Politikken direkte

Siste innlegg
Har du tips, eller lurer du på noe om valget? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Kari Pedersen
  DEL
  Ekstra-millioner skal kutte ventelistene
  Regjeringen vil gi generalsekretær Irene Kingswick i ROS ni millioner ekstra i arbeidet mot spiseforstyrrelser.
  Regjeringen vil gi generalsekretær Irene Kingswick i ROS ni millioner ekstra i arbeidet mot spiseforstyrrelser. Foto: Ørjan Deisz (arkiv)

  I Bergen står 63 personer på venteliste hos Rådgiving om spiseforstyrrelser (ROS). Senteret har til nå i år hatt opptil 84 prosent flere henvendelser enn tilsvarende måned i fjor.

  I revidert statsbudsjett har regjeringen foreslått å øke bevilgningen til ROS med syv millioner kroner. Fem av disse går til å etablere et rådgivingssenter i Nord-Norge. To millioner av de syv er midlertidige i 2021 og skal gå til drift av tjenestene landet rundt.

  ROS har hovedkontor i Bergen. Her vil ekstramidlene gå til å styrke kapasiteten og ta unna ventelistene. Pengene vil også brukes til å styrke den frivillige tjenesten, opplyser Marianne Clementine Håheim, interessepolitisk rådgiver.

 • av Kjetil Gillesvik
  DEL
  Fire tog i timen fra Arna i 2025
  Skinner på kryss og tvers. Tog som skal inn og ut. Det er store behov for fornyelse på strekningen mellom Bergen og Fløen.
  Skinner på kryss og tvers. Tog som skal inn og ut. Det er store behov for fornyelse på strekningen mellom Bergen og Fløen. Foto: Silje Katrine Robinson

  Regjeringen foreslår oppstart på prosjektet Bergen-Fløen (nytt dobbeltspor) og Nygårdstangen godsterminal i begynnelsen av 2022. Det 3,3 milliarder kroner dyre prosjektet anslås å stå ferdig i 2025. Det vil da være sammenhengende dobbeltspor fra Arna til Bergen stasjon, noe som igjen gjør det mulig med avganger mellom Bergen og Arna hvert kvarter mot hver halvtime i dag.

  Investeringen skal også gi en mer effektiv terminal. Samferdselsminister Knut Arild Hareide uttaler på regjeringens hjemmeside at dette gjør at den kan håndtere 50 prosent mer gods enn i dag.

  Dobbeltsporet mellom Bergen og Fløen har en lang historie. I 2010 ble prosjektet midlertidig stanset med begrunnelse i at Jernbaneverket manglet kapasitet på signalressurser. Den gang ble prisen anslått til 308 millioner kroner.

  teaser
  13. desember 2020
  Nå kan du suse gjennom den nye Ulrikstunnelen i 160 km/t
 • av Kjetil Gillesvik
  DEL
  Lærdalstunnelen blir nattestengt i fem år
  Lærdalstunnelen ble åpnet for trafikk i 2000. Nå skal den rustes opp for 2,1 milliarder kroner.
  Lærdalstunnelen ble åpnet for trafikk i 2000. Nå skal den rustes opp for 2,1 milliarder kroner. Foto: Arne Nilsen

  – Vi må gjøre disse endringene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF).

  Han har i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett lagt frem en plan for å utbedre Lærdalstunnelen slik at den innfrir kravene i EUs tunneldirektiv. Oppgradering av ventilasjonsanlegg, nytt lysanlegg og nødstasjoner en noen av tiltakene som må gjennomføres.

  Også dette samferdselsprosjektet har sprukket i pris og anslås å koste 2,1 milliarder kroner. Dette er 800 millioner kroner dyrere enn Statens vegvesen kostnadsanslag fra 2019.

  Regjeringen skriver at arbeidet skal starte i løpet av 2022, og etter planen være ferdig i 2027. Tunnelen vil bli stengt mellom kl. 22.00-06.00 i denne perioden.

  Kostnadssmellen på Lærdalstunnelen er liten sammenliknet med jernbaneprosjektet Sandbukta–Moss–Såstad på Østfoldbanen. Den 10 km lange strekningen (inkluderer ny stasjon) har nå en styringsramme på 14,85 milliarder kroner, en økning på 5,3 milliarder fra gjeldende rammer.

