Politikken direkte

Festet innlegg
Så mye vil byrådet kutte bomtaksten i ytre ring
06. februar kl 13:03av Pål Andreas Mæland
DEL
LITT BILLIGERE: Ytre bomring, som her i Åsane, blir litt billigere med byrådets forslag.
LITT BILLIGERE: Ytre bomring, som her i Åsane, blir litt billigere med byrådets forslag. Foto: Alice Bratshaug

Byrådet ønsker å kutte taksten i ytre bomring med åtte prosent, og vil bruke de 55 årlige millionene fra staten til å finansiere det.

For en bensinbil med autopassbrikke fører dette til at hver passering i ytre bomring blir 1 krone og 60 øre billigere.

For indre bomring blir det ingen endring, og det er kun der man betaler rushtidsavgift.

Det kommer frem i sak som ble behandlet av byrådet torsdag, der man går igjennom de ulike alternativene for kutt. BT har tidligere beskrevet de ulike alternativene.

- Byrådet anerkjenner derfor at det i de ytre delene av byen i større grad kan være utfordrende å erstatte bilreiser med kollektiv, sykkel og gange enn i de mer sentrale delene av Bergen, sier Thor Haakon Bakke (MDG) til BT.

Som en del av bompengeforliket i regjeringen, skal altså halvparten av de ekstra pengene som kommunene mottar, brukes til å redusere bompenger. Saken må også behandles av fylket og i styringsgruppen for Miljøløftet.

Sjekk BTs bompengekalkulator for å se hva det koster deg i dag

Siste innlegg
 • av Eystein Røssum
  DEL

  Ubåt-utvalet er klart

  Gro Kielland.
  Gro Kielland. Foto: NTB

  Gro Kielland, tidlegare direktør i BP Norge, har fått jobben med å leie ekspertutvalet som skal vurdere kva som skal skje med ubåtvraket og kvikksølvet utanfor Fedje.

  Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) kunngjorde i sommar at han ville ha eit slik utval. Det betydde at han også - i alle fall inntil vidare - skrinla planen regjeringa hadde om å dekkje til ubåtvraket og den giftige lasta. Han gjekk langt i å seie at han er innstilt på å følgje rådet som utvalet gir.

  – Når vi nå set våre beste fagfolk på dette, meiner eg det vil vere naturleg for oss politikarar å følgje dei tilrådingane dei gir. Det kviler eit stort ansvar på dei som skal gjere dette arbeidet, sa Hareide. Utvalet skal levere sin rapport innan november neste år, rett etter stortingsvalet.

  Gro Kielland er busett i Stavanger, og har mange år bak seg i olje- og gassindustrien. Med seg får ho Martha Kold Bakkevig, som er styremedlem i bl.a. Kongsberggruppen, Per Buset frå TIOS-Group, Sylvia Frantzen frå Havforskningsinstituttet, Kristin Magnussen i Menon, Viktor Nilsen-Nygaard frå Equinor, CERDAD-direktør og NMBU-professor Deborah Oughton, forskingsleiar Øyvind Voie ved FFI og Eric Waymel i TechnipFMC.

 • av Truls Fenre
  DEL

  17 Vestland-ordførere i opprør mot regjeringen

  Trine Lindborg (Ap) og 16 andre ordførere i Vestland har signert et opprop regjeringens forslag til statsbudsjett.
  Trine Lindborg (Ap) og 16 andre ordførere i Vestland har signert et opprop regjeringens forslag til statsbudsjett. Foto: Jannica Luoto (Arkiv)

  Et opprop signert 17 Arbeiderparti-ordførere i Vestland, slår fast at regjeringens forslag til budsjett betyr kutt i velferden til landets kommuner.

  På landsbasis har 139 Ap-ordførere signert, ifølge Dagbladet.

  – Vi sliter med å levere tjenestene vi skal og ønsker for innbyggerne våre, sier Trine Lindborg (Ap), ordfører i Bjørnafjorden kommune, til BT.

  Lindborg forteller at kommunene ennå ikke har blitt kompensert for alle økte korona-utgifter.

  Kommunalminister Nikolai Astrup (H) avviser kritikken fra ordførerne.

  – Sektoren har samlet sett blitt kompensert for korona-utgifter i år. Fylkesmannen har fremdeles nesten én milliard kroner som før jul skal utbetales til kommuner med høye korona-utgifter, sier han til BT.

  – Det reelle handlingsrommet for sektoren øker med 700 millioner kroner i budsjettet, påpeker han.

 • av Erik Fossen
  DEL

  Full utskiftning i toppen av KrF-listen

  Dag-Inge Ulstein topper KrFs stortingsliste.
  Dag-Inge Ulstein topper KrFs stortingsliste. Foto: Rune Sævig (arkiv)

  En enstemmig nominasjonskomité innstiller Dag-Inge Ulstein (39) og Astrid Aarhus Byrknes (57) til de to øverste plassene på KrFs stortingsliste for Hordaland. Det skriver partiet i en pressemelding.

