Politikken direkte

Siste innlegg
Har du tips, eller lurer du på noe om valget? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Taust fra sonderingene i Hurdal

  Sonderingene mellom Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV på Hurdalsjøen Hotell fortsatte utover kvelden mandag.

  De tre partiene fortsatte møtevirksomheten etter en felles middag i 19-tiden, får NTB opplyst.

  Kilder tett på samtalene betegnet det samtidig som «99,99 prosent sikkert» at det ikke ville komme noen avklaring i løpet av kvelden, og at sonderingene ville fortsette tirsdag.

  Målet er å avklare om det er grunnlag for å gå videre til formelle regjeringsforhandlinger mellom de tre partiene – Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV.

  teaser
  Akkurat nå
  Taust fra sonderingene i Hurdal
 • av NTB
  DEL
  Sonderingene fortsetter med forsterket mannskap
  Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum utenfor Hurdalsjøen Hotell.
  Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum utenfor Hurdalsjøen Hotell. Foto: NTB

  Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV har utvidet teamene som deltar under regjeringssonderingene på Hurdalsjøen Hotell.

  Da partidelegasjonene kom til hotellet mandag formiddag, dukket også nye ansikter opp: Ap-nestleder Bjørnar Skjæran, Sps finanspolitiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik og SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.

  Planen for mandagens samtaler er å fortsette der de slapp på fredag og «gå litt dypere», sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre på vei inn dørene til hotellet.

  – Vi har jo jobbet litt i helgen også, det har vært litt kontakt, sier han.

  Les hele saken her:

  teaser
  Akkurat nå
  Taust fra sonderingene i Hurdal
 • av NTB
  DEL
  Skatteadvokater mener skattekrav mot Ropstad neppe holder i retten
  Kjell Ingolf Ropstad gikk av som KrF-leder og statsråd som følge av avsløringene knyttet til pendlerbolig-saken.
Foto: Annika Byrde / NTB
  Kjell Ingolf Ropstad gikk av som KrF-leder og statsråd som følge av avsløringene knyttet til pendlerbolig-saken. Foto: Annika Byrde / NTB

  At nylig avgåtte KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad er nødt til å betale skatt for gratis pendlerbolig, er høyst usikkert, mener flere erfarne skatteadvokater.

  – Sett fra mitt ståsted, så har man nok denne gangen tatt håndbokens krav om kostnader til egen bolig for å få fradrag, for god fisk, uten å undersøke nærmere, sier advokat Torbjørn Stokke PwC Norge til NRK.

  Stokke, som tidligere var kontorsjef i Skatteetaten, mener det er et sterkt behov for et nytt og klarere regelverk. Han får støtte av skatteadvokat Helge Skogseth Berg i advokatfirmaet Lynx.

  – Jeg har erfart at man bør være forsiktig med å skrike opp om skatteunndragelser uten å ha dekning for det. Det er både faktisk og rettslig usikkerhet her i saken, sier Berg.

  Seksjonsleder Lene Ringså i Skatteetaten holder imidlertid fast på deres tolkning av skatteloven og peker på at regelverket om pendling har vært likt i alle år.

  – Det har vært en praksis på dette området i mange tiår. Vi har praktisert reglene sånn. Dette er sikker juss, hevder Ringså.

  Ropstad, som fredag formelt gikk av som KrF-leder, sier han vil gjøre opp for seg, og at han ikke har noen intensjoner om å ta saken til retten.

  – Jeg kommer til å betale den summer jeg får. Jeg har gjort en feil og er fast bestemt på å betale hvis det er noe mer jeg skal betale, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Lysbakken: – Vi kommer til å være en maktfaktor
  Partileder Audun Lysbakken på SVs landsstyrmøte på Thon Hotel Opera i Oslo lørdag. Foto: Annika Byrde / NTB
  Partileder Audun Lysbakken på SVs landsstyrmøte på Thon Hotel Opera i Oslo lørdag. Foto: Annika Byrde / NTB

  SVs partileder Audun Lysbakken fastslår at SV kommer til å være en maktfaktor i norsk politikk de kommende årene.

  – Vi har nådd målet, sa Lysbakken i en tale til SVs landsstyremøte lørdag.

  Han viste til at SV fikk solid fremgang i valget 13. september. I tillegg ble målet om et nytt flertall nådd, og dette flertallet er avhengig av SV, fastholdt Lysbakken. Ifølge ham blir det vanskelig å finne veier til flertall i det nye Stortinget som går utenom SV.

  SV deltar nå i sonderinger med Ap og Sp om dannelse av en ny rødgrønn regjering.

 • av NTB
  DEL
  Vedum: – Nå er det helg

  Avslutninger i Stortinget og konfirmasjon er blant årsakene til at regjeringssonderingene tar pause i helgen, før de fortsetter mandag.

  – Nå er det helg, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til pressen etter at den andre dagen med sonderinger var over på Hurdalssjøen Hotell.

  – I morgen er det flere offisielle avslutninger i Stortinget, og for min del konfirmasjon på søndag, så nå blir det helgefri, før vi fortsetter på mandag.

  De har hatt gode og seriøse samtaler disse to dagene, ifølge Vedum.

  – Og på bakgrunn av disse må vi se om det er grunnlag for den ene eller andre konstellasjonen, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Regjeringssonderingene fortsetter mandag
  Foto: Torstein Bøe / NTB

  To dager med regjeringssonderinger var ikke nok for Ap, Sp og SV for å avgjøre om de skal gå videre til formelle forhandlinger. Sonderingene fortsetter mandag.

  Det kunngjorde de tre partilederne fredag ettermiddag.

  Ap-leder Jonas Gahr Støre, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og SV-leder Audun Lysbakken har siden torsdag formiddag vært samlet til intense samtaler om et mulig regjeringssamarbeid.

 • av NTB
  DEL
  Sonderingene på Hurdalssjøen: Partilederne møter pressen klokken 15
  Foto: Torstein Bøe / NTB

  Partilederne som siden torsdag har deltatt i sonderinger på Hurdalssjøen Hotell, møter pressen klokken 15.

  Ap-leder Jonas Gahr Støre, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og SV-leder Audun Lysbakken har siden torsdag formiddag vært samlet til intense samtaler om et mulig regjeringssamarbeid.

  Én mulighet er at prosessen da går videre til formelle regjeringsforhandlinger. Men det er også mulig at de vil trenge mer tid til å sondere – eller at det ender med brudd.

  Et kjernespørsmål i samtalene er hvem som skal sitte i regjering sammen. Støre har sagt at han har et klart ønske om en flertallsregjering med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV, mens Sp-leder Vedum har stått fast på at han foretrekker en Ap/Sp-regjering der SV ikke er med. Men han har aldri lukket døren helt for SV.

 • av NTB
  DEL
  Hemmelighetsfulle partiledere ferdig med første dag med sonderinger
  Foto: NTB

  Ingen nyheter steg opp fra kjelleren på Hurdalsjøen Hotell utover ettermiddagen torsdag, der Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV sonderer mulighetene for å danne regjering sammen.

  Forhandlingene vil pågå så lenge partilederne Jonas Gahr Støre (Ap), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Audun Lysbakken (SV) orker å holde på, får NTB opplyst.

  Sonderingene kan være ferdige allerede fredag, da partilederne uansett skal ta helgefri. Lørdag skal SV i tillegg ha landsstyremøte.

  Et eventuelt ja til å gå i regjeringsforhandlinger skal forankres der.

  Både Støre og Vedum har gjort det klart at de allerede har alle fullmakter fra sine partier.

 • av NTB
  DEL
  Dagen: KrF planlegger ekstraordinært landsmøte i november
  Kjell Ingolf Ropstad går fredag av som leder av KrF.
  Kjell Ingolf Ropstad går fredag av som leder av KrF. Foto: NTB

  KrF planlegger ekstraordinært landsmøte 13. november, etter det avisen Dagen erfarer.

  Planleggingen av det ekstraordinære landsmøtet kommer frem i et saksdokument administrasjonen sendte ut til medlemmene i partiets landsstyre onsdag, skriver Dagen.

  Partiets landsstyre møtes fredag for å diskutere den videre prosessen rundt ledervalget i partiet, etter at det ble kjent at Kjell Ingolf Ropstad går av etter pendlerbolig-saken. Partiets stortingsrepresentanter Olaug Bollestad og Dag-Inge Ulstein er utpekt som favoritter til å ta over ledervervet.

  Avisen erfarer at det er enighet blant partiets fylkesledere om å arrangere et ekstraordinært landsmøte så raskt som prosessene tillater det, og at Landskontoret anbefaler et ekstraordinært landsmøte 13. november.

  KrFs kommunikasjonssjef, Elisabeth Løland, ønsker ikke å kommentere dokumentet.

 • av NTB
  DEL
  Partiene som brukte mest penger i sosiale medier i valgkampen, gikk mest tilbake
  De ni stortingspartiene brukte over 25 millioner kroner på annonser på Facebook, Instagram og Snapchat i årets valgkamp. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  De ni stortingspartiene brukte over 25 millioner kroner på annonser på Facebook, Instagram og Snapchat i årets valgkamp. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

  De ni stortingspartiene brukte over 25 millioner kroner på over 15.000 annonser på Facebook, Instagram og Snapchat i årets valgkamp.

  Arbeiderpartiet var den største annonsøren, både i kroner og antall annonser, skriver ekspert på sosiale medier, Ståle Lindblad, i Kom24.

  Ap brukte mesteparten av sine annonsekroner på Facebook og Instagram – 7,2 millioner kroner på 6500 annonser på de to plattformene. Legger man på antall kroner brukt på Snapchat, er summen over 8 millioner kroner.

  Deretter følger Frp med over 5,5 millioner til sammen, mens Høyre passerte 4 millioner kroner.

  Hvor mye annonsering i sosiale medier har påvirket valgresultatet er ikke kjent, men alle de tre partiene som brukte mest penger i årets valgkamp, gikk tilbake sammenlignet med valget i 2017.

  De to partiene som gikk mest fram i stortingsvalget, Senterpartiet og Rødt, var de to som brukte minst penger på annonser i sosiale medier gjennom valgkampen.

Publisert
BT anbefaler

– Aldri vært så mye gåsehud

Petter Strand vippet den livsviktige kampen mot Kristiansund rett vei for Brann. Og da kokte det på Stadion.

LES SAKEN
 1. Politikken direkte
 2. Webview