Siste nytt om Ukraina-krigen

Festet innlegg
Zelenskyj: Russisk angrep på strømnettet er en forbrytelse mot menneskeheten
24. november kl 00:06NTB
DEL
Russlands siste angrep mot Ukrainas strømnett er en forbrytelse mot menneskeheten, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til Sikkerhetsrådet. Foto: Javad Parsa / NTB

Russlands siste angrep mot Ukrainas strømnettet og energiinfrastruktur er en forbrytelse mot menneskeheten, sa landets president Volodymyr Zelenskyj i Sikkerhetsrådet.

FNs sikkerhetsråd ble onsdag innkalt til hastemøte etter nye russiske rakettangrep mot Ukraina.

De omfattende angrepene førte til at langt på vei de fleste husstandene i Ukraina mistet strømmen.

– Når vi har temperaturer under null grader og massevis av millioner mennesker uten energiforsyning, uten oppvarming, uten vann, så er dette en åpenbar forbrytelse mot menneskeheten, sa Zelenskyj til Sikkerhetsrådet via video.

Videre sa Zelenskyj at Ukraina vil fremme en resolusjon til FN som fordømmer «alle former for energiterror», noe Russland trolig vil legge ned veto mot.

Om det trolige vetoet sa Zelenskyj at det er «visvas at vetoretten er gjeldende for parten som fører krigen, denne kriminelle krigen».

– Vi kan ikke holdes som gisler av én internasjonal terrorist, sa Zelenskyj.

Han inviterte også FN til å sende eksperter for å undersøke den kritiske infrastrukturen i landet.

Siste innlegg
Lurer du på noe om krigen i Ukraina? Send inn dine spørsmål her.
Send inn
 • NTB
  DEL
  Folk evakueres fra Kherson
  Innbyggere i Kherson undersøker skadene på en butikk som ble rasert dagen før i et russisk artilleriangrep. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB

  Ukrainas myndigheter har begynt å evakuere folk fra nylig frigjorte Kherson som nå utsettes for voldsomme russiske artilleri- og rakettangrep.

  Over hundre mennesker ble fredag transportert med tog til Khmelnytskyj i det vestlige Ukraina. 26 av dem var barn, ifølge infrastrukturdepartementet,

  Som følge av hardt press fra de fremrykkende ukrainske styrkene trakk de russiske okkupantene seg for to uker siden ut av byen, som de hadde holdt siden mars, kort etter at krigen begynte.

  Men de har gravd seg ned på den andre siden av Dnipro-elven og skyter derfra mot byen med artilleri

  I tillegg er Khersons infrastruktur så nedslitt og ødelagt etter okkupasjonen og gjenerobringen at myndighetene anbefaler at innbyggerne reiser fra byen inntil videre.

 • NTB
  DEL
  Zelenskyj: Millioner fortsatt rammet av strømbrudd
  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte fredag via video på åpningen av en konferanse i Litauen. Foto: Mindaugas Kulbis / AP / NTB

  Over seks millioner husstander er fortsatt rammet av strømbrudd i Ukraina, to dager etter nye russiske angrep mot infrastrukturen, ifølge Volodymyr Zelenskyj.

  – Nå i kveld fortsetter strømbruddene i de fleste fylker, og i Kyiv. Totalt rammes over seks millioner abonnenter, sa Zelenskyj i sin daglige tale fredag.

  Antallet rammede husholdninger er blitt halvert siden onsdag, tilføyer han.

  Rundt 600.000 abonnenter opplever strømbrudd i hovedstaden Kyiv, men det er ifølge Zelenskyj fylkene Odesa, Lviv, Vinnytsia og Dnipropetrovsk som er hardest rammet.

  Ukrainske strømleverandører har i kjølvannet av russiske angrep sett seg nødt til å gjennomføre planlagte kutt i strømforsyningen for å avlaste strømnettet.

 • NTB
  DEL
  Putin sier han deler smerten til russiske soldatmødre
  En av kvinnene bar et sort sjal for å markere bortgangen av sønnen som kriget i Ukraina. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / Kreml / AP / NTB

  Russlands president Vladimir Putin møtte fredag russiske soldatmødre som har mistet sønnene sine i krigen i Ukraina.

  – Jeg vil at dere skal vite at jeg personlig og hele landets lederskap delere deres smerte, sa Putin til mødrene i forkant av morsdagen som feires i Russland kommende søndag.

  – Vi forstår at ingenting kan erstatte tapet av en sønn, et barn, sa han videre.

  Det skjer samtidig som sinnet og frustrasjonen over mobiliseringskaoset og soldater som blir drept i Ukraina, vokser i Russland.

  Les hele saken:

  teaser
  i går 22:10
  Putin sier han deler smerten til russiske soldatmødre
 • NTB
  DEL
  15 drept i russiske angrep i Kherson, ifølge byens myndigheter

  15 sivile er drept og 35 ble såret i russiske angrep i byen Kherson sør i Ukraina fredag, ifølge myndighetene i byen.

  – I dag ble 15 av Khersons innbyggere drept og 35 ble såret, deriblant et barn, i angrep fra fienden, sier Halyna Lugova, lederen for den militære administrasjonen i Kherson, i sosiale medier fredag.

  – Flere private boliger og høyblokker ble skadd i angrepene, legger hun til.

  Torsdag og fredag har byen vært rammet av russiske angrep. Khersons guvernør Jaroslav Janusjevytsj sa tidligere på dagen at 10 personer ble drept og over 50 ble såret i russiske angrep natt til fredag.

  teaser
  i går 18:53
  Russiske raketter hagler over nylig frigjorte Kherson
 • NTB
  DEL
  DSA: Situasjonen ved Ukrainas kjernekraftverk er alvorlig
  Zaporizjzja-kraftverket i Ukraina. Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO / NTB

  Situasjonen ved Ukrainas kjernekraftverk er alvorlig, med konstant forhøyet risiko for atomhendelser, skriver Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

  Samtlige av Ukrainas kjernekraftverk mistet tilgang på ekstern strømforsyning som følge av et russisk rakettangrep 23. november. Denne situasjonen er spesielt bekymringsfull, mener Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

  Kraftverkene er senere tilkoblet strømnettet igjen.

  – De gjentatte angrepene på infrastruktur og særlig på Zaporizjzja-anlegget understreker den skjøre atomsikkerhetssituasjonen, skriver de i sin vurdering.

  Både personellet på Zaporizjzja og alle ukrainske kjernekraftverk er under press, mener DSA.

  – Situasjonen er alvorlig med konstant forhøyet risiko for atomhendelser.

 • NTB
  DEL
  Russiske raketter hagler over nylig frigjorte Kherson
  En ukrainsk redningsarbeider hjelper sårede beboere etter et russiske angrep mot en boligstrøk i Kherson torsdag 24. november. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB
  Angrepene torsdag kveld rammet boligbygninger i Kherson. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB
  En kvinnes døde kropp ble dekket av et teppe etter at hun ble drept i et russisk angrep mot en boligblokk i Kherson torsdag kveld. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB
  En av beboerne i en av boligblokkene som ble rammet av russiske rakettangrep torsdag kveld, er på vei inn i en ambulanse. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB
  En kvinne ble såret i russiske angrep torsdag kveld. Ti personer døde og mer enn 50 ble såret i angrepene i Kherson. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB

  Minst 15 personer er drept, over 50 er såret og sykehuset har måttet evakuere. Den nylig frigjorte ukrainske byen Kherson rammes av voldsomme russiske angrep.

  Natt til fredag lå Natalja Kristenko død under et teppe i timevis i døråpningen til leilighetsbygningen der hun bodde.

  Det var torsdag kveld at 62-åringen og mannen var ute og gikk utenfor hjemmet sitt i Kherson da bygningen ble rammet av et russisk angrep. Hun døde momentant, og ektemannen døde timer senere på sykehuset av indre blødninger.

  – Russerne tok de to viktigste menneskene i livet mitt fra meg, sier ekteparets datter Lilja Kristenko (38) til nyhetsbyrået AP fredag.

  Flodbølge av raketter

  De siste par dagene har russiske styrker trappet opp angrepene mot byen de nylig forlot. I midten av november trakk de seg ut av Kherson etter en ukrainsk motoffensiv. Byen hadde da vært under russisk okkupasjon i åtte måneder.

  Russland har imidlertid stadig holdt på posisjoner på den andre siden av elven Dnipro og utfører angrep derfra.

  Natt til fredag ble ti personer drept og mer enn 50 såret i russiske angrep i byen, ifølge guvernør Jaroslav Janusjevytsj. I tillegg ble en høyblokk satt i brann som følge av angrepet.

  Halyna Lugova, lederen for den militære administrasjonen i Kherson, sier at 15 personer ble drept og 35 såret, deriblant et barn, i russiske angrep fredag. Hun forteller at flere boliger og høyhus ble skadd i angrepene.

  Fredag ettermiddag melder Janusjevytsj at sykehuset i Kherson har evakuert pasienter på grunn av konstante angrep fra Russland. Han legger til at barn ved ett av de regionale sykehusene blir fraktet til sykehusene i naboregionen Mykolajiv.

  Energien i Ukraina strupte

  Ukrainske soldater i nærheten av Kherson-regionen har advart om at byen kunne bli angrepet av Russland da de russiske styrkene har gravd seg ned på østsiden av Dnipro-elven.

  Angrepene denne uken skjer etter at russiske styrker har bombardert Ukrainas strømnett og annen kritisk infrastruktur. Ifølge ukrainske myndigheter har over 50 prosent av landets energianlegg blitt skadd i angrepene.

  Etter at Kristenkos foreldre ble rammet av angrepene, prøvde hun å ringe en ambulanse, men det var ikke noe telefonnettverk, sier hun.

  Befolkningsfall

  Utenfor beskutte leilighetsbygg i Kherson plukket beboere opp vrakrester og forsøkte å finne savnede mens ambulansene var på vei.

  – Alle land må gjøre noe med dette fordi det er ikke normalt. Det er ingen hær her, heller ingen soldater. Det bor bare folk her, men de skyter likevel, sier Ivan Masjkarynets, en mann i 20-årene som var hjemme da leilighetsbygningen han bor i, ble truffet av russiske raketter.

  Khersons befolkning har sunket fra 300.000 innbyggere før krigen, til rundt 80.000. Regjeringen har sagt at de vil hjelpe folk å evakuere, men mange sier at de ikke har noe sted å reise.

 • NTB
  DEL
  Inspektører klare til å kontrollere alle Ukrainas atomkraftverk
  IAEA-direktør Rafael Grossi sier atomenergibyrået forbereder inspeksjoner ved alle atomkraftverkene i Ukraina. Arkivfoto: Markus Schreiber / AP / NTB

  Tiden er inne for inspeksjon av alle atomkraftverkene i Ukraina, sier Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), som er klar til å sende inspektører til landet.

  IAEA-direktør Rafael Grossi sier han og hans folk vil besøke kraftverkene Khmelnytskyj og Rivne, i tillegg til det forlatte anlegget ved Tsjernobyl. Forberedelsene er i gang, og inspektørene kommer snart, sier han.

  Det har vært økende uro for atomsikkerheten etter de seneste russiske angrepene som var rettet mot kraftlinjer og systemer som er nødvendige for å holde kraftverkene koblet til strømnettet og holde sikkerhetssystemene i drift.

  Inspektørene vil trolig konsentrere seg om tekniske installasjoner og beredskapsplaner ved kraftverkene. Det er allerede inspektører ved Zaporizjzja-kraftverket, som ligger i et russiskokkupert område.

 • NTB
  DEL
  Halve Kyiv fortsatt uten strøm
  Fredag formiddag var halve Kyiv fortsatt uten strøm etter et rakettangrep tidligere i uken. Foto: Andrew Kravchenko / AP / NTB

  Halvparten av husstandene i Kyiv er fortsatt uten strøm, to dager etter et russisk rakettangrep mot strøm- og vannforsyningen, opplyser byens ordfører.

  Samtidig opplyser Vitalij Klitsjko at en tredel av husstandene i den ukrainske hovedstaden har fått tilbake varmen. Det jobbes fortsatt med å få oppvarmingen på plass igjen.

  Den militære ledelsen i byen sier også at vannforsyningen er gjenopprettet, men at trykket fortsatt kan være lavt for enkelte brukere en stund fremover.

  Lokale myndigheter opplyser også at så snart strømforsyningen er stabilisert, vil mobilnettet igjen fungere i alle bydelene.

  Hele landet opplevde problemer med strømmen etter omfattende russiske rakettangrep onsdag. Torsdag kveld opplyste nettselskapet Ukrenergo at de kunne dekke halve kraftbehovet og at de fleste vann- og varmekraftverkene var i drift igjen.

 • NTB
  DEL
  Stoltenberg: – En forferdelig start på vinteren for Ukraina
  Nato-sjef Jens Stoltenberg advarer om at Ukraina går en vanskelig vinter i møte. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB
  Mange husstander i Ukraina er uten strøm etter de russiske rakettangrepene. Her fra hovedstaden Kyiv. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB

  Nato-sjef Jens Stoltenberg fordømmer Russlands massive rakettangrep mot Ukraina. Han mener brutaliteten er et tegn på at Putin mislykkes.

  Ukraina ble onsdag denne uken rammet av en ny bølge russiske rakettangrep. EU-parlamentet samlet seg samme dag om en uttalelse der Russland omtales som en statlig terrorsponsor.

  Det Russland driver med er krigsforbrytelser, slo Stoltenberg fast på en pressekonferanse fredag morgen.

  – Målrettede angrep mot sivile er en krigsforbrytelse og de som står bak må holdes ansvarlige, sa han.

  Tøffe tider for Europa

  Nato-sjefen mener brutaliteten Russlands president Vladimir Putin nå utviser, er et tegn på at han mislykkes.

  Fredag er halvparten av husstandene i Kyiv fortsatt uten strøm, to dager etter rakettangrepene.

  – Dette er en forferdelig start på vinteren for Ukraina, sa Stoltenberg.

  Det er også tøffe tider for resten av Europa med økende strøm- og matpriser, fortsatte han.

  – Vi betaler alle prisen for Russlands krig mot Ukraina, men prisen vi betaler er i penger, mens prisen Ukraina betaler er i blod, sa Nato-sjefen.

  Kina på agendaen

  Neste uke samles Natos utenriksministre til et to dager langt møte i Romanias hovedstad Bucuresti. Foruten Ukraina, står også Kina høyt på agendaen.

  Natos ledere vedtok i sommer et nytt strategisk konsept der Kina pekes ut som en «sikkerhetsutfordring».

  Stoltenberg viser til at Kina investerer stort i militær teknologi og kritisk infrastruktur, og har styrket samarbeidet med Russland.

  – Krigen i Ukraina har vist hvor farlig det er å være avhengig av russisk gass. Derfor må vi vurdere vår avhengighet av andre autoritære regimer, ikke minst Kina, sa Stoltenberg.

  Kuleba deltar

  Han oppfordret Nato-landene til å trappe opp både den militære og ikke-militære støtten til Ukraina.

  Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba er blant de inviterte til Nato-møtet neste uke. Der skal han orientere om Ukrainas kort- og langsiktige behov.

  Også utenriksministrene fra Bosnia, Georgia og Moldova deltar, selv om de ikke er medlemmer av Nato. Stoltenberg varslet økt militær støtte fra alliansen også til disse landene.

  Dessuten kommer Sverige og Finland. Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) deltar som norsk representant.

  Ungarns statsminister Viktor Orban kunngjorde torsdag at landet vil si ja til svensk og finsk Nato-medlemskap tidlig neste år. Dermed gjenstår kun godkjenning fra Tyrkia.

 • NTB
  DEL
  Litauen ber EU justere sanksjonene mot Russland
  Enkelte av EUs sanksjoner mot Russland treffer feil, sier Litauens president Gitanas Nauseda, og ber EU-kommisjonen vurdere justeringer. Foto: Mindaugas Kulbis / AP / NTB

  EU må justere sanksjonene som er innført mot Russland over Ukraina-krigen, mener Litauens president. Ifølge ham rammer noen av dem EU hardere enn Russland.

  President Gitanas Nauseda sa at det russiske, statseide energiselskapet Gazprom fortsatt tjener godt, trass i at det får solgt langt mindre gass enn tidligere, på grunn av den økte gassprisen.

  Derfor må EU-kommisjonen på nytt se hvordan sanksjonene rammer Russland, og om nødvendig justere dem, sa han etter et møte med sin rumenske motpart Klaus Iohannis i Vilnius torsdag.

  En ny, niende sanksjonspakke «bør være det viktigste steget framover», sa Nauseda. Pakka kan inkludere ytterligere sanksjoner mot den russiske forsvarsindustrien, russiske banker og atomenergibyrået Rosatom, la han til.

 • NTB
  DEL
  Guvernør: Sju drept i russisk angrep i Kherson
  Et ødelagt boligbygg i Kherson etter et russisk angrep torsdag. Foto: Bernat Amangue / AP / NTB

  Russiske angrep i Kherson, byen som ukrainske styrker nylig gjenerobret, har krevd minst sju menneskeliv, ifølge fylkets guvernør.

  Rundt 20 mennesker ble såret og en høyblokk ble satt i brann som følge angrepet, ifølge guvernør Jaroslav Janusjevytsj.

  – De russiske invasjonsstyrkene åpnet ild mot et boligområde med rakettkastere. En stor bygning tok fyr, skrev Janusjevytsj, som leder den militære administrasjonen i Kherson fylke, på Telegram torsdag.

  Russiske styrker trakk seg ut av Kherson i midten av november etter en ukrainsk motoffensiv. Russland har imidlertid stadig hold på posisjoner på den andre siden av elva Dnipro og utfører angrep derfra.

 • NTB
  DEL
  To tredeler av Kyiv fortsatt uten strøm
  En bil kjører gjennom et mørklagt nabolag i Kyiv etter et russisk rakettangrep på Ukrainas elforsyning. Foto: Andrew Kravchenko / AP / NTB

  Over to tredeler av Ukrainas hovedstad Kyiv er torsdag fortsatt uten strøm etter russiske angrep dagen før. Vannet er tilbake i deler av byen.

  Det ukrainske energinettverket er like ved å bryte sammen. Hovedstaden var onsdag et av de fremste målene for angrepene på elnettet. Resultatet er dramatisk, og også store deler av landet melder om sviktende strøm.

  Millioner av mennesker har i flere uker levd med stadig strømutkoblinger, dels på grunn av direkte rakettnedslag, dels fordi myndighetene fordeler den tilgjengelige strømmen ved å koble regioner av og på.

  Mange steder har det også vært nødvendig med planlagte strømbrudd for å gjøre reparasjoner mulig før vinteren setter inn for fullt. Torsdag morgen var det nesten 4 minusgrader i Kyiv.

  Rundt 70 prosent av hovedstaden Kyiv var torsdag uten strøm. Det landsdekkende nettet er i ferd med å bryte sammen. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB
 • NTB
  DEL
  EU forbereder ytterligere sanksjoner mot Russland
  Finlands statsminister Sanna Marin var vertskap da Ursula von der Leyen besøkte skogkonferansen Into the Woods i Espoo torsdag. Foto: Emmi Korhonen / Lehtikuva / AP / NTB

  EU jobber for fullt med en ny sanksjonspakke mot Russland, opplyser EU-kommisjonens leder, Ursula von der Leyen.

  – Vi jobber hardt for å ramme Russland der de kjenner det, for ytterligere å begrense deres evne til å krige i Ukraina. Og jeg kan kunngjøre i dag at vi jobber for fullt med en niende sanksjonspakke, sa von der Leyen på et besøk i Finland torsdag skriver Reuters.

  – Jeg har også stor tro på at vi snart kan vedta en global makspris på russisk olje sammen med G7-landene og andre viktige partnere. Vi vil ikke hvile før Ukraina har vunnet fram not Putin og hans ulovlig og barbariske krig, sier EU-toppen.

  Von der Leyen er i Finland for å delta på skogkonferansen Into the Woods i Espoo.

 • NTB
  DEL
  225 russiske statsborgere har søkt om asyl i år
  Direktør for beskyttelse i UDI Wenche Fone Foto: Stian Lysberg Solum/ NTB

  I løpet av de ti første månedene av 2022 har 225 russiske statsborgere søkt asyl i Norge.

  Det er nesten like mange russiske statsborgere som har søkt asyl hittil i år, som de fem foregående årene til sammen, melder P4.

  Tallene er hentet fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

  Bare i oktober søkte 60 russiske statsborgere om asyl. I mars, måneden etter at Russland invaderte Ukraina, kom det 36 asylsøknader fra russere.

  Det er nesten dobbelt så mange voksne menn som kvinner som har søkt asyl.

  – Det å unnta seg militæret gir ikke i seg selv grunnlag for asyl, men det er en del unntak vi er nødt til å se nærmere på. For eksempel om det er militærtjeneste som inkluderer deltakelse i krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, sier direktør for beskyttelse i UDI Wenche Fone.

 • Pål Andreas Mæland
  DEL
  70 prosent av Kyiv uten strøm

  Kyivs ordfører Vitalij Klitsjko skriver på Facebook torsdag morgen at 70 prosent av den ukrainske hovedstaden fortsatt er uten strøm som følge av russiske angrep onsdag.

  Han skriver at det har blitt jobbet med utbedringer hele natten for å gjenopprette tilgang til strøm og vann, og at halve byen allerede er koblet tilbake på vannforsyningen, melder VG.

  Seks personer skal være drept og 36 såret etter omfattende angrep fra Russland onsdag.

 • NTB
  DEL
  UD: Sikkerhetsrådet må konfrontere Russland
  FNs sikkerhetsråd møtes onsdag kveld for å diskutere de omfattende rakettangrepene mot Ukraina det siste døgnet. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB

  FNs sikkerhetsråd har hastemøte etter nye russiske rakettangrep mot Ukraina. Nok en forferdelig dag for Ukrainas folk, sier norske myndigheter.

  – Vi synes det er viktig at Sikkerhetsrådet møtes for å konfrontere Russland med behovet for å stoppe denne forferdelige krigen, sier Norges FN-ambassadør Mona Juul i en pressemelding i forkant av møtet.

  – Disse beviste angrepene på sivile og sivil infrastruktur fører til forferdelige ødeleggelser og sivile lidelser. Denne krigen må stoppes.

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ba om hastemøtet onsdag. Foranledningen er omfattende russiske rakettangrep som har ført til at langt de fleste husstandene i Ukraina mistet strømmen.

  Formelt var det USA og Albania som ba om møtet i Sikkerhetsrådet.

 • NTB
  DEL
  Nesten hele Ukraina uten strøm
  En mann kjøper en lommelykt i en liten matbutikk i Chisinau i Moldova, som også er rammet av strømbrudd som følge av det russiske bombardementet av Ukraina. Foto: Aurel Obreja / AP / NTB

  Idet nattemørket senker seg onsdag kveld er strømmen er borte i store deler av Ukraina. Enkelte steder står folk også uten vann.

  – Hele byen er uten strøm. Vi venter på ytterligere informasjon fra energieksperter, opplyste ordfører Andrij Sadovyj i Lviv i sosiale medier onsdag ettermiddag.

  Han advarte da om at byens vannforsyning også kunne svikte i løpet av kvelden.

  I løpet av onsdagen har Russland avfyrt rundt 70 krysserraketter mot Ukraina, ifølge det ukrainske forsvaret. Angrepsbølgen førte til omfattende skader på sivil infrastruktur.

  Det statlige strømselskapet Ukrenergo sier at alle landets regioner vil oppleve at strømmen kobles ut de kommende dagene.

  Les hele saken:

  teaser
  23. november
  Ukrainske atomkraftverk koblet fra strømnettet etter russiske angrep
 • NTB
  DEL
  Hastemøte om Ukraina i FNs sikkerhetsråd onsdag kveld, bekrefter UD

  Det holdes et hastemøte om Ukraina i FNs sikkerhetsråd klokken 22 i kveld, bekrefter UD overfor NTB.

  Sikkerhetsrådet samles på kort varsel onsdag kveld etter at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tok til orde for det. Foranledningen er massive russiske angrep som førte til omfattende strømbrudd i Ukraina.

  Formelt var det USA og Albania som ba om møtet i Sikkerhetsrådet.

  – Vi ønsker det velkommen. Bombingen i Ukraina kan være brudd på humanitærretten, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

  Angrepene utløste nødprosedyrer ved Khmelnytskji-kraftverket, Pivdennoukrainsk-kraftverket og kraftverket i Rivne. De tre ukrainske atomkraftverkene som fortsatt er under ukrainsk kontroll, ble koblet fra strømnettet etter de russiske angrepene.

  – Bombingen vi har sett er bombing av sivile mål. Det er veldig viktig at det nå diskuteres i FNs sikkerhetsråd, sier Huitfeldt.

 • NTB
  DEL
  USA med leveranser verdt 400 millioner dollar til Ukraina
  President Joe Biden har lovet ytterligere 400 millioner dollar i ammunisjon og generatorer til Ukraina i sin seneste bistandspakke. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

  USA sender ytterligere ammunisjon og generatorer til Ukraina. Forsendelsen er verdt 400 millioner dollar, tilsvarende over 3,9 milliarder kroner.

  Deler av utstyret vil sendes direkte fra USAs egne våpenlagre for å få hjelpen fram til Ukraina så raskt som mulig, heter det i kunngjøringen fra Det hvite hus onsdag.

  Siden Russlands invasjon 24. februar har USA sendt våpen og annet utstyr til Ukraina til en samlet verdi av 19 milliarder dollar, tilsvarende over 189 milliarder kroner.

  Biden-administrasjonen prøver også å få gjennomslag i Kongressen for å sende ytterligere 37 milliarder doller i militær og humanitær bistand til Ukraina.

Publisert: