Siste nytt om Ukraina-krigen

Siste innlegg
Lurer du på noe om krigen i Ukraina? Send inn dine spørsmål her.
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Meduza: Russland vil stenge grensen for alle menn i tjenestedyktig alder
  Russiske rekrutter i Volgograd lørdag. Foto: AP / NTB

  Russiske myndigheter vil om få dager stenge grensen for alle menn i tjenestedyktig alder, melder nettavisen Meduza, som siterer ikke navngitte kilder.

  Meduza siterer to anonyme kilder som skal være tett knyttet til russiske myndigheter. Den ene sier at grensene trolig stenges onsdag 28. september, mens den andre oppgir at det vil skje etter de såkalte folkeavstemningene i fire russisk-okkuperte regioner i Ukraina. Avstemningene varer fram til tirsdag og kommer etter alt å dømme til å føre til at Russland annekterer områdene.

  Opplysningene om at grensene kommer til å bli stengt om få dager, er ikke bekreftet av russiske myndigheter.

  – Må søke om tillatelse

  Ifølge Meduzas kilder må menn i tjenestedyktig alder som ønsker å forlate landet, søke om særskilt tillatelse for å kunne reise til utlandet.

  Etter at president Vladimir Putin kunngjorde en delvis mobilisering onsdag, har trafikken ut av Russland økt. Menn som frykter å bli innkalt til militæret og sendt i krigen i Ukraina, forsøker nå å unnslippe før innkallingen kommer.

  Hvis de nekter å dra, risikerer de opptil ti års fengsel ettersom straffene for dette ble skjerpet for få dager siden.

  Mobiliseringen omfatter ifølge russiske myndigheter 300.000 reservister.

  Uklare kriterier

  Flere tusen menn skal allerede ha mottatt innkalling etter at Putin holdt talen, men kriteriene for å bli innkalt er uklare. Det ser også ut til at flere blir innkalt i avsidesliggende områder enn i de store byene.

  Det er siden onsdag meldt om økt trafikk over grensen til Finland, en av få veier inn til EU for dem som har Schengen-visum. Det er også økt trafikk til visumfrie land som Georgia og Kasakhstan.

  Ved grensen til Georgia har det dannet seg lange køer, og enkelte tar i bruk sykler og mopeder for å komme seg raskest mulig ut av Russland.

  Det er også meldt at enveisbilletter til land som Tyrkia og Serbia, som heller ikke krever visum av russiske statsborgere, enten er utsolgt eller selges til skyhøye priser.

 • av NTB
  DEL
  Finland: 500 meter kø ved grensen til Russland
  Torsdag var det bilkø på den finske grensen ved Lapeenranta. Foto: NTB/ Scanpix

  Finske grensevakter melder om fortsatt økt grensetrafikk fra Russland.

  Søndag morgen hadde det dannet seg en 500 meter lang kø på russisk side av grenseovergangen Vaalimaa, som er den viktigste mellom de to landene.

  Økningen har kommet etter at Russlands president Vladimir Putin kunngjorde en delvis militær mobilisering onsdag.

  Sjefen for grensestyrkens utenrikssaker, Matti Pitkäniitty, skriver på Twitter at 8.572 russere reiste inn i Finland lørdag. Samtidig reiste 4.199 russere motsatt vei.

  Forrige lørdag ankom 5.286 russere Finland via denne grenseovergangen.

  Mange reiser videre til Helsingfors, og deretter videre til andre EU-land ettersom de har visum for Schengen-området.

 • av NTB
  DEL
  Russisk redaktør raser mot mobilisering

  I statskontrollerte russiske medier uttrykkes det nå frustrasjon over den militære mobiliseringen som Vladimir Putin kunngjorde onsdag.

  En redaktør i TV-kanalen RT, som vanligvis forsvarer Kremls politikk, er sterkt kritisk til måten mobiliseringen foregår på.

