Politikken direkte

Festet innlegg
– Et stort feilgrep av Ap å gi etter for MDG
17. januar kl 15:04av Kjetil Gillesvik
DEL
Steinulf Tungesvik har vært statssekretær i Samferdselsdepartementet.
Steinulf Tungesvik har vært statssekretær i Samferdselsdepartementet. Foto: Geir Martin Strande

Han har sikret byrådet flertall for nytt budsjett og bybane over Bryggen. Nå bryter Steinulf Tungesvik (Sp) ut av rekkene og fyrer løs mot byrådets Ringveg østpolitikk.

– Byrådets skepsis til Ringveg øst er helt feilslått. Når staten tilbyr seg å bygge et veiprosjekt hos oss, da bør lokalpolitikerne juble, sier Tungesvik, som var statssekretær i Samferdselsdepartementet sist de rødgrønne styrte.

Som BT skrev i helgen har Statens vegvesen plukket ut Ringveg øst som en av 13 veistrekninger de vil satse på. Byrådet er imidlertid skeptisk. De sier nei til ny motorvei mellom Vågsbotn og Fjøsanger og vil heller ruste opp eksisterende vei.

– En takker ikke nei til statlig drahjelp. Konkurransen mellom landsdelene er knallhard. Det er også viktig for å få flyttet trafikken ut av sentrum. Jeg trodde grønne politikere var opptatt av slik.

– Hvis vi sier nei til et prosjekt hos oss, så betyr ikke det at vi får penger til et annet prosjekt. Da går pengene til Østlandet.

Sp-politikeren er spesielt kritisk til hvordan det største byrådspartiet opptrer i denne saken.

– Det vil være et stort feilgrep av Ap å gi etter i en så viktig sak for å skape fred med MDG.

Siste innlegg
Har du tips, eller lurer du på noe om valget? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Ingvild Vereide Nave
  DEL
  Fekk kritikk: Slik skal Bergen bli betre på plan- og byggesaker
  Byutviklingsbyråd Thor Haakon Bakke (MDG) møtte til høyring om plan- og byggesaksbehandling i Bergen tysdag.
  Byutviklingsbyråd Thor Haakon Bakke (MDG) møtte til høyring om plan- og byggesaksbehandling i Bergen tysdag. Foto: BT arkiv

  I august fekk kommunen ei undersøking frå Asplan Viak som viste omfattande misnøye ved korleis bygg- og plansaker blir behandla i kommunen.

  – Brukarane er misnøgde med fleire av indikatorane som er målt. Særleg dårlege tilbakemelding er det på forutsigbarhet, likebehandling, prisnivå, veiledning og saksbehandlingstid etter oppstartfasen, fortalde Øyvind Sundfjord i Asplan Viak.

  Tysdag møtte byutviklingsbyråd Thor Haakon Bakke og plan- og bygningsetaten til høyring om undersøkinga i utvalet for miljø- og byutvikling.

  – Spesielt opplever eg at på dette med kundebehandling ligg det eit stort forbetringspotensiale, sa Bakke til bystyreutvalet.

  Sidan rapporten kom i august, har fleire tiltak blitt innført. Det føreligg også planar om fleire tiltak i året som kjem. Her er nokre av dei:

  • Dagens saksbehandlingsprogram er 20 år gamalt. Eit nytt og meir moderne skal vere på plass i mars.
  • Det er oppretta ei ny stilling som kvalitets- og utviklingansvarleg.
  • Nettsidene skal forbetrast og oppdaterast.
  • Kvar vår har etaten informasjonsmøte om enkle byggesaker med innbyggjarane. På dette tidspunktet er det mange som planlegg ny terrasse, garasje eller liknande.
  • Kurs ved lovendringar.
  • Skal ha dialog med utbyggingsbransjen og andre kundar om korleis saksbehandlinga kan blir meir forutsigbar.

  I 2021 behandla etaten rundt 2600 saker.

  teaser
  10. januar
  Iris sin brygge er ulovlig, mener byrådet. Samtidig har naboene fått godkjent større brygger og naust.
 • av Linda Hilland
  DEL
  Klager ikke på vedtaket om Paradis skole
  Ut fra elevtallet skulle skoleplassen ved Paradis skole vært 20.000 kvadratmeter. I dag er plassen elevene leker på 3000 kvadratmeter.
  Ut fra elevtallet skulle skoleplassen ved Paradis skole vært 20.000 kvadratmeter. I dag er plassen elevene leker på 3000 kvadratmeter. Foto: Eirik Brekke (arkiv)

  Foreldre og elever ved Paradis skole har lenge kjempet for å beholde skolegården. En planlagt gang- og sykkelvei ville lagt beslag på deler av skoleplassen. Foreldrene klaget og klagen ble tatt til følge i utvalg for miljø og byutvikling i Bergen kommune.

  Nå er det klart at Vestland fylkeskommune ikke vil klage på vedtaket. Prosjektet blir dermed avsluttet uten en sykkelvei langs skoleplassen.

  På spørsmål om fylkeskommunen ikke vil gjennomføre andre trafikksikringstiltak ved skolen, svarer fylkesdirektør Dina Lefdal at de vil avslutte prosjektet på en god måte slik at trafikksikkerheten ikke blir forringet.

  – Det jobbes nå med en detaljregulering for området. Før den er ferdig vil vi ikke gjøre noe foran skolen, sier fylkesdirektør Lefdal.

  teaser
  6. januar
  Full politisk støtte for å redde uteplassen ved Paradis skole: – En veldig gledelig nyhet
 • av Anders Haga
  DEL
  Flere stiller spørsmål om regjeringens røde nivå i videregående skole

  De siste ukene har BT skrevet flere saker om det manglende grunnlaget regjeringen hadde for å innføre rødt nivå på de videregående skolene.

  Etter at både Helsedirektoratet og FHI advarte mot rødt nivå, viste regjeringen til at de hadde lyttet til skolene. Men denne uken erkjente kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) overfor BT at de ikke hadde fått faglige innspill om rødt nivå.

  Høyres Peter Christian Frølich ville sende brev til regjeringen og etterlyse grunnlaget for tiltaket. Nå sier Grunde Almeland (V) at de vil gjøre det samme.

  – Det er naturlig at komiteen sender brev til statsråden og spør om hvilket grunnlag vedtaket ble gjort på, sier han til Aftenposten.

  Jonas Gahr Støre (Ap) og Tonje Brenna (Ap)
  Jonas Gahr Støre (Ap) og Tonje Brenna (Ap) Foto: Terje Bendiksby / NTB
  teaser
  12. januar
  Vurderer å granske regjeringens skjenkestopp og skolevedtak
 • av NTB
  DEL
  Sanner vil gå av som Høyre-nestleder
  Jan Tore Sanner
  Jan Tore Sanner Foto: Geir Martin Strande

  Jan Tore Sanner (56) har varslet Høyres valgkomité om at han ikke tar gjenvalg som nestleder.

  Sanner går derfor av på Høyres landsmøte 2.–3. april, melder Aftenposten.

  – Det er riktig tidspunkt å slippe til en ny nestleder, ved at jeg stiller min plass i Høyres ledelse til disposisjon. Jeg har vært nestleder i 18 år. Det har vært en fantastisk reise og privilegium, sier Sanner til avisa.

  Sanner var også statsråd i Solberg-regjeringen i åtte år, først som kommunal- og moderniseringsminister, deretter som kunnskaps- og integreringsminister og fra 2020 som finansminister.

 • av NTB
  DEL
  Frp har mistet over 1.300 medlemmer
  Over 1.300 Frp-medlemmer takket for seg i fjor. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
  Over 1.300 Frp-medlemmer takket for seg i fjor. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

  Fremskrittspartiets medlemstall falt med nesten åtte prosent i fjor. Det betyr at rundt hvert 13. medlem sa takk for seg.

  I 2021 hadde Frp i alt 15.896 betalende medlemmer. Det er en nedgang på 1.362 medlemmer fra året før.

