Siste nytt om Ukraina-krigen

Festet innlegg
Stoltenberg takker Tyrkia for rollen i korn-konflikten
01. august 2022 kl 14:14NTB
DEL
Nato-sjef Jens Stoltenberg retter en særskilt takk til Tyrkia etter at det første skipet med ukrainsk korn seilte ut fra Odesa mandag. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg takker Tyrkia etter at et skip med ukrainsk korn kastet loss fra havnen i Odesa mandag.

– Jeg ønsker den første forsendelsen av ukrainsk korn fra Odesa velkommen. Jeg takker vår alliert Tyrkia for deres sentrale rolle, skriver Stoltenberg på Twitter.

Det var første gang siden krigen startet i februar at et skip lastet med korn har kunnet seile ut fra Ukraina.

Korneksporten kommer i gang etter at Russland og Ukraina 22. juli inngikk separate, men likelydende avtaler med Tyrkia og FN om utskiping av korn fra Odesa. Begge landene var nøkkelleverandører for matvarer over hele verden.

– NATO-allierte støtter sterkt full implementering av avtalen for å lette den globale matkrisen forårsaket av Russlands krig i Ukraina, legger Stoltenberg til.

Siste innlegg
Lurer du på noe om krigen i Ukraina? Send inn dine spørsmål her.
Send inn
 • NTB
  DEL
  Ukraina avviser våpenhvile med russiske styrker på okkupert land
  Zelenskyjs rådgiver Mykhailo Podoljak sier det er helt uaktuelt med en våpenhvile som lar russiske styrker forbli på okkupert territorium i Ukraina. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs rådgiver avviser enhver våpenhvile som lar russiske styrker forbli på okkupert territorium.

  – Enhver våpenhvile vil bety at Russland får rett til å bli værende i de okkuperte områdene. Det er helt uaktuelt, skriver Mykhajlo Podoljak på Twitter fredag.

  Kina la i februar frem en 12-punktsplan for fred og ba om en omfattende våpenhvile i Ukraina. Fredsplanen ble i forrige uke lagt frem for Russlands president Vladimir Putin.

  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg har tidligere hevdet at Beijing mangler troverdighet som fredsmegler i Ukraina, da de ikke har fordømt den russiske invasjonen.

 • NTB
  DEL
  USA: Russland burde fratas plassen i Sikkerhetsrådet
  Russland er permanent medlem av FNs sikkerhetsråd og overtar lørdag det roterende presidentskapet i rådet. USA mener at de bør miste plassen i rådet, men det tillater ikke FN-charteret. Foto: AP / NTB

  Russland burde fratas plassen som fast medlem av FNs sikkerhetsråd, mener USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield.

  – Russland er permanent medlem av Sikkerhetsrådet. Det bør de ikke være på grunn av det de gjør i Ukraina, med FN-charteret tillater ikke endring av permanent medlemskap, sier Thomas-Greenfield.

  Lørdag overtar Russland også det roterende presidentskapet i Sikkerhetsrådet, som de vil ha den kommende måneden.

  Thomas-Greenfield sier at hun forventer at Russland håndterer presidentskapet på profesjonelt vis, men at hun er i tvil.

  – Vi forventer også at de vil benytte muligheten til å fremme sin desinformasjonskampanje mot Ukraina, USA og alle våre allierte, sier hun.

  – Vi vil benytte hver eneste anledning til å uttrykke våre bekymringer over Russlands handlinger, sier Thomas-Greenfield, som gjentar USAs fordømmelse av krigsforbrytelsene og menneskerettsbruddene de russiske styrkene begår i Ukraina.

 • NTB
  DEL
  Guvernør: Russiske raketter har rammet Kharkiv

  Minst seks russiske raketter har rammet den østukrainske byen Kharkiv, opplyser guvernøren i fylket.

  Myndighetene er i gang med å undersøke skadeomfanget etter angrepet torsdag kveld. Foreløpig informasjon antyder at det var luftvernraketter av typen S-300 som ble avfyrt fra den sørrussiske fylket Belgorod, ifølge Kharkiv-guvernør Oleh Synjehubov.

  Belgorod ligger like nord for Kharkiv.

 • NTB
  DEL
  USA: Russland forsøker å skaffe mer våpen fra Nord-Korea

  USA har ny informasjon om at Russland aktivt forsøker å skaffe seg mer ammunisjon og våpen fra Nord-Korea, ifølge Det hvite hus.

  Russland ønsker å sende en delegasjon til Nord-Korea for å tilby mat i bytte mot våpen, sa Det hvite hus' talsperson John Kirby til pressen torsdag.

  USA er ifølge ham bekymret for at Nord-Korea vil godta en slik handel.

  Nord-Korea er underlagt en rekke sanksjoner som følge av sitt atomvåpenprogram, og myndighetene har lenge slitt med å brødfø sitt folk.

 • NTB
  DEL
  Kong Charles: Russlands invasjon av Ukraina truer Europas sikkerhet
  Kong Charles på talerstolen i Bundestag - den tyske nasjonalforsamlingen - i Berlin torsdag. Den britiske monarkens ankom Tyskland onsdag og er på et tredagers besøk. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

  Europas sikkerhet har kommet under press som følge av Russlands krigføring i Ukraina, sier Storbritannias kong Charles.

  Uttalelsen kom i forbindelse med monarkens statsbesøk til Tyskland torsdag. Reisen er hans første som konge, etter at han tok over for sin mor, dronning Elizabeth, som døde i september i fjor.

  – Krigens svøpe er tilbake i Europa. Angrepskrigen mot Ukraina har ført til ufattelige lidelser for så mange uskyldige mennesker, sa kong Charles.

  – Sikkerheten til Europa, så vel som våre demokratiske verdier, er truet. Men verden står ikke og ser på ... Vi kan hente mot fra måten vi står samlet, tilføyde han.

  Kong Charles skulle egentlig først til Frankrike, men dette besøket er inntil videre utsatt på grunn av de omfattende protestene mot pensjonsreformen i landet.

 • NTB
  DEL
  Kreml: «Hybridkrigen» mot Vesten vil vare lenge
  «Hybridkrigen» som Russland utkjemper mot Vesten, vil vare lenge, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov. Arkivfoto: Pontus Höök / NTB

  Kreml-talsmann Dmitrij Peskov sier at «hybridkrigen» som Russland utkjemper mot Vesten, trolig vil vare lenge.

  Peskov kom med spådommen etter å ha blitt spurt om hvor lenge det Kreml omtaler som den «militære spesialoperasjonen», vil vare.

  – Om du refererer til krig i en bredere kontekst, en konfrontasjon med fiendtlige stater, en hybridkrig mot landet vårt, så kommer den til å vare i lang tid, sa Peskov onsdag.

  – Og her må vi være resolutte, selvsikre og samle oss rundt presidenten, la han til.

 • NTB
  DEL
  Sverige kaller Russlands ambassadør inn på teppet

  Russlands ambassadør i Sverige er innkalt til svensk UD etter å ha skrevet at Sverige vil bli et legitimt mål for gjengjeldelse om landet går inn i Nato.

  Russlands ambassadør Viktor Tatarintsev er innkalt, opplyser svenskenes utenriksminister Tobias Billström til nyhetsbyrået TT.

  Tatarintsev skrev i et innlegg på ambassadens nettsider tirsdag blant annet at Sverige vil bli et «legitimt mål for Russlands gjengjeldelsestiltak» om landet slutter seg til Nato.

  – UD kommer til å innkalle den russiske ambassadøren for å tydelig markere motstand mot dette åpenbare påvirkningsforsøket, skriver Billström.

  Videre skriver han at den svenske sikkerhetspolitikken styres av Sverige og ingen andre.

 • NTB
  DEL
  IAEA: – Hardere kamper rundt atomkraftverk i Ukraina
  IAEA-sjef Rafael Mariano Grossi i den ukrainske byen Dnipro før han tirsdag skulle på et nytt besøk til Zaporizjzja-kraftverket. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB

  IAEA-sjefen håper på en snarlig avtale med ukrainske og russiske styrker for å få slutt på kampene rundt Europas største atomkraftverk.

  – Kampene er på et økt nivå, sier IAEAs generaldirektør Rafael Mariano Grossi.

  Han har reist på et nytt besøk til Ukraina og møtte mandag president Volodymyr Zelenskyj i Zaporizjzja by.

  Senere i uken skal han igjen krysse frontlinjene for å komme seg inn på Zaporizjzja-kraftverket

  Grossi forsøker å oppnå en avtale med de ukrainske og russiske styrkene om en beskyttelsessone rundt kjernekraftverket. Målet er å unngå en atomulykke, og Grossi tror en avtale nå kan være nær forestående.

  Han understreker at det ikke er snakk om en generell våpenhvile eller en avtale mellom Russland og Ukraina, men et tiltak for å bedre atomsikkerheten.

 • NTB
  DEL
  Norge donerer tog til Ukraina
  Tolv gamle dieseltog, som dette av typen 92, skal få nytt liv i Ukraina. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Norge donerer i alt tolv dieseltogsett til Ukraina, opplyser samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) til Nettavisen.

  – Sannsynligvis kan vi få sendt ned fire av dem før sommeren, og sannsynligvis åtte til i løpet av året, sier statsråden til avisen.

  Norge har tidligere donert 32 broer til Ukraina, som også har etterspurt tog.

  Nygård mener det viktig å etterkomme ønsket.

  – Transport er helt avgjørende for å få ting til å fungere. De er i en krigssituasjon, og det skal fraktes mye materiell, mat og sivil bistand, sier han.

  Togdonasjonen vil ifølge Nygård koste mellom 10 og 12 millioner kroner.

 • NTB
  DEL
  Zelenskyj inviterer Kinas president til Ukraina
  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under et intervju med nyhetsbyrået AP. Foto: Efrem Lukatskyj / AP / NTB

  I et intervju med nyhetsbyrået AP sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at han inviterer Kinas president Xi Jinping til å komme til Ukraina.

  – Vi er klare for å se ham her. Jeg vil snakke med ham. Jeg hadde kontakt med ham før det ble full krig. Men i løpet av hele dette året, mer enn ett år, har jeg ikke hatt det, sier Zelenskyj i intervjuet.

  I forrige uke var Xi på besøk i Russland og snakket med president Vladimir Putin. De to presidentene kom da med en kunngjøring som understreket at Russland og Kina ikke er militært allierte, men at de uttrykker bekymring over det de omtaler som Natos økende nærvær i Asia.

  Kina la også frem en tolvpunktsplan for fred og våpenhvile i Ukraina, som Putin hyllet.

 • NTB
  DEL
  Ukraina: Brann i butikk etter eksplosjon i Kyiv

  En butikk sto i natt i brann etter en melding om eksplosjon i Ukrainas hovedstad Kyiv, melder ordfører Vitalij Klitsjko.

  – Brann- og redningsarbeidere er på stedet der det brenner etter en eksplosjon i Sviatosjyn-distriktet i hovedstaden, melder Klitsjko på Telegram.

  – Ifølge foreløpig informasjon er det ingen skadde, skriver han videre.

  Rett over midnatt tirsdag melder Kyiv Independent om flere eksplosjoner i Kyiv og viser til en uttalelse fra Klitsjko. I tillegg til i Sviatosjyn skal det også ha skjedd eksplosjoner i Obolon-distriktet.

 • NTB
  DEL
  Stridsvogner fra Storbritannia er fremme i Ukraina

  Britiske Challenger-stridsvogner har ankommet Ukraina fra Storbritannia, opplyser det ukrainske forsvarsdepartementet.

  – De har alt kommet frem til Ukraina, sier talskvinne Iryna Zolotar til nyhetsbyrået AFP.

