsaken er at det ikke er strømstøtte for hytter.

  – Vi tror nedgangen er en kombinasjon av at folk bruker mindre strøm i fritidsboligene, at man kanskje senker temperaturen inne og skrur av alt lyset når man ikke er der, men også at de brukes noe mindre.

  Det er særlig i høst at strømforbruket har gått mye ned.

  – Både i husholdningene, men også særlig på fritidsboliger, sparer folk på strømmen, sier Esmark. For husholdninger var nedgangen i forbruket i sør på 17 prosent i september og 14 prosent i oktober.

 • NTB
  DEL
  Strømprisen stiger tirsdag

  I Vest-Norge blir det en snittpris på strøm på 3,61 kroner pr. kilowattime (kWh) tirsdag og en makspris på 5,03 kroner, viser tall fra strømbørsen Nord Pool.

  Tirsdagens snittpris pr. kWh er 1,66 kroner høyere enn mandag og 1,06 kroner høyere enn samme dag året før, viser tall fra strømbørsen Nord Pool sine nettsider.

 • Erlend Langeland Haugen
  DEL
  Snittpris på 1,94 kroner mandag

  I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 1,94 kroner per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 2,49 kroner, viser tall fra strømbørsen Nord Pool sine nettsider.

  Maksprisen mandag på 2,49 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 17 og 18. Minsteprisen blir på 1,19 kroner per kWh mellom klokken 4 og 5 på natten.

  Søndag var snittprisen 1,45 kroner per kWh.

 • NTB
  DEL
  Dette vil strømmen koste lørdag

  I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 1,96 kroner pr. kilowattime lørdag, og en makspris på 2,16 kroner.

  Lørdagens snittpris er 4,1 øre lavere enn fredag.

  Maksprisen lørdag på 2,16 kroner er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 10 og 11 på formiddagen.

 • NTB
  DEL
  Esa godkjenner strømstøtte til nærbutikker på landet
  Små dagligvarebutikker på landet kan heretter få strømstøtte etter at Esa har vendt tommelen opp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  EØS-tilsynet (Esa) gir grønt lys for strømstøtte til små distriktsbutikker som er rammet av kraftig økning i strømprisene.

  Støtten er imidlertid forbeholdt nærbutikker i distriktene som er registrert i det såkalte Merkur-programmet, som omfatter små dagligvarebutikker i områder med befolkningsnedgang og lange avstander til andre handelsmuligheter.

  Enkelte av disse har opplevd en mangedobling av strømkostnadene som følge av Russlands krig mot Ukraina. Hensikten med støtten er å ivareta tilgang for innbyggere i distriktene til l nærbutikker og tjenester, skriver ESA i en pressemelding.

  Tilskuddene vil dekke inntil 80 prosent av energiprisen som overstiger 70 øre per kilowattime mellom 1. september 2022 og 1. desember 2023.

  Hver mottaker kan få maks 20,98 millioner kroner i støtte. Ordningens totale budsjett er på 150 millioner kroner.

 • NTB
  DEL
  Snittpris på 2 kroner fredag

  I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 2 kroner per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 2,35 kroner.

  Fredagens snittpris per kWh er 28,2 øre høyere enn torsdag og 88,1 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra strømbørsen Nord Pool sine nettsider.

  Maksprisen fredag på 2,35 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 9 og 10 på formiddagen.

 • NTB
  DEL
  Statnett: Faren for anstrengt kraftsituasjon i vinter er blitt mindre
  Nedbørsmengdene gjennom høsten har gjort sitt for å lette på strømkrisen, ifølge Statnett. Foto: Håkon Mosvold Larsen

  Det er nå lite sannsynlig at vi må rasjonere kraft denne vinteren, opplyser Statnett.

  Statnett har endret sin vurdering av energisituasjonen fra stram (gult nivå) til normal (grønt nivå).

  – Den store mengden nedbør gjennom høsten har sammen med tilstrekkelig import, redusert forbruk og lav kraftproduksjon fra vannmagasinene bidratt til en bedret situasjon for denne vinteren. Det er fremdeles viktig å understreke alvoret i den store usikkerheten vi ser i det europeiske energimarkedet, også opp mot neste vinter, sier konsernsjef Hilde Tonne i Statnett.

 • NTB
  DEL
  Snittpris på 1,72 kroner torsdag

  I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 1,72 kroner pr. kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 2,046 kroner.