  – Det er blitt kunngjort at det kan rekrutteres menige opp til 35 år. Men det blir sendt innkallinger til 40-åringer, skriver RTs sjefredaktør, Margarita Simonjan, på Telegram, ifølge Reuters.

  – De gjør folk rasende, som om det er med vilje, som av ondskap, som om de ble sendt av Kyiv, skriver hun.

 • av NTB
  DEL
  Ukrainske kilder: Angrep mot bygning i sentrum av Odesa

  En administrasjonsbygning i sentrum av den ukrainske havnebyen Odesa ble søndag truffet av tre droner med eksplosiver, melder regionale myndigheter.

  I en Twitter-melding fra ukrainske GrozaMedia blir det oppgitt at ingen er såret.

  En fjerde drone skal ha blitt skutt ned av det ukrainske militæret.

  Det står også at det pågår redningsarbeid og brannslukking ved bygningen.

 • av NTB
  DEL
  Nye demonstrasjoner i Russland

  Over 700 mennesker er pågrepet i nye demonstrasjoner i Russland mot Vladimir Putins delvise mobilisering, ifølge organisasjonen OVD-Info.

  Minst 707 demonstranter ble lørdag pågrepet i 32 byer rundt om i Russland, nesten halvparten av dem i hovedstaden Moskva, ifølge den uavhengige organisasjonen.

  Det har vært en rekke demonstrasjoner i Russland siden president Vladimir Putin onsdag kunngjorde mobilisering av 300.000 reservister til krigen i Ukraina.

 • av NTB
  DEL
  Russland skjerper straffene for dem som nekter å krige
  Foto: NTB

  Russlands president Vladimir Putin skjerper straffene for soldater som overgir seg frivillig og for dem som nekter å krige. De risikerer opptil ti års fengsel.

  Putin signerte de nye lovtilleggene få dager etter at han ga ordre om delvis mobilisering av reservister til krigen i Ukraina.

  Lørdag undertegnet Putin også en lov som dreier seg om utlendinger som verver seg til den russiske hæren. De kan nå bli tilbudt russisk statsborgerskap.

  Formålet med den russiske mobiliseringen er å styrke den russiske hæren som fører en invasjonskrig i nabolandet Ukraina.

 • av NTB
  DEL
  Russlands viseforsvarsminister har fått sparken

  Dimitrij Bulgakov har fått sparken som viseforsvarsminister i Russland og er flyttet til en annen post, ifølge landets myndigheter.

  Bulgakov har hatt ansvar for logistikk i Ukraina-krigen. Flere analytikere har påpekt at dårlig logistikk har vært en stor svakhet for Russland.

  General Mikhail Mizintsev tar over rollen som viseforsvarsminister. Han antas å være ansvarlig for angrepet på Mariupol som Russland okkuperte i slutten av mai.

 • av NTB
  DEL
  Finland skjerper innreisemulighet for russere
  Torsdag var det bilkø over grensen fra Russland til Finland ved Lappeenranta. Foto: Lauri Heino / Lehtikuva / AP / NTB

  Finland varsler kraftig innstramming av russeres mulighet til å dra til nabolandet.

  – De som krysser grensen som turister, vil ikke få slippe inn, sa utenriksminister Pekka Haavisto fredag.

  Dette gjelder både russere som har turistvisum utstedt av Finland, og turistvisum utstedt av ethvert annet Schengen-land, uttalte han.

  Tiltaket skal ferdigstilles i løpet av de kommende dagene.

  Regjeringen forklarer endringen med at Finlands internasjonale ståsted kan bli påført alvorlige skader, sett i lys av at de baltiske landene, som også er del av Schengen, nå omtaler turisme fra Russland som en sikkerhetstrussel.

  Fredag opplyste en talsmann for den finske grensevaktstyrken at antall russere som har kommet til landet er doblet etter at Moskva tidligere denne uken kunngjorde mobilisering av reservister til krigen i Ukraina. Over 6.000 russere ankom Finland bare torsdag, ifølge talsmannen.