  Den britiske regjeringen kunngjorde i januar at Ukraina skulle få britiskproduserte Challenger-stridsvogner. Storbritannias forsvarsminister Ben Wallace har også lovet å øke produksjonen av artillerigranater for å hjelpe Ukraina med å slå tilbake de russiske styrkene.

  Meldingen om leveransen fra Storbritannia kom samme dag som Tyskland sier de har levert 18 Leopard 2-stridsvogner til Ukraina. Tre Leopard-stridsvogner fra Portugal er også i landet.

 • NTB
  DEL
  Finlands Nato-søknad har fått grønt lys i Ungarn
  Ungarns statsminister Viktor Orban avlegger sin stemme om finsk Nato-medlemskap. Mandag ga Ungarn grønt lys til Finlands medlemskap i alliansen. Foto: Denes Erdos / AP / NTB

  Den ungarske nasjonalforsamlingen har godkjent Finlands Nato-søknad.

  Avgjørelsen mandag var ventet. Regjeringspartiet Fidesz signaliserte i forkant av avstemmingen at de ville si ja til finsk medlemskap i forsvarsalliansen.

  Nato-landene Tyrkia og Ungarn har begge stilt seg på bakbeina i spørsmålet om svensk og finsk medlemskap. Men etter at den finske presidenten Sauli Niinistö besøkte Tyrkia for et par uker siden, lovet landets president Recep Tayyip Erdogan å slippe Finland inn.

  Etter dette varslet også Ungarn at de vil gi grønt lys til finnene.

  Verken Ungarn eller Tyrkia har foreløpig godkjent et svensk Nato-medlemskap.

  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har sagt et Nato-ja til Sverige avhenger av hvilke tiltak landet gjennomfører, etter at Tyrkia krevde utlevering av en rekke personer med tilknytning til kurdiske organisasjoner og Gülen-bevegelsen.

 • NTB
  DEL
  Tyskland har levert de første stridsvognene til Ukraina
  Tyskland har sendt 18 Leopard 2-stridsvogner til Ukraina, som ankom landet mandag. Her er en Leopard-stridsvogn i aksjon under en militærøvelse i Augustdorf i Tyskland i februar. Foto: Martin Meissner / AP / NTB

  Etter to måneders ventetid har 18 Leopard 2-stridsvogner fra Tyskland ankommet Ukraina, ifølge tyske medier.

  Det er snakk om 18 stridsvogner av typen Leopard 2, som tyske myndigheter har lovet Ukraina, skriver avisen Spiegel, som siterer anonyme sikkerhetskilder.

  I tillegg har Tyskland sendt 40 Marder stormpanservogner og to pansrede bergingskjøretøy, ifølge sikkerhetskilden. Tre Leopard-stridsvogner fra Portugal kom også til Ukraina mandag.

  Den tyske regjeringen besluttet i slutten av januar at de ville sende de moderne, tyskproduserte Leopard-stridsvognene til Ukraina, for å støtte landets forsvarskamp mot Russland.

 • NTB
  DEL
  Russland sier Nato-landene er parter i krigen i Ukraina

  Nato-landene er parter i krigen i Ukraina, sier sekretæren i Russlands nasjonale sikkerhetsråd i et intervju med den statlige avisen Rossijskaja Gazeta.

  – Nato-landene er faktisk en part i konflikten. De har gjort Ukraina til en stor militærleir. De sender våpen og ammunisjon til de ukrainske styrkene og forsyner dem med etterretning, sier Nikolaj Patrusjev til avisen.

  Den tidligere sjefen for sikkerhetstjenesten FSB regnes av de fleste som en av de tydeligste «haukene» i president Vladimir Putins innerste krets.

 • NTB
  DEL
  Hæren ber kommunalt ansatte i Avdijivka forlate byen
  En bygning står i brann etter å ha blitt truffet av et russisk luftangrep i Avdijivka 17. mars. Foto: Evgeniij Maloletka / AP / NTB

  På ordre fra den ukrainske hæren må kommunalt ansatte forlate den lille byen Avdijivka øst i landet, etter at den har blitt rammet av russiske angrep.

  – Dessverre har Avdijivka i økende grad blitt forvandlet til et åsted for postapokalyptiske scener, sier militærsjef Vitalij Barabasj søndag. På grunn av de konstante angrepene har byen blitt seende ut som et månelandskap, ifølge ham.

  Derfor har det blitt besluttet å evakuere de kommunalt ansatte som har sørget for å holde byen i gang.

  – Jeg anbefaler på det sterkeste å forlate byen, da russiske raketter og granater ikke skåner noe eller noen, sier Barabasj.

  Avdijivka hadde rundt 32.000 innbyggere før Russlands invasjon. Den ligger noen kilometer nord for den russiskkontrollerte byen Donetsk.

 • NTB
  DEL
  Russiske myndigheter: Tre skadd av ukrainsk drone i russisk by

  Tre personer skal søndag ha blitt skadd da en ukrainsk drone forårsaket en eksplosjon i en småby langt inne på russisk jord.

  Eksplosjonen forårsaket også skader på bolighus i småbyen Kireyevsk rundt 300 kilometer fra grensen til Ukraina.

  Ifølge flere medier etterlot eksplosjonen seg et krater som var 15 meter bredt og fem meter dypt.

  Det statlige russiske nyhetsbyrået Tass skriver at én av de tre som ble skadd ble tatt med til sykehus.

  Dronen er ifølge nyhetsbyråer en ukrainsk Tu-141. Den ble tatt i bruk i det sovjetiske militæret på 70-tallet, og har vært i bruk av Ukraina siden 2014.

 • NTB
  DEL
  EU truer med nye sanksjoner hvis Belarus tar imot russiske atomvåpen
  EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrell. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB

  EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrell sa søndag at de vil innføre nye sanksjoner mot Belarus dersom landet blir vertskap for russiske atomvåpen.

  – Belarus som vert for russiske atomvåpen innebærer en uansvarlig eskalering og trussel mot europeisk sikkerhet. De kan fortsatt stoppe det, det er deres valg. EU står klar til å svare med ytterligere sanksjoner, tvitret han.

  Samtidig har regjeringen i Ukraina bedt FNs sikkerhetsråd kalle sammen til krisemøte og forventer effektive mottiltak fra USA, Storbritannia, Frankrike og Kina.

  President Vladimir Putin sa lørdag at Russland ville stasjonere taktiske atomvåpen i Belarus.

 • NTB
  DEL
  Ukraina: – Russland tar Belarus som kjernefysisk gissel

  Regjeringen i Ukraina reagerer sterkt på Russlands planer om å utplassere taktiske atomvåpen i Belarus.

  Oleksij Danilov, leder for Ukrainas nasjonale sikkerhetsråd, skriver på Twitter at våpnene vil destabilisere Belarus.

  – Kreml har tatt Belarus som et kjernefysisk gissel, legger han til.

  Russlands president Vladimir Putin sa lørdag at ti fly som kan utrustes med taktiske atomvåpen, allerede er flyttet til Belarus.

  Putin hevdet at det ikke er noe spesielt med dette og pekte på at USA har taktiske atomvåpen utplassert i land i Vest-Europa.

 • NTB
  DEL
  Putin vil plassere taktiske atomvåpen i Belarus
  Foto: Alexei Druzhinin, NTB

  President Vladimir Putin sier at Russland vil utplassere taktiske atomvåpen I Belarus.

  Ifølge nyhetsbyrået Tass, som Reuters siterer, vil Russland flytte ti fly til Belarus som kan utrustes med taktiske kjernefysiske våpen.

  Putin forklarer ifølge nyhetsbyrået at de ikke vil overføre sine våpen dit, men vil stasjonere dem der, slik USA gjør i Europa. Han hevder at dette ikke vil bryte med noen internasjonale avtaler om atomvåpen.

Publisert: