Politikken direkte

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • av Atle Andersson
  DEL

  SV vil øke potten til solkraft

  FOTO: Tor Høvik (Arkiv)

  SV vil øke støtten til solkraft og gi folk mulighet til å søke energilån for å få solceller på taket.

  - Vi ønsker å gjøre solkraft tilgjengelig for flere. Folk må få bli med på den grønne omstillingen for å løse klimakrisen. Solkraft er også blitt mye billigere, sier Lars Haltbrekken, stortingsrepresentant for SV.

  Han mener solkraft i dag bare er en løsning for de med best råd, mens andre risikerer å ende opp med høyere strømregning og dårligere boliger.

  Partiet foreslår å øke støtten til Enova med 1500 millioner kroner, der 200 millioner skal øremerkes en pott der vanlige folk kan søke om energieffektivisering og tilskudd til solceller.

  Dessuten vil SV øke rammen til Husbanken for å gi folk mulighet til å søke lån til samme formålet.

  Haltbrekken trekker frem solkraftens fordeler:

  - Den er blitt billigere, er fornybar og har heller ikke de samme konsekvensene som vannkraft og vindkraft, sier han.

 • av Anders Haga
  DEL

  Nærmer seg enighet om budsjettet

  KAN BLI ENIGE: Roger Valhammer trenger hjelp fra Mikkel Grüner.
  KAN BLI ENIGE: Roger Valhammer trenger hjelp fra Mikkel Grüner.
  FOTO: Bård Bøe

  Byrådspartiene forhandlet tirsdag om bybudsjettet med SV og Sp. Etter det BT forstår er det ikke mye som mangler før de to partiene gir sin støtte til byrådets budsjettforslag. Partiene møtes igjen onsdag formiddag for å avslutte forhandlingene.

  - Dere ligger an til å fullføre imorgen?

  - Ja, svarer gruppeleder Ove Sverre Bjørdal (Sp).

  Han understreker at de fremdeles ikke er helt i mål, men beskriver samtalene som "konstruktive" og gode. De samme beskrivelsene bruker SVs Mikkel Grüner om samtalene.

  Rune Bakervik (Ap) har ikke svart BTs henvendelse.

 • av Pål Andreas Mæland
  DEL

  Sa nei til fortetting på Hop

  FIKK NEI: Slik er boligene i Østre Hopsvei planlagt.
  FIKK NEI: Slik er boligene i Østre Hopsvei planlagt.
  FOTO: Link arkitektur

  Flertallet i bystyrets utvalg for miljø og byutvikling sa torsdag nei til et planforslag for ti nye boliger på Hop i Fana. Årsaken var at boligene vil gjøre det umulig for Hop oppveksttun å utvide utearealet sitt.

  Byrådet ville si ja til fortettingsprosjektet.

  - Dette er et skoleeksempel på at kommunen ikke snakker med seg selv, sa Charlotte Spurkeland (H), og viste til at skolebruksplanen har slått fast at Hop oppvekstttun har alt for lite uteareal. 

  Boligene er planlagt på den eneste ledige tomten i nærheten av skolen.

  - Jeg oppfatter det som at Høyre foreslår å erverve denne tomten til uteareal. Det er en meget spesiell måte å gjøre det på, som ikke har budsjettmessig dekning. Her ligger det en vesentlig regning på bordet, svarte Geir Dale (Ap).

  Høyre, FNB, SV, Sp og Rødt stemte for å avvise planforslaget, og fikk flertall. Saken skal videre til bystyret.

 • av Atle Andersson
  DEL
  UTSIKT: Det er på dette fjellet i Bremanger at det er planlagt et nytt vindkraftverk.
  UTSIKT: Det er på dette fjellet i Bremanger at det er planlagt et nytt vindkraftverk.
  FOTO: Tor Høvik

  Sa nei til vindkraft i Bremanger

  Et flertall i formannskapet sa torsdag klart nei til bygging av vindkraftverk på Bremangerlandet, melder Firdaposten.

  Som BT tidligere har skrevet, er det nå politisk flertall mot vindkraftprosjektet i Bremanger. Det er Sogn og Fjordane Energi (SFE) som vil bygge, og selskapet fikk konsesjon i 2017.

  Mot stemmene til Senterpartiet, vedtok formannskapet en uttalelse der det blant annet heter at de negative konsekvensene ved utbygging er større enn fordelene.

