Politikken direkte

Publisert
Siste innlegg
 • av Aurora Berg
  DEL

  I dag sender byrådet søksmål mot Ryde

  Byutviklingsbyråd Thor Haakon bakke forteller at byrådet har sendt inn søksmål mot Ryde.
  Byutviklingsbyråd Thor Haakon bakke forteller at byrådet har sendt inn søksmål mot Ryde. Foto: Tuva Åserud (arkiv)

  Lørdag sa byråd for byutvikling, Thor Haakon Bakke (MDG), til BT at han ville ta Ryde til retten hvis de ikke tok inn elsparkesyklene innen helgen var omme.

  Mandag står de grønne elsparkesyklene fortsatt rundt omkring i Bergens gater.

  – Søksmålet mot Ryde blir sendt i dag, sier byråd for byutvikling Thor Haakon Bakke (MDG).

  Han forteller at hele byrådet var enige om å ta elsparkesykkel-aktøren til retten, og håper domstolene gir en god beslutning.

  – For oss er den åpenbare beslutningen at vi har råderett i vår egen by, sier Bakke.

 • av NTB
  DEL
  Jon Georg Dale gir seg på Stortinget.
  Jon Georg Dale gir seg på Stortinget. Foto: NTB SCANPIX

  Frps Jon Georg Dale tar ikke gjenvalg til Stortinget

  Tidligere landbruksminister og samferdselsminister Jon Georg Dale tar ikke gjenvalg for Frp ved neste stortingsvalg.

  – Det er ikke en lett beslutning å ta, men det ville ikke vært lettere om fire år. Tiden er nå. Politikk har vært en stor del av livet mitt i snart 20 år, de siste 18 som folkevalgt, sier Jon Georg Dale til Dagens Næringsliv.

  Han sier at han nå ønsker å gå ut i næringslivet, og at ønsket har forsterket seg i lys av koronaviruset.

  – For jeg har sett hvilke utfordringer næringslivet vil ha de neste årene. Jeg tror jeg har mye å lære der, men også en del å bidra med, sier Dale.

 • av Per Lønning
  DEL

  Avgått skolebyråd har skaffet seg ny jobb

  Linn Engø har fått seg konsulentjobb.
  Linn Engø har fått seg konsulentjobb. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

  Tidligere skolebyråd og Ap-politiker Linn Engø har fått seg ny jobb, melder BA.

  Hun begynner i jobb som konsulent for selskapet HRP, som leverer tjenester innen prosjekt- og byggeledelse, prosjektadministrasjon, arkitekt- og ingeniørfag, utredning og analyse.

  – En helt vanlig og interessant jobb i et mangfoldig selskap. Jeg tror det blir veldig bra, sier hun til avisen.

  I slutten av januar i år måtte Engø trekke seg fra vervet som skolebyråd. Det skjedde som følge av et mistillitsforslag fra opposisjonen i Bergen bystyre for håndteringen av den såkalte Vigilo-skandalen.

  Feil i Vigilo-appen førte til at mellom annet informasjon om hvilke skoler barn gikk på ble uønsket lekket til foreldre uten ansvar for barna.

 • av Atle Andersson
  DEL

  Alver sier nei til vindkraft

  Alver-ordfører Sara Hamre Sekkingstad (Sp) og kommunestyret i Alver ønsker ikke vindkraftanlegg i fjellene i Nordhordland.
  Alver-ordfører Sara Hamre Sekkingstad (Sp) og kommunestyret i Alver ønsker ikke vindkraftanlegg i fjellene i Nordhordland. Foto: Bård Bøe

  Alver kommune ønsker ikke utbygging av vindkraftverk.

  Kommunestyret vedtok torsdag en enstemmig uttalelse som ble fremmet av samarbeidspartiene Sp, Ap, KrF og H.

  - Det har vært viktig for meg at Alver tar et standpunkt mot vindkraft. I dag gir vi et tydelig signal før vi skal ut og kjempe denne kampen, sa ordfører Sara Hamre Sekkingstad (Sp) i møtet.

  Flere fjellområder i Nordhordland er aktuelle for vindkraftutbygging, men prosjektene er uønsket både i Alver og nabokommuner.

