Politikken direkte
- Festet innlegg
Lav inntekt kan gi gratis transport til aktiviteter
01. juni 09:51Erik FossenFoto: Vegar Valde (arkiv)I onsdagens byrådsmøte fremmet MDG et forslag om gratis transport til barn og unges fritidsaktiviteter.
Det opprinnelige forslaget falt, men MDG og Høyre fikk likevel flertall for følgende formulering:
«Bystyret ber byrådet, i samarbeid med Vestland fylke, utrede muligheten for gratis kollektivreiser til fritidsaktiviteter for barn i lavinntektsfamilier. Det skal vurderes om tilbudet kan kobles til Bergen kommunes aktivitetskort.»
MDGs gruppeleder Thor Haakon Bakke er glad for vedtaket, som han mener kan bidra til å motvirke at transportutgifter stenger barn ute fra aktiviteter som gir mestring, fellesskap og mening.
– Barn fra lavinntektsfamilier er i større grad avhengig av å bruke kollektivtilbudet, fordi husholdninger med de laveste inntektene i mindre grad eier egen bil. Mens MDG kjemper for billigere kollektivpriser er dette et godt steg på veien, sier Bakke.
- Kjetil Magne Sørenes / Aftenposten02. juni11:21
Fosen-aktivister skal blokkere Statsministerens kontor
Fosen-aktivister skal i 11-tiden fredag til Statsministerens kontor for å blokkere bygningen. Målet er å etablere blokader og lavvoer, og dermed starte en ny sivil ulydighetsaksjon. Det sier nestleder Tuva Mjelde Refsum i Natur og Ungdom til Aftenposten.
2. juni har det gått 599 dager siden Høyesterett slo fast at vindkraftanleggene på Fosen medfører et pågående menneskerettighetsbrudd mot samene, skriver aktivistene i en pressemelding.
I februar blokkerte aksjonistene totalt ti departementer, fylte regjeringskvartalet med lavvoer og lenker, og samlet over tusen mennesker til stille markering foran slottet. Statsministeren endte med å beklage ovenfor samene på Fosen og lovet en løsning.
Men siden da har lite skjedd, skriver aktivistene.
13. mars– Helt ulogisk at vindkraften på Fosen får fortsette - Marita Ramsvik01. juni12:17
Vil gi én million til fritidstilbud for barn og unge
Elever fra fire ulike skoler var samlet på Skansemyren for sommeravslutningen til LIM i forrige uke. Foto: Tor HøvikI forrige uke skrev BT at fritidstilbudet «LIM», som står for lekser, idrett og mat, må reduseres på Møhlenpris skole til høsten.
Årsaken er at de kommunale midlene til Møhlenpris har tatt slutt.
I tillegg til Møhlenpris, finnes LIM ved Slettebakken, Ny-Krohnborg, og Fridalen skole.
Flere skoler står i kø for å få det populære gratistilbudet som gjelder for elever på 5. til 7. trinn, men prosjektet har ikke hatt nok offentlig finansiering til å kunne utvide ordningen.
I revidert budsjett for 2023 foreslår nå byrådet å tildele én million kroner til «LIM»-prosjektet for neste skoleår.
Om forslaget går gjennom i bystyret, vil trolig «LIM»-prosjektet kunne utvides.
29. maiSkoler står i kø for å få gratistilbudet - Rakel Rose Øvretveit01. juni12:09
Une Bastholm (MDG) kritisk til dyrevelferden på Akvariet
Foto: Iver Daaland ÅseHun har onsdag stilt skriftlig spørsmål til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) om saken.
«Det er vanskelig å holde marine arter, slik som pingviner og sjøløver, i fangenskap på en måte som oppfyller deres artstypiske behov, slik Dyrevelferdsloven § 23 krever.» skriver hun i sitt spørsmål til ministeren.
Bastholm mener et multimedia havsenter vil være bedre enn Akvariet slik det er i dag.
«Om noen år skal Akvariet flytte. Vil statsråden bruke anledningen til å gå i dialog med eierne av Akvariet i Bergen for å erstatte akvariet med Norges første multimedia havsenter?».
Vestre har ikke svart på det skriftlige spørsmålet ennå.
- Marita Ramsvik01. juni10:11
Kommunen skal donere mat til Matsentralen
Matsentralen opplever enorm pågang. Foto: Alice BratshaugFor en uke siden omtalte Bergens Tidende at matlagrene tømmes hos Matsentralen.
Onsdag kveld vedtok et samlet bystyre å donere mat til Matsentralen, etter initiativ fra KrFs Joel Ystebø.
Bystyret ber nå alle kommunale kantiner og institusjoner om å donere egnet overskuddsmat til Matsentralen. Fylkeskommunen og næringslivet i regionen oppfordres til å gjøre det samme.
– Vi er veldig glad for å få vedtatt dette. Den akutte situasjonen som har oppstått på Matsentralen uroer oss. Nå må alle kommunale kantiner og institusjoner sjekke fryseren, sier Ystebø.
25. maiMatsentralen: – Nå er det krise. Vi har ikke nok mat til alle som trenger det - Anders Haga31. mai13:20
Ville kutte politikerlønninger, fikk nei
Mailiss Solheim-Åkerblom i Rødt. Foto: Ørjan Deisz (arkiv)I mars ble det klart at politikerne i Akershus skal kutte lønningene med 15 prosent. I bystyret onsdag fremmet Mailiss Solheim-Åkerblom og Rødt forslag om å gjøre det samme i Bergen. I Bergen er heltidspolitikerne lønnet med 965.000 kroner i året.
– Vil ordfører ta initiativ til et liknende kutt i politikerlønninger, spurte Rødt-politikeren.
Det ville ikke ordfører Linn Kristin Engø (Ap). Hun påpekte at honorarene til politikerne blir regulert av bystyret etter valget.
– Ordfører har ingen særlig rolle i det. Etter årets kommunevalg skal det legges frem en ny sak om godtgjørelser. Det er opp til partiene å behandle det. Jeg vil ikke foregripe de forhandlingene, sa Engø.
MDGs Eline Haakestad støttet forslaget. Hun påpekte at mens bergenspolitikerne tjener 965.000 i fulltidsvervene så er snittet for politikere i Norge 879.000 kroner.
– Hvorfor skal bergenspolitikerne tjener mer enn andre yrkespolitikere? Er det fordi vi jobber til ugunstige tider? Det gjør sykepleiere også. Men de tjener 300.000 mindre enn oss. Er det fordi vi rydder opp i ting? Det gjør renholdere også. Og de tjener 500.000 mindre enn oss.
Forslaget om å kutte i politikerlønningene fikk bare støtte fra MDG, SV, to uavhengige samt to fra Sp og fikk derfor ikke flertall.
- Anders Haga31. mai12:55
Vil ikke blande seg inn i Kamelen-boikott
Skolebyråd Linn Katrin Pilskog (Ap). Foto: Tor HøvikTidligere denne uken skrev BA at Skranevatnet skole dropper å sende elevene sine på gratiskonserten med Kamelen som arrangeres av Bergen Live.
– Den typen holdninger og handlinger Kamelen er kjent for, er nøyaktig det motsatte av hva vi på skolen ønsker å lære ungdommene våre, sa lærer Alexander Aak Eide til avisen.
I bystyresalen Martine Jordana Baarholm (Frp) vite hva byrådet mente om denne boikotten. Hun påpekte at det var et paradoks at en skole i kommunen boikotter en konsert når kommunen selv er med å sponse konserten.
– Vil byråden oppfordre kommunens skoler til å delta på arrangement også med artister man er uenig med, spurte Baarholm.
Skolebyråd Linn Katrin Pilskog (Ap) mente spørsmålet om holdninger og verdier og eventuelle boikotter er en viktig debatt som kan tas på den enkelte skolen.
– Det er ikke noe jeg som byråd trenger å blande meg opp i.
16. maiKamelen skal spille for 7000 skoleelever: – Jeg vil være et forbilde - Kjetil Gillesvik30. mai15:18
Nå økes sjansene for steinuttak i Sandviken: – Dette er helt horribelt
Statens vegvesen vil ikke ta ut massene her. Bystyreflertallet nekter å godta konklusjonen. Foto: Silje Katrine RobinsonRett før helgen meldte Ap og Venstres bystyregruppe at de vil se etter andre løsninger enn å ta ut steinen fra det neste bybaneprosjektet på Saltimporttomten i Sandviken. Det fikk naboene til å juble.
