Politikken direkte

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • av Pål Andreas Mæland
  DEL

  Ringeriksbanen blir forsinket

  FORSINKET: Det kan bli 2030-tallet før forkortelsen av Bergensbanen er klar.
  FORSINKET: Det kan bli 2030-tallet før forkortelsen av Bergensbanen er klar.
  FOTO: Bane Nor

  Ringeriksbanen, som skal forkorte togreisen mellom Oslo og Bergen med én time, blir forsinket, og det er ikke realistisk at banen blir ferdig til 2028.

  teaser
  i dag 🕒 09:57
  Ringeriksbanen blir forsinket – kanskje ikke ferdig før på 2030-tallet

 • av Liv Solli Okkenhaug
  DEL

  Hun er ny leder for MDG i Bergen

  FOTO: Bjørn Erik Larsen (arkiv)

  Berit Lilleøkdal er valgt til ny leder for Miljøpartiet De Grønne i Bergen. Lilleøkdal bor i Åsane Nord, og har tidligere markert seg som en ivrig forkjemper for bedre kollektivtilbud, skriver partiet i en pressemelding. 

  - Jeg ser frem til å jobbe med grønn politikk for hele Bergen. Det gjelder både bedre kollektivtilbud også for oss som bor et stykke fra kollektivknutepunktene og alt som vil gjøre det bedre å leve og bo i Bergen, sier Lilleøkdal.

 • av Pål Andreas Mæland
  DEL

  Nå er Senterpartiet tredje størst

  VEKST: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kan glise over stadig vekst i medlemstallet for partiet. Nå har Senterpartiet over 20.000 medlemmer.
  VEKST: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kan glise over stadig vekst i medlemstallet for partiet. Nå har Senterpartiet over 20.000 medlemmer.
  FOTO: Scanpix

  Med 20.122 medlemmer er Senterpartiet nå Norges tredje største medlemsparti. Kun Arbeiderpartiet og Høyre er større.

  Sp har nemlig gått forbi Kristelig Folkeparti, som endte på 20.002 medlemmer etter en kraftig nedgang i medlemstallet i fjor.

  For Sp peker pilen motsatt vei:

  - Vi har hatt kontinuerlig medlemsvekst siden 2013, opplyser kommunikasjonsleder Lars Vangen i Senterpartiets stortingsgruppe til BT.

  For to år siden hadde Sp 19.080 medlemmer.

  Fremskrittspartiet hadde 17.968 medlemmer for ett år siden, men har ikke klart sitt nye medlemstall ennå.

 • av Pål Andreas Mæland
  DEL

  Bergen: Kun to partier stemte imot byvekstavtalen

  BOM PÅ BOM: Bompengene skal reduseres litt i Bergen, men byvekstavtalen betyr også at bommene blir stående i mange år fremover.
  BOM PÅ BOM: Bompengene skal reduseres litt i Bergen, men byvekstavtalen betyr også at bommene blir stående i mange år fremover.
  FOTO: Ørjan Deisz

  Kun Rødt og Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) stemte imot da bystyrets utvalg for miljø og byutvikling behandlet byvekstavtalen mellom stat, fylke og kommunene i bergensområdet.

  Rolf Erik Scott (FNB) kalte avtalen udemokratisk, mens Sofie Marhaug (R) sa at partiet mener bompenger er feil måte å finansiere kollektivtrafikk på. Frp sitter ikke i utvalget, men avtalen er lagt frem av en samferdselsminister fra partiet.

  Avtalen betyr 13 milliarder til kollektivtiltak, gange- og sykkelveier i Bergen og nabokommunene de neste ti årene. Som følge av bompengeforliket i regjeringen økte summen med 1,1 milliarder kroner, men da må halvparten brukes til å redusere bompengene - det vil si med 55 millioner kroner i året.

  SV ville i utgangspunktet si nei til de ekstra 550 millionene og bompengekuttet, men ble advart av byråd Thor Haakon Bakke (MDG).

  - Da sier man nei til hele avtalen og 13 milliarder fra staten, sa Bakke.

  Han advarte også mot å vedta tilleggspunkter som ville irritere nabokommunene.

  - Dette er en veldig god avtale som helhet, og så er det selvsagt noen aspekter som Bergen kunne tenkt seg å endre. Min soleklare anbefaling er at vi ikke gjør noe som kan føre til at noen av omegnskommunene sier nei til avtalen, sa Bakke.

 • av Pål Andreas Mæland
  DEL

  SV vil si nei til 550 millioner fra staten

  - BOMPENGER VIKTIGST: Jarle Brattespe (SV) mener det er viktigere å beholde bompenger som trafikkregulerende tiltak enn å få statlige millioner.
  - BOMPENGER VIKTIGST: Jarle Brattespe (SV) mener det er viktigere å beholde bompenger som trafikkregulerende tiltak enn å få statlige millioner.
  FOTO: Ørjan Deisz (arkiv)

  SV vil i kveldens møte i Utvalg for miljø og byutvikling foreslå å si nei til 550 ekstra millioner fra regjeringen, dersom de innebærer at bompengene skal settes kraftig ned.

  Regjeringens bompengeforlik innebar som kjent mer penger til byene, men bare dersom halve summen brukes til å redusere bompengene. For Bergen sin del er ekstrasummen til investeringer 550 millioner kroner over ti år. Da må bompengene kuttes like mye.

  Byrådet skriver i sin utredning at det er vanskelig å kutte bompengene såpass mye uten at trafikken også vil øke.

  - Bomkutt vil ta klimautslippene i feil retning og SV krever derfor at Bergen, slik som Oslo, sier nei til ekstrabvevilgningen dersom den vil føre til trafikkøkning, sier Jarle Brattespe (SV).

  Byrådet planlegger å bruke de ekstra pengene på å bygge Bybanen helt til Spelhaugen.

  - Klimaet er viktigere enn Bybanen til Spelhaugen. Vi forventer at miljøpartiene i byråd hjelper oss å sette ned foten for denne klimabomben, sier Brattespe.

  Byråd Thor Haakon Bakke (MDG) sier at det ikke er mulig å si nei til de ekstra 550 millionene, uten at man må si nei til hele byvekstavtalen.

  - Avtalen under ett er bedre enn ingen avtale, som er alternativet, sier han.

 • av Pål Andreas Mæland
  DEL

  Postproblemer for nytt fylke

  Nye Vestland fylkeskommune har hatt problemer med postmottaket etter sammenslåingen ved nyttår. Det betyr at de som har sendt post til fylket må smøre seg med tålmodighet.

  Fylkesrådmann Rune Haugsdal bekrefter problemene.

  - Vi har hatt litt utfordringer på postsiden. Postmottaket var nedstengt i julen på grunn av flytteprosessen, og så fikk vi tekniske utfordringer blant annet med en scanner da vi kom til det nye bygget på Sandsli, sier han.

  De tekniske problemene er nå løst.

  - Vi regner med å være ajour i løpet av neste uke, sier Haugsdal.

  - Hvordan har ellers oppstarten av nytt fylke gått?

  - Stort sett veldig bra, med tanke på at vi har flyttet 600 ansatte og slått sammen to organisasjoner. Det har vært godt planlagt.

 • av Pål Andreas Mæland
  DEL

  Hevdar firma kravde ein million for vestland.no

  FOTO: Anders Lillesvangstu

  Terje Hatlem i Fjaler skal ifølge fylkesrådmann Rune Haugsdal ha krevd over ein million kroner for å gje frå seg domenet vestland.no til nye Vestland fylkeskommune, skriv NRK.

  Hatlem sjølv avvisar dette. Han har eigarskap i fleire hundre andre norske domene, gjennom ulike firma. Han registrerte nettadressa vestland.no alt i 2015.

  Fylkeskommunen nyttar no nettadressa vestlandfylke.no og vlfk.no, medan vestland.no er ei rein reklameside.

  – Vi har ved fleire høve prøvd å få hand om domenet, men til slutt valde vi å trekke oss, seier fylkesrådmann Rune Haugsdal til NRK Sogn og Fjordane.

  Han seier Hatlem kravde over ein million kroner for domenet.

  – Det var ein heilt uaktuell sum for oss, seier Haugsdal.

  Hatlem sjølv skriv til NRK at han ikkje kjenner seg att i Haugsdals framstilling.

  «Saka er at fylkeskommunen sommaren 2018 tok kontakt hit og, sa seg interessert i domenenamnet, og sette fram eit bod på 25.000 kroner, eit bod som vi takka nei til. I oktober 2018 tok fylkeskommunen på ny kontakt per e-post, og hadde då lagt på 10.000 kroner til eit nytt bod på kr 35.000. Dette takka vi igjen nei til. Og sidan har det ikkje vore kontakt mellom partane», skriv Hatlem i ein e-post til NRK.

  BT retter 17.01.2020: I ein tidligere versjon av saka blei Terje Hatlem omtala som «domenehai». BT beklager karakteristikken. Saka er også utvida med svaret fra Hatlem til NRK.

 • av Linda Hilland
  DEL

  Familier protesterte til ingen nytte

  PROTEST: Familier fra Damsgårdssundet møtte opp på utvalget for å si sin mening. Her ved Sigmund Skibenes og Camilla Løken.
  PROTEST: Familier fra Damsgårdssundet møtte opp på utvalget for å si sin mening. Her ved Sigmund Skibenes og Camilla Løken.
  FOTO: Linda Hilland

  I over et år har familier i Damsgårdssundet kjent på frustrasjon og fortvilelse over en helt ny barnehage som ikke tas i bruk. BT har skrevet om saken flere ganger. Byrådet vil ikke gi barnehagen tilskudd.