  Joel Ystebø (19) er foreslått til tredjeplassen, mens fjerdeplassen er tiltenkt Morten Helland (47).

  Listestopp Ulstein er for tiden utviklingsminister, og har tidligere vært byråd i Bergen i to perioder. Byrknes var ordfører i gamle Lindås kommune fra 2007 til 2019.

  Alle fire toppkandidatene fra 2017 skiftes dermed ut, deriblant tidligere partileder Knut Arild Hareide, som ikke ønsker gjenvalg.

 • av NTB
  DEL

  Partiet De Kristne kan bli hetende Republikanerne

  Foto: Alice Bratshaug

  Et utvalg i Partiet De Kristne skal vurdere hva partiet skal hete etter stortingsvalget neste høst.

  Blant de mest aktuelle forslagene som blir diskutert er «Blått», «Konservativt» og «Republikanerne», skriver Dagen.

  Utvalget ble opprettet ved vedtak i partiets landsmøte i høst. Nestleder Tomas Moltu mener partinavnet kan distrahere velgere fra innholdet i partiets politikk.

  – Det er noen som trekker rullegardinen veldig raskt ned uten å lese programmet vårt på grunn av navnet vårt, sier han.

  Endringen vil imidlertid ikke skje før stortingsvalget i september 2021.

 • av NTB
  DEL

  Rasmus Hansson trekker seg

  Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson trekker seg fra nominasjonsprosessen i Oslo.
  Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson trekker seg fra nominasjonsprosessen i Oslo. Foto: Foto: Mariam Butt / NTB

  Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson trekker seg fra nominasjonsprosessen i Oslo MDG, bekrefter han på Facebook.

  – Jeg sa fra til nominasjonskomiteen at min forutsetning var et klart mandat og innstilling til andreplass. Ikke fordi jeg er blitt enda høyere på pæra enn før, men fordi jeg trenger å vite at partiet virkelig vil ha meg hvis jeg skal satse så mye som valgkamp og stortingsplass krever, skriver Hansson på Facebook.

  Lan Marie Berg er selvskreven som førstekandidat, mens Hansson og Hulda Holtvedt ga beskjed om at de kun er kandidater til andreplassen.

  Hansson satt på Stortinget for Oslo som MDGs eneste representant fra 2013 til 2017.

 • av Atle Andersson
  DEL

  Bjerknessenteret får 30 millioner årlig frem til 2026

  Direktør Tore Furevik ved Bjerknessenteret er godt fornøyd med nyheten om 30 millioner årlig fra regjeringen.
  Direktør Tore Furevik ved Bjerknessenteret er godt fornøyd med nyheten om 30 millioner årlig fra regjeringen. Foto: Arkiv

  Bjerknessenteret for klimaforskning i Bergen får forlenget bevilgningene fra staten frem til utgangen av 2026. Det opplyser statsråd Henrik Asheim (H) torsdag.

  – Med de store oppgavene som vår nasjon og verdenssamfunnet står overfor, er klimakunnskap viktigere enn noen gang, sier Bjerknes-direktør Tore Furevik i en pressemelding.

  Ifølge forskningsminister Asheim er den årlige bevilgningen på 30 millioner kroner. Han håper pengene vil bidra til at senteret vil fortsette å «sette Norge på kartet innen global klimaforskning».

  – For hver krone vi får i statlig støtte, henter vi inn seks kroner i forskingsprosjekter. At vi nå er sikret finansiering i fem nye år, er fantastiske nyheter fra regjeringen, sier Furevik.

  Bjerknessenteret for klimaforskning er et samarbeid mellom klimaforskingsmiljøer ved Universitetet i Bergen, NORCE, Havforskingsinstituttet og Nansensenteret for miljø- og fjernmåling.

  Blant satsingsområdene i tiden som kommer, er klimavarsling fra sesong til sesong og fra år til år. Ifølge direktør Tore Furevik blir ekstremvær og klimafarer, havforsuring og global klimamodellering også hovedtema for forskerne i årene som kommer.

 • av Anders Haga
  DEL

  Melder seg ut av bompengepartiet

  Morten Klementsen
  Morten Klementsen Foto: Bård Bøe

  I en pressemelding sier FNBs toppolitiker i Alver, Morten Klementsen, at han går ut av bompengepartiet og danner et nytt parti: «Folkepartiet Alver».

  Bakgrunnen for utmeldelsen forklarer han ikke i meldingen, men forteller at det nye partiet skal være uten side i høyre/venstreaksen i politikken.

  Folkeaksjonen nei til mer bompenger fikk 22,1 prosent av stemmene ved valget i Alver, og to av kandidatene fra kommunen kom også inn på fylkestinget.