  Maksprisen torsdag på 2,046 kroner pr. kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 9 og 10 på formiddagen.

  Minsteprisen blir på 1,18 kroner pr. kWh mellom klokken 3 og 4 på natten.

 • NTB
  DEL
  Snittpris på 1,5 kroner onsdag

  I Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 1,5 kroner per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 1,77 kroner, viser tall fra strømbørsen Nord Pool sine nettsider.

  Maksprisen onsdag på 1,77 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 17 og 18.

  Minsteprisen blir på 1,19 kroner per kWh mellom klokken 23 og 00.

 • NTB
  DEL
  Snittpris på 1,74 kroner tirsdag

  I Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 1,74 kroner per kilowattime (kWh) tirsdag. Det melder strømbørsen Nord Pool på sine nettsider.

  Tirsdagens snittpris per kWh er 35,1 øre lavere enn mandag.

  Maksprisen tirsdag på 2,28 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 15 og 16.

  Minsteprisen blir på 88,7 øre per kWh mellom klokken 3 og 4 på natten.

 • NTB
  DEL
  Kraftig nedgang i strømforbruket i høst
  Nordmenn reduserte strømforbruket sitt i høst betydelig sammenlignet med i fjor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Norske husholdninger bruke betydelig mindre strøm i september og oktober i år sammenlignet med 2021, ifølge NVE. Økte strømpriser er forklaringen.

  Husholdninger i det sørlige Norge reduserte sitt strømforbruk med hele 17 prosent i september og 14 prosent i oktober sammenlignet med året før.

  – Kraftforbruket for hele landet så langt i år er redusert med 6,1 TWh fra i fjor. Det er tydelig at mange nå sparer strøm, sier Vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund i NVE i en pressemelding.

  I Midt-Norge og Nord-Norge var reduksjonen, korrigert for temperaturforskjeller, i samme periode på 3,3 prosent og 1,9 prosent.

  De høye strømprisene rammer hardest hos de som har minst fra før og går særlig utover sårbare grupper. Ifølge SSB gikk 8 prosent av det totale husholdningsbudsjettet for lavinntektsfamilier til å dekke strømregningen forrige vinter, noe som er nesten tredoblet i år.

 • NTB
  DEL
  Uvanlig mange byttet strømselskap
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

  I september og oktober vart det uvanlig mange som valgte å bytte strømleverandør, ifølge tall fra Statnetts datterselskap Elhub.

  Mens det var drøyt 50.000 som byttet strømleverandør i august, lå tallet litt over 77.000 i september, skriver Finansavisen. Det er en økning på 54 prosent. I oktober var det noen færre «utro» strømkunder, men de snaut 75.000 som byttet leverandør er også langt flere enn vanlig.

  – Nivået forble langt over normalen for årstiden, og oktober 2022 er årets tredje største enkeltmåned bak januar og september», skriver Elhub i sin månedsrapport.

  Direktør Helge Håland i Strømradar.no tror mye av økningen skyldes at den populære leverandøren Tibber la om til forhåndsfakturering i høst. Det utløste til dels høyrøstet misnøye i sosiale medier.

  Tibber selv ønsker ikke å si hvor mange kunder de har eller hvor mange de har mistet den siste tiden.

  Håland tror flere vil bytte leverandør før årsskiftet og at Fjordkraft og Fortum kan miste mange kunder. Mange Fjordkraft-kunder med såkalte variable prisavtaler har fått uvanlig høye strømregninger i oktober, noe som har ført til kritikk og negative presseoppslag. Også Fortum har fått kritikk etter liknende avtaler.

 • NTB
  DEL
  Forbrukerrådet ber strømselskapene kutte variable avtaler – ber myndighetene vurdere forbud
  Foto: Javad Parsa / NTB

  Forbrukerrådet ber strømselskapene kutte de omstridte variable avtalene, hvis ikke bør myndighetene innføre et forbud, mener de.

  Variable avtaler har gitt flere strømkunder sjokk når regningen kommer.

  – Forbrukere har liten eller ingen forutsetning for å løpende vurdere selskapets prissetting, og om dette er en fornuftig avtale å inngå. Her spekulerer selskapene åpenbart i folks ønske om trygghet og forutsigbarhet, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet.

  – Stadig flere sliter med å få endene til å møtes, ikke minst som følge av rekordhøye strømpriser. Arbeidet med å få på plass fornuftige fastprisavtaler bør intensiveres, slik at folk kan få den forutsigbarheten de ønsker, sier hun.

  teaser
  15. november
  Strømregningen hoppet fra 5600 til 20.000 kroner. Forbrukerrådet advarer mot slike avtaler.
 • NTB
  DEL
  MDG vil sette av 3 milliarder kroner til enøktiltak
  MDGs Lan Marie Berg vil øke enøkstøtten slik at folk kan få opptil halvparten av kostnaden dekket når de skal få installert solcellepaneler, varmepumpe eller etterisolere hjemmet sitt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Støtten til solcellepaneler, varmepumper, etterisolering og andre enøktiltak bør økes kraftig, mener MDG. De vil sette av 3 milliarder kroner.

  Energisparing er sentralt både for å få ned klimagassutslipp og et viktig grep i energikrisen, mener partiet.

  – Vi vil bruke 3 milliarder kroner på at Enova skal dekke opptil halvparten av kostnadene folk har til solceller på tak, etterisolering, utskiftning av vinduer og varmepumper, i tillegg til at vi legger fram en mer rettferdig strømstøtteordning enn regjeringen, sier stortingsrepresentant Lan Marie Berg.

  Raske investeringer

  Partiet legger torsdag fram sitt alternative statsbudsjett. Der foreslår de at:

  * Enova styrkes med 2,5 milliarder kroner. Det utgjør en krisepakke for raske investeringer i solenergi, energisparing og varmepumper.

  * Husbanken får investeringstilskudd for å støtte energisparing for husholdninger med lav inntekt. 300 millioner kroner.

  * Husbanken skal kunne gi rentefrie lån til energisparing. 200 millioner kroner.

  * Husbanken skal styrke innsatsen for energisparing i utleieboliger, omsorgsboliger og sykehjem. 50 millioner kroner.

 • Erlend Langeland Haugen
  DEL
  Snittpris på 48,8 øre torsdag

  I Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 48,8 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 88,9 øre, melder strømbørsen Nord Pool på sine nettsider.

  Maksprisen torsdag på 88,9 øre per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 8 og 9 på morgenen.

  Minsteprisen blir på 7,5 øre per kWh mellom klokken 4 og 5 på natten og er den laveste i landet.

 • Harpreet Kaur Nijjer
  DEL
  Snittpris på 27,6 øre onsdag

  I Vest-Norge blir snittprisen for strøm 27,6 øre per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 51,7 øre.

  Onsdagens snittpris per kWh er 23,9 øre lavere enn tirsdag og 68,1 øre lavere enn samme dag året før.

  Det melder NTB.

  Maksprisen onsdag på 51,7 øre per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 17 og 18. Den er 51,3 øre lavere enn tirsdag og 49,09 øre lavere enn samme dag året før.

  Minsteprisen blir på 17,7 øre per kWh mellom klokken 3 og 4 på natten og er den laveste i landet, ifølge NTB.

 • NTB
  DEL
  Snittpris på 51,6 øre tirsdag

  I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 51,6 øre per kilowattime (kWh) tirsdag og en makspris på 1,03 kroner. Det melder strømbørsen Nord Pool på sine nettsider.

  Maksprisen tirsdag på 1,03 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 10 og 11 på formiddagen.

  Minsteprisen blir på 16,1 øre per kWh mellom klokken 23 og 00 og er den laveste i landet.

 • NTB
  DEL
  SSB: Strømstøtten dempet rekordhøye strømpriser i tredje kvartalp
  Strømprisene nådde en topp i tredje kvartal i år. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Strømstøtten dempet strømprisene i tredje kvartal. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

  I landsgjennomsnitt lå strømprisen med avgifter og nettleie på 317,6 øre/kWh i tredje kvartal. Støtten gjorde at prisen bare lå så vidt over kvartalet før.

  Den gjennomsnittlige strømstøtten fra myndighetene utgjorde 176,1 øre/kWh i tredje kvartal, opp fra 68 øre kvartalet før. Dermed endte prisen husholdningene måtte betale – inkludert avgifter, nettleie og fratrukket strømstøtte – på 141,5 øre/kWh.

Vedskolen

Nyhetsbrev Gratis: Journalist Eir Stegane gir deg alt du trenger å vite om fyring og ved i tre leksjoner på e-post.
Publisert: