Siste nytt om Ukraina-krigen

Festet innlegg
Stoltenberg takker Tyrkia for rollen i korn-konflikten
01. august kl 14:14av NTB
DEL
Nato-sjef Jens Stoltenberg retter en særskilt takk til Tyrkia etter at det første skipet med ukrainsk korn seilte ut fra Odesa mandag. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg takker Tyrkia etter at et skip med ukrainsk korn kastet loss fra havnen i Odesa mandag.

– Jeg ønsker den første forsendelsen av ukrainsk korn fra Odesa velkommen. Jeg takker vår alliert Tyrkia for deres sentrale rolle, skriver Stoltenberg på Twitter.

Det var første gang siden krigen startet i februar at et skip lastet med korn har kunnet seile ut fra Ukraina.

Korneksporten kommer i gang etter at Russland og Ukraina 22. juli inngikk separate, men likelydende avtaler med Tyrkia og FN om utskiping av korn fra Odesa. Begge landene var nøkkelleverandører for matvarer over hele verden.

– NATO-allierte støtter sterkt full implementering av avtalen for å lette den globale matkrisen forårsaket av Russlands krig i Ukraina, legger Stoltenberg til.

Siste innlegg
Lurer du på noe om krigen i Ukraina? Send inn dine spørsmål her.
Send inn
 • av NTB
  DEL
  FNs atomenergisjef ber om å få inspisere ukrainsk kjernekraftverk
  Rafael Grossi sier til FNs sikkerhetsråd at Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) må slippe til og få inspisere atomkraftverket ved Zaporizjzja så raskt som mulig. Arkivfoto: Hiro Komae / AP / NTB

  Sjefen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) sier byrået må få lov til å inspisere atomkraftverket ved Zaporizjzja.

  Kampene rundt kraftverket har utløst en alvorlig krise, sier Rafael Grossi.

  – Det er en alvorlig tid, og IAEA må få lov til å utføre sitt oppdrag i Zaporizjzja så raskt som mulig, sa Rossi via video til et hastemøte i FNs sikkerhetsråd torsdag.

  Russland og Ukraina beskylder hverandre for angrep ved kraftverket og i området rundt og sier det kan utløse en atomkatastrofe.

 • av NTB
  DEL
  Ukraina hevder minst ti russiske fly ble ødelagt i eksplosjoner på Krim
  Et satelittfoto tatt av den russiske Sakhi-basen på Krim-halvøya før tirsdagens eksplosjon. Foto: Planet Labs PBC / AP / NTB

  Minst ti russiske fly ble ødelagt i eksplosjonene ved en flybase på den annekterte Krim-halvøyen tirsdag, hevder en talsmann for Ukrainas flyvåpen.

  – Etter eksplosjonene så vi helt klart at flyparken ble rammet, sier talsmannen Jurij Ihnat på ukrainsk TV.

  Russland har ifølge Ihnat stasjonert kampfly av typen Su-30M og Su-24 ved Sakhi-basen, samt transportfly av typen Iljushin Il-76. Opplysningen om at minst ti fly ble ødelagt, er ikke bekreftet fra annet hold.

  Russland hevder at eksplosjonene ved flybasen skyldes en ulykke der lagret ammunisjon gikk i luften. Én person skal ha mistet livet.

  Enkelte har hevdet at basen ble gjenstand for et ukrainsk angrep, men dette er verken bekreftet av Ukraina eller fra uavhengig hold.

  Ifølge den amerikanske tankesmien Institute for the Study of the War (ISW), som delvis er finansiert av amerikansk våpenindustri, ønsker ikke Russland å innrømme at basen ble utsatt for et ukrainsk angrep. Det angivelig fordi de da må innrømme at luftvernet ved basen sviktet.

 • av NTB
  DEL
  Russland installerer antiluftskyts ved atomkraftverket i Zaporizjzja

  Russland installerer antiluftskyts rundt atomkraftverket i Zaporizjzja etter rakettangrepet mot anlegget lørdag.

  Installeringen ble kunngjort av lederen for den militære administrasjonen i Zaporizjzja, Jevhen Balytskyj, på statlig russisk fjernsyn.

  Lørdag traff raketter en del av anlegget der 174 beholdere med brukt atombrensel er lagret. Russland og Ukraina anklager hverandre for å stå bak angrepet.

  Anlegget, som er det største atomkraftverket i Europa, skal ifølge Balytskyj være i drift som normalt.

  Energoatom sa at det ble gjort omfattende skade på deler av anlegget etter angrepet, og at en av reaktorene var ute av drift.

  Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har meldt at det er reell risiko for at slike angrep ender i en kjernefysisk katastrofe.

 • av NTB
  DEL
  Tusenvis sendt ut av Donetsk etter evakueringsordre

  Tusenvis av innbyggere øst i Donetsk er evakuert etter at ukrainske myndigheter ga dem ordre som å forlate området.

  – I løpet av de siste seks dagene ble mer enn 3000 innbyggere evakuert, inkludert nesten 600 barn og 1400 kvinner. Obligatoriske evakueringer fortsetter, sier Kyrylo Timosjenko, nestleder for den ukrainske presidentens kontor.

  Evakueringen skjer i et område med harde kamper. Ifølge ukrainske myndigheter er grunnen til evakueringen at de ikke kan skaffe innbyggere oppvarming til vinteren.

 • av NTB
  DEL
  USA varsler mer våpenhjelp til Ukraina
  En ny forsendelse med artilleri-ammunisjon til Ukraina lastes om bord i et amerikansk transportfly. Foto: AP / NTB

  USA vil sende våpenhjelp for ytterligere 10 milliarder kroner til Ukraina, opplyser Pentagon.

  USA har forsynt Ukraina med militærhjelp til en verdi av rundt 85 milliarder kroner siden Joe Biden overtok som president i januar i fjor.

  For en drøy uke siden kunngjorde Pentagon at de ville sende det mobile rakettsystemet kjent som Himars samt store mengder artilleriammunisjon til landet. Verdien ble opplyst å være 5,3 milliarder kroner.

  Mandag kunngjorde Pentagon en ny forsendelse av raketter og annen ammunisjon til en verdi av nærmere 10 milliarder kroner til Ukraina.

 • av NTB
  DEL
  Ukraina hevder å ha avdekket attentatplan mot forsvarsministeren

  Ukrainas sikkerhetstjeneste (SBU) hevder å ha pågrepet russiske agenter som planla et attentat mot landets forsvarsminister og etterretningssjef.

  Sikkerhetstjenesten har publisert en video som viser en gruppe væpnede menn som overmanner og setter håndjern på to menn i sivile klær som nærmer seg en bil.

  Pågripelsen fant ifølge SBU sted i Kovel nordvest i Ukraina, og den ene av de to angivelige attentatmennene skal ha kommet fra Russland via Belarus.

  – Drapsmenn fra russisk spesialtjeneste som planla å likvidere forsvarsminister Oleksij Reznikov og den militære etterretningssjefen Kyrylo Budanov, hevder SBU på Telegram.

  Ifølge SBU skulle også en ikke navngitt ukrainsk aktivist drepes i et attentat, og drapsmennene skulle få mellom 100.000 dollar og 150.000 dollar for hvert drap.

  Opplysningene om pågripelsene og de angivelige attentatplanene er ikke bekreftet fra annet hold.

 • av NTB
  DEL
  Verdensbanken med ny milliardpakke til Ukraina

  Verdensbanken vil bidra med ytterligere 44 milliarder kroner i støtte til Ukraina.

  Pengestøtten skal bidra til å finansiere pensjonsutbetalinger og offentlige tjenester, opplyser banken.

  – Ukraina trenger offentlige tjenester, inkludert helse, utdanning og sosial støtte for å hindre ytterligere forverring av levestandard og fattigdom, sier Verdensbankens president David Malpass.

 • av NTB
  DEL
  Russisk soldat dømt for krigsforbrytelser i Ukraina

  En russisk soldat er dømt til ti års fengsel for krigsforbrytelser i Tsjernihiv nord i Ukraina.

  Soldaten er dømt for å ha skutt fra en stridsvogn mot en bygård, en ordre han fikk kort tid etter at krigen begynte i slutten av februar, ifølge ukrainsk rikskringkasting.

  En leilighet i tiende etasje av bygningen skal ha blitt ødelagt, men ingen ble såret i angrepet.

  Soldaten har erkjent straffskyld, men dommen blir ikke rettskraftig før etter en eventuell anke.

  I mai ble en annen russisk soldat dømt til livsvarig fengsel for drap på en ukrainsk sivil, men straffen ble senere redusert til 15 år. Det var første gang i Ukraina at en person sto tiltalt for krigsforbrytelser etter den russiske invasjonen.

 • av NTB
  DEL
  Første utenlandske skip til Ukraina etter krigsutbruddet

  For første gang siden Russland invaderte Ukraina i februar har et utenlandsk skip lagt til kai i landet.