 • av NTB
  DEL
  Biden advarer Russland
  President Joe Biden. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

  USAs president Joe Biden truer Russland med alvorlige konsekvenser dersom Moskva annekterer flere områder i Ukraina etter gjennomførte folkeavstemninger.

  – Russlands folkeavstemninger er en farse. De er falske påskudd for å prøve å annektere deler av Ukraina med makt og åpenbart i strid med folkeretten, sier Biden.

  – Vi skal samarbeide med våre allierte og partnere og innføre ytterligere raske og alvorlige økonomiske kostnader for Russland, sier presidenten videre.

 • av NTB
  DEL
  Ukraina: 447 lik gravd opp i Izium – 30 av dem viser tegn til tortur
  447 lik er gravd opp i byen Izium i Kharkiv-regionen øst i Ukraina. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB

  447 lik er gravd opp i byen Izium i Kharkiv-regionen øst i Ukraina, hvorav 30 av likene viser tegn til tortur, hevder ukrainske myndigheter fredag.

  Ukrainas forsvarsdepartementet meldte om funnet via Twitter fredag. Opplysningene er foreløpig ikke bekreftet av uavhengige kilder.

  – I dag avsluttes utgravningen av lik fra massegraven i Izium. Totalt er 447 lik gravd opp. De fleste av dem har tegn på å ha lidd en voldelig død, og 30 har tegn på å ha vært utsatt for tortur. Det er lik med tau rundt halsen, med hendene bundet, med brukne lemmer og skuddsår, skriver Kharkiv-guvernør Oleh Synjehubov i et innlegg i sosiale medier.

  Ifølge myndighetene i Kharkiv ble likene gravd opp i perioden fra 16. til 23. september i år. De hevder at 425 av likene var sivile, hvorav fem var barn. Resten av likene tilhørte ukrainske soldater.

  – Flere menn har fått kjønnsorganene kuttet av. Alt dette er bevis på den forferdelige torturen som inntrengerne har utsatt innbyggerne i Izium for, fortsatte Synjehubov.

  Russland har på sin side benektet at russiske styrker er ansvarlige for massedrap og tortur i Øst-Ukraina. De mener Ukraina har iscenesatt gravene.

 • av NTB
  DEL
  Ukraina kaster ut diplomater ved Irans ambassade

  Som svar på at Iran sender våpen til Russland, har det ukrainske utenriksdepartementet besluttet å redusere Irans diplomatiske tilstedeværelse i Ukraina.

  Ukraina varsler at de skal redusere antallet ansatte ved den iranske ambassaden i Kyiv betraktelig.

  Beslutningen kommer etter at Ukrainas utenriksdepartement hadd et et møte med Irans ambassade i Ukraina fredag, skriver ukrainske myndigheter i en uttalelse.

 • av NTB
  DEL
  Ukraina: 436 lik gravd opp i Izium – 30 av dem viser tegn til tortur

  436 lik er gravd opp i byen Izium i Kharkiv-regionen øst i Ukraina, hvorav 30 av likene viser tegn til tortur, hevder ukrainske myndigheter fredag.

  Ukrainas forsvarsdepartementet meldte om funnet via Twitter fredag.

  Opplysningene er foreløpig ikke bekreftet av uavhengige kilder.

 • av NTB
  DEL
  Ukraina hevder å ha gjenerobret landsby hvor det holdes folkeavstemning

  Ukraina har gjenerobret en landsby i den østlige Donetsk-regionen, samtidig som det pågår folkeavstemninger, hevder en tjenestemann i den ukrainske hæren.

  – Den ukrainske hæren har tatt tilbake landsbyen Yatskivka i Donetsk-regionen og området rundt, sa den høytstående tjenestemannen fredag.

