Politikken direkte

Siste innlegg
Har du tips, eller lurer du på noe om valget? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Solid rødgrønt flertall på stor NRK-måling
  Jonas Gahr Støre.
  Jonas Gahr Støre. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Partiene som ønsker regjeringsskifte, ligger an til å få 104 mandater på NRKs måling fra alle landets valgdistrikter.

  Partiene som støtter en Erna Solberg-regjering, regjeringspartiene og Frp, ligger på sin side kun an til å få 65 mandater på målingen, skriver NRK.

  Ap og SV går mest frem sammenlignet med NRKs forrige såkalte «supermåling» fra april. Begge vokser med 0,8 prosentpoeng til henholdsvis 7,8 prosent og 24,1 prosent. Sp stiger også og øker med 0,6 prosentpoeng til 17,7 prosent.

  Høyre går mest tilbake med 1,7 prosentpoeng til 23 prosent. Frp går ned 0,9 prosentpoeng til 10,2 prosent.

  Flere partier vaker også rundt sperregrensen på NRKs måling. Rødt ser på denne ut til å komme over sperregrensen og har 4,2 prosent på målingen. MDG, KrF og Venstre ligger alle under.

  600 velgere i hvert av de 19 valgdistriktene er spurt i målingen, som er gjort av Norstat. Til sammen har 11.400 svart. Målingen er utført mellom 26. mai og 11. juni.

  Resultatene for alle partier er som følger: Rødt 4,2 (+0,5), SV 7,8 (+0,8), Ap 24,1 (+0,8), Sp 17,7 (+0,6), MDG 3,7 (-0,2), KrF 3,6 (+0,2), V 2,7 (-0,2), H 23,0 (-1,7) og Frp 10,2 (-0,9).

 • av NTB
  DEL
  Rikslønnsnemnda griper inn i legevaktstriden
  President Marit Hermansen i Den norske legeforeningen mener kjennelsen fra Rikslønnsnemnda er alvorlig.
  President Marit Hermansen i Den norske legeforeningen mener kjennelsen fra Rikslønnsnemnda er alvorlig. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

  Både Legeforeningen og motparten KS er i konflikt om legevaktavtalen. Fredag besluttet Rikslønns­nemnda at avtalen forlenges uendret ut året.

  – Kjennelsen er alvorlig. Vi har vært tydelige på at arbeidstidsordningen ikke er forsvarlig. Men her prioriterer man kommunenes budsjetter over de ansattes behov for vern. Denne vurderingen må KS og staten stå til ansvar for. Vi kan ikke forsvare dette overfor våre medlemmer, sier president Marit Hermansen i Den norske legeforeningen.

  Rikslønnsnemnda, som behandler tvister som partene i arbeidslivet frivillig bringer inn, bestemte fredag at legevaktavtalen skal forlenges ut året uendret.

  KS skriver i en pressemelding at de og Legeforeningen er enige om at vaktbelastningen på legevakt er høy, særlig for mange leger i distriktene. Men partene er ikke enige om løsningen.

  Rikslønnsnemnda har forståelse for at dagens organisering av legevakt innebærer en stor belastning for legene, men at en endring av dagens ordning trolig vil være forbundet med en mer omfattende og dyptgripende reform.

  – Rikslønnsnemndas kjennelse løser konflikten på kort sikt, men den løser ikke de grunnleggende utfordringene med legevaktavtalen, sier direktør for arbeidsliv i KS, Tor Arne Gangsø.

 • av NTB
  DEL
  Lederen i Oslo Frp trekker seg
  Leder av Oslo Frp, Peter N. Myhre, trekker seg fra vervet med umiddelbar virkning.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Leder av Oslo Frp, Peter N. Myhre, trekker seg fra vervet med umiddelbar virkning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Peter N. Myhre trekker seg som leder av Oslo Frp med umiddelbar virkning, melder Dagbladet. Han har hatt vervet siden februar i år.

  Til Dagbladet sier Myhre at det ikke ligger noen dramatikk i avgjørelsen.

  – Jeg ble bedt om å gjøre en jobb for et halvt år siden, og den jobben har jeg gjort. Det har aldri vært min intensjon å sitte som styreleder i Oslo Frp særlig lenge, sier han til avisen.

  Myhre sier at han anså jobben sin i fylkeslaget som å stabilisere Oslo Frp etter en turbulent periode. Fylkeslaget ble sent i fjor satt under administrasjon av ledelsen sentralt i Frp.

  – Nå er den jobben gjort, og jeg mener det er riktig at noen andre overtar som fylkesleder, sier Myhre.

  Andreas Meeg-Bentzen rykker nå opp som midlertidig ny fylkesleder.

 • av Pål Andreas Mæland
  DEL
  Legger gravplass-planer i Tennebekk på is
  Det blir ikke ny gravplass og krematorium i Tennebekk med det første.
  Det blir ikke ny gravplass og krematorium i Tennebekk med det første. Foto: Bård Bøe (arkiv)

  Byrådet vil likevel ikke bygge ny gravplass og krematorium i Tennebekk, slik planene har vært.

