Politikken direkte

Publisert
Siste innlegg
 • av Pål Andreas Mæland
  DEL

  Dette skiltet skal advare hensynsløse syklister

  Slike skilt foreslår Bergen kommune å sette opp i Munkebotn og andre steder der det kan bli konflikter mellom gående og syklende.
  Slike skilt foreslår Bergen kommune å sette opp i Munkebotn og andre steder der det kan bli konflikter mellom gående og syklende. Foto: Bymiljøetaten, Bergen kommune

  Konflikter mellom fotgjengere og syklister på turveier er ikke et helt ukjent fenomen i Bergen. Nå vil Bymiljøetaten i Bergen kommune gjøre noe ved et av konfliktpunktene. 

  I et brev til politiet foreslår etaten at det settes opp et skilt i Munkebotn, der etaten har fått flere henvendelser fra fotgjengere om syklister som passerer tett på og i høy fart.

  «Munkebotn (..) er av åpenbare grunner en foretrukket veg for syklister til og fra Åsane, men også av beboere og folk som vil gå tur. For Bymiljøetaten er det viktig at vi klarer å legge til rette for syklister, men det er samtidig viktig at man i «Gåbyen Bergen» føler det er trygt å bevege seg til fots på vegnettet vårt. Vi ønsker derfor å gjøre et forsøk på å informere syklistene om deres plikter etter trafikkreglene § 9 og vegtrafikkloven § 3» skriver etaten til politiet. 

  teaser
  10 mai
  Debatt: – Dette skaper farlige situasjoner i Fjellveien
 • av Pål Andreas Mæland
  DEL

  Planlegger nytt kontorbygg i Michael Krohns gate

  MULIG NYBYGG: Slik kan nybygget i Michael Krohns gate bli seende ut.
  MULIG NYBYGG: Slik kan nybygget i Michael Krohns gate bli seende ut. Foto: B+B arkitekter

  GC Rieber Eiendom vil bygge et nytt kontorbygg i krysset mellom Michael Krohns gate og Damsgårdveien i Solheimsviken. I sommer ble forslaget lagt ut på høring, med høringsfrist 18. august.

  Det har vært avholdt arkitekturkonkurranse for utforming av nybygg på den aktuelle tomten, som i dag brukes til parkering.

  B+B arkitekter foreslår et bygg med tre- og murfasade på den trekantede tomten. En gangvei med navnet Brochbakken skal også opparbeides bak bygget.

  Kommunens planetat er ganske fornøyd med forslaget, men mener at bygget bør avtrappes mer for å bevare naboenes siktlinjer bedre.

 • av Atle Andersson
  DEL

  Klager norsk vindkraftpraksis inn for ESA

  Vindturbin på Guleslettene nær Svelgen. Norges Miljøvernforbund klager Norge inn for ESA for det organisasjonen mener er brudd på miljødirektiver ved vindkraftutbygging.
  Vindturbin på Guleslettene nær Svelgen. Norges Miljøvernforbund klager Norge inn for ESA for det organisasjonen mener er brudd på miljødirektiver ved vindkraftutbygging. Foto: Tore Meek, NTB scanpix

  Norges Miljøvernforbund klager Norge inn for ESA, som er Eftas overvåkingsorgan.

  Klagen handler om forurensning fra vindturbiner til vannmiljøet, og det organisasjonen mener er manglende løsninger for å håndtere vindturbinblader som avfall.

  – Dagens praksis er brudd på EU-direktiver og norsk lov om forurensning og håndtering av avfall, skriver Miljøvernforbundet i en pressemelding.

  Organisasjonen mener norsk praksis bryter med flere EU-direktiver, som vanndirektivet, deponidirektivet og avfallsdirektivet.

  «Sirkulærøkonomi, CO₂-fotavtrykk, forurensning og avfallshåndtering er ikke tatt med i beskrivelsen av vindturbinparker», fremholder Miljøvernforbundet i klagen.

  Organisasjonen mener videre at vannmiljøet, drikkevannskilder, myrer og bekker kan bli påvirket av anleggsvirksomhet, lekkasjer og forurensning fra vindturbinparker og turbinblader.

  ESA kontrollerer at EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein gjennomfører og følger reglene i EØS-avtalen, som gir disse landene tilgang til det indre markedet. 