  Skipet, som seiler under flagget til Barbados, skal lastes med korn, sier Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov ifølge Reuters.

  Fraktskipet Fulmar S ligger til kai ved Tjornomorsk like ved Odesa, ut mot Svartehavet.

  Ukraina er normalt en av verdens største korneksportører. Etter Russlands invasjon har ikke landet kunnet eksportere korn. Denne uken har det likevel blitt åpnet for at skip fraktet med korn skal kunne forlate Ukrainas havner, etter en avtale med Russland kom på plass.

  teaser
  6. august
  Flukt
 • av NTB
  DEL
  Russisk rakettforsker mistenkt for forræderi

  Den russiske rakettforskeren Alexander Sjipljuk er pågrepet og mistenkt for forræderi, ifølge russiske medier.

  Sjipljuk er den tredje forskeren som denne sommeren pågripes med mistanke om forræderi, ifølge CNN.

  Han er en av instituttlederne ved Det russiske vitenskapsakademiet i Sibir.

  Ifølge instituttets nettside leder Sjipljuk et teknologilaboratorium som utvikler hypersoniske våpen. Det vil si våpen som beveger seg med over fem ganger lydens hastighet.

  I juni ble sjefforskeren, Anatolij Maslov, ved samme institutt pågrepet og mistenkt for å ha røpet hemmelig data knyttet til hypersoniske våpen.

  Noen dager senere ble enda en forsker, Dmitrij Kolker, fra vitenskapsakademiet varetektsfengslet på grunn av anklager om statsforræderi. Russiske myndigheter mistenker at forskeren har samarbeidet med Kinas sikkerhetstjenester, ifølge Reuters.

 • av NTB
  DEL
  IAEA: Reell risiko for atomkatastrofe ved ukrainsk kjernekraftverk
  Atomkraftverket i Zaporizjzja i Ukraina har vært okkupert av russiske styrker siden mars. Foto: AP / NTB

  Deler av kjernekraftverket i Zaporizjzja har blitt hardt rammet og ødelagt av militærangrep, ifølge kraftverkets ukrainske operatør Energoatom.

  IAEA slår alarm.

  – Dette understreker den veldig reelle risikoen for en atomkatastrofe som kan true folkehelsen og miljøet i både Ukraina og andre steder, sier sjef for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Rafael Grossi, i en uttalelse ifølge Reuters.

  Grossi sier han er svært bekymret for ødeleggelsene fredagens angrep førte til.

  Både Russland og Ukraina anklager hverandre for å stå bak fredagens angrep.

  – Det er fortsatt risiko for lekkasje av hydrogen og radioaktive stoffer, og brannfaren er også høy, skriver Energoatom videre.

  IAEA har i flere måneder ønsket å sende inspektører til kjernekraftverket i Zaporizjzja.

  teaser
  6. august
  IAEA: Reell risiko for atomkatastrofe ved ukrainsk kjernekraftverk
 • av NTB
  DEL
  Russland og Ukraina anklager hverandre for angrep mot atomkraftverk
  Atomkraftverket i Zaporizjzja i Ukraina har vært okkupert av russiske styrker siden mars. Foto: AP / NTB

  Russland anklager ukrainske styrker for å ha angrepet atomkraftverket i Zaporizjzja, og Ukraina anklager Russland for å ha gjennomført angrep nær kraftverket.

  – Det ble registrert tre angrep ved kraftverket, nær den ene bygningen der reaktoren er, het det i en uttalelse fra Energoatom, det statlige ukrainske selskapet som har ansvaret for driften av kraftverket.

  – Det er fare for hydrogenlekkasje og radioaktive utslipp. Faren for brann er stor, het det videre.

  Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har i flere uker ønsket å sende inspektører til atomkraftverket i Zaporizjzja, som er Europas største. Ukraina har nektet inspektørene adgang og hevder at et besøk vil bidra til å legitimere Russlands okkupasjon av kraftverket.

  teaser
  5. august
  Russland og Ukraina anklager hverandre for angrep mot atomkraftverk
 • av NTB
  DEL
  Amnesty står fast ved Ukraina-rapport etter Zelenskyj-kritikk
  En ukrainsk soldat ser på ødeleggelsene ved en skole som ble angrepet av russiske invasjonsstyrker i Tsjuhujiv i Kharkiv-regionen 16. juli. Det er ikke kjent om dette angrepet er blant dem som er undersøkt i Amnestys nye rapport. Foto: AP / NTB

  Ukraina langer ut mot Amnesty International, men organisasjonen fastholder anklagene om at ukrainske styrker utsetter sivile for fare i krigføringen.

  Den anerkjente menneskerettsorganisasjonen har publisert en rapport der de anklager Ukraina for å bryte folkeretten.

  President Volodymyr Zelenskyjs talsmann svarte torsdag med å anklage Amnesty for å stå i ledtog med Russlands propagandamaskin.

  Amnesty står helt og holdent fast ved sine undersøkelser, sier organisasjonens generalsekretær Agnès Callamard fredag.

  – Funnene er basert på beviser samlet inn under omfattende granskinger, som ble gjenstand for samme strenge standard og grundige gjennomgang som alt Amnesty Internationals arbeid, sier Callamard.

  teaser
  5. august
  Amnesty står fast ved Ukraina-rapport etter Zelenskyj-kritikk
 • av NTB
  DEL
  Ukrainsk by sperres av for å jakte kollaboratører

  Den ukrainske byen Mykolajiv stenges av og det innføres portforbud fra fredag kveld til mandag morgen for å finne folk som samarbeider med russiske styrker.

  Portforbudet gjelder fra fredag klokka 23.00 til mandag 05.00, og ble kunngjort i juli.

  Guvernør Vitalij Kim i Mykolajiv-fylket har også tilbudt en belønning på nærmere 1.000 kroner for tips som hjelper til med å finne personer som hjelper russisk artilleri med å beskyte byen.

  Russiske styrker er ikke mer enn 25 kilometer fra byen, og angriper mål i Mykolajiv nesten daglig.

 • av NTB
  DEL
  FN sender granskingsdelegasjon til bombet fengsel i Ukraina
  Satellittbilde av fengselet i Olenivka som ble ødelagt i et angrep som Russland og Ukraina beskylder hverandre for å stå bak. 53 ukrainske krigsfanger døde i angrepet. Foto: Maxar Technologies via AP / NTB

  FNs generalsekretær vil sende en delegasjon til Mariupol for granske hva som skjedde da et fengsel med ukrainske krigsfanger ble bombet i forrige uke.

  Ukraina og Russland beskylder hverandre angrepet på fengselet i Olenivka i nærheten av Mariupol der over 50 ukrainske fanger ble drept i et angrep.

  – Vi har mottatt forespørsel fra den russiske siden og forespørsel fra den ukrainske siden om gransking, sier generalsekretær António Guterres.

  Han sier han har myndighet til å sende en granskingsdelegasjon, men ikke til å innlede kriminell etterforskning. Vilkårene for delegasjons arbeid er ennå ikke fastlagt, men Guterres sier de håper å få tilgang til alle åsteder og data.

  USA hevder Russland er i gang med å fabrikkere bevis for at det var Ukraina som sto bak. Amerikansk etterretning mener å vite at russerne vil plante bevis som skal få det til å se ut Ukraina var ansvarlig og sto bak et rakettangrep.

  teaser
  4. august
  FN sender granskingsdelegasjon til bombet fengsel i Ukraina
 • av NTB
  DEL
  Harde kamper utenfor byen Donetsk
  Russiskstøttede separatister undersøker et offer for et angrep mot byen Donetsk i Øst-Ukraina torsdag. Foto: AP / NTB

  Både Ukraina og Russland melder om harde kamper i utkanten av byen Donetsk, der russiskstøttede separatister angriper ukrainske stillinger.

  Ifølge Pavlo Kyrylenko, som leder administrasjonen i den ukrainskkontrollerte delen av fylket Donetsk, ble åtte mennesker drept og fire såret i et russisk angrep mot et busstopp i landsbyen Toretsk torsdag. Dette er ikke bekreftet fra annet hold.

  Russiskstøttede separatister har kontrollert byen Donetsk siden 2014, men ukrainske regjeringsstyrker kontrollerer store områder i utkanten av byen.

  Ifølge en talsmann for forsvarsdepartementet i Moskva har flere ukrainske brigader trukket seg tilbake fra stillinger nær Soledar, Avdiivka og Bakhmut etter å ha lidd store tap. Den ukrainske generalstaben avviser dette.

  – Fienden lyktes ikke i noen av disse områdene og har trukket seg tilbake, heter det i en uttalelse fra dem.

  Dersom russiskstøttede styrker tar kontroll over Bakhmut, vil det åpne en vei til utkanten av tvillingbyene Slavjansk og Kramatorsk i Øst-Ukraina.