  – Byrådet, sammen med Gravplassmyndigheten, stiller planene i Tennebekk i bero. Dette er et område med mange gode verdier, som vi må ta hensyn til, sier kulturbyråd Katrine Nødtvedt (MDG) til BA, som omtalte nyheten først.

  En lokal aksjonskomité har jobbet hardt mot planene, som ville ha berørt deler av et populært turområde i Kanadaskogen.

  – Vi i aksjonskomiteen er svært glade. Vi har lagt ned enormt mye energi og tidsbruk, og tar dette som en seier for fornuften, tobeinte, firbeinte og det økologiske mangfoldet i Tennebekk, sier leder for aksjonskomiteen, Arild Helle til BT.

  – Men planene legges bare i bero. Frykter du at de kan komme opp igjen?

  – Vi tolker dette som sterke signaler. Men vi vil ikke nøle med å sette i gang igjen dersom planene dukker opp igjen. Dessuten vil vi jobbe videre med varig vern av Kanadaskogen for all fremtid.

  Mandag skal komiteen overrekke nesten 4000 underskrifter for slikt vern til ordføreren.

  teaser
  13. april
  Bergens neste store gravplass skal bygges i Kanadaskogen. Det vil Arild stoppe.
 • av Simen Sundfjord Otterlei
  DEL
  Rådmannen i Samnanger sier opp
  Ingebjørg Vamråk, her fra da hun i 2018 var i forhandlinger med Fedje kommune om en sluttavtale etter å ha blitt sparket.
  Ingebjørg Vamråk, her fra da hun i 2018 var i forhandlinger med Fedje kommune om en sluttavtale etter å ha blitt sparket. Foto: Marita Aarekol

  Ingebjørg Vamråk har tirsdag sagt opp jobben som rådmann i Samnanger kommune.

  – Ja, det er korrekt. Hvorfor, kan ikke jeg si noe om. Det må rådmannen nesten svare på selv, sier Samnanger-ordfører Knut Harald Frøland.

  – Jeg sa opp i dag, bekrefter Vamråk selv.

  Hun begrunner avgangen slik:

  – Det er ikke mulig for meg å innfri de forventningene som blir stilt til meg. Det handler om mange ting, og er ikke mulig å peke på en enkeltsak.

  Vamråk vil ikke svare på BTs spørsmål om det er hun som ikke har klart å løse jobben godt nok eller om det er forventningene som har vært urimelige.

  Hun vil heller ikke kommentere hvem som har stilt forventningene, om det er kommunestyret, ordføreren eller andre.

  I juli i fjor sa Charlotte Hageberg opp rådmannsjobben i Samnanger. Hun avviste at det hadde sammenheng med barnevernsbråket i kommunen.

  Vamråk overtok den faste rådmannsjobben i desember, etter å ha vært vikar siden september.

  Hun har tidligere vært rådmann i Fedje kommune. Den jobben måtte hun i 2018 forlate på dagen etter å ha blitt sparket av kommunestyret.

  Vamråk sier hun har planer om å sitte ut oppsigelsestiden på tre måneder.

  Samnanger har torsdag sitt siste kommunestyremøte før ferien. Den avtroppende rådmannen avviser at avgangen har sammenheng med enkeltsaker på sakskartet der.

  – Det handler om summen av forventninger, sier Vamråk.

 • av NTB
  DEL
  Vedum fosser fram på ny statsministermåling
  Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.
  Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: NTB

  Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum går fram 12,5 prosentpoeng i den første statsministermålingen etter at han i helgen ble utropt til Sps statsministerkandidat.

  I alt tror nå 20,2 prosent av de spurte i målingen Kantar har laget for TV 2 , at Vedum blir statsminister etter høstens valg.

  Fremdeles tror flest – 49,3 prosent – at Ap-leder Jonas Gahr Støre blir statsminister etter valget. Det er likevel 11 prosentpoeng lavere enn ved målingen for en uke siden.

  28,8 prosent tror at Erna Solberg (H) får fortsette som statsminister.

 • av Linda Hilland/Kristin Jansen
  DEL
  Tidligere eier hevder at han har forkjøpsrett til Akasia-barnehager
  Litlafjell barnehage var en av fem barnehager som Akasia kjøpte i 2013.
  Litlafjell barnehage var en av fem barnehager som Akasia kjøpte i 2013. Foto: Odd Nerbø (arkiv).

  Torsdag ble det kjent at 18 Akasia-barnehager blir kjøpt opp av Bergen kommune. Dette betyr at 1300 barnehageplasser går fra privat til offentlig eie.

  Både Akasia og Bergen kommune var svært fornøyde med salget.
  Men kort tid etter pressekonferansen tok investor Rolf Kobbeltveit kontakt med styreleder i Akasia Tor Andre Ljosland. Kobbeltveit hevdet at han har forkjøpsrett til fem av barnehagene som nå er solgt til Bergen kommune. Akasia kjøpte i 2013 seks barnehager av selskapet Bergenshagene Holding AS. Dette selskapet eksisterer ikke lenger, men gikk i Isdalen invest AS i 2017.