– Det er nesten som vi ikke tror det, uttalte nabo Ellen Mortensen til BA.
Bare noen dager senere har jubelen stilnet. Nå har de samme partiene sammen med MDG, SV, KrF og tre utbrytere fra Sp og Rødt i stedet blitt enige om et forslag der viktigheten av å bruke Saltimporttomten fremheves.
Det pekes på at dette området er viktig for å unngå forsinkelser. Byrådet bes om å gå i dialog med Statens vegvesen for å finne en løsning på saken.
Bystyrerepresentant Ove Sverre Bjørdal (Sp) mener det er viktig å ha muligheten til å ta ut stein på Saltimporttomten.
– Vi ønsker at det skal være en mulighet hvis en ikke finner en bedre løsning.
– Det finnes en løsning i Eidsvåg?
– Den gir ikke svar på en del spørsmål. Men vi støtter selvsagt Eidsvåg eller en annen løsning dersom utredningen av alternativene viser mindre ulemper totalt sett, sier Bjørdal.
Statens vegvesen ønsker å ta ut steinen i Eidsvåg, noe som kan bety inntil to år lengre byggetid.
– Dette er helt horribelt, sier nabo Ellen Mortensen om den siste utviklingen.
29. aprilDebatt: – Kommuneoverlegen svikter lokalbefolkningen - Kjetil Gillesvik30. mai14:32
Vestland vil bygge Hordfast
Hordfast vil trolig bli verdens lengste flytebro om den blir bygget. Foto: Illustrasjon: AMCDissing og Weitling, Statens vegvesenRett før helgen ble det kjent at byrådet i Bergen vraker Hordfast i sitt høringssvar til Nasjonal transportplan. Da samferdselsutvalget i Vestland fylkeskommune tirsdag diskuterte saken, landet de på motsatt konklusjon. Her slås det fast at Hordfast må planlegges videre og startes opp.
– Dette er veldig bra for Hordfast, Vestland og Bergen, sier utvalgsmedlem Kåre Martin Kleppe (H).
I høringsuttalelsen, som endelig vedtas i fylkestinget i midten av måneden, er knapt et prosjekt prioritert bort.
Utvalget er tydelig på at K5 Arna–Stanghelle er det viktigste prosjektet i Vestland fylke.
Regjeringen må sikre 70 prosent finansiering til Bybanen til Åsane.
Planarbeidet til Vågsbotn–Klauvaneset må startes opp slik at en kan få til oppstart i første seksårsperiode.
Det oppfordres også til å prioritere en del prosjekter i distriktene, blant dem E39 Storehaugen–Førde, E134 Seljestad–Røldal og E16 Hylland–Slæen.
Høringsuttalelsen har støtte fra Ap, Sp, KrF og Høyre og ligger an til å bli vedtatt. Marthe Hammer, gruppeleder for SV, er kritisk.
– Dette er helt latterlig. Det er ikke penger til alle disse prosjektene. Hordfast står som en elefant i rommet og hindrer tildeling til andre prosjekter, sier hun.
27. maiSterke reaksjoner mot Hordfast-nei: – Dette er skandaløst. En seier for Østlandet. - Kjetil Gillesvik30. mai11:04
Neppe flertall for bybanehøring
Høyres gruppeleder Charlotte Spurkeland er skeptisk til en høring om Bybanen. Foto: Marita AarekolBåde Folkets parti og deler av Sp har tatt til orde for høring om bybanerapportene og fagetatens arbeid rundt traseen til Åsane. De mener blant annet det er kommet frem nye opplysninger om «skjult informasjon» i arbeidet via saker i BT og BA.
Lite tyder på at forslaget vil få flertall i onsdagens bystyremøte.
– Jeg kan ikke helt se hva en høring skal frembringe av ny informasjon, men vi har ikke diskutert det internt, sier Høyres gruppeleder Charlotte Spurkeland.
Hun sier at slike høringer ofte handler om å stille byråder til ansvar.
– Men i denne saken har både Roger Valhammer (Ap) og Thor Haakon Bakke (MDG) gått av.
– Betyr det at Høyre ikke vil støtte en høring om tunnelutredningen?
– Vi har ikke diskutert det, men jeg tror ikke vi kommer til å støtte det, sier Charlotte Spurkeland (H).
Høyre er det største partiet i bystyret med 14 representanter.