Politikken direkte

Festet innlegg
Krigen i Ukraina råkar Bergens økonomi
21. september kl 10:22av Ingvild Vereide Nave
DEL
Finansbyråd Per Arne Larsen (V) varslar om eit stramt år i Bergen. Foto: Marte Gundersen

Finansbyråden fortel at Russlands krig mot Ukraina også råkar våre lokalsamfunn – og bybudsjettet.

– For Noreg og Bergen har vi sett at krigen betydde eskalerande utgifter til straum, mat, energi og material, seier finansbyråden.

Han peikar på at planlagde prosjekt blir utsett, og at kommunen neste år må bruke 600 millionar kroner på straum i 2023.

Sjølv om auka utbytte frå Eviny bøter på noko, er dette ikkje nok til å gjere opp for prisauken.

– Om nokon trur Bergen kjem godt ut av straumkrisa, må dei tru omatt, seier Larsen.

Siste innlegg
Har du tips, eller lurer du på noe om valget? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Arbeidsministeren til TV 2: - Vurderer nå faren for liv og helse under lærerstreiken
  Foto: Ole Berg-Rusten, NTB

  Regjeringen har mottatt rapporter fra statsforvalterne om konsekvenser av lærerstreiken. Nå vurderer arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) situasjonen.

  Statsforvalterne hadde frist til klokka 12 tirsdag med å levere rapporter til Utdanningsdirektoratet om konsekvensene av lærerstreiken.

  – Det er partenes ansvar å løse lærerstreiken, men vi vurderer nå de samfunnsmessige konsekvensene og faren for liv og helse, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen til TV 2.

 • av NTB
  DEL
  Senterpartiet under sperregrensen på ny måling

  Senterpartiet får en oppslutning på 3,9 prosent på en ny meningsmåling fra Vårt Land. Dermed er partiet under sperregrensen.

  På målingen Norstat har laget for Vårt Land er kun Miljøpartiet De Grønne mindre enn Senterpartiet blant partiene på Stortinget.

  Senterpartiet er også partiet som faller mest fra augustmålingen med en nedgang på 1,8 prosentpoeng.

 • av NTB
  DEL
  Departementet vil ikke lempe på kravene til streikerammede studenter
  Foto: Ørjan Deisz (arkiv)

  Khrono har kontaktet alle læresteder som tilbyr lærer- eller lektorutdanninger og tallene viser at minst 350 lærerstudenter berørt av streiken.

  Det er imidlertid ikke aktuelt å lempe på kravene og fravike forskriftene slik at studentene ikke blir skadelidende.

  – Dette er en lovlig streik, og situasjonen er en annen enn under pandemien. Departementet er ikke en part i streiken. Det er universitetene og høgskolene som har avtaler med praksisskolene og som må ta kontakt med dem og forsøke å finne løsninger, skriver Kunnskapsdepartementet til Khrono.

  teaser
  i går 18:29
  Fortsatt ingen løsning i sikte. Hva skjer nå?
 • av NTB
  DEL
  Statsforvalterne må rapportere om konsekvensene av lærerstreiken innen klokken 12 i dag
  Lærerne har nå streiket siden juni. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  I dag klokken 12 har de ti statsforvalterne frist til å rapportere til Utdanningsdirektoratet om konsekvensene av lærerstreiken for elever og lærlinger.

  Rapportene de skal sende inn er blant annet basert på meldinger statsforvalterne har fått fra kommunene, skriver VG.

  Fungerende utdanningsdirektør Bente Barton Dahlberg sa i forrige uke til VG oppdraget formelt ble satt ut til statsforvalterne 16. september.

  Tirsdag ble ytterligere 100 lærere tatt ut i streik. Dermed er til sammen 8.550 av Utdanningsforbundets medlemmer i streik.

  teaser
  i går 18:29
  Fortsatt ingen løsning i sikte. Hva skjer nå?
 • av Vilde Lied
  DEL
  Utdanningsforbundet seier nei til fritak for lærarar i streik
  Leiar i Utdanningsforbundet i Bergen, Bente Myrtveit, avviser søknaden til fylket om å frita lærarar frå streiken. Foto: Foto: ALICE BRATSHAUG (ARKIV)

  Utdanningsforbundet avslår søknaden frå Vestland fylke om dispensasjon for samtlege lærarar i streik ved åtte vidaregåande skular i Bergen, opplyser Utdanningsforbundet til BT.

  Laurdag ettermiddag søkte Vestland fylkeskommune fritak for kvar einaste lærar ved dei åtte vidaregåande skulane som først blei tatt ut i streik.

  – Vi er i ukjent farvatn når streiken har vart så lenge. Vi meiner det er rimeleg at ein spreier belastinga, så dei elevane som har vore ute lenge kjem seg tilbake på skulebenken og kan få eit best mogleg skuleår, sa opplæringsdirektør i Vestland, Bjørn Lyngedal til BT laurdag.

  Søknaden blei sendt til dei tre lærarorganisasjonane. Skolenes Landsforbund og Norsk Lektorlag har allereie avslått søknaden frå fylket.

  Meklinga i lærarstreiken held fram søndag kl. 12.

  teaser
  23. september
  Ber om at alle streikende lærere ved åtte skoler kommer tilbake på jobb
 • av NTB
  DEL
  Partene i lærerstreiken fortsetter samtalene hos Riksmekleren
  Utdanningsforbundets leder Steffen Handal på vei inn til møtet på Riksmeklerens kontor i Oslo lørdag. Søndag fortsetter samtalene mellom partene i lærerstreiken. Foto: Heiko Junge / NTB

  Utdanningsforbundet, Norsk Lektorlag og Skolenes landsforbund er fra klokken 12 søndag igjen på plass hos Riksmekleren for å fortsette samtalene med KS.

  I nærmere fem timer satt de hos Riksmekleren lørdag, før samtalene ble avsluttet i 16.30-tiden.

  Riksmekler Mats Ruland omtalte lørdagens møter som gode, men ville ikke si om partene hadde nærmet seg hverandre i løpet av dagen.

  – Vi er ikke i mål med alt. For at det skal være en løsning, må alle elementer som er i spill, være løst, og det er de ikke ennå, sa Ruland.

  Arbeidslivsdirektør Tor Arne Gangsø i KS understreket at det fortsatt er grunnlag for samtaler.

  – Vi ville ikke vært her om det ikke var grunnlag for å snakke sammen, sa han lørdag.

  Utdanningsforbundet varslet fredag at de vil ta ut 300 nye lærere i streik fra onsdag neste uke. Dermed kan antall streikende lærere øke til rundt 8.450.

  Lærerstreiken har vart siden 8. juni. I tillegg til Utdanningsforbundet har Skolenes landsforbund tatt ut 107 medlemmer og Norsk Lektorlag 89 medlemmer i streik.

 • av NTB
  DEL
  Lærerorganisasjonene tilbake etter to timers pause – fortsetter møtet hos Riksmekleren
  Leder i Utdanningsforbundet Steffen Handal og Aina Skjefstad Andersen med riksmekler Mats Wilhelm Ruland før møtet med partene i lærerstreiken på Riksmeklerens kontor i Oslo lørdag. Foto: Annika Byrde / NTB

  Etter to timers pause var de tre lærerorganisasjonene tilbake hos Riksmekleren for å se om det er mulig å komme til enighet og få en slutt på lærerstreiken.

  Møtet hos Riksmekleren startet klokken 10. Om lag halvannen time senere forlot Utdanningsforbundet, Skolenes landsforbund og Norsk Lektorlag lokalene i Grensen i Oslo for å holde interne møter.

  – Vi har fått noen interne avklaringer, sa en svært ordknapp forbundsleder Mette Walker i Skolenes landsforbund på vei inn til fortsettelsen av møtet hos Riksmekleren litt før klokken 13.30.

  Utdanningsforbundets leder Steffen Handal understreket på vei inn igjen til møtet med riksmekler Mats Ruland og KS at de mest av alt ønsker en løsning.

  – Vi er i en prosess her inne først og fremst. Det er for å se etter alle muligheter for å løse konflikten, selvfølgelig, og for å få avsluttet streiken, sa Handal, men uten å ville si noe om forslagene som måtte ligge på burdet.

  Han kan ikke si noe om hvor lang tid lørdagens møte vil vare, eller om det har vært bevegelse fra motparten KS.

  Spørsmålet er om det er mulig å komme fram til en løsning i dag, om forhandlingene trekker ut i tid, eller om partene finner ut at avstanden fortsatt er så stor at de ikke ser noen mulighet til å komme til en enighet.