  "Bremanger kommune ønskjer at utbygginga vert stogga og ber NVE og Olje- og energidepartementet om å trekkje konsesjonen attende", heter det i uttalelsen.

  Vedtaket ble gjort med stemmene til Ap, H, SV og V.

  Uttalelsen kommer som et høringssvar til NVE i forbindelse med den såkalte Miljø-, transport og anleggsplanen for vindkraftverket.

  Kommunestyret skal senere behandle selskapets søknad om dispensasjon fra kommuneplanens arealdel for bygging av prosjektet.

 • av Pål Andreas Mæland
  DEL

  Høyre må ha ny nestleder

  GÅR AV: Bent Høie tar ikke gjenvalg som 2. nestleder i Høyre.
  GÅR AV: Bent Høie tar ikke gjenvalg som 2. nestleder i Høyre.
  FOTO: SCANPIX

  Erna Solberg tar gjenvalg som Høyre-leder, mens Bent Høie ikke vil fortsette som nestleder.

  Det forteller Høyres valgkomite i en pressemelding torsdag. Også leder av Høyres Kvinneforum, Tina Bru, ønsker avløsning.

  – Jeg tar ikke gjenvalg til Stortinget i 2021, og er utnevnt til Fylkesmann i Rogaland. Jeg stiller derfor ikke til gjenvalg som 2. nestleder i Høyre, sier Høie. 

  Han fortsetter imidlertid som helseminister.

  Resten av medlemmene av Høyres arbeidsutvalg, nestleder Jan Tore Sanner, Torbjørn Røe Isaksen og Gunn Cecilie Ringdal stiller seg til disposisjon for en ny periode.

  Høyres landsmøte i mars skal også velge fire medlemmer til landsstyret.

 • av Atle Andersson
  DEL

  Satser stort på grønne hurtigbåter

  GRØNN BÅT: El-båten Future of the Fjords har gått i turisttrafikk fra til Nærøyfjorden i to sesonger. Innen 2024 skal alle hurtigbåter i ordinær passasjertrafikk i Sogn og Fjordane ha nullutslippsteknologi.
  GRØNN BÅT: El-båten Future of the Fjords har gått i turisttrafikk fra til Nærøyfjorden i to sesonger. Innen 2024 skal alle hurtigbåter i ordinær passasjertrafikk i Sogn og Fjordane ha nullutslippsteknologi.
  FOTO: Rune Sævig

  Fylkesutvalget vedtok i går at alle nye kontrakter på hurtigbåter i Sogn og Fjordane skal ha nullutslippsteknologi.

  - Dette er en stor dag for miljøsatsingen i Vestland fylke. Med nullutslipps-hurtigbåter vil vi bli et foregangsfylke innen grønn skipsfart. Dette vil også gi et stort pluss i fylkets klimaregnskap, skriver gruppelederne i partiene bak vedtaket i en felles pressemelding.

  Det var en bred allianse av MDG, Senterpartiet, KrF, Arbeiderpartiet, SV, Høyre og Venstre som gikk inn for miljøsatsingen.

  Samtlige hurtigbåtkontrakter i Sogn og Fjordane skal fornyes i 2022, og innen 2024 skal hele denne flåten drives med nullutslippsteknologi.

  - Med dette vedtaket vil totalt 17 hurtigbåter i fylket ha nullslippsteknologi innen 2024, heter det i pressemeldingen.

  Hurtigbåter er den store klimasynderen innen samferdselssektoren i nye Vestland fylkeskommune med høye utslipp.En passasjer på hurtigbåt slipper ut over fire ganger så mye CO₂ pr. kilometer som en flypassasjer.

 • av Pål Andreas Mæland
  DEL

  Enige om byvekstavtale etter halvannet år

  SIGNERTE: Blant dem som signerte avtalen var ordfører Trine Lindborg i Bjørnafjorden, byråd Thor Haakon Bakke i Bergen og fylkesordfører Jon Askeland (Sp).
  SIGNERTE: Blant dem som signerte avtalen var ordfører Trine Lindborg i Bjørnafjorden, byråd Thor Haakon Bakke i Bergen og fylkesordfører Jon Askeland (Sp).
  FOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN

  Onsdag formiddag ble utkastet til ny byvekstavtale signert av staten, Vestland fylkeskommune og representanter for Bergen og omegnskommunene.

  Les mer om avtalen her!