 • av Kjetil Gillesvik
  DEL
  Stortinget vedtok bygging av Stad skipstunnel
  I 2017 feiret Randi Paulsen Humborstad (i midten) at Stad skipstunnel var kommet med i NTP. Her sammen med Venstre-politikerne Alfred Bjørlo (tar bilde), Sveinung Rotevatn og Lena Landsverk Sande.
  I 2017 feiret Randi Paulsen Humborstad (i midten) at Stad skipstunnel var kommet med i NTP. Her sammen med Venstre-politikerne Alfred Bjørlo (tar bilde), Sveinung Rotevatn og Lena Landsverk Sande. Foto: Kjetil Gillesvik

  11. mai 2021 kommer til å gå inn i historiebøkene for Stad skipstunnel. Det var dagen da Stortinget ga sitt endelige ja til prosjektet.

  – Dette er virkelig en gledens dag. Nå er det ingen vei tilbake, sier prosjektleder Randi Paulsen Humborstad.

  Nærmere 40 år er gått siden den tidligere stortingsrepresentanten Åge Starheim (Frp) luftet tanken om en skipstunnel i formannskapet i Selje kommune. Siden er ideen blitt utredet over 20 ganger, den siste gangen så seint som i fjor.

  Det avgjørende gjennombruddet kom da Frp i fjorårets budsjettforhandlinger på Stortinget sikret penger til prosjektet. Ingenting i dagens avstemning bar imidlertid bud om at det var et omstridt prosjekt en tok stilling til.

  Kun et parti stemte mot: Miljøpartiet De Grønne.

  – Vi har ikke prioritert dette prosjektet. En årsak til det er at gevinsten for sjøsikkerhet ikke er så stor som en først trodde, sier fungerende partileder Arild Hermstad.

  Kostnadsrammen som Stortinget har vedtatt er på 4,1 milliarder kroner. Kystverket har tidligere uttalt at de kan realisere det for 2,7 milliarder kroner. Det er planer om byggestart i 2022 og ferdigstillelse i 2025 eller 2026.

  teaser
  1. desember 2020
  Kystfolket jubler. Blir oppstart av Stad skipstunnel til neste år.
 • av Kjetil Gillesvik
  DEL
  Vil øke tilskuddet til Vestland med 26 millioner
  Fylkesordfører Jon Askeland (Sp) er fornøyd med regjeringens forslag.
  Fylkesordfører Jon Askeland (Sp) er fornøyd med regjeringens forslag. Foto: Tuva Åserud (arkiv)

  Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett å øke rammetilskuddet til Vestland fylkeskommune med 26 millioner kroner. Bakgrunnen er en endring i fordelingsnøkkelen for hurtigbåter.

  – Dagens system har gått ut over de fylkene som har høyest kostnader til ferge og hurtigbåt. Dette er ikke luksusgoder, men nødvendig infrastruktur. Jeg er glad for at regjeringen nå vil gi mer til de fylkene som virkelig trenger det, sier Venstres førstekandidat i Hordaland, Sveinung Rotevatn.

  Den store taperen på det nye systemet er Agder. De får 35,3 millioner kroner mindre i årlige overføringer.

  – Disse pengene kommer godt med når vi nå skal omstille hurtigbåtene våre til nullutslippsfartøy, sier fylkesordfører Jon Askeland (Sp).

  teaser
  11. mai
  Det viktigste fra revidert budsjett
  teaser
  11. mai
  Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirkes økonomien din
 • av Ådne Lunde
  DEL
  Vil ha toaletter i parkene
  Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

  Bystyrerepresentant for Høyre, Eivind Nævdal-Bolstad, fremmer et forslag i bystyret om toaletter i Nygårdsparken og Nordnesparken.

  – Bergen har noen nydelige parker som byens innbyggere kan nyte på noenlunde tempererte vår og sommerdager. Det er derimot et problem at Nordnesparken og Nygårdsparken ikke har tilstrekkelige toalettfasiliteter, skriver han i representantforslaget.

  Han peker på at Nygårdsparken har tilgjengelig toalett i den etablerte kafeen øverst i parken, men dette kun er åpent i kafeens åpningstid. Nordnesparken har ingen tilgjengelige toalettfasiliteter.

  Forslagsstilleren forutsetter at fasilitetene utformes på en måte som gjør at de passer inn i de flotte parkene, og ber bystyret sørge for at toalettene kommer på plass.

  – Jeg håper egentlig at denne saken løser seg før forslaget kommer til behandling i bystyret, så dette bør være en lissepasning til byrådet, skriver Nævdal-Bolstad i en epost til BT.

  teaser
  6. mai
  Smittede personer var på fest i Nygårdsparken i helgen
 • av NTB
  DEL
  Størst tro på Støre, men flest ønsker seg Solberg som statsminister etter valget
  Erna Solberg og Jonas Gahr Støre.
  Erna Solberg og Jonas Gahr Støre. Foto: NTB

  44 prosent av de spurte i en ny TV2-måling tror Ap-leder Jonas Gahr Støre blir statsminister etter valget.

  22 prosent tror Erna Solberg (H) fortsetter som statsminister, ifølge statsministermålingen Kantar har utført for TV 2.

  Det er en klar fremgang for Ap-lederen fra forrige måling i april. Da svarte 29 prosent at Støre kom til å overta som statsminister, mens 32 prosent trodde Solberg ville fortsette som statsminister.

  – Jeg tror det budskapet om at et nytt flertall er mulig og at det blir vanlige folks tur, det siger inn, sier Støre om målingen.

 • av NTB
  DEL
  Erna Solberg gratulerte Bent Høie med dikt
  Statsminister Erna Solberg gratulerte tirsdag helse- og omsorgsminister Bent Høie på 50-årsdagen. Foto: Lise Åserud / NTB
  Statsminister Erna Solberg gratulerte tirsdag helse- og omsorgsminister Bent Høie på 50-årsdagen. Foto: Lise Åserud / NTB

  Statsminister Erna Solberg gratulerte helseminister Bent Høie med 50-årsdagen onsdag med å takke for innsatsen under koronapandemien.

  Med et hjertelig bilde av seg selv som tilsynelatende kiler en glad Bent Høie i før-koronatider, la statsminister Erna Solberg ut en gratulasjon på Facebook til helseministeren på hans 50-årsdag tirsdag.

  – Tusen takk for at du står fjellstøtt i krisen, skriver Solberg, og fortsetter:

  – Tusen takk for taler i korte setninger. Av og til. Veldig. Korte. Setninger.

 • av NTB
  DEL
  Senterpartiet foreslår gjenvalg av trio
  Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i stortingssalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i stortingssalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Valgkomiteen i Sp innstiller gjenvalg av Trygve Slagsvold Vedum, Ola Borten Moe og Anne Beathe Tvinnereim.

  – Vi registrerer den styrke og gjennomslag ledelsen i partiet har for tjenester nær folk i hele landet og mener at dette viser at de tre bør lede Senterpartiet også videre, sier leder i valgkomiteen Hans-Petter Aasen om gjenvalget av leder Vedum, 1. nestleder Borten Moe og 2. nestleder Tvinnereim i en pressemelding.

 • av NTB
  DEL
  Solid rødgrønt flertall på TV 2-måling i mai
  Trygve Slagsvold Vedum (SP) tv. og Jonas Gahr Støre (A).
  Trygve Slagsvold Vedum (SP) tv. og Jonas Gahr Støre (A). Foto: Terje Pedersen / NTB

  Kantars maimåling viser solid rødgrønt flertall.

  Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum gjør det klart at han ikke drømmer om regjeringssamarbeid med SV. Ap-leder Støre er ikke helt enig.

  – Ap, SV og Sp har tatt ansvar før, og vi kan gjøre det igjen, sier Ap-lederen.

  Både Venstre og Kristelig Folkeparti over sperregrensen fire måneder før valget.

  At både Venstre og Kristelig Folkeparti er over sperregrensen har ikke skjedd på Kantars partibarometer for TV 2 siden oktober i fjor.

  Samtidig halveres oppslutningen til MDG som noteres til rekordlave 2,1 prosent.

Publisert
BT anbefaler

Spisestedet har hatt lange køer utenfor i ukevis. Dette mener BTs anmelder.

BTs matanmelder har testet tre spisesteder som passer ypperlig for takeaway.

LES SAKEN
 1. Politikken direkte
 2. Webview
 3. Liveblogg