 • av NTB
  DEL
  Støre møtte ukrainske flyktninger på Norway Cup: – Rørende
  Statsminister Jonas Gahr Støre hilser på Ukraina United på Ekebergsletta. Her sammen med Diana Rusanova. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

  Statsminister Jonas Gahr Støre møtte et lag sammensatt av ukrainske flyktninger på Ekebergsletta. Der lovet han spillerne at støtten til Ukraina vil fortsette.

  Ap-lederen fikk hilse på flere av spillerne på laget Ukraina United. Alle spillerne kommer fra flyktningmottaket i Kongsberg.

  – Det var rørende, sa Støre til NTB om det hjertelige møtet.

  – Det er en påminnelse om at det er mange ukrainske ungdommer i Norge i dag. Flyktninger som sitter på mottak, skal i gang med et studieår, og vi må legge mest mulig til rette for at det kan skje på en god måte, fortsatte han.

  teaser
  3. august
  Støre møtte ukrainske flyktninger på Norway Cup: – Rørende
 • av NTB
  DEL
  DR-korrespondent nektes adgang til Russland i ti år

  Den danske kringkasteren DRs korrespondent i Moskva, Matilde Kimer, er nektet innreise i Russland de neste ti årene.

  Kimer har dekket Russland for DR de siste 13 årene, men mandag ble hun stanset i passkontrollen og senere deportert fra landet.

  – Min første reaksjon var at jeg ble rasende. Da jeg etter litt roet meg, ble jeg også lei meg og tenkte på alle de gode opplevelsene jeg har hatt i Russland, sier hun til DR.

  41 utenlandske journalister fra medier som BBC, The Guardian, Daily Telegraph og Sky News er siden den russiske invasjonen av Ukraina 24. februar kastet ut av Russland, ifølge den danske kringkasteren.

  Kimer har ikke fått noen nærmere begrunnelse på hvorfor hun er uønsket i Russland, men tror det kan skyldes at Kreml har stemplet Danmark som «en uvennlig stat».

  – Det kan også skyldes at jeg konsekvent har kalt krigen for krig, noe som er ulovlig i Russland. Eller fordi jeg har reist mye i Ukraina og reist mye i grenseområdene på russisk side, sier hun.

 • av NTB
  DEL
  Russiske raketter slår ned ved Ukrainas grense til Polen

  To eksplosjoner tyder på at russiske raketter har slått ned i nærheten av Ukrainas grense til Polen tirsdag kveld.

  Ifølge administrasjonen i Lviv-provinsen traff en russisk rakett et militæranlegg i Tsjervonohrad-distriktet. Det er ennå ingen opplysninger om skader, skriver guvernør Maksym Kozytskyj på Twitter.

  Det ukrainske luftforsvaret meldte at russerne avfyrte åtte missiler mot Ukraina fra bombefly over Kaspihavet, hvorav sju ble skutt ned.

  Det er også meldt om eksplosjoner tirsdag kveld i Mykolajiv sør i Ukraina.

 • av NTB
  DEL
  Forskere mener Russlands økonomi er lammet av sanksjoner
  Vestlige land har innført kraftige tiltak mot russisk økonomi, og over 1.000 selskaper har trukket seg ut av landet. Foto: Mikhail Klimentjev / AP / NTB

  Vestlige sanksjoner og bedriftsflukt fra Russland har fått store konsekvenser for landets økonomi, viser en rapport fra Yale-økonomer.

  Russland tjener godt på salg av olje og gass, men økonomien ellers er i tilbakegang. Det viser informasjon som økonomer ved Yale University har fått tilgang til.

  – Ikke bare har sanksjoner og forretningsretretten fungert, de har grundig lammet den russiske økonomien på alle nivåer, heter det i rapporten.

  Siden krigens utbrudd har flere enn 1000 selskaper trukket seg ut av Russland. Industriproduksjonen har stupt, og russisk forbruk har falt med en årlig rate på 15–20 prosent, ifølge forskerne.

  Forskerne argumenter for at Russland er mer avhengig av Europa enn Europa er avhengig av Russland.

  teaser
  2. august
  Forskere mener Russlands økonomi er lammet av sanksjoner
 • Bergens Tidende

Publisert
 1. Krigen i Ukraina
 2. Ukraina
 3. Russland
BT anbefaler

Usikkert når de evakuerte kan flytte hjem

Brannvesenet rykket massivt ut til en storbrann i Godvik fredag kveld. Ingen personer skal være skadet.

LES SAKEN