 • av Simen Sundfjord Otterlei
  DEL

  NRK: Rådmannen i Samnanger går av

  Rådmann Charlotte Hageberg har sagt opp stillingen sin i Samnanger kommune. Ordfører Knut Harald Frøland bak til venstre.
  Rådmann Charlotte Hageberg har sagt opp stillingen sin i Samnanger kommune. Ordfører Knut Harald Frøland bak til venstre. Foto: Paul S. Amundsen (arkiv)

  Samnanger-rådmann Charlotte Hageberg har sagt opp jobben sin.

  – Dette handler om egen helse. Dette har overhodet ingen politiske årsaker. Jeg er veldig lei meg for å slutte. Det er 100 prosent mitt valg at det skjer, sier Hageberg til NRK.

  Etter mye bråk rundt tre barnevernssaker i Samnanger, valgte et knapt flertall i kommunestyret i juni å bryte barnevernssamarbeidet med Bergen. Det brøt med rådmann Hagebergs forslag, som var å utrede konsekvensene av et brudd før man vedtok det.

  Ordfører Knut Harald Frøland (Bygdelista) har fått kritikk etter vedtaket. Til NRK sier han at det ikke er noen grunn til å tro at rådmannen går av på grunn av ham eller barnevernssaken.

  Les mer:

  teaser
  18 juni
  Samnanger: Knapt flertall for å bryte samarbeid med Bergen
  teaser
  24 juni
  De fleste barnevern går mot større enheter. At Samnanger vil det motsatte, gjør tjenesten sårbar, mener forsker.
 • av Hanad Mohamed Ali
  DEL

  Bergen Høyre med tiltakspakke mot ungdomskriminalitet

  Foto: Foto: Bård Bøe

  Marte Leirvåg (H) skriver i en epost til BT at utviklingen i ungdomskriminalitet i Bergen er urovekkende. Bergen Høyre foreslår en tiltakspakke på over 45 millioner kroner over 2020 og 2021 for å få bukt med problemet.

  Partiet vil blant annet ha egne midler til å bekjempe ungdomskriminalitet i Bergen, og spesielt bydelene Fana, Ytrebygda og Åsane.

  I tillegg ønsker partiet å blant annet ansette miljøkoordinatorer ved videregående skoler, styrke fritidstilbudet og sikre økt samarbeid med NHO og næringslivet for å gi ungdom bedre jobbmuligheter i nærmiljøet.

  Les mer om utviklingen i ungdomskriminalitet her:

  teaser
  10 juli
  Ungdomskriminelle blir stadig yngre: – Det begrenser politiets handlingsrom

 • av Aurora Berg
  DEL

  Bergen kommune og Ryde møtes i retten 21. juli

  Det skriver BA.

  – Søksmålet mot Ryde blir sendt i dag, sa byråd for byutvikling Thor Haakon Bakke (MDG), til BT på mandag.

  Søksmålet ble sendt fordi Ryde hadde elsparkesyklene ute i Bergens gater uten tillatelse fra kommunen.

  teaser
  3 juli
  Ryde har fått tillatelse fra politiet til å sette ut elsparkesyklene igjen. Byrådet saksøker hvis de gjør det.
 • av Aurora Berg
  DEL

  I dag sender byrådet søksmål mot Ryde

  Byutviklingsbyråd Thor Haakon bakke forteller at byrådet har sendt inn søksmål mot Ryde.
  Byutviklingsbyråd Thor Haakon bakke forteller at byrådet har sendt inn søksmål mot Ryde. Foto: Tuva Åserud (arkiv)

  Lørdag sa byråd for byutvikling, Thor Haakon Bakke (MDG), til BT at han ville ta Ryde til retten hvis de ikke tok inn elsparkesyklene innen helgen var omme.

  Mandag står de grønne elsparkesyklene fortsatt rundt omkring i Bergens gater.

  – Søksmålet mot Ryde blir sendt i dag, sier byråd for byutvikling Thor Haakon Bakke (MDG).

  Han forteller at hele byrådet var enige om å ta elsparkesykkel-aktøren til retten, og håper domstolene gir en god beslutning.

  – For oss er den åpenbare beslutningen at vi har råderett i vår egen by, sier Bakke.