  Tirsdag møtte mange familier for å si sin mening om saken. Men det hjalp ikke. Flertallet i utvalg for skole, barnehage og idrett stemte for byrådets forslag.

  - Jeg tror flere vil flytte fra området da det blir for langt å reise til andre barnehager i bydelen, sier Camilla Løken som er styremedlem i Damsgårdssundet 1912.

  Både hun og Sigmund Skibenes, representant for Damsgårdssundet velforening, er skuffet over byrådet.

  - Dere snakker varmt om gåbyen Bergen, og mange familier har valgt den livsstilen. Uten driftstilskudd til barnehagen, tvinger byrådet familiene til å kjøpe bil eller flytte.

  - Jeg forstår at beboerne er fortvilet, men dersom vi gir tilskudd til 80 nye plasser i Årstad, vil det gå ut over andre private og kommunale barnehager i bydelen, sa byråd Linn Engø (Ap).

 • av Kristin Jansen
  DEL

  Kaller byrådslederen inn til høring om Vigilo

  FOTO: Bård Bøe

  Tirsdag 21. januar blir det høring om skoleappen Vigilo.

  Det var Høyre som i utgangspunktet krevde at all informasjon om saken skal legges frem offentlig. 

  Nå krever partiet at byrådsleder Roger Valhammer også kalles inn til høringen, i tillegg til ansvarlig skolebyråd Linn-Kristin Engø.

  -  Det er naturlig at byrådslederen kalles inn til høring i en så alvorlig sak som Vigilo-saken, all den tid han var ansvarlig byråd på det tidspunktet Vigilo ble implementert i Bergen kommune, skriver Marte Leirvåg (H) i en e-post. 

  Det var i høst det ble kjent at foreldre med besøksforbud og andre som ikke skal ha tilgang til opplysninger om barna sine, gjennom Vigilo hadde hatt nettopp det. 

  BT retter: I en tidligere utgave av denne teksten var Leirvåg sitert på at Valhammer var ansvarlig byråd da Vigilo ble kjøpt inn. Det stemmer ikke, og er endret til at han var ansvarlig byråd da Vigilo ble implementert. 

 • av Pål Andreas Mæland
  DEL

  - Uskyldige rammes hvis balkongene må rives

  PÅ BEFARING: Utvalg for miljø og byutvikling består av 17 bystyrepolitikere, som blant annet avgjør klager i byggesaker. Til venstre velforeningsleder Sigmund Skibenes og Ole Kleppe fra BOB.
  PÅ BEFARING: Utvalg for miljø og byutvikling består av 17 bystyrepolitikere, som blant annet avgjør klager i byggesaker. Til venstre velforeningsleder Sigmund Skibenes og Ole Kleppe fra BOB.
  FOTO: Pål Andreas Mæland

  Både BOB og velforeningen argumenterte for at de ulovlige balkongene i Damsgårdsveien må få stå, da politikerne kom på befaring tirsdag.

  Bystyrets utvalg for miljø og byutvikling skal behandle saken torsdag, og var på befaring for å se de innglassede balkongene med egne øyne. Dette er den ene av de to sakene om ulovlige balkonger som verserer.

  - Vi har spilt med åpne kort overfor kommunen og beboerne. men har altså havnet i en svært vanskelig situasjon. Da måtte vi ta et valg, og vi valgte å bygge videre og satse på at dette skulle ordne seg, sier eiendomsdirektør i BOB, Ole Kleppe.

  Pål Andreas Mæland
  Pål Andreas Mæland
  FOTO: PRIVATISERENDE? Det er de innglassede balkongene i andre etasje som eventuelt er ulovlige. BOB mener det blir vanskelig å støyskjerme de ni leilighetene uten den innglassede balkongen.

  Han legger ikke skjul på at BOB er helt uenig i byggesaksetatens konklusjon om at innglassede balkonger i andre etasje virker privatiserende på utearealet under. Også leder i Damsgårdssundet Velforening, Sigmund Skibenes, støtter utbyggeren.

  - Ingen av våre medlemmer har uttrykt ønske om at disse balkongene bør rives. Det vil i så fall bare ramme noen beboere urettferdig, sier han.

  Byrådet sier nei til balkongene. Charlotte Spurkeland (H) varsler at Høyre vil si ja. Trym Aafløy (FNB) er usikker.

  - Det er en vanskelig sak. Vi må se på prinsippene, om man bare skal kunne be om tilgivelse i stedet for tillatelse. Samtidig har jeg veldig sympati for beboerne her, sier han.