  Både Akasia og Bergen kommune tilbakeviser kravet om forkjøpsrett til barnehagene. Ifølge advokat er forkjøpsretten falt bort og «de spesifikke aksjene som forkjøpsretten var knyttet til slettet». 

  Rolf Kobbeltveit er styreformann i Isdal Invest. Han var involvert i salget av de seks barnehagene i desember 2013.

  – Jeg mener vi har rett til å kjøpe tilbake barnehagene vi solgte den gangen. Det står i kontrakten, sier Kobbeltveit.

  Selv om han mener selskapet har forkjøpsrett, ønsker Kobbeltveit ikke å forfølge saken videre. 

  – I utgangspunktet ønsker jeg å kjøpe barnehagene tilbake, men på grunn av Akasias økonomiske situasjon og hensynet til de ansatte, vil vi ikke forfølge denne saken, sier han.

  – Vi er veldig glad for at de valgte å komme med denne avklaringen. Nå får dette ingen konsekvenser for den politiske behandlingen av saken og de ansatte får bedre forutsigbarhet, sier Ljosland.

  teaser
  4. juni
  – Dette er helt sinnssykt. Byrådet burde være flau over det de gjør.
 • av NTB
  DEL
  Solberg og Vedum møttes til duell
  Erna Solberg og Trygve Slagsvold Vedum.
  Erna Solberg og Trygve Slagsvold Vedum. Foto: NTB

  Høyre-leder Erna Solberg og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum møttes mandag til duell som statsministerkandidater.

  Det var i Politisk kvarter på NRK duellen gikk av stabelen. Senterpartiet utnevnte Vedum til statsministerkandidat på partiets landsmøte denne helgen.

  Solberg åpnet debatten med å si at Høyre ikke kommer til å bry seg så mye om hvem som egentlig skal være venstresidens kandidat i valget. Ifølge henne er det summen av politikk på venstresiden som teller.

  – Det betyr mer skattlegging, det betyr mindre privat næringsliv, det betyr en utvikling som går feil vei, sa hun.

  Vedum gikk i debatten til angrep på Høyres næringspolitikk.

  – Solberg har ikke hatt noen aktiv industri- og næringspolitikk. Hun har snakket om det, men politikken har vært uforutsigbar. Det har vært stunt. Og hun har bundet seg altfor mye opp til KrF og Venstre, sa han.

 • av NTB
  DEL
  Fellesforbundet-leder ut mot Sp-vedtak
  Jørn Eggum er leder i Fellesforbundet og sitter i Aps sentralstyre. Foto: Berit Roald / NTB
  Jørn Eggum er leder i Fellesforbundet og sitter i Aps sentralstyre. Foto: Berit Roald / NTB

  Senterpartiets vedtak om å ville regjere uten SV og ha Trygve Slagsvold Vedum som statsministerkandidat er ikke hva leder Jørn Eggum i Fagforbundet ønsker seg.

  Overfor Klassekampen gjør Eggum det klart at han mener Sp-leder Vedum må slutte rekkene og forplikte seg til et rødgrønt regjeringssamarbeid.

  – Spillet Vedum legger opp til, om hvem som skal sitte i regjering og hvem som skal være statsminister, gjør den fagpolitiske valgkampen vanskelig, sier Fellesforbundets leder, som også sitter i Aps sentralstyre.

  Samtidig tror han ikke at Sp vil nekte å forhandle med SV. Det gjør heller ikke leder Mette Nord i Fagforbundet, som sier hun blir skuffet om Norge får en mindretallsregjering der Ap og Sp samarbeider både til høyre og venstre.

 • av NTB
  DEL
  Tajik: Regjeringen og Frp svikter de arbeidsledige
  Nestleder Hadia Tajik på Arbeiderpartiets landsmøte i Oslo
  Nestleder Hadia Tajik på Arbeiderpartiets landsmøte i Oslo Foto: NTB

  Ap-nestleder Hadia Tajik mener regjeringen og Frp ikke forstår omfanget av koronapandemien, og at de arbeidsledige blir sviktet i budsjettenigheten.

  Tajik sier enigheten om revidert budsjett er et skudd i blinde for alle arbeidsledige og bedrifter som sliter i koronapandemien.

  – Frp svikter de arbeidsledige. Midt i den største langtidsledigheten på lenge, klarer ikke Frp å plusse på en eneste krone til tiltak som hjelper ledige tilbake i jobb, sier Tajik.

  – Når stortingsperiodens siste budsjettforlik skal legges fram, står Frp alene på pressekonferanse. Klarere illustrasjon på at Erna Solberg sitt prosjekt om samling på borgerlig side er dødt skal du lete lenge etter, sier Tajik.

  Arbeids- og inkluderingsminister Torbjørn Røe Isaksen er uenig i Tajiks kritikk.

  – For Høyre er det å skape flere arbeidsplasser jobb nummer én etter at vi har slått ned pandemien, sier Isaksen til NTB.

Publisert
BT anbefaler

Trude (38) vart brutalt overfallen på jobb. Då starta ein ni år lang kamp.

Trude Gruben Breivik og mannen hadde kjøpt nytt hus på heimstaden. Fødselspermisjonen med barn nummer to var straks over.

 1. Politikken direkte
 2. Webview