Siste nytt om Ukraina-krigen

Festet innlegg
Satelittbilder viser lange bilkøer ut av Russland
26. september kl 22:19av Erlend Langeland Haugen
DEL
Grensekontrollen mellom Russland og Mongolia ved Kjakhta 23. september. Foto: Maxar Technologies / Reuters / NTB

Nye satellittbilder fra romteknologiselskapet Maxar Technologies viser lange køer av biler på den russiske grensen mot Georgia og Mongolia.

Etter at Vladimir Putin i en TV-sendt tale onsdag erklærte «delvis mobilisering» av rundt 300.000 reservister i Russland, har et høyt antall russiske menn forlatt landet, skriver Aftenposten.

Kø nær grensen mellom Russland og Georgia 25. september. Foto: Maxar Technologies / Reuters / NTB

Ifølge Novaja Gazeta anslår russisk etterretning at mer enn 260.000 menn har forlatt Russland siden onsdag, meldte NTB søndag.

I helgen krysset 17.000 russere grensen til Finland, ifølge den finske grensekontrollen.

Kø nær grensen mellom Russland og Georgia 25. september. Foto: Maxar Technologies / Reuters / NTB
Siste innlegg
Lurer du på noe om krigen i Ukraina? Send inn dine spørsmål her.
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Onsdag: 113 nye asylsøknader fra ukrainske borgere

  Det ble registrert 113 nye asylsøkere fra Ukraina til Norge onsdag. Totalt er det registrert 543 nye asylsøkere den siste uken.

  Mandag og tirsdag ble det registrert henholdsvis 104 og 77 nye søknader om asyl fra ukrainske borgere.

  UDI begynte å oppgi oversikt over ukrainske asylsøkere til Norge 25. februar. Siden da har det kommet 25.885 søknader.

 • av NTB
  DEL
  Trafikk igjen fra russisk side over Storskog torsdag morgen
  Russiske biler på vei over grensa til Norge torsdag morgen. Foto: Lise Åserud / NTB

  Det er trafikk fra russisk side over grenseovergangen på Storskog torsdag morgen.

  Onsdag varslet politiet at trafikken hadde stoppet opp fra russisk side.

  Grensen åpnet klokken 08 torsdag. En time seinere hadde det kommet seks-syv russiske biler over grensen. Det er imidlertid ikke samme storinnrykket av unge russiske menn som det har vært de siste dagene.

  Det har versert rykter i uavhengige russiske medier om at grensene vil bli stengt for menn i mobiliseringsalder.

  – Det må vi ta en vurdering på hvis det faktisk blir stengt. Nå kom det nettopp tre biler fra Russland nå, så det er tydeligvis ikke stengt ennå, sier grensekommissær Jens-Arne Høilund til NTB i 08.30-tiden.

  teaser
  Mindre enn 3 time siden
  Trafikk igjen fra russisk side over Storskog torsdag morgen
 • av NTB
  DEL
  Erdogan sier han vil snakke med Putin om «folkeavstemningene»
  Foto: Alexandr Demyanchuk / AP / NTB

  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier han planlegger å snakke med Russlands president Vladimir Putin om de såkalte folkeavstemningene som er avholdt i russisk-okkuperte deler av Ukraina.

  Erdogan sa onsdag kveld at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har krevd at Tyrkia støtter Ukraina i spørsmålet om fylkene Zaporizjzja, Kherson, Luhansk og Donetsk, der det ble avholdt såkalte folkeavstemninger denne uken om å slutte seg til Russland.

  De russisk-støttede separatistmyndighetene i alle fylker melder om at befolkningen med overveldende flertall stemte for å slutte seg til Russland.

  Erdogan vil snakke med Putin torsdag, sier han.

  – Jeg skulle ønske at de ikke hadde holdt folkeavstemninger og at vi i stedet kunne ha løst problemet diplomatisk, sier han.

  Avstemningene er møtt med sterk kritikk internasjonalt, også av Tyrkia. Landet anerkjente heller aldri Russlands annektering av Krim-halvøyen i 2014.

  Nato-medlemmet Tyrkia har tette bånd til både Moskva og Kyiv, og president Erdogan har forsøkt å megle mellom partene siden begynnelsen av krigen.

 • av NTB
  DEL
  Russiske idrettsprofiler innkalt til mobilisering
  Russlands president Vladimir Putin går bredt ut når han mobiliserer i krigen mot Ukraina. Foto: Gavriil Grigorov / AP / NTB.

  Utøvere og trenere tilknyttet det russiske landslaget i roing har mottatt innkallelse til mobilisering i forbindelse med krigføringen i Ukraina.

  Det er presidenten i det russiske roforbundet, Aleksej Svirin, som opplyser om innkallingene som foreligger etter at president Vladimir Putin i forrige uke beordret delvis mobilisering.

  – Det er to-tre trenere og et antall aktive som har fått innkallinger, sier Svirin til RIA Novosti.

  VG omtalte saken først.

  Skipresident Jelena Välbe sier til Sport Express at hun så langt ikke er kjent med at noen av hennes toppidrettsutøvere er omfattet av mobiliseringsordren.

  Samtidig opplyser den tidligere skiskytterstjernen Anna Bogalij, som nå er rådgiver for den russiske idrettsministeren, til Match TV at departementet jobber for at mobiliseringen ikke skal ramme utøvere tilknyttet toppidretten.

 • av NTB
  DEL
  Separatistledere i Ukraina ber Russland annektere områder
  Leonid Pasitsjnik, lederen for den selvutnevnte Folkerepublikken Luhansk i det østlige Ukraina, har bedt om at republikken blir innlemmet i Russland etter de såkalte folkeavstemninger om temaet tirsdag. Foto: AP/NTB

  Lederen for de prorussiske myndighetene i Luhansk øst i Ukraina ber Russland om å annektere området.

  Oppfordringen var ventet etter «folkeavstemningen» som angivelig viste et overveldende flertall for å slutte seg til Russland. Annekteringen skal behandles i nasjonalforsamlingen i Moskva. Det er blitt antydet at Russlands president Vladimir Putin kan komme til å kunngjøre en annektering allerede fredag.

  De såkalte folkeavstemningene i russiskkontrollerte områder i Ukraina er blitt bredt fordømt. Vestlige land har omtalt dem som ulovlige og fingerte.

  I en offentlig uttalelse fra utbryterne onsdag, sa den prorussiske lederen Leonid Pasitsjnik at innbyggerne i Luhansk hadde vært under angrep fra den ukrainske hæren i åtte år. Han ba om at Russland skulle inlemme den selvutnevnte Folkerepublikken Luhansk i den russiske føderasjonen.

 • av NTB
  DEL
  USA ber statsborgere forlate Russland umiddelbart

  USAs ambassade i Moskva oppfordrer amerikanske borgere som oppholder seg i Russland om å forlate landet umiddelbart i etterkant av mobiliseringsordren.

  – Russland kan nekte å anerkjenne det amerikanske statsborgerskapet til doble statsborgere, nekte dem adgang til amerikanske konsulærtjenester, hindre at de forlater Russland, og verve doble statsborgere til militærtjeneste, skriver ambassaden i meldingen.

  De legger til at det i øyeblikket er svært begrensede muligheter for å forlate landet gjennom kommersiell flytrafikk, særlig på kort varsel.

  I meldingen heter det også at man ber russiske statsborgere om ikke å reise til Russland.

 • av NTB
  DEL
  Ukraina-avstemningene: EU går hardt ut mot «forfalskede resultater»

  EU retter skarp kritikk mot det de omtaler som forfalskede resultater fra avstemningene i russiskkontrollerte områder i Ukraina.

  – EU fordømmer de ulovlige «folkeavstemningene» og det forfalskede resultatet av dem, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell i en Twitter-melding onsdag.

  – Dette er nok en krenkelse av Ukrainas suverenitet og territoriale integritet, samtidig som det pågår systematiske menneskerettighetsbrudd, fortsetter han.

  Også EU-president Charles Michel har lagt ut en Twitter-melding om saken:

  – Fingerte folkeavstemninger. Fingerte resultater. Vi anerkjenner ikke noe av dette, skriver han.

 • av NTB
  DEL
  Ukraina ber om kraftig opptrapping av våpenstøtten

  I kjølvannet av «folkeavstemningene» i russiskkontrollerte deler av Ukraina, ber myndighetene i Kyiv om en kraftig opptrapping av den militære støtten.

  Det ventes at Russland i løpet av kort tid vil annektere områdene der de såkalte avstemningene ble holdt.

  – Ukraina oppfordrer EU, Nato og G7-landene til å umiddelbart øke presset på Russland, gjennom å innføre harde sanksjoner og øke den militære støtten til Ukraina kraftig, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet i Kyiv.

 • av NTB
  DEL
  Kaotisk ved grenseovergangene til Russlands naboland
  Satellittbildet viser folk og biler i kø for å ta seg inn i Georgia fra Russland. Foto: Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP / NTB

  – Det er et helvete der. Det er et stort antall personer, folkemengder med barn, gamle folk, sier Vsevlod, som har flyktet fra Moskva, til Sky News ved grenseovergangen Verkhnu Lars mellom Georgia og Russland

  Enkelte har syklet eller gått milevis for å ta seg til overgangen. Ifølge det georgiske innenriksdepartementet har mer enn 53.000 russere krysset grensen.

  En annen mann sier til kanalen at han har hørt om folk som har forsøkt å ta seg inn i Georgia over grenseovergangene i Tsjetsjenia og Dagestan, men at de har blitt holdt igjen.

  Samtidig har den latviske regjeringen innført unntakstilstand i grenseområdene Aluksne, Balvi og Ludza på grunn av den store tilstrømmingen av flyktende russere, skriver kanalen videre.

  Ifølge landets kringkaster vil myndighetene nå være i stand til å forsterke arbeidet langs grensa. Nødordren gjelder også for alle overganger ved havner, flyplasser, rullebaner og jernbaneoverganger.

  Latvia står fast på at de ikke kommer til å utstede humanitære eller andre typer visum til russere, heller ikke de som flykter fra oppkallingen av reservister.

 • av NTB
  DEL
  Zelenskyj sier Ukraina vil forsvare folk i annekterte regioner
  Russlands FN-ambassadør Vassilij Nebenzia snakker med en rådgiver under Zelenskyjs tale til Sikkerhetsrådet. Foto: Bebeto Matthews / AP / NTB

  Ukraina vil forsvare ukrainere i fylkene øst og sør i landet som har holdt såkalte folkeavstemninger om russisk annektering, sier president Volodymyr Zelenskyj.

  – Vi vil handle for å beskytte vårt folk, både i Kherson, Zaporizjzja, i Donbas, i de foreløpig okkuperte områdene i Kharkiv og på Krim, sa han til FNs sikkerhetsråd tirsdag, der Russland er fast medlem.

  Russisk-støttede separatistmyndigheter i okkuperte regioner i Ukraina kunngjorde tidligere tirsdag at befolkningen i fylkene Kherson, Zaporizjzja, Luhansk og Donetsk hadde stemt for innlemmelse i Russland.

  teaser
  27. september
  Zelenskyj sier Ukraina vil forsvare folk i annekterte regioner
 • av NTB
  DEL
  Zelenskyj: Russland vil ødelegge FNs sikkerhetsråd
  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte tirsdag på nytt til FNs sikkerhetsråd via video. Foto: AP / NTB

  Russland kommer til å ødelegge FNs sikkerhetsråd, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i en videotale til rådet tirsdag.

  Zelenskyj understreket først at de russiske FN-diplomatene ikke benytter våpen i Sikkerhetsrådet.

  – Men ingen vil bli overrasket om Sikkerhetsrådet blir omgjort til en voldssone av Russlands representanter, sa han.

  Den ukrainske presidenten sa videre at det bare er et spørsmål om tid før Moskva ødelegger det han omtalte som den siste fungerende internasjonale institusjon.

  Zelenskyj utelukket i talen forhandlinger med Moskva etter at Russernes såkalte folkeavstemninger i områdene de okkuperer øst og sør i Ukraina.

 • av NTB
  DEL
  Russiske menn forlater landet i hopetall
  Det har vært lange køer av biler med russiske menn på grensa til nabolandet Kasakhstan de siste dagene. Landet har tatt imot nærmere 100.000 russere som flykter av frykt for å bli sendt i krigen i Ukraina. Foto: AP / NTB

  194.000 russiske statsborgere har flyktet til Georgia, Kasakhstan og Finland siden president Vladimir Putin erklærte delvis mobilisering i forrige uke. Flertallet av dem som har forlatt landet er menn, og mange av dem har tatt seg til naboland ved hjelp av biler, sykler eller til fots. Frykt for å bli sendt i krigen i Ukraina ligger bak masseflukten.

  Vsevolod satte seg i bilen og kjørte i fire dager til Georgia. Ved grensa måtte han sette igjen bilen før han krysset til fots.

  – Som 26-åring har jeg ikke noe ønske om å bli sendt hjem i en sinkkledd kiste eller skitne til hendene mine med andre blod, bare på grunn av krigen til en person som ønsker å bygge et imperium, sier han.

  teaser
  27. september
  Russiske menn forlater landet i hopetall
 • av NTB
  DEL
  Pro-russiske myndigheter erklærer seier i «folkeavstemninger» i Ukraina
  Arbeidere henger opp russiske flagg på en bygning i Luhansk, Ukraina. Foto: AP / NTB

  Prorussiske myndigheter har erklært seier i tre av de fire fylkene i Øst- og Sør-Ukraina som har holdt såkalte folkeavstemninger om russisk annektering.

  I Zaporizjzja, Luhansk og Kherson melder om stor valgoppslutning og overveldende flertall for å innlemmes i Russland. Nyhetsbyrået Tass melder at foreløpige resultater fra Donetsk, når 32 prosent av stemmene er telt, viser at 93,95 prosent har stemt for.

  Ukraina fordømmer de falske folkeavstemningene. Avstemningene holdes uten tillatelse fra ukrainske myndigheter, strider mot krigslov og skjer ikke i henhold til demokratiske prinsipper, heter det fra Kyiv. Også i Vesten er kritikken krass. G7-landene kaller avstemningene illegitime og understreker at de ikke har en juridisk effekt.

  teaser
  27. september
  Prorussiske myndigheter erklærer seier i «folkeavstemninger» i Ukraina
 • av NTB
  DEL
  USA kaller folkeavstemninger i Øst-Ukraina «djevelsk plan»

  De såkalte folkeavstemningene i de russisk-okkuperte områdene i Ukraina er ledd i en djevelsk plan fra Moskvas side, sier USAs utenriksminister Antony Blinken.

  – Vi og mange andre land har alt vært helt krystallklare. Vi kommer aldri til å anerkjenne russisk annektering av ukrainsk territorium, sier han.

  – Det er viktig å huske hva som foregår her. Russland invaderte Ukraina, erobret territorier og gjennomfører nå en djevelsk plan i noen av disse områdene de har tatt der de har flyttet lokalbefolkningen ut, sier Blinken.

  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg kaller i en Twitter-melding de såkalte folkeavstemningene en bløff og et åpenbart brudd på folkeretten.

  teaser
  27. september
  USA kaller folkeavstemninger i Øst-Ukraina «djevelsk plan»
 • av NTB
  DEL
  Ukraina: Ukrainske styrker vant tilbake kontroll over nok en by i øst

  Ukrainske styrker melder at de har vunnet tilbake kontrollen over nok en by i Kharkiv-regionen og øst for Oskil-elven.

  Ukrainske myndigheter offentliggjorde på Telegram mandag kveld at byen Pisky-Radkivski i Kharkiv-regionen igjen er under ukrainsk kontroll. Sammen med meldingen var det vedlagt bilder av ødelagt russisk militærutstyr.

  Før invasjonen i februar bodde om lag 2.000 mennesker i byen.

  Tidligere på dagen opplyste hovedkvarteret for de ukrainske styrkene at det foregikk granatangrep i området Kupyansk-Vuslovyi, om lag 40 kilometer lenger nord og et viktig knutepunkt for jernbanetrafikken i området.

  Opplysningen ble tolket som en bekreftelse på at også denne byen var gjenerobret.

 • av NTB
  DEL
  Ukraina kaller Nord Stream-lekkasjene for et terrorangrep
  Ukrainske myndigheter mener Russland står bak lekkasjene fra de to Nord Stream-ledningene utenfor den danske øya Bornholm. Foto: Det danske forsvaret / NTB

  Ukrainske myndigheter anklager Russland for å stå bak lekkasjene fra gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 og kaller det for et terrorangrep.

  – De store lekkasjene fra Nord Stream-ledningene er ikke annet enn et terrorangrep planlagt av Russland, og en aggressiv handling mot EU, sa Mikhajlo Podolijak, president Volodymyr Zelenskyjs rådgiver.

  Tirsdag kom nyheten om at gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 lekker utenfor øyen Bornholm i Østersjøen.

  Skadene på ledningene er uten sidestykke, uttaler selskapet Nord Stream AG. Tyske medier og flere eksperter peker på mistanke om sabotasje.

  Begge rørledningene var ute av drift som følge av Russlands angrepskrig på Ukraina. Begge inneholder imidlertid fortsatt mye gass, og lekkasjene kan føre til eksplosjoner.

  teaser
  27. september
  Eksplosjonene registrert i Norge: – Skjønner de ikke alvoret?
 • av NTB
  DEL
  «Folkeavstemningene» i Ukraina er avsluttet
  En kvinne går ut av et stemmeavlukke i et valglokale i Mariupol i Donetsk fylke. Foto: AP / NTB

  De såkalte folkeavstemningene som er holdt i russisk-okkuperte områder i Ukraina, er avsluttet.

  Foreløpige resultater viser stort flertall for å innlemme dem i Russland, ifølge russiske medier.

  De falske folkeavstemningene har funnet sted i de østlige regionene Luhansk og Donetsk, men også i Zaporizjzja og Kherson, som ligger sør i Ukraina. Tirsdag stengte stemmelokalene etter fem dager med avstemming.

  teaser
  27. september
  USA kaller folkeavstemninger i Øst-Ukraina «djevelsk plan»
 • av NTB
  DEL
  Putin vil «redde folk» i okkuperte områder
  Russland vil redde folk, hevder landets president Vladimir Putin. Foto: AP / NTB

  Russlands president Vladimir Putin sier tirsdag at Russland skal «redde folk» i de fire regionene som holder såkalte folkeavstemninger i Ukraina.

  – Å redde folk i alle territoriene der disse folkeavstemningene finner sted, er fokuset for hele vårt samfunns og vårt lands oppmerksomhet, sa Putin under et TV-sendt møte med en rekke embetsfolk.

  De såkalte folkeavstemningene stiller innbyggerne i fire ukrainske regioner som er okkupert av Russland eller russiskstøttede separatister spørsmålet om hvorvidt de vil innlemmes i Russland. Det ventes at utfallet blir et klart ja, uten at vestlige land anerkjenner folkeavstemningen som verken fri eller rettferdig.

  Russland vil i så fall legge krav på 20 prosent av det som anerkjennes av resten av verden som Ukrainas territorium, inkludert Krim.

  Valgfunksjonærer har hatt med seg væpnede russiske soldater mens de går rundt og henter inn stemmer. Resultatene ventes enten tirsdag kveld eller i løpet av få dager, og det ventes at Putin allerede fredag vil erklære at regionene tilhører Russland.

 • av NTB
  DEL
  Russland vil ikke be om utlevering av mobiliseringsflyktninger
  En gruppe russiske menn som har flyktet fra Putins mobiliseringsordre, krysset en grenseovergang til nabolandet Georgia tirsdag. Foto: Zurab Tsertsvadze / AP / NTB

  Russlands forsvarsdepartement sier at de ikke har bedt noen av nabolandene om å få utlevert russiske borgere og heller ikke har planer om å gjøre det.

  Naboland som Georgia og Kasakhstan har opplevd at tusenvis av russiske statsborgere, i hovedsak unge og middelaldrende menn, har ankommet den siste uken. Forrige onsdag kunngjorde president Vladimir Putin at 300.000 reservesoldater skulle kalles opp til tjeneste. Mange frykter at de kan bli sendt til krigen i Ukraina.

  Tirsdag kunngjorde Kasakhstan at om lag 98.000 russere har ankommet landet de siste seks dagene, og kasakhstanske myndigheter lovet å ta vare på dem.

  Samme dag kunngjorde Georgia at det nå er om lag 10.000 russere som krysser grensen daglig, mot 5.000-6.000 tidligere. Russiske myndigheter ved grensen har innrømmet at det er en «svært spent situasjon».

  Men foreløpig er altså de russerne som har kommet seg ut, i sikkerhet.

 • av NTB
  DEL
  EU varsler sanksjoner mot de ansvarlige for «folkeavstemninger» i Ukraina
  Foto: AP

  EU varsler sanksjoner mot en rekke personer som har organisert de såkalte folkeavstemningene i de russiskokkuperte delene av Ukraina.

  – Det burde bli konsekvenser for alle som står bak de ulovlige, illegitime avstemningene, sier Peter Stano, som er talsmann for EUs utenrikssjef Josep Borrell.

  De såkalte folkeavstemningene stiller befolkningen i området spørsmålet om hvorvidt man ønsker å innlemme regionene i Russland.

  Det ventes at avstemningene, som har vart siden 23. september, vil ende med et klart flertall for at regionene skal la seg annektere.

  Ukraina og en rekke vestlige land, deriblant Norge, har allerede varslet at de ikke vil anerkjenne resultatet av avstemningene. Det er lite som tyder på at velgerne i de russiskstøttede utbryterrepublikkene Donetsk og Luhansk og de russiskokkuperte delene av fylkene Kherson og Zaporizjzja har fått delta i frie og rettferdige valg.

Publisert