Politikken direkte
Det har Karantenenemnda avgjort.
Odd Roger Enoksen (Sp) var forsvarsminister frå oktober 2021 til april 2022. Då gjekk han av fordi det blei kjent at han hadde hatt eit forhold til ei ung kvinne medan han var statsråd i den førre raudgrøne regjeringa.
Etter sin avgang har Enoksen starta eit konsulentselskap som skal drive med rådgiving opp mot romindustrien, spesifikt selskap som vil drive i Noreg og i Andøy – der Andøya romsenter ligg.
Karantenenemnda har pålagt Enoksen 12 månader med saksforbod, fordi selskapet skal drive med saker som var under hans ansvarsområde som forsvarsminister. Det er dermed forbode for Enoksen å ta seg oppdrag, eller involvere seg i saker knytt til investeringsprosjekt eller anskaffingar der Forsvarsdepartementet eller underliggande verksemder er part, eller på anna måte direkte involvert.
Enoksen er ikkje i lagt karantene. Saksforbodet gjeld til april 2023, sidan det då har gått eitt år sidan han gjekk av som statsråd.
Karantenenemnda skriv at dei har landa på eit år med saksforbod for å hindre mistanke om at kunnskapen og nettverket Enoksen fekk gjennom å vere forsvarsminister kan gi hans bedrift og hans kundar særlege fordelar.
Enoksen kan be Karantenenemnda om ei ny vurdering av saka.
- Kari PedersenDELNaboprotester i Ytre MorvikPå denne tomten vil kommunen bygge rusboliger. Foto: Geir Martin Strande
Bystyret vedtok for åtte år siden å bygge 250 boliger for vanskeligstilte rundt i bydelene. Nesten uten unntak er byggeplanene møtt med naboprotester.
Nå er turen kommet til Ytre Morvik der kommunen vil bygge seks utleieboliger på en tomt nær boliger og Sunnfjordheimen.
Naboer og styret for Sunnfjordheimen mener det er vektige argumenter mot plasseringen.
I et brev til etat for skole og etat for idrett påpeker de at dette er barnas skolevei og aktivitetsområde.
Tomten er plassert i det eneste området som er regulert for idrettsanlegg i Mjølkeråen.
Kapasiteten på idrettsanlegg i Mjølkeråen er i dag sprengt, skriver naboene, som ber de to etatene hindre at planarbeidet startes.
Seksjonssjef Trond Stigen i Bergen kommune opplyser at det vil bli arrangert informasjonsmøte med naboer før planarbeidet formelt starter.
24. januarHer vil kommunen bygge boligene «ingen» vil ha i sitt nabolag - Pål Andreas MælandDELBergen får 30 millioner til studentboligerHer på Hatleberg skal de 30 millionene brukes. Foto: Knut Strand
Sammen i Bergen får rundt 30 millioner kroner i regjeringens tildeling av midler til studentboliger. Beløpet tilsvarer 78 studenthybler, men det skal også bygges en energisentral på Hatleberg ved NHH.
Totalt gir regjeringen støtte til 1650 nye studentboliger i hele Norge i denne runden.
I år er det Oslo og Agder som har fått mest penger. Studentsamskipnaden i Oslo får 175,6 millioner kroner til 446 nye hybler i Nydalen, pluss 30 millioner til to andre prosjekter. Studentsamskipnaden i Agder i Kristiansand får 154,3 millioner kroner til 392 nye studenthybler.
– I Oslo er økningen i leiepriser historisk sterk, samtidig som antallet utleieboliger er lavere enn på lenge. Derfor har vi denne gangen satt av penger til å skalere opp tilbudet på studentbiliger i hovedstaden kraftig, med 546 nye hybler, sier statsråd for forskning og høyere utdanning, Ola Borten Moe (Sp).
- NTBDELMange Nav-ansatte har millionlønnMange i Nav tjener mer enn én million kroner i året. Foto: Gorm Kallestad/NTB
Ifølge arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) tjener i alt 272 Nav-ansatte minst én million kroner i året. Opplysningene kommer frem i Mjøs Persens svar på et skriftlig spørsmål fra Rødt-representant Mímir Kristjánsson, skriver Klassekampen.
Kristjánsson er kritisk til de høye lønningene og peker på at medianlønnen i Norge er 572.000 kroner.
HR-direktør Gunhild Løkkevoll i Arbeids- og velferdsdirektoratet forsvarer lønnsnivået med at de trenger fagfolk med spisskompetanse.
– Hvis vi hadde bestemt at ingen i Nav skulle tjene over én million, ville det betydd at vi ikke kunne ansette fagpersoner som i dag gjør en viktig jobb for Nav og brukerne våre.
- Anders HagaDELStaten anker enda en strandsonedomDenne bryggen krevde myndighetene revet. Retten slo fast at vedtaket er ulovlig. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen
Staten har bestemt seg for å anke enda en strandsonedom fra Hordaland tingrett.
Tidligere i år slo tingretten fast at vedtaket om at Arvid Johannessens brygge måtte rives var ugyldig. Den anket Erlend Baldersheim hos regjeringsadvokaten.
Etter det har tingretten også slått fast at vedtaket om å rive Spar Kjøp-arvingen Tom Eide Knudsens brygge på Hjellestad var ugyldig.
Fredag gikk ankefristen for denne dommen ut. Staten valgte å anke samme dag, bekrefter Baldersheim overfor BT.
Knudsens advokat, Ingrid Sævold Moe fra Harris, konstaterer at staten anker:
– Vår vurdering er at Hordaland tingretts dom er korrekt og velbegrunnet.
- Linda HillandDELMjøs Persen gjenvalgt som leder i Vestland ArbeiderpartiArbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) ble gjenvalgt som leder av Vestland Ap i helgen. Foto: Hanna Johre / NTB
I helgen ble Marte Mjøs Persen gjenvalgt som leder i Vestland Ap. Årsmøtet valgte også nytt styre:
- Leder Marte Mjøs Persen Bergen (gjenvalg)
- Nestleder Helge Robert Midtbø Sunnfjord (ny)
- Nestleder Torgeir Toppe Bergen (gjenvalg)
- Medlemsansvarlig Marianne Bjorøy Øygarden (gjenvalg)
- Leder kvinnenettverket Siri Sandvik Stad (gjenvalg)
- Styremedlem Benjamin Jakobsen Askøy (ny)
- Styremedlem Anne Kristin Førde Bremanger (gjenvalg)
- Styremedlem Christian Sønstlien Årdal (ny)
- Styremedlem Linn Therese Erve Sveio (gjenvalg)
- NTBDELKirsti Bergstø valgt til ny SV-lederKirsti Bergstø og Audun Lysbakken under SVs landsmøte 2023. Foto: Alf Simensen / NTB
Kirsti Bergstø er valgt til ny partileder i SV på landsmøtet. Hun tar over etter Audun Lysbakken, som har ledet partiet i elleve år.
Bergstø ble klappet inn til stormende jubel uten motkandidater.
Deretter ble Torgeir Knag Fylkesnes gjenvalgt som partiets ene nestleder ved akklamasjon.
Marian Hussein blir SVs nye nestleder etter å ha vunnet kampvotering mot Lars Haltbrekken.
Landsmøtet fulgte dermed ikke valgkomiteen, der et flertall ønsket seg Haltbrekken.
36-åringen er partiets helsepolitiske talsperson. Hun kom til Norge fra Somalia som tiåring, og hun ble historisk som første stortingsrepresentant med afrikansk bakgrunn
- NTBDELSenterpartiet skjerper ruspolitikkenLeder for Senterungdommen Andrine Seppola under Senterpartiets landsmøte i Trondheim fredag. Foto: Joakim Halvorsen/ NTB
Bruk, besittelse og kjøp av narkotika skal være straffbart, har Senterpartiet vedtatt. I dag slipper rusavhengige straff for narkotika til eget bruk.
– Nei til narkotika, var det klare budskapet på Senterpartiets landsmøte fredag.
Deretter fulgte partiet oppfordringen fra Senterungdommen og vedtok en skarp resolusjon om ruspolitikk.
– Det er viktig å si fra om dette nå, i en tid der det virker som om normene er i ferd med å flytte seg, sier Sp-nestleder Ola Borten Moe.
Senterpartiet har nå vedtatt at:
* Bruk, besittelse og kjøp av narkotika skal fortsatt være straffbart.
* Politiet må sikres lovhjemmel til å avdekke bruk, besittelse og salg av narkotika.
Samtidig understrekes det at de som er rusavhengige, skal møtes med helsehjelp.
- Kari PedersenDELGrønt lys for nytt sykehjemFrida Fasmers Minne skal utvides og få nybygg. Men når det står ferdig er uklart. Foto: Google
Planleggingen av et nytt sykehjem i Loddefjord er restartet. Nybygget skal erstatte og utvide Frida Fasmers Minne.
Arbeidet var lagt til side fordi Statsforvalteren hadde fremmet innsigelse mot å bygge på et grøntareal.
Denne innsigelsen er trukket, opplyste byråd Ruth Grung (Ap) i utvalg for helse og sosial denne uken.
- Men fortsatt gjenstår spørsmål som må løses i reguleringsplanen. Hvor stor forsinkelsen blir er ikke klart ennå, skriver Grung i svaret til Christine Henriksen Ødegaard (MDG).
15. januarMargaret (89) får hjelp på kommunens minisykehus. – Kommunen blir svarteper, sier helsebyråden. - Kari PedersenDELBredt flertall for høring om bofellesskap- Vi trenger et dypdykk i forholdene i bofellesskap, sa utvalgsleder Hilde Onarheim (H) da hun foreslo å arrangere høring. Foto: Tor Høvik (arkiv)
Et bredt flertall i utvalg for helse- og sosial har vedtatt å arrangere høring om forholdene i bofellesskap for utviklingshemmede.
Bakgrunnen er rapporten der det kom fram at pårørende og brukere ikke blir tilstrekkelig involvert og at alvorlige feil ikke alltid blir fulgt opp.
Det var Høyres Hilde Onarheim som foreslo høring.
Partifelle Kjersti Pettersen avviste at partiet driver valgkamp.
- Ja, det er valgkamp, men behandling av disse brukerne er viktigere enn valgkamp, sa hun.
Ap foreslo i stedet å arrangere et seminar, men fikk bare støtte fra Rødt.
Dato for høringen er ikke fastsatt.
20. februarFærre ledere ga «kaotiske tilstander». – Jeg maktet det ikke. - NTBDELRegjeringen sier nei til strømkabel mellom Norge og SkottlandFinansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og olje- og energiminister Terje Lien Aasland (Ap) sier nei til NorthConnects søknad om å bygge en ny strømkabel mellom Norge og Skottland. Foto: Lise Åserud / NTB
Regjeringen avslår NorthConnects søknad om å bygge en ny strømkabel mellom Norge og Skottland. De sier at den ville gitt høyere strømpriser.
– Det er ikke grunnlag for å gi konsesjon slik prosjektet ligger nå, og det er heller ikke grunnlag for at søknaden fortsatt skal ligge i bero. Derfor blir konsesjonssøknaden avslått, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til VG.
Strømkabelen NorthConnect mellom Norge og Skottland skulle etter planen ha en kapasitet på 1.400 megawatt.
– Det å øke eksponeringen av norsk vannkraft for ytterligere direkte eksport gjennom mellomlandsforbindelser tjener ikke det norske kraftsystemet. Det vil komme i en tid hvor vi støtter oss mer og mer på uregulerbar kraft, sier Aasland.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier til NTB at med avslaget er en ti års kamp nå er over.
– Dette var et eksperiment som Høyre og Frp satte i gang, at de skulle bygge en privat eksportkabel for strøm. De endret loven som gjorde at det kunne bli mulig å bygge kabelen da de kom inn i regjeringskontorene i 2013.
Han sier kabelen skulle ha private og til dels utenlandske eiere, og det de skulle tjene penger på, var prisforskjellen mellom Norge og Storbritannia.
– Nå har vi avslått søknaden, og det eventyret – eller marerittet – som startet for ti år siden med Frp i spissen er avsluttet, sier Vedum.