  Utviklingen i betalende medlemmer har variert noe de siste årene, opplyser administrasjons- og strategisjef Helge Fossum.

  – De siste fem årene har vi en liten økning selv om vi hadde ønsket oss mindre variasjon gjennom perioden, sier han.

 • av Linda Hilland
  DEL
  Varsler høring om overgrepssakene i bergensskolen
  Bystyrerepresentant Mikkel Grüner (SV) ønsker å få mer informasjon om hvordan skolene i Bergen håndterer overgrepssaker.
  Bystyrerepresentant Mikkel Grüner (SV) ønsker å få mer informasjon om hvordan skolene i Bergen håndterer overgrepssaker. Foto: Bård Bøe.

  To ansatte sitter varetektsfengslet i to ulike overgrepssaker i bergensskolen.

  Nå varsler SV at de vil ta initiativ til en høring for å få vite mer om hvordan kommunen har håndtert disse sakene.

  – Om det har skjedd alvorlige brudd på rutinene så vi vil det komme frem i en høring, sier SVs bystyrerepresentant Mikkel Grüner.

  I oktober i fjor ble en lærer siktet for overgrep. Politiet opplyser at det skal ha skjedd på skolens område og at det skal være flere fornærmede i saken.

  To måneder senere ble en mannlig SFO-ansatt pågrepet og siktet for voldtekt av barn under 14 år. Foreldre skal ha sagt at det tidligere er varslet om den ansatte. Rektor ved skolen har trådt til side.

  Det var BA som først meldte om høringen.

  Høyre støtter SV forslag om høring.

  – Vi må forsikre oss om at skolene har best mulige rutiner og vet hvordan de skal håndtere slike saker, sier bystyrerepresentant Eivind Nævdal-Bolstad (H).

  – Dersom det er slik at varsler ikke blir tatt videre, er det et åpenbart brudd på rutiner. Vi må bruke de verktøyene vi har for å føre tilsyn med kommunen, sier Nævdal-Bolstad.

  teaser
  3. desember 2021
  SFO-ansatt siktet for overgrep mot barn. Foreldre ved skolen blir innkalt til møte.
 • av NTB
  DEL
  Statsforvalteren i Vestland bekymret for naturinngrep på E39
  Veiprosjektet E39 Hordfast inkluderer broer mellom Os, Tysnes og Stord.
  Veiprosjektet E39 Hordfast inkluderer broer mellom Os, Tysnes og Stord. Foto: STATENS VEGVESEN (illustrasjon)

  Statsforvalteren i Vestland mener Statens vegvesen må endre både fart og dimensjoner på E39 mellom Stord og Os. Årsaken er de enorme inngrepene i naturen.

  Statens vegvesen sendte i fjor høst planprogrammet for E39 Stord-Os (Hordfast) på høring.

  Hordfastprosjektet innebærer blant annet en stor bro mellom Os og øyen Tysnes og vil gi store inngrep på øyen med 2800 innbyggere.

  I sitt høringsinnspill til planprogrammet peker Statsforvalteren i Vestland på omfattende funn av truede dyre- og plantearter. De mener også inngrepene i naturen blir svært store på grunn av dimensjonene på prosjektet, skriver Bergensavisen.

  – Antallet viktige naturtyper og truede arter i planområdet må uten tvil være den klart største konsentrasjonen av viktige naturforekomster i hele prosjektet – ny E39 Kristiansand til Trondheim, skriver Statsforvalteren blant annet i sin merknad til reguleringsoppstarten.

  Statens vegvesen har hittil registrert «30 boreonemorale regnskoger, 38 kystmyrer og åtte rike sumpskoger» innenfor planområdet for den nye veien og 375 registreringer av ulike truede dyre- og plantearter fordelt på 30 arter. Disse tallene blir jevnlig oppdatert.

  Statsforvalteren skriver i sin merknad at Vegvesenet bør utrede et alternativ som begrenser farten og dermed dimensjonene på en strekning på over 14 kilometer på øyen.