  Klementsen skriver ikke hvor mange som er med på utmeldingen, men sier utmeldelsen er skjedd i forbindelse med «vårt høyeste møte mellom årsmøter».

  - Vi ønsker som den største partigrupperingen i Alver å danne et eget bredere parti, enten alene her, eller med andre som ser på det på samme måte som oss, skriver han.

  Det skal nå være opprettet et interimstyre som ledes av Klementsen. Frem til det nye partiet er formelt stiftet, skriver han at «de» ikke kommer til å delta i nasjonale eller regionale partiorgan under FNB-paraplyen.

 • av Ingvild Vereide Nave
  DEL

  Grung vraka frå stortingslista

  Stortingsrepresentant Ruth Grung (Ap) er vraka av eige parti.
  Stortingsrepresentant Ruth Grung (Ap) er vraka av eige parti. Foto: Gidske Start

  Ruth Grung er fjerna frå nominasjonskomiteen i Ap sitt endelege forslag til stortingsliste i 2021.

  Ho var i første utkast innstilt på ein fjerde plass, noko ho reagerte sterkt på fordi både andre- og tredjeplassen blei fylt av menn. Ap-tradisjonen er at kvinner og menn skal stå annakvar på lista.

  – Jeg synes det er underlig å bli plassert bak to menn i disse likestillingstider, sa Ruth Grung.

  Først trakk ho seg frå lista, men varsla deretter at ho ville kjempe om plassen.

  No har tonen forandra seg igjen.

  I ein Facebook-post skriv Grung at partiet no trenger ro til å velje det rette laget for neste stortingsperiode. Ho annonserer også at ho skal søke jobb til hausten, og ser fram til det.

  Som venta fekk Bergens-ordførar Marte Mjøs Persen den øvste plasseringa, og ligg an til å bli partiets listetopp ved stortingsvalet.

  Det endelege resultatet skal partimedlemmane bestemme under nominasjonsmøtet i Ap i november.

  teaser
  28. september
  Ruth Grung tapte i Bergen, men gir seg ikke: – Jeg står løpet ut. Jeg er en fighter.
  Bergens-ordførar Marte Mjøs Persen er innstilt på toppen av stortingslista til Ap.
  Bergens-ordførar Marte Mjøs Persen er innstilt på toppen av stortingslista til Ap. Foto: Tuva Åserud
 • av NTB
  DEL

  KrF-utvalg vil la bestemor sitte barnevakt

  Dette er et forslag som vil gi småbarnsfamiliene mindre stress i hverdagen, mener Ida Lindtveit Røse (KrF).
  Dette er et forslag som vil gi småbarnsfamiliene mindre stress i hverdagen, mener Ida Lindtveit Røse (KrF). Foto: NTB

  KrFs Ida Lindtveit Røse, som leder partiets oppvekstutvalg, foreslår at det skal være mulig for foreldre å overføre sykedagene sine til barnas besteforeldre.

  Det er ett av flere forslag KrFs oppvekstutvalg vil spille inn til partiets programkomité som skal legge fram sitt førsteutkast til nytt partiprogram i november, skriver Dagen.

  Utvalgsleder Ida Lindtveit Røse sier at partiet vil foreslå å la foreldre overføre sykedager til besteforeldre, slik at de kan være hjemme med syke barnebarn.

  – Jeg tror alle foreldre kjenner seg godt igjen i at ikke alle dager er like optimale å være plutselig hjemme fra jobb, og da kan det være en god løsning at en besteforelder er hjemme i stedet, sier hun.

 • av NTB
  DEL

  Lippestads nye parti mangler over 4000 underskrifter

  Foto: Terje Pedersen / NTB

  To uker etter at Geir Lippestad lanserte det nye partiet Sentrum, mangler partiet over 4000 underskrifter for å registrere seg som et politisk parti.

  Da partiet gjorde sin første opptelling onsdag, viste det seg at de hadde fått inn 841 underskrifter, melder Dagen. Partiet mangler dermed over 4000 underskrifter for å få stille med lister ved stortingsvalget neste høst.

  Fristen for når underskriftene må være på plass, er 1. januar. Nestleder Kristin Walstad sier til avisen at Sentrum har kjent på noen utfordringer.

  – Det er et stort gap mellom den digitale responsen og de fysiske underskriftene. Vi har også opplevd at mange har trodd at vi allerede har 5000 underskrifter. Vi har en hard jobb foran oss, så vi må bare jobbe med det vi har, sier Walstad.

  teaser
  30. september
  Han meldte seg ut av KrF i juni. Nå er Dag Sele med i nyoppstartet konkurrent.
  teaser
  29. september
  Det nye partiet «Sentrum» var kanskje det siste denne valkampen hadde bruk for
Publisert
BT anbefaler

Varsler nye tiltak for Bergen – flere av dem påbud

Tirsdag legges det frem en ny korona-forskrift.

LES SAKEN
 1. Politikken direkte
 2. Webview