  BT har ikke lykkes i å komme i kontakt med Ryde mandag.

 • av NTB
  DEL
  Jon Georg Dale gir seg på Stortinget.
  Jon Georg Dale gir seg på Stortinget. Foto: NTB SCANPIX

  Frps Jon Georg Dale tar ikke gjenvalg til Stortinget

  Tidligere landbruksminister og samferdselsminister Jon Georg Dale tar ikke gjenvalg for Frp ved neste stortingsvalg.

  – Det er ikke en lett beslutning å ta, men det ville ikke vært lettere om fire år. Tiden er nå. Politikk har vært en stor del av livet mitt i snart 20 år, de siste 18 som folkevalgt, sier Jon Georg Dale til Dagens Næringsliv.

  Han sier at han nå ønsker å gå ut i næringslivet, og at ønsket har forsterket seg i lys av koronaviruset.

  – For jeg har sett hvilke utfordringer næringslivet vil ha de neste årene. Jeg tror jeg har mye å lære der, men også en del å bidra med, sier Dale.

 • av Per Lønning
  DEL

  Avgått skolebyråd har skaffet seg ny jobb

  Linn Engø har fått seg konsulentjobb.
  Linn Engø har fått seg konsulentjobb. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

  Tidligere skolebyråd og Ap-politiker Linn Engø har fått seg ny jobb, melder BA.

  Hun begynner i jobb som konsulent for selskapet HRP, som leverer tjenester innen prosjekt- og byggeledelse, prosjektadministrasjon, arkitekt- og ingeniørfag, utredning og analyse.

  – En helt vanlig og interessant jobb i et mangfoldig selskap. Jeg tror det blir veldig bra, sier hun til avisen.

  I slutten av januar i år måtte Engø trekke seg fra vervet som skolebyråd. Det skjedde som følge av et mistillitsforslag fra opposisjonen i Bergen bystyre for håndteringen av den såkalte Vigilo-skandalen.

  Feil i Vigilo-appen førte til at mellom annet informasjon om hvilke skoler barn gikk på ble uønsket lekket til foreldre uten ansvar for barna.

 • av Atle Andersson
  DEL

  Alver sier nei til vindkraft

  Alver-ordfører Sara Hamre Sekkingstad (Sp) og kommunestyret i Alver ønsker ikke vindkraftanlegg i fjellene i Nordhordland.
  Alver-ordfører Sara Hamre Sekkingstad (Sp) og kommunestyret i Alver ønsker ikke vindkraftanlegg i fjellene i Nordhordland. Foto: Bård Bøe

  Alver kommune ønsker ikke utbygging av vindkraftverk.

  Kommunestyret vedtok torsdag en enstemmig uttalelse som ble fremmet av samarbeidspartiene Sp, Ap, KrF og H.

  - Det har vært viktig for meg at Alver tar et standpunkt mot vindkraft. I dag gir vi et tydelig signal før vi skal ut og kjempe denne kampen, sa ordfører Sara Hamre Sekkingstad (Sp) i møtet.

  Flere fjellområder i Nordhordland er aktuelle for vindkraftutbygging, men prosjektene er uønsket både i Alver og nabokommuner.

  - Enorme vindkraftverk er under planlegging i vår natur. For hvert kraftverk som blir realisert i våre fjellområder taper vi som kommune og nasjon litt mer av det vi lever for og av; naturmangfold, økosystemer, landskap, fred, frihet og friluftsliv, heter det i uttalelsen.

  Alver kommune vil ikke gi dispensasjon fra gjeldende arealplaner i kommunen til bygging av vindkraftanlegg og tilhørende infrastruktur, som veier og bygninger.

  - Planene som ligger på bordet vil samlet sett representere det største inngrepet i norsk natur på denne siden av istiden, heter det i uttalelsen fra kommunestyret.

  Les mer i denne saken:

  teaser
  15 juni
  Planlegger syv vindkraftverk mellom Bergen og Sognefjorden

BT anbefaler

Etter ni år helt uten venner, tok Steinar grep. Hans metode for å få nye kamerater er blitt kopiert av mange.

Steinar Halleland (52) har endelig den trygge vennegjengen han drømte om. Emina og Younes håper å finne det samme.

 1. Politikken direkte
 2. Webview