  Han la til at ukrainske styrker også har gjenvunnet kontrollen over områder sør for byen Bakhmut, hvor det også gjennomføres folkeavstemninger.

  Bakhmut ligger om lag 80 kilometer nord for regionhovedstaden Donetsk.

 • av NTB
  DEL
  Finland: Fortsatt lange køer på grensen til Russland
  Bilkø ved den russiske grensen til Finland i Lappeenranta torsdag. Foto: Lauri Heino / Lehtikuva / AP / NTB

  Det er fortsatt mye trafikk på grensen mellom Finland og Russland etter at president Vladimir Putin kunngjorde at 300.000 reservister skal sendes til Ukraina.

  – Det er fortsatt travelt på grensen, kanskje også enda mer enn i går, sier en talsperson for den finske grensevakten fredag morgen.

  Antallet russere som krysser grensen har mer enn doblet seg sammenliknet med forrige uke, og Finland vurderer nå å stanse flere av dem.

  Utvandringen skjer etter at Putin kunngjorde onsdag morgen en delvis mobilisering av reservestyrkene i Russland, noe som førte til demonstrasjoner i et titalls russiske byer.

  Flybilletter til de relativt få reisemålene russere fortsatt kan besøke visumfritt ble raskt utsolgt etter kunngjøringen, og det begynte fort

  teaser
  21. september
  «Nå er Putin desperat»
 • av NTB
  DEL
  FN-granskere konkluderer: Det er begått krigsforbrytelser i Ukraina

  FN-kommisjonen som etterforsker mulige krigsforbrytelser i Ukraina, konkluderer med at det er begått slike forbrytelser.

  De henviser blant annet til russiske angrep mot sivile områder, mange henrettelser, tortur og seksuell vold.

  – Basert på bevisene kommisjonen har samlet, har den konkludert med at det er begått krigsforbrytelser i Ukraina, sier lederen av kommisjonen, den norske juristen Erik Møse, fredag.

  teaser
  23. september
  FN bekrefter at det er begått krigsforbrytelser i Ukraina
 • av NTB
  DEL
  Eksperter om mulige russiske krigsforbrytelser: Ser systematisk ut
  Folkerettseksperter sier de siste avsløringene fra Ukraina kan være russiske krigsforbrytelser og at det kan se ut som systematiske, villede handlinger. Her uidentifiserte graver i den gjenerobrede byen Izium. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB

  Folkerettseksperter sier de siste avsløringene fra Ukraina kan være russiske krigsforbrytelser og at det kan se ut som systematiske, villede handlinger.

  Bildene og historiene fra gjenerobrede områder i Ukraina har sjokkert verden igjen den siste uken. Massegravene i Izium og påstanden om torturering fordømmes internasjonalt.

  Camilla Guldahl Cooper ved Stabsskolen regnes som en av Norges fremste eksperter på folkerett. Hun poengterer at det ikke er mulig å konkludere før det har vært en etterforskning og helst også en rettssak.

  – Men informasjonen og bildene som kommer ut, er veldig alvorlige. Omfanget av skade på sivile personer og objekter er omfattende, og det må stilles spørsmål om det er tatt tilstrekkelige forholdsregler for å skåne sivile. Dersom det ikke er gjort det, vil angrepene kunne være vilkårlige og dermed en krigsforbrytelse, sier Cooper til NTB.

  – Særlig alvorlig er anklagene om tortur ettersom dette er absolutt forbudt, uavhengig av om de er rettet mot stridende eller sivile, sier hun.

  teaser
  23. september
  Eksperter om mulige russiske krigsforbrytelser: Ser systematisk ut
 • av NTB
  DEL
  Folkeavstemning i gang i russisk-kontrollerte områder i Ukraina
  Et militærkjøretøy kjører under et skilt med «sammen med Russland for alltid, september 27» i forkant av folkeavstemningen i russisk-kontrollerte Luhansk. Foto: AP / NTB

  Folkeavstemningen i fire russisk-kontrollerte områder i Ukraina har begynt til tross for internasjonal fordømmelse.

  Valglokalene åpnet klokken 7 fredag morgen, ifølge flere statlige russiske nyhetsbyråer.

  Russiskstøttede separatister i Donetsk og Luhansk, samt okkuperte områder i Kherson og Zaporizjzja, varslet denne uken at de vil holde folkeavstemninger om å slutte seg til Russland. Avstemningen skal vare frem til 27. september.

  Folkeavstemningene blir sett på som en selvfølge til fordel for annektering, og Ukraina og deres allierte har allerede sagt de ikke vil anerkjenne resultatene, melder The Guardian.

  Nato har omtalt folkeavstemningen og Russlands delvise mobilisering av reservestyrker som en ytterligere opptrapping av krigen.

  Les mer her:

  teaser
  23. september
  Folkeavstemning i gang i russisk-kontrollerte områder i Ukraina
 • av NTB
  DEL
  Zelenskyj oppfordrer russere til å protestere mot mobilisering
  Foto: NTB

  Zelenenskyj oppfordrer russere til å protestere mot den delvise mobiliseringen av reservestyrkene som Putin kunngjorde onsdag.

  Kunngjøringen har allerede ført til demonstrasjoner i et titalls russiske byer.

  I Zelenskyjs daglige videotale henvender han seg til russere og sier at 55.000 russere allerede har mistet livet i krigen.

  – Vil dere ha mer? Nei? Så protester, oppfordrer han.

  Zelenskyj sier russere som ikke tar til motmæle er medskyldig i «forbrytelsene, drapene og torturen mot ukrainere».

  – For menn i Russland er dette tiden for å velge livet eller døden, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Støre langet ut mot Russland fra talerstolen i FN: – De startet krigen, nå må de stoppe den
  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Krigen i Ukraina er ikke bare en katastrofe for ukrainere og russere, men for hele verden, mener statsminister Jonas Gahr Støre, som ber Russland avslutte krigen umiddelbart.

  Torsdag deltok han på et møte i FNs sikkerhetsråd hvor temaet var krigen og straffrihet i Ukraina.

  – Russlands angrepskrig mot Ukraina utgjør et grovt brudd på folkeretten, inkludert FN-pakten. Den nylige eskaleringen av angrep på sivile mål er helt uakseptabelt, sa Støre fra talerstolen og trakk frem massegravene funnet i Butsja og Izium.

  Russlands utenriksminister Sergej Lavrov var også til stedet. I forkant av møtet varslet Støre at det kom til å bli en tøff og direkte tone, og at Norge «kraftfullt» kom til å ta avstand fra det krigsbildet som Putin har trukket opp med blant annet å mobilisere inntil 300.000 reservister.

 • av NTB
  DEL
  Russisk ekspresident utelukker ikke bruk av atomvåpen
  Russlands tidligere president Dmitrij Medvedev hevder Russland kan ta i bruk atomvåpen for å forsvare sine territorier. Foto: Ekaterina Shtukina / Sputnik / AP / NTB

  Russlands tidligere president Dmitrij Medvedev hevder Russland kan ta i bruk ethvert russisk våpen, inkludert atomvåpen, for å forsvare russiske territorier.

  Medvedev, som nå er nestleder i det russiske nasjonale sikkerhetsrådet, sier at borgere i alle Nato-land må forstå at Russland har valgt sin egen vei.

  – Russland er klare til å forsvare sine nye territorier med alle midler, inkludert strategiske atomvåpen, sier han ifølge Reuters.

  Han påstår også at den varslede folkeavstemningen i Donbas vil bli gjennomført til tross for sterk internasjonal fordømmelse, og at det ikke er noen vei tilbake.

  teaser
  21. september
  Forsker om atomvåpen: – Kan bli brukt til å si klart og tydelig: Nå stopper denne krigen.

Publisert