  – Statens vegvesen har fått et oppdrag som vi utfører på best mulig måte ut fra de rammene vi er styrt av. Vi mottok mange nyttige innspill da planprogrammet lå på høring i høst, blant annet fra Statsforvalteren i Vestland, og vi har god dialog både med Statsforvalteren og andre offentlige og private interessenter, sier prosjektleder Sverre Ottesen i Statens vegvesen til avisen.

  Selve reguleringsplanen skal etter planen sendes til departementet til våren, og til høring i høst.

  BT RETTER: I en tidligere versjon sto det at Statsforvalteren «griper inn i Hordfast-planer». Dette er endret etter at BA og NTB har rettet i sine saker. Det presiseres at Statsforvalteren har kommet med et høringsinnspill. Rettet 14.01.21 kl. 16.02.

  teaser
  21. juni 2021
  Her finner Jan nye argumenter mot Hordfast
 • av Linda Hilland
  DEL
  Ny utsettelse av Vigilo-appen
  Innføringen av Vigiloappen har blitt dyr for Bergen kommune. I november i fjor var prislappen 50 millioner kroner.
  Innføringen av Vigiloappen har blitt dyr for Bergen kommune. I november i fjor var prislappen 50 millioner kroner. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen (arkiv)

  I Bergen er Vigilo-appen fortsatt ikke tatt i bruk på alle skoler etter det alvorlige sikkerhetsbruddet for over to år siden.

  Planen var at alle skolene i Bergen skulle ta appen i bruk fra desember eller januar, men det har ikke skjedd.

  På tirsdagens utvalg for barnehage, skole og idrett tok bystyrerepresentant Eivind Nævdal-Bolstad (H) igjen opp spørsmålet om når Vigilo-appen kan tas i bruk igjen slik at det er mulig å sende meldinger mellom hjem og skole.

  Byråd Endre Tvinnereim (Ap) sa at kommunen fremdeles holdt på med pilotering og testing og kunne derfor ikke love at appen blir rullet ut til alle skolene før andre kvartal i 2022.

  – Vi har hatt en pilot på to skoler og to barnehager før jul. Det har gått etter planen. Nå skal vi utvide til en bydel for skole og en bydel for barnehage. Det vil skje 22. februar. Deretter vi vil ta bydel for bydel, sa kommunaldirektør Marius Arnason Bøe.

  Han sa at grunnen til den gradvise oppskaleringen knytter seg til kapasitet i Vigilo-systemet.

  Nævdal-Bolstad er oppgitt over at kommunen bruker så lang tid.

  – Det er spesielt at dagens byråd ikke har greid å rulle ut en trygg og god løsning på to år, særlig når vi ser på hvor mye penger byrådet har brukt på dette prosjektet, sier han.

  teaser
  16. september 2021
  Nå skal Vigilo-appen tas i bruk igjen
 • av NTB
  DEL
  Enstemmig nei til lønnsøkning på Stortinget
  Foto: NTB

  Stortingets presidentskap sier nei til lønnsøkning på 45.000 kroner, men har ikke kommet til enighet om hvordan lønnsreguleringen skal bli.

  Presidentskapet sa onsdag enstemmig nei til forslaget om 45.000 kroner i tillegg for 2020 og 2021, skriver Aftenposten.

  Alle partier er enige om å ha et nulloppgjør for 2020, men de har ikke kunnet samle seg om noe forslag for hvordan reguleringen videre skal ordnes.

  Høyre, Frp og Sp vil be godtgjørelsesutvalget om å legge frem et nytt forslag etter at lønnsoppgjøret er overstått i vår. Det er dermed uvisst hvilken lønnsøkning stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer vil få for årene 2020–2022.

  Presidentskapet vil levere en innstilling til Stortinget i plenum, som vil stemme over saken om kort tid, ifølge avisen.

Publisert
BT anbefaler

– Det verste var halsen. Jeg hadde veldig vondt.

Dette vet vi om hvor syke barn blir av korona.

LES SAKEN
 1. Politikken direkte
 2. Direkte