  Forhandlingene om ny byvekstavtale for bergensområdet har pågått i halvannet år. Den skulle egentlig vært underskrevet i god tid før valget, men ble forsinket på grunn av at omegnskommunene protesterte mot å få innskrenket sine fullmakter i arealpolitikken.

  - Det har vært krevende forhandlinger. Og det sier jeg som et honnørord til dem som forhandlet på vegne av kommunene, sier statssekretær Anders Werp.

  Partene har nå kommet til enighet om en avtale som gjelder fra 2019 – 2029. Det nye avtaleområdet inkluderer kommunene Alver, Askøy, Bergen, Bjørnafjorden og Øygarden.

  Avtalen sikrer over 13 milliarder kroner til investeringer i bergensområdet fram til 2029. Til gjengjeld må kommunene forplikte seg på nullvekst for biltrafikk og en rekke grønne transportløsninger. På tampen ble det dessuten lagt inn punkter som skal redusere bompengene litt i regionen, som følge av bompengeforliket i regjeringen.

  Utkastet skal videre til behandling i kommunestyrene og fylkestinget på nyåret. Da blir det gjort endelig vedtak.

 • av Anders Haga
  DEL

  Skal ha nye forhandlinger

  TRENGER STØTTE: Roger Valhammer (Ap) trenger stemmer fra Sps Ove Sverre Bjørdal.
  TRENGER STØTTE: Roger Valhammer (Ap) trenger stemmer fra Sps Ove Sverre Bjørdal.
  FOTO: Fred Ivar Utsi Klemetsen

  Mandag hadde byrådspartiene sitt første møte med Sp angående bybudsjettet. Etter at forhandlingene med SV og Rødt brøt sammen før helgen, er byrådet dønn avhengige av å finne flere stemmer i bystyret for deres forslag.

  Sps Ove Sverre Bjørdal karakteriserer møtet som "hyggelig".

  - Vi har presentert våre prioriteringer, og vil vil ha et nytt møte når de har fått sett på det.

  Selv med Sps støtte vil ikke byrådet ha flertall for sitt budsjett, men de kan fremdeles få gjennomslag for det. Det kan du lese mer om her: "Ordførerens dobbeltstemme kan avgjøre".

 • av Anders Haga
  DEL

  Kritiserer "sutrete" politikere

  KRITISK: Sofie Marhaug (Rødt).
  KRITISK: Sofie Marhaug (Rødt).
  FOTO: Silje Kathrine Robinson

  Torsdag gikk Høyre og SV ut mot planene for oppussingen av rådhuset. I hele bygget skal kontorene rives til fordel for "aktivitetsbasert landskap". Dette vil også gjelde etasjene hvor de politiske partiene sitter.

  - Vi kan ikke sitte i et åpent landskap med Rødt og SV, sa Hilde Onarheim (H) og fikk støtte fra Mikkel Grüner (SV).

  Sofie Marhaug (Rødt) mener politikerkollegene får som fortjent. Rødt var mot innføringen av "aktivitetsbaserte arbeidsplasser" da dette ble vedtatt i bystyret, men la til en merknad at dersom dette ble innført, så måtte det også gjelde for de politiske partiene.

  - Jeg mener det får være grenser for sutring fra mine politiske kolleger som stemte for åpent kontorlandskap for kommunalt ansatte, men som nå motsetter seg å utsettes for det samme, sier hun.

 • av Anders Haga
  DEL

  Vil sette Bergen Frp under administrasjon

  LEI: Gustad Bahus
  LEI: Gustad Bahus
  FOTO: Rune Meyer Berentsen

  Fylkesstyret i Vestland Frp har bestemt seg for å overta lokallaget i Bergen. Det ble bestemt på et styremøte mandag. Begrunnelsen er den lange rekken med konflikter i lokallaget.

  - ​Konfliktene har rammet partiet og har gjort det vanskelig for laget å jobbe politisk. Situasjonen har vært så uholdbar at fylkesstyret i høst måtte overta mye av valgkampen for partiet i Bergen, sier fylkesleder Gustav Bahus i en pressemelding.

  Han sier videre de var nødt til å ta grep og rydde opp i det de kaller en uakseptabel situasjon for partiet. Nå har fylkeslaget bedt sentralstyret til Frp om å få ta over all aktiviteten i til lokallaget for å få slutt på de interne konfliktene.

  - Tiden for krangel og bråk i Bergen Frp er over. Slik situasjonen har blitt ser vi ikke grunnlag for å oppnå det uten å starte med blanke ark og bygge laget fra grunn av, sier han.