 • av NTB
  DEL
  KrFU aksepterer dagens abortlov
  – La det ikke bli en debatt for eller mot abort. Vi ønsker så lave aborttall som mulig. Spørsmålet er hvilke praktiske virkemidler vi skal bruke i dag, sa gjenvalgt KrFU-leder Hadle Rasmus Bjuland til landsmøtet. Foto: KrFU / NTB

  Kristelig folkepartis ungdomsorganisasjon støttet leder Hadle Rasmus Bjulands forslag og vedtok lørdag å frede dagens abortlov.

  Landsmøtet i KrFU vedtok forslaget med 60 stemmer mot 19, skriver Dagen.

  Dagens abortlov gir selvbestemt abort inntil uke 12, og vedtaket innebærer at KrFU ikke ser et bedre alternativ til loven. Partiet ønsker heller å kjempe mot fremtidige utvidelser av abortloven, skriver avisen.

  Landsstyret hadde på forhånd gitt sin støtte til Bjulands forslag, og det var flere under debatten som tok til orde for at kampen mot dagens abortlov bør legges bort.

  – La det ikke bli en debatt for eller mot abort. Vi ønsker så lave aborttall som mulig. Spørsmålet er hvilke praktiske virkemidler vi skal bruke i dag, sa Bjuland til landsmøtet.

  Han tydeliggjorde at han vil stå fast i kampen for det ufødte liv. Men forslaget høstet også kritikk. Snaue én av fire stemte altså imot.

  – Dette er både trist og skuffende. Jeg mener at KrFUs stemme for det ufødte barns rett til liv er betydelig svekket etter dette. Jeg mener at norsk politikk taper noe ved at det tydeligste partiet for de ufødte barnas rett til liv har gått bort fra dette prinsippet, sa avtroppende nestleder Joel Ystebø.

  22 år gamle Hadle Rasmus Bjuland fra Rogaland ble gjenvalgt som leder på landsmøtet i Bærum lørdag. Han først valgt til KrFU-leder i oktober i fjor.

 • av Ingvild Vereide Nave
  DEL
  Lærerstreiken: Partene har forlatt møtet hos Riksmekleren – møtes igjen senere lørdag

  Partene i lærerkonflikten forlot møtet hos Riksmekleren etter halvannen time lørdag formiddag. Partene skal møtes igjen senere lørdag.

  – Vi snakker sammen fortsatt, og så lenge vi sitter sammen, så er det jo håp, sa Utdanningsforbundets leder Steffen Handal på vei ut fra riksmeklerens lokaler i 11.30-tiden.

  Alle de tre lærerorganisasjonene Utdanningsforbundet, Norsk Lektorlag og Skolenes landsforbund forlot møtet, mens KS fra arbeidsgiversiden ble værende igjen.

  – Alt må på lass før vi kan ta endelig stilling, sier Handal.

  – Vi er i en prosess, er alt forbundsleder Mette Walker i Skolenes landsforbund ville si på vei ut.

 • av NTB
  DEL
  Partene i lærerstreiken møtes klokken 10
  Leder i Utdanningsforbundet Steffen Handal sier at han vil bidra til å finne en løsning på lærerstreiken under møtet hos Riksmekleren lørdag. Foto: Hanna Johre / NTB

  Partene i lærerstreiken er i nye møter hos Riksmekleren fra klokken 10 lørdag. Utdanningsforbundets leder Steffen Handal sier de vil være løsningsorienterte.

  – Vi ser fram til møtet hos mekler. Der vil vi bidra til å finne en løsning på tariffoppgjøret som gjør at lærerne ikke fortsetter å sakke akterut i lønnsutviklingen, sier Steffen Handal i en epost til NTB før møtet.

  Fra klokken 10 lørdag er han i møter med motpart KS og de to andre lærerorganisasjonene Norsk Lektorlag og Skolenes landsforbund hos Riksmekleren.

  – Vi håper å møte en motpart som ikke stiller med bundet mandat og liten vilje til å bevege seg, sier Handal.

  Også søndag i forrige uke møttes partene hos Riksmekleren, men da forlot Utdanningsforbundet møtet etter to timer.

  Utdanningsforbundet varslet fredag at de tar ut 300 nye lærere i streik fra onsdag neste uke. Dermed vil antall streikende lærere øke til rundt 8.450.

  Lærerstreiken har vart siden 8. juni. I tillegg til Utdanningsforbundet har Skolenes landsforbund tatt ut 107 medlemmer og Norsk Lektorlag 89 medlemmer i streik.

Publisert