  - Enorme vindkraftverk er under planlegging i vår natur. For hvert kraftverk som blir realisert i våre fjellområder taper vi som kommune og nasjon litt mer av det vi lever for og av; naturmangfold, økosystemer, landskap, fred, frihet og friluftsliv, heter det i uttalelsen.

  Alver kommune vil ikke gi dispensasjon fra gjeldende arealplaner i kommunen til bygging av vindkraftanlegg og tilhørende infrastruktur, som veier og bygninger.

  - Planene som ligger på bordet vil samlet sett representere det største inngrepet i norsk natur på denne siden av istiden, heter det i uttalelsen fra kommunestyret.

  Les mer i denne saken:

  teaser
  15 juni
  Planlegger syv vindkraftverk mellom Bergen og Sognefjorden

 • av Kjetil Gillesvik
  DEL

  Dag Sele melder seg ut av KrF

  Han var Knut Arild Hareides hærfører i Hordaland under det store retningsvalget i 2018. Nå melder tidligere fylkesleder Dag Sele seg ut av Kristelig Folkeparti. I et innlegg på Facebook kommer Sele med et kraftig angrep på den sittende KrF-ledelsen.

  - Det er ikke meg. Det er deg, skriver han blant annet i et innlegg på Facebook. 

  Der refser han partiet særskilt for å ha tatt sommerferie uten å ha kommet opp med en løsning for flykningbarna i Morial-leiren.

  Dag Sele har ikke besvart BTs henvendelse. Vårt Land meldte nyheten først.

 • av Ingvild Vereide Nave
  DEL

  25-åring blir vikarbyråd i Bergen 

   

  Eline Haakestad blir vikar for byutviklingsbyråden medan han er i pappaperm.
  Eline Haakestad blir vikar for byutviklingsbyråden medan han er i pappaperm. Foto: Rune Sævig

  Eline Haakestad (MDG) tek over rolla som byutviklingsbyråd, når Thor Haakon Bakke (MDG) går ut foreldrepermisjon i oktober.

  25-åringen frå Lofoten har i dag jobben som politisk rådgjevar for Bakke, men er for tida i permisjon for å fullføre mastergraden sin. 

  Ei av sakene ho vil få ansvar for som vikarbyråd er ringveg aust. 

  – Eg gler meg spesielt til å arbeide med sykkel- og gåstrategien. Bergen har ein alt for låg sykkeandel samanlikna med andre storbyar i Noreg. Med ein så trang bykjerne som vi har i Bergen betyr det mindre plass til bilane, skriv Haakestad i ei pressemelding. 

 • av Pål Andreas Mæland
  DEL

  Folkeaksjonen Nei til mer bompenger mister retten til varemerket «FNB»

  Gunnar van der Meeren og Trym Aafløy sitter i bystyret for Folkeaksjonen nei til mer bompenger i Bergen. Men sitter de da for FNB?
  Gunnar van der Meeren og Trym Aafløy sitter i bystyret for Folkeaksjonen nei til mer bompenger i Bergen. Men sitter de da for FNB? Foto: Foto: Paul S. Amundsen (arkiv)

  Partiet Folkeaksjonen Nei til mer bompenger får ikke bruke «FNB», ifølge Stavanger Aftenblad. Det har Patentstyret avgjort.

  Det er de ekskluderte partimedlemmene Jan Eriksen ved Folkeaksjonen Nei til mer bompenger Oslo og Coss AS ved Per-Ivar Bergo som er innehaver av varemerket «FNB».

  Innehaverne har vært i konflikt med partileder Frode Myrhol i FNB og deler av Oslo-delen av bompengepartiet over tid.

  Patentstyret kom med avgjørelsen 20. mai. 

  Styremedlem og fungerende sekretær i hovedstyret i Folkeaksjonen Nei til mer bompenger, Leif Høybakk, sier til avisen at de vil anke beslutningen.

  Nettadressen fnb.no er for øvrig tatt av partiet Liberalistene. I fjor meldte Folkeaksjonen at de ønsker å bytte navn.

  teaser
  1 juli 2019
  Bompengepartiet bytter navn

 • av NTB
  DEL

  Bedre karakterer og lavere fravær med fraværsgrensen

  Statsminister Erna Solberg (H) la frem en rapport som viser at det har vært en suksess å innføre fraværgrense i videregående skole.
  Statsminister Erna Solberg (H) la frem en rapport som viser at det har vært en suksess å innføre fraværgrense i videregående skole. Foto: NTB scanpix

  Etter at fraværsgrensen ble innført for fire år siden, har fraværet i snitt sunket med 27 prosent. Samtidig har karakterene til elevene blitt bedre.

  Nedgangen gjelder for samtlige elevgrupper. Elevene som har redusert fraværet sitt mest, er elevene som hadde høyest fravær fra før.

  – Fraværsgrensen som regjeringen innførte for fire år siden, har ført til at elevene er mer på skolen, og at de lærer mer. Det viser at det å stille krav til oppmøte og tilstedeværelse i videregående opplæring er riktig, sier statsminister Erna Solberg (H) i en pressemelding.

  Da grensen ble innført høsten 2016, ble den kraftig kritisert, blant annet av Elevorganisasjonen. Den ferske rapporten konkluderer med at fraværsgrensen er en suksess for de fleste, men at det er for tidlig å si om det har en konsekvens for frafallet i skolen.

  – Når vi veier fordeler opp mot ulemper, er det liten tvil om at fraværsgrensen fungerer godt og er et gode for det store flertallet av elevene. De er mer på skolen, og de presterer bedre, skriver forskerne i sin rapport.

  Fraværsgrensen innebærer at elever i videregående skole som har mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag, som hovedregel ikke vil få halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.

 • av Pål Andreas Mæland
  DEL

  Trolig flertall for ja til EU i Venstre

  Unge Venstre-leder Sondre Hansmark er blant dem som vil si klart ja til norsk EU-medlemskap.
  Unge Venstre-leder Sondre Hansmark er blant dem som vil si klart ja til norsk EU-medlemskap. Foto: Ned Alley, Scanpix

  Det ser ut til å gå mot et klart ja til EU før Venstres landsmøte i september. De største fylkeslagene går inn for dette.

  Partilagene i Viken, Oslo, Vestland, Rogaland og Vestfold og Telemark sier ja til EU, melder Aftenposten.

  Venstre kan dermed bli det andre partiet på Stortinget med et klart standpunkt for norsk EU-medlemskap. Kun Høyre har dette i dag. Ap fjernet sitt ja-standpunkt fra programmet i 2017.

  Unge Venstre-leder Sondre Hansmark sier at saker som klimakrise og migrasjon må løses internasjonalt.

  – Norge kan ikke sitte på gangen. Vi må delta der beslutningene tas, sier han.

  Miljø- og klimaminister Sveinung Rotevatn, som ønsker å bli ny Venstre-leder, sa noe lignende da han besøkte Bergen lørdag:

  teaser
  13 juni
  Rotevatn i Bergen: Derfor vil han bli leder i Venstre

 • av NTB
  DEL

  Kan bli enklere å bygge terrasse og tilbygg

  Det kan bli mulig å bygge terrasser og tilbygg på egne eiendom uten å måtte søke om det.
  Det kan bli mulig å bygge terrasser og tilbygg på egne eiendom uten å måtte søke om det. Foto: Eirik Brekke (arkiv)

  Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) vil gjøre det mulig å bygge terrasser og tilbygg på egen eiendom uten at man må søke om dette.

  Astrup foreslår at terrasser med en høyde på inntil 1 meter fra ferdig planert terreng, kan føres opp uten søknad, skriver VG.

  Terrassen må være forbundet med en bygning og kan ikke stikke lenger ut fra byggets fasade enn 4 meter. Den kan ikke ha tak, men kan ha et rekkverk på inntil 1,2 meter. Slike terrasser skal dessuten ikke medregnes i tomtens utnyttingsgrad.

  I dag må man søke kommunen om tillatelse ved oppføring av terrasser som er høyere enn 0,5 meter over ferdig planert terreng, og terrassene skal medregnes i eiendommens regulerte utnyttingsgrad.

  I tillegg foreslår Astrup at man skal kunne sette opp et tilbygg på 15 m² som kan brukes til opphold og beboelse, uten at man må søke om det.

  Forslaget sendes nå på høring.

 1. Politikken